Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Julius Lukeš.

S koronou pracovně i osobně

V Parazitologickém ústavu, který Julius Lukeš vede, jsou na koronavirus připraveni. Výbavou laboratoří i nadhledem. Laboratoře Parazitologického ústavu Akademie věd už měsíc zkoumají kromě parazitů i virus COVID-19.

festival bezpečnosti

Festival bezpečnosti se odkládá

IV. ročník Festivalu bezpečnosti, původně plánovaný na letošní červen, se odkládá. Rozhodlo o tom vedení Bezpečnostně technologického klastru, který je pořadatelem této přehlídky bezpečnostních složek a technologií zvyšujících bezpečnost.

Univerzita Pardubice od včerejška analyzuje až 60 vzorků z odběrů v pardubickém drive-in na koronavirus. Podala si navíc grant na další přístroje, které by kapacitu znásobily.

Na univerzitě se konečně testuje, kapacita v kraji tak dosáhla 500

Univerzita Padubice se s týdenním zpožděním zapojila do testování vzorků na přítomnost koronaviru. Laboratoř na Fakultě chemicko-technologické zvládne denně analyzovat až 60 vzorků z pardubické nemocnice. Kapacita testování v našem kraji se tak vyšplhala až na pět set denně.

Testy na koronavirus - ilustrační foto

Urychlení testování. Do chytré karantény se musí zapojit všechny kraje

Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů, půjde hlavně o řízení testování, oslovování kontaktů a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření, které dnes večer zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu. Používání paměťových map z dat mobilních operátorů a platebních karet opatření nezmiňuje.  

Doplňky stravy spadají podle zákona do kategorie potravin, a jejich uvedení na trh tak nepodléhá žádnému schvalování ani prokazování účinnosti.

Pozor na produkty s kyselinou listovou. Čtvrtina v testu propadla

Kyselina listová. Je nezbytná pro tvorbu červených krvinek a je také důležitá pro nastávající maminky - doproručuje se užívat pro předcházení vývojových vad plodu. Pestrou stravou je sice možné denní potřebu kyseliny listové pokrýt, ne vždy je to ale možné. A tak přicházejí na po pomoc různé potravinové doplňky. Spotřebitelská organizace dTest se na tyto produkty zaměřila a do laboratoře poslala dvacet vzorků. Čtvrtina z nich v testu propadla.

Ilustrační foto

Odběry už analyzuje i univerzita

Odběry vzorků na koronavirus se budou ode dneška nově vyhodnocovat i na Univerzitě Pardubice, konkrétně na Fakultě chemicko-technologické. Kapacita odběrů se tím v Pardubickém kraji navýší z dnešních zhruba 350 denně na čtyři stovky.

Laboratoře Státního veterinárního ústavu Jihlava, ve kterých testují vzorky s podezřením na Covid-19.

Pilíře chytré karantény. Laboratoře se blíží kapacitě deset tisíc testů denně

Vzorky na podezření nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, nyní vyšetřuje téměř osm desítek laboratoří po celé České republice. Jejich celková kapacita se nyní navýšila až na 10 tisíc vzorků denně. Propojený systém laboratoří by se měl stát jedním z pilířů chytré karantény, která by se po Jihomoravském kraji měla postupně zavádět v ostatních regionech. ČTK to řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch, který byl pověřen koordinací laboratorní části projektu při ministerstvu zdravotnictví.  

Krajská nemocnice Liberec. Ilustrační snímek

Liberecká nemocnice testuje 24 hodin denně

V novém režimu začala pracovat laboratoř Krajské nemocnice v Liberci. Zatímco dříve se testy na COVID-19 prováděly v jednosměnném režimu osm hodin denně, aktuální situace si vyžádala 24hodinový provoz laboratoře sedm dní v týdnu. 

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19).

Domovu seniorů a Alzheimercentru komplikovala situaci rychlost testování vzorků

U většiny nakažených v Alzheimercentru se naštěstí neprojevují žádné příznaky. Po náročném týdnu a půl se však objevilo několik nových případů v Domově pro seniory Iris. Oba ústavy, v nichž se v posledním týdnu a půl objevila nákaza Covid-19, nebyly úplně spokojeny s rychlostí, s jakou se jim dostaly odebrané vzorky zpět. Podle Zdravotního ústavu v Ostravě (ZÚO) byly ale všechny vzorky z Alzheimercentra i Domova pro seniory Iris vyšetřeny v co nejkratší možné době.

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru, 18. března 2020 v Ostravě. Denně zde vyšetří až 250 vzorků.

Testovací laboratoře v Ostravě jedou na maximum, výkon se má v pondělí zvyšovat

Počty testovaných vzorků na Covid-19 v jednotlivých laboratořích stále rostou. V Moravskoslezském kraji dostalo oprávnění Státního zdravotního ústavu k testování vzorků dosud celkem šest laboratoří. "Dobrá zpráva je, že v pondělí by měla začít fungovat další laboratoř s kapacitou až 900 vzorků/den, zahajujeme po Jihomoravském kraji projekt chytré karantény a budeme testovat i nově vyvinutou metodu odběru vzorků," uvedl v sobotu na svém facebookovém profilu hejtman kraje Ivo Vondrák. 

Laboratoře AGELLAB, které jako první soukromé laboratoře v republice obdržely od Státního zdravotního ústavu povolení testovat přítomnost koronaviru, 18. března 2020 v Ostravě. Denně zde vyšetří až 250 vzorků.

Testovací laboratoře v Ostravě jedou na maximum. Výkon se má v pondělí zvyšovat

Počty testovaných vzorků na Covid-19 v jednotlivých laboratořích stále rostou. V Moravskoslezském kraji dostalo oprávnění Státního zdravotního ústavu k testování vzorků dosud celkem šest laboratoří. "Dobrá zpráva je, že v pondělí by měla začít fungovat další laboratoř s kapacitou až 900 vzorků/den, zahajujeme po Jihomoravském kraji projekt chytré karantény a budeme testovat i nově vyvinutou metodu odběru vzorků," uvedl v sobotu na svém facebookovém profilu hejtman kraje Ivo Vondrák. 

Pracovník laboratoře v Halle připravuje kontrolní vzorky na testování na koronavirus

Německo eviduje přes tisíc mrtvých. Laboratořím chybí materiál

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu dosáhl už téměř 80 tisíc. Za 24 hodin přibylo 6174 infikovaných. Mrtvých je už přes tisíc. Laboratoře v Německu týdně provedou na 300 tisíc testů na koronavirus. Problémem je nedostatek laboratorního materiálu. Maďarská vláda dle Orbána spustí v sobotu fond kvůli pandemii. Zdravotníci dostanou letos v přepočtu 38 tisíc korun jako prémii za přesčasy a riziko.

Laboratoře Státního veterinárního ústavu Jihlava, ve kterých testují vzorky s podezřením na Covid-19.

Koronavirem v ČR onemocnělo 3604 lidí. Hejtmani musí vyhradit lůžka pro seniory

V České republice odhalily laboratoře již 3604 případů nákazy novým typem koronaviru. Během středy hygienici oznámili celkem 281 nových případů nákazy, což je o 26 méně než v úterý. Celkem bylo na území Česka provedeno 60990 testů. Z choroby covid-19 se dosud úspěšně zotavilo 61 pacientů, 40 nemocných osob zemřelo. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek prohlásil, že by se život v ČR mohl do normálu vrátit na konci května či v červnu. Rozhodne podle něj situace ve druhé polovině dubna.

Koronavirus a respirátory, ilustrační foto

Testování se pozastavuje. Trutnovské nemocnici chybí materiál

Pouze jeden a půl týdne vydržel otevřený v trutnovské nemocnici odběrový stan na testování na onemocnění COVID-19. Od čtvrtka 2. dubna se tam testování až odvolání zastaví. Důvodem je nedostatek materiálu pro zpracování vzorků v laboratoři, která nyní přednostně zpracovává požadavky na vyšetření pacientů krajských nemocnic. Na odběrové místo v Trutnově bylo na úterý a středu objednáno ještě 96 pacientů, kteří budou vyšetřeni. Poté bude provoz odběrového místa zastaven. Podle ředitele trutnovské nemocnice Miroslava Procházky by se mělo odběrové místo otevřít znovu příští týden.

Drive thru testy se osvědčily v boji proti koronaviru v zahraničí. Praha je připravena projekt spustit.

Za 10 minut, zdarma, výsledek přes SMS. Proč u nás nefungují „drive thru“ testy?

Možná je trochu neetické srovnávat medicínu s fastfoodem, ale mnozí experti upozorňují, že účinnou zbraní v současné válce s koronavirem je zvýšit počet testovaných. A nejen v Jižní Koreji se osvědčil způsob „drive thru“ testů, jejichž princip je stejný právě jako v restauracích s rychlým občerstvením. Praha tvrdí, že je na podobný projekt připravena. Tak kde vězí problém?