Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Nahlédli jsme do ojedinělého pomocníka Celní správy - pojízdné laboratoře.

Jediná v Evropě. Mobilní laboratoř celníků odhalí pančovanou naftu za pár minut

Jejich revírem jsou dálnice, čerpací stanice, lihovary i obchody. Jsou to pracovníci Celní správy, kteří už osm let využívají k potírání nešvarů spojených s daňovými úniky služby mobilní laboratoře. Její vybavení, které je k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu, je v Evropě ojedinělé. „Radši budeme mluvit o Evropě, ale pokud je mi známo, takto vybavenou pojízdnou laboratoř nemají nikde na světě,“ říká u dvanáctitunového pomocníka Michal Vosáhlo z Celní správy.

Práce laborantek.

Laboratoře SUAS Lab už fungují rok, nyní se rekonstruují, ale za provozu

První rok samostatného působení na trhu laboratorních a analytických služeb pro firemní i privátní klientelu má za sebou společnost SUAS Lab, člen skupiny SUAS GROUP. Zatímco se v uplynulých měsících firma soustředila především na zachování a rozšíření okruhu zákazníků nejen z Karlovarského kraje, ale i v rámci České republiky letošní rok plánuje navíc i postupné investice do moderního vybavení. V současnosti také probíhá rekonstrukce laboratoří.

Nemocnice v Mariánských Lázních, ilustrační snímek

Laboratoř v Nemocnici Mariánské Lázně má nového majitele

Novým majitelem laboratoře v Nemocnici Mariánské Lázně se stala 5. ledna společnost Synlab. Během letošního roku plánuje celkovou rekonstrukci a modernizaci laboratoře i přidruženého odběrového pracoviště. Provoz zůstane nezměněn.

Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Ilustrační snímek

Evropská unie chce vypudit falešný med z trhu. Chystá i laboratoř

Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Chtějí tím spotřebitelům pomoci v rozhodování při koupi zdravějších potravin. Například u medu bude muset být na etiketě uvedena každá země, kde byl sklizen. Toto opatření podle odborníků zřejmě přinese výrobcům větší administrativní zátěž, nicméně novou směrnici vítají.

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Berounsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Berounsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Kladensku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Ze Svatomartinského podvečera v Mělníce 12. listopadu 2021.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Mělnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Mělnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Příbramsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Příbramsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Lampionový průvod. Ilustrační snímek.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Rakovnicku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Nabídka zábavy na Mladoboleslavsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Mladoboleslavsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Zahájení nového školního roku na VŠTE České Budějovice a coworkingové centrum školy v centru jihočeské metropole.

Vysoké školy zahajují nový rok i v Českých Budějovicích

Také v jihočeské metropoli začínají vysokoškoláci na přelomu září a října nový školní rok. Na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) i Jihočeské univerzitě je čeká řada novinek. A VŠTE otevírá i nové centrum pro podnikání.

Děti i učitelé ze školy na Máchově náměstí v Děčíně se mohou těšit na nové třídy.

Na Máchovce dělají nové třídy, nebude chybět ani moderní 3D tisková laboratoř

/FOTO, VIDEO/ Na nové třídy se mohou těšit děti i učitelé ze základní školy na Máchově náměstí v Děčíně. Dělníci nyní pracují na modernizaci tříd například pro výuku výpočetní techniky, 3D tiskovou laboratoř nebo jazyků. Součástí velké modernizace za přibližně dvacet milionů korun je také venkovní učebna. Na škole zároveň opravují i střechu a část fasády.

Odhalených případů rakoviny prostaty přibývá, před 20 lety jich bylo necelých 3900, v roce 2019 více než 8100

Děsivá čísla. Desetině mužů nad 50 ukáží testy podezření na rakovinu prostaty

U jednoho z deseti vzorků mužů nad 50 let ukáže vyšetření hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA) podezření na rakovinu prostaty. Zvýšené hodnoty ale mohou znamenat také zánět nebo její nezhoubné zvětšení. Ve věku 30 až 50 let mají hraniční nebo vyšší hodnoty PSA čtyři procenta vyšetřených. V tiskové zprávě o tom informovala laboratoř Synlab. Podle statistik v roce 2021, ze kterého jsou poslední data, lékaři rakovinu prostaty objevili u 7700 mužů, zhruba 1400 nemoci podlehlo.

Ilustrační snímek

Odhalená tajemství. O Noci vědců se veřejnosti otevřou laboratoře i hvězdárny

Téměř 80 institucí se letos v Česku zapojí do Noci vědců a v pátek 6. října návštěvníkům otevře své laboratoře, univerzitní i vědecká pracoviště, hvězdárny nebo třeba science centra. Letošním tématem vědecko-popularizační akce je Tajemství. ČTK to řekla mluvčí Ostravské univerzity Jitřenka Navrátilová. Noc vědců zastřešuje už pošesté jako národní koordinátor seskupení dvou ostravských univerzit, spolu s Ostravskou univerzitou je to VŠB - Technická univerzita Ostrava.

Tesla byla synonymem úspěšného podniku, který vyráběl více než oblíbené elektrospotřebiče. Když sláva továrny vyhasla, ve městě po ní zůstal opuštěný areál.

Z opuštěné Tesly vzniká nová čtvrť pro 750 obyvatel, supermarket i laboratoře

Tesla. To je fenomén, který byl spjat se životem mnoha obyvatel Pardubic. Tesla byla synonymem úspěšného podniku, který vyráběl více než jen oblíbené elektrospotřebiče. Když sláva továrny vyhasla, ve městě po ní zůstal opuštěný areál. Nyní tu vzniká nová čtvrť pro 750 obyvatel i supermarket se zelenou střechou.

Celně technická laboratoř v Praze

Od benzinu k cigaretám. Celní laboratoř není jako badatelna z amerických seriálů

S jejich prací se setkal prakticky každý. Laboranti a laborantky z Celně technické laboratoře dnes a denně chrání nejen zdraví lidí, ale jejich i peněženky. A to už sto let. Právě tolik letos v červenci uplynulo od doby, kdy na území Prahy vznikla při československé Finanční správě Chemicko-technologická zkušebna. Místa, kde ročně protečou hektolitry lihu, benzinu a kde také svoji pouť na českém trhu začínají tabákové výrobky, prošel redaktor Deníku.

Vyšetření ve zlínské spánkové laboratoři? Čekací doba až deset měsíců

Vyšetření ve zlínské spánkové laboratoři? Čekací doba až deset měsíců

Spánková laboratoř Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně doslova praská ve švech. V současné době zde mají lékaři v péči zhruba 1800 pacientů. Zájem veřejnosti o vyšetření je velký a čekací doba se posunula na 10 měsíců. Navíc přibývá mladých pacientů, kteří trpí nespavostí kvůli nadměrnému stresu.

Být o samotě v úplné tmě jen sám se sebou. Někteří lidé říkají, že tma je jako zrcadlo, odráží totiž vaše nitro, vaše předchozí prožitky, zkušenosti nebo povahu.

Úplné ticho a naprostá tma. Terapie skvělá pro ty, kteří chtějí poznat sami sebe

Nechali byste se na nějaký čas, byť třeba na hodinu, dobrovolně zavřít do tmy? Jsou lidé, kteří si touto zkušeností chtějí dobrovolně projít – a co víc, mnohé jim dá. Jana Nenadalová, která studuje doktorát na Ústavu religionistiky Masarykovy univerzity v Brně, se touto problematikou zabývá. S lidmi, kteří si projdou takzvanou terapií tmou, dělá dlouhodobý výzkum. Co je terapie tmou a co lidé zavření ve tmě zažívají? A jaké jsou výsledky terapie?    

Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Výbuch v zemědělském objektu byl námětem taktického cvičení

Na Mělnicku vybuchla drogová varna. To byl scénář cvičení hasičů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Poplach se ve středu v 9 hodin a 49 minut rozezněl na hasičských stanicích v Kralupyech nad Vltavou, Mělníku a Neratovicích a do akce vyrazily i dobrovolné jednotky z obcí Nelahozeves, Velvary a Veltrusy. Na tísňovou linku středočeských hasičů byl nahlášen výbuch v opuštěném zemědělském objektu poblíž obce Staré Ouholice na Mělnicku. Naštěstí se jednalo o cvičení.

Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním

Boj proti nejagresivnějšímu nádoru: Vědec testuje novou metodu diagnostiky

Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním. Nová metoda, která se momentálně testuje, umožňuje detekovat nemoc již v raném stadiu pouze z krevních testů. Klinické ověřování bude probíhat po dobu tří let, během kterých laboratoří projdou tisíce vzorků.

V akreditované laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově testují vybavení pro potápěče a ochranné pomůcky.

Pod vodou v laboratoři. Ve Vyškově testují obleky pro žabí muže

/FOTO, VIDEO/ Brýle, dýchací přístroje, lahve se stlačeným vzduchem. Dekompresní komora, potápěčská věž, spousta nářadí, hadic, přístrojů a různých budíků. Na zdech plakáty žabích mužů v neoprénech pod vodou. Přihlížejícímu v hlavě hned naskočí dobrodružství kapitána Nema z Verneova románu Dvacet tisíc mil pod mořem a jeho bájné ponorky Nautilus. Nebo úžasné dokumenty slavného oceánografa Jacques-Yves Cousteau. Je pondělí dopoledne a v akreditované zkušební laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově právě začíná testování dvou obleků.

V akreditované laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově testují vybavení pro potápěče a ochranné pomůcky.

Pod vodou v laboratoři. Ve Vyškově testují obleky pro žabí muže. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Brýle, dýchací přístroje, lahve se stlačeným vzduchem. Dekompresní komora, potápěčská věž, spousta nářadí, hadic, přístrojů a různých budíků. Na zdech plakáty žabích mužů v neoprénech pod vodou. Přihlížejícímu v hlavě hned naskočí dobrodružství kapitána Nema z Verneova románu Dvacet tisíc mil pod mořem a jeho bájné ponorky Nautilus. Nebo úžasné dokumenty slavného oceánografa Jacques-Yves Cousteau. Je pondělí dopoledne a v akreditované zkušební laboratoři Vojenského technického ústavu ve Vyškově právě začíná testování dvou obleků.

Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.

Osobní váha či zrcadlo jsou dobré pomůcky při hubnutí, ale nejsou tím nejdůležitějším, co pro shazování kil potřebujete.

Dvě nejdůležitější místa pro hubnutí máte doma. Neuvěříte, která to jsou

Copak se vám asi vybaví nejdříve? Lednice? Spižírna? Domácí tělocvična? Kdepak, samá voda… Hubnutí totiž začíná v hlavě a v odpočinutém těle a pokračuje ve střevech. Dva často opomíjené pilíře úspěšné redukce váhy jsou podle naší přední odbornice na hubnutí psycholožky Ivy Málkové ze společnosti STOB dobrý spánek a dobré vyprázdnění.