Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Drive thru testy se osvědčily v boji proti koronaviru v zahraničí. Praha je připravena projekt spustit.

Za 10 minut, zdarma, výsledek přes SMS. Proč u nás nefungují „drive thru“ testy?

Možná je trochu neetické srovnávat medicínu s fastfoodem, ale mnozí experti upozorňují, že účinnou zbraní v současné válce s koronavirem je zvýšit počet testovaných. A nejen v Jižní Koreji se osvědčil způsob „drive thru“ testů, jejichž princip je stejný právě jako v restauracích s rychlým občerstvením. Praha tvrdí, že je na podobný projekt připravena. Tak kde vězí problém?

Koronavirus a respirátory, ilustrační foto

Trutnovská nemocnice přerušuje provoz odběrového stanu

Pouze jeden a půl týdne vydržel otevřený v trutnovské nemocnici odběrový stan na testování na onemocnění COVID-19. Od čtvrtka 2. dubna se tam testování až odvolání zastaví. Důvodem je nedostatek materiálu pro zpracování vzorků v laboratoři, která nyní přednostně zpracovává požadavky na vyšetření pacientů krajských nemocnic. Na odběrové místo v Trutnově je na úterý a středu objednáno ještě 96 pacientů, kteří budou vyšetřeni. Poté bude provoz odběrového místa zastaven. Podle ředitele trutnovské nemocnice Miroslava Procházky by se mělo odběrové místo otevřít znovu příští týden.

Mapa nákazy koronavirem v Plzeňském kraji - 27. března

Klatovsko má k pátku čtyři nakažené koronavirem

Klatovsko dle páteční statistiky Krajské hygienické stanice v Plzni má již čtyři nakažené Covidem-19. Přišlo tak o svou nulu, kterou si drželo poměrně dlouho. O nulový počet nakažených pacientů přišlo už i Rokycansko, kde je jeden.

Laboratoř Fakultní nemocnice v Motole vyšetřila už několik tisíc vzorků na přítomnost koronaviru.

Koronavirem se v Česku nakazilo 2279 lidí. Nouzový stav může trvat další měsíc

V České republice se do páteční 18. hodiny objevilo již 2279 případů nákazy novým typem koronaviru. Oproti čtvrtku tak přibylo 217 pacientů. Na svých webových stránkách o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch na twitteru vyzval, aby lidé nevyužili následující víkend k cestě na chatu a zůstali doma.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.

Počet nakažených koronavirem přesáhl dva tisíce. Uzdravil se další pacient

Česko hlásí 2062 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Ve čtvrtek přibylo 259 nakažených, což je asi o třicet méně než ve středu, kdy byl denní nárůst zatím nejvyšší. Otestováno dosud bylo 31 127 lidí. O nové bilanci informovalo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. V Ústřední vojenské nemocnici v Praze se rovněž uzdravil první pacient, celkový počet vyléčených se tak zvýšil na jedenáct. 

Laboratoř Fakultní nemocnice v Motole vyšetřila už několik tisíc vzorků na přítomnost koronaviru.

Motolská, ani Thomayerova nemocnice už netestují „lidi z ulice“. Zbyla dvě místa

Praha eviduje čtyři oběti koronaviru. Jeden z nakažených zemřel v Thomayerově nemocnici, kde byla nemoc COVID-19 prokázána u třinácti seniorů na oddělení následné péče. Fakultní nemocnice v Motole zase kvůli malé kapacitě laboratoří, které přítomnost koronaviru testují, i nedostatku odběrových pomůcek přestala testovat veřejnost, zaměřuje se nyní pouze na hospitalizované pacienty, zaměstnance a příslušníky Integrovaného záchranného systému.

Peter Vanek, projektový manažer,  Ústav molekulární a translační medicíny, LF UPOL

Olomoucká ofenziva v hledání viru: Zvládneme až 1000 vzorků denně

Díky špičkovému týmu, spolupráci s dalšími vědeckými pracovišti a technickému vybavení je Laboratoř experimentální medicíny Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého schopna výrazně zasáhnout do probíhajícího vyšetřování vzorků osob s podezřením na Covid-19 v Olomouckém kraji.

Odběrové místo na COVID 19 v nemocnici ve Frýdku-Místku, březen 2020.

Odběry na koronavirus v kraji: devět míst, čtyři týmy, tisíce vzorků

Fakultní i městská nemocnice v Ostravě, nemocnice v Opavě, Třinci-Sosně, Krnově, Novém Jičíně, Havířově, Karviné-Ráji a ve Frýdku-Místku. Všude tady, celkem na devíti místech, se dnes odebírají vzorky lidí, u nichž existuje důvodné podezření, že se mohli nakazit koronavirem.

Integrovaná střední škola ve Slavkově zapojila studenty hned do tří akcí souvisejících s technikou. Foto: archiv školy

Týden techniky bavil studenty ve Slavkově

Těsně před tím, než byly nařízením Vlády ČR v souvislosti s koronavirem uzavřeny všechny školy, uskutečnily se na Integrované střední škole Slavkov u Brna hned tři akce související s technikou, kterých se ovšem účastnili nejen žáci z technických oborů školy, ale také žáci oborů netechnických.  

Nemocnice v Trutnově začala v pondělí odebírat a zpracovávat vzorky na koronavirus.

Trutnovská nemocnice zahájila testování na koronavirus, za první den 14 vzorků

V pondělí zřídila Oblastní nemocnice Trutnov ve svém areálu odběrové místo pro pacienty s podezřením na COVID-19. Po Fakultní nemocnici v Hradci Králové jde o druhé místo v kraji, kde se budou odběry provádět. Vzorky na přítomnost infekce koronavirem vyšetřuje mikrobiologická laboratoř v trutnovské nemocnici. Zdravotníci v trutnovské nemocnici odebrali dnes, během prvního dne testování, 14 vzorků. Několik dalších vzorků přišlo do laboratoře z jiných zdravotnických zařízení. 

Roušky jsou povinné na mnoha veřejných místech.

Česko má první oběť koronaviru. Chorobou COVID-19 onemocnělo již 1120 lidí

Nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, podlehl v Česku první člověk. Jedná o pětadevadesátiletého muže z pražské Nemoncice Na Bulovce, potvrdil epidemiolog Roman Prymula. Nakažených je v zemi již 1120 lidí. Prymula dnes také prohlásil, že do konce března by se nemoc mohla potvrdit u 8500 lidí, poté by křivka nakažených mohla pozvolna klesat. Ministerstvo dnes omezilo prodej léku Plaqenil, podle vědců by totiž mohl být účinný v boji s koronavirem.

Odběrové místo pro případy podezření z nákazy koronavirem u Fakutlní nemocnice Hradec Králové.

Počet testovaných v kraji roste pomalu

/FOTOGALERIE/ Nové odběrové místo zřídila od středy Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Se samoplátci se v něm nepočítá. Lidi, kteří nemají doporučení od hygieniků, zatím nikde v kraji neotestují.

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru. Denně zde vyšetří až 250 vzorků.

EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE: Jak se v Ostravě testuje koronavirus?

Ostravské laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru, pracují aktuálně na maximu své kapacity. Denně zde vyšetří až 250 vzorků.