Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Testování na covid-19. Ilustrační foto.

Máte koronavirus? Pozitivním pacientům přijde mail či smska

Všechny laboratoře, které vyšetřují odebrané vzorky na přítomnost koronaviru za pomoci RT-PCR testu, budou pozitivní pacienty informovat o výsledku elektronickou cestou. Ukládá jim to nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Nařízení začne platit od čtvrtka 17. září. Doposud bylo možné takto sdělovat pouze negativní výsledky.

Ilustrační foto.

Univerzita netestuje, kraj raději hledá pomoc jinde

Univerzita Pardubice, která při jarní vlně epidemie koronaviru pomáhala pardubické nemocnici s analýzou vzorků, se nyní nezapojila. A to přesto, že kapacity laboratoří pardubické i litomyšlské nemocnice jsou s 900 zpracovanými testy denně naplněny a hejtmanství shání pomoc mimo kraj.  

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj na snímku z 29. února 2020

Kauza Navalnyj: Otravu novičokem potvrdily i další laboratoře, oznámilo Německo

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok nezávisle potvrdily také specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Oznámila to dnes německá vláda, která zároveň zopakovala svou výzvu Rusku, aby případ otravy vysvětlilo. Stejný požadavek v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podle prohlášení Elysejského paláce zopakovala francouzská hlava státu Emmanuel Macron.

Lidé s rouškami v nákupním centru

ON-LINE: Nově nakažených ubylo. Nejvýraznější nárůst případů má Praha

Nedělní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku byl po pěti dnech nižší než tisíc. Testy potvrdily nákazu u 792 lidí, což je polovina sobotního rekordního počtu. Ve volných dnech ale laboratoře zpravidla testují méně.  V Česku je nyní 14 438 nakažených, většinou mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 288 lidí, z toho je 69 v těžkém stavu. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Laboratoř Fakultní nemocnice v Motole vyšetřila už několik tisíc vzorků na přítomnost koronaviru.

ON-LINE: Denní přírůstek roste i během víkendu. V nemocnicích je 288 lidí

Nárůst potvrzených případů koronaviru zrychlil v ČR i o víkendu. V sobotu přibylo v zemi rekordních 1539 nakažených. Je to téměř o 100 více než v pátek, kdy přitom laboratoře provedly o 5500 testů více. Podíl pozitivních testů byl ale nejvyšší od konce června. Dnes zatím přibylo dalších 535 potvrzených případů koronaviru. V Česku je nyní téměř 14 200 nakažených, většinou ale mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 288 lidí, z toho 69 v těžkém stavu. 

Testy na koronavirus. Ilustrační snímek.

Test pro samoplátce na Budějovicku: někde si počkáte i tři dny

Samoplátci na jihu Čech se můžou nechat testovat v odběrových místech všech nemocnic s výjimkou té českobudějovické i v soukromých laboratořích. V krajském městě je otestují ve třech soukromých zařízeních, bez objednání si můžete autem zajet k hlavnímu vchodu budějovického výstaviště.

Ilustrační foto.

Zájem o testování je enormní, příbramská nemocnice musela omezit kapacitu

/FOTOGALERIE/ Počty nemocných s onemocněním covid-19 stoupají, přibývá i počet lidí v karanténě. S tím samozřejmě souvisí i zvýšený zájem o testování. Na Příbramsku ovšem situace dospěla až k tomu, že nemocnice musela až do odvolání přerušit testování samoplátců. Odběrové místo ve druhém nemocničním areálu na Zdaboři od úterý 8. září testuje jen lidi doporučené praktickými lékaři a hygieniky.

Odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem v Kolíně.

Odběrové místo na covid i laboratoře jsou přetížené

/FOTOGALERIE/ Pracovníci odběrového místa v kolínské nemocnici se nezastaví, na koronavirové testy tam přichází stále více lidí. Přetíženy jsou i laboratoře. Přesto se na výsledky testů nečeká příliš dlouho, pacienti by měli verdikt znát nejpozději do osmačtyřiceti hodin. Podle zástupce ředitele nemocnice pro zdravotní péči Pavla Hoffmanna je denně vyšetřováno přes sto padesát pacientů, indikovaných praktickými lékaři nebo hygieniky.

Odběrové místo na testy na koronavirus v litoměřické nemocnici

Bojíte se koronaviru? Na Ústecku je nyní 25 nakažených. Víme, kde vás otestují

Nákaza kolegů, kamarádů nebo náhlá slabost a zvláštní pocit po těle. Důvody, které přesvědčí řadu lidí, aby se nechali otestovat na Covid-19. V Ústí nad Labem mají možnost na třech místech, všechny slibují výsledek do několika hodin. Test podstoupily už tisíce lidí, vyhledávají ho především ti v produktivním věku.

Pracovník laboratoře připravuje kontrolní vzorky na testování na koronavirus.

ON-LINE: Počet nakažených v neděli znovu stoupl. Vzrostlo i množství testů

V neděli přibylo v Česku 411 potvrzených případů nákazy koronavirem. Po sobotě, kdy laboratoře zaznamenaly přes 500 pozitivních testů, to byl druhý nejvyšší denní nárůst ve volném dni od začátku epidemie. Za dnešek přibylo zatím dalších 220 potvrzených případů, aktuálně nakažených je rekordních 8184 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. 

Členové Klubu nadaných dětí při valašskomeziříčské hvězdárně si vyzkoušeli práci v chemické laboratoři Ústavu chemie a biochemie při Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně; pátek 28. srpna 2020

Nadané děti z Valmezu očkovaly řasy a hubily komáry

Členové Klubu nadaných dětí při valašskomeziříčské hvězdárně si vyzkoušeli práci v chemické laboratoři. Cílem jejich páteční exkurze byl Ústav chemie a biochemie při Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. „Je to bonus za jejich celoroční snahu a píli. Návštěvu jsme plánovali na závěr školního roku, ale kvůli koronavirové epidemii jsme ji odložili na konec prázdnin,“ říká vedoucí klubu a odborná pracovnice hvězdárny Naďa Lenžová.

Odběry na testy na koronavirus. Ilustrační snímek

ON-LINE: V nemocnicích je 166 lidí. Nejvíce nakažených přibývá na Hodonínsku

Za pondělí laboratoře v Česku potvrdily 257 nových případů koronaviru, což je nejmenší denní nárůst za posledních osm dní. Dnes se počet zvýšil zatím o 214. Půl roku od doby, kdy se v zemi objevily první případy nemoci covid-19, se nakazilo dohromady 24 832 lidí. Z nich se téměř 18 100 vyléčilo a 425 zemřelo. Momentálně se s nákazou potýká 6319 lidí, vyplývá z údajů k dnešním 18:00 na webu ministerstva zdravotnictví.

Primářka Ivana Kohnová ukazuje budoucí místo pro příjem a zpracování vzorků.

Prostějovská laboratoř se chystá na druhou vlnu

V nemocnici v Prostějově se chystají na případnou druhou vlnu koronavirové infekce. V laboratoři lékařské mikrobiologie probíhají stavební úpravy, nemocnice pořizuje techniku a posiluje personál.

Hokejisté ČEZ Motoru už jsou zase v karanténě.

Koronaviru na jihu Čech dál přibývá, mají ho i hokejisti Motoru

Od čtvrtečního do pátečního večera hygienici na jihu Čech potvrdili dalších jednadvacet případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Po pátečním testování 150 mediků na letním kurzu v pondělí otestují i všechny hráče českobudějovického hokejového klubu, protože i tam se nemoc objevila. Doporučují proto nosit roušky ve veřejných prostorách.

Koronavirus - Ilustrační foto

Profesorka Adámková: Vývoj vakcíny proti covidu pokračuje, rozhodnout musí vláda

Věra Adámková je přednostkou Pracoviště preventivní kardio- logie v pražském IKEMU, ale věnovala se také epidemiologii. Je třetím rokem poslankyní za ANO a předsedkyní sněmovního výboru pro zdravotnictví. Vede expertní tým pracující na české vakcíně proti covid-19. Deník s ní hovořil o tom, v jaké fázi se výzkum nachází, a ptal se i na to, zda SARS-CoV-2 nezmizí dříve, než bude k dispozici vakcína.

Slavnostní otevření Covid centra ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zleva Jiří Havrlant,  Ivo Vondrák, Zbyněk Pražák a Pavla Svrčinová,12. srpna 2020.

Ostrava spoléhá na nové Covid centrum. Laboratoře reagují na Řecko

Na aktuální zpřísnění cestování do Řecka, pro které je potřeba mít negativní PCR test, reaguje laboratoř Spadia Lab. Rozšiřuje časy odběrů ve všední dny, nově zavádí rovněž víkendové odběry a bude vystavovat lékařské potvrzení o výsledku negativního testu PCR k doložení při překročení hranice Řecka.

Koronavirus - Ilustrační foto

ON-LINE: Laboratoře v pátek odhalily 323 případů koronaviru. Nejvíce od dubna

V Česku v pátek přibylo 323 potvrzených případů koronaviru, nejvíce od 3. dubna. Denní přírůstek vyšší než 300 zaznamenaly laboratoře od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, popáté, naposledy to bylo 28. června. Aktuálně se tak s nemocí potýká 4993 lidí. Onemocnění covid-19 se od začátku epidemie potvrdilo u 18 146 lidí, z nich 12 764 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

Odběrové centrum Fakultní nemocnice Ostrava

Fakultní nemocnice Ostrava připravuje Covidcentrum

Na okraji areálu Fakultní nemocnice v Ostravě se buduje Covidcentrum, které pojme všechna odběrová místa na jednom místě, informační centrum i laboratoř. Jeho smyslem postupného budování bude navýšit počet odebraných vzorků na Covid-19 a v co nejkratší době znát výsledek testu.

Laborantky v mikrobiologické laboratoři trutnovské nemocnice zkoumají přítomnost koronaviru v donesených vzorcích.

Koronavirus je v kraji stále pod kontrolou

/FOTOGALERIE/ I přes zprávy z posledních dní, kdy se nemoc covid-19 dostala například na krajský úřad nebo do domova důchodců, je hradecký region v boji s koronavirem premiantem. V počtu infikovaných je Královéhradecký kraj na posledním místě v České republice. Při přepočtu na sto tisíc obyvatel je na tom nepatrně lépe pouze Jihočeský kraj.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Musíme se připravit na více nakažených. Vytvoříme síť laboratoří, řekl Vojtěch

Stát chce pro testování na nákazu koronavirem vytvořit síť páteřních laboratoří. Cílem je vytvořit spolehlivý a rychlý systém diagnostiky a navýšení současných kapacit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to uvedl na tiskové konferenci k Národní strategii testování na nemoc covid-19. Podle ministra je také předčasné hovořit o druhé vlně nemoci covid-19, stále totiž pokračuje vlna první.

Vzteklý pes - Ilustrační foto

V Česku vymýtil vzteklinu. Za návrh jsem dostal dva tisíce, říká veterinář

Ještě v 80. letech u nás bylo evidováno na dva tisíce případů vztekliny ročně. Dnes je Česká republika územím, kde se tato nemoc prakticky nevyskytuje. Zásluhu na tom má veterinář Oldřich Matouch, který za vymýcení vztekliny u nás získal mezinárodní ocenění Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE). Cenu, která je v oboru veterinární medicíny vysoce ceněna, převzal před čtyřmi lety v Paříži jako dosud jediný český vědec.  

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách

Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu večer jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o aktuálním vývoji kolem epidemie nového typu koronaviru. Předseda vlády kritizuje pomalé budování vlastní sítě laboratoří pod kontrolou státu, soukromé podle něj fungují příliš pomalu. Babiš řekl, že se mu vývoj kolem covidu-19 nelíbí a stát asi bude muset konat rychle. Ministr zdravotnictví nechá prověřit počty aktuálně nemocných covidem-19, zadal jejich audit.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.

Jak dlouho trvá test na koronavirus? Situaci popsala šéfka laboratoře v Ostravě

Doktorka Magdalena Uvírová je šéfkou ostravské CGB laboratoře, která od začátku dubna provádí testování vzorků na přítomnost viru COVID 19 metodou PCR. Laboratoř spolupracuje mimo jiné s Nemocnicí Karviná Ráj nebo s Doly OKD. Několik dní dnem i nocí tak vyšetřovali zaměstnanci laboratoře například i vzorky karvinských horníků. V rozhovoru jsme si s ní povídali i o jejich nervozitě při čekání na výsledky, ale řeč přišla i na to, jak dlouho dnes vyšetření vzorků trvá a na koho se mají lidé kvůli výsledkům vlastně obracet.  

Přisáté klíště může člověka pořádně potrápit.

Nakažených klíšťat v Česku přibývá: lidé při jejich vytažení často chybují

O nebezpečí, které přináší klíšťata, slýcháme často. Letos se u nás za první pololetí nakazilo klíšťovou encefalitidou už 158 lidí, o 39 více než loni. Víte ale, jak správně klíště vytáhnout? Proti kterým nemocem se dá očkovat? A kolik máte času, než klíště nemoc přenese? Deník se to zeptal ředitele Biologického centra Akademie věd ČR a vedoucího tamní laboratoře Libora Grubhoffera, který se ve své vědecké práci zabývá klíšťaty a nemocemi, které přenášejí.