Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Koronavirus - Ilustrační foto

Společnost z Brna vyvinula testy na nemoc COVID-19. Do laboratoří zamíří v pátek

Vědci výzkumných laboratoří Elisabeth Pharmacon dokončili vývoj certifikovaných testů na nemoc COVID-19. Tato brněnská společnost je prvním oficiálním českým výrobcem zdravotnických prostředků, který s takovou soupravou přichází. Dodávky do českých laboratoří začne rozesílat od pátku. Od začátku příštího týdne bude dodávat také na výzkumná pracoviště v zahraničí.  

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.

Česko hlásí nové případy koronaviru. Testy probíhají v 36 laboratořích

Počet nakažených lidí v Česku vzrostl na 464. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Výrazně narostl i počet provedených testů na koronavirus, k středečnímu ránu přesáhlo toto číslo hranici 7600 testů. Již devátého nakaženého hlásí Vysočina, nejvíce případů je stále v Praze. V úterý přibylo v České republice celkem 81 nakažených. 

Lékař. Ilustrační foto.

Konec kolapsu laboratoří? Testujte a ordinujte i bez razítka, svolila vláda

Počet lidí, které laboratoře vyšetří na koronavirus, se díky tomuto opatření zvedne na trojnásobek. Zdravotníci by měli nově otestovat až šest tisíc vzorků denně. Rozvolnit by se ale měla i další pravidla. "Třeba pokud si někdo bude chtít v době pandemie zřídit urgentní ambulanci, nebudou po něm chtít úřady desítky lejster," přibližuje šéf stomatologů Roman Šmucler.  

Ilustrační foto

V karanténě dlouho čekáme na odběry, zní z Litovle. Další laboratoř se už chystá

Skvělá zpráva, která ovšem nepotěšila obyvatele izolované části Olomoucka, kde stovky lidí čekají, zda a kdy jim budou provedeny odběry vzorků na vyšetření na koronavirus. Fakultní nemocnice Olomouc odpoledne ujistila, že testuje v plné kapacitě a stejně tak ostravská laboratoř společnosti Agel jede na maximální možný výkon. Chystá se testování v Prostějově.

Koronavirus - Ilustrační foto

Ze dne na den přibylo v kraji pět pacientů s koronavirem

O pět se během jednoho dne zvýšil počet lidí ve středních Čechách, u nichž laboratorní testy potvrdily nákazu novým typem koronaviru. V úterý ráno jich Krajská hygienická stanice Středočeského kraje evidovala 33, v pondělí ráno to bylo 28. U většiny pacientů je průběh onemocnění Covid-19 velmi mírný.

Koronavirus - Ilustrační foto

Laboratoře ke koronaviru hlásí: Nestíháme. Bez potvrzení od lékaře ani nechoďte

Pokud nemáte papír od doktora, že skutečně potřebujete otestovat na koronavirus, ani k nám nechoďte. Samoplátce totiž nebereme. Nemáme na to kapacitu. S takovým odmítnutím se setkají všichni pacienti, kteří by se chtěli nechat vyšetřit v některé z laboratoří společnosti Spadia. Laboratoře jsou totiž extrémně přetížené.

Ilustrační foto

Nemocnice Pardubického kraje veřejnost netestuje, jen indikované pacienty

V pátek odpoledne získaly nemocnice v Pardubicích a Litomyšli povolení Národní referenční laboratoře provádět testy na koronavirus. Mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová však apeluje na veřejnost, aby lidé do nemocnic bez předchozí telefonické konzultace s praktickým lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí nechodili.

Testovací sada na koronavir (Covid-19). Ilustrační foto

Do odběrů se zapojila i vojenská nemocnice, zatím vyslala jednu posádku

V Olomouckém kraji byly do nedělního rána provedeny odběry biologického materiálu kvůli podezření na koronavirovou infekci u 103 osob. Za 24 hodin počet narostl o 17 osob, a to vzhledem ke kapacitám odběrových míst a laboratoří. Ty jsou posíleny. Od soboty testuje vzorky Fakultní nemocnice Olomouc a brzy přibude laboratoř v Prostějově. Do mobilní odběrové služby byla na Olomoucku zapojena Vojenská nemocnice Olomouc.

Koronavirus - Ilustrační foto

Testovat bude v kraji další laboratoř, přibudou i odběrová místa

V Olomouckém kraji bude testovat vzorky na onemocnění Covid-19 druhá laboratoř. K Fakultní nemocnici Olomouc, která vzhledem k potvrzené nákaze u lékaře urgentního příjmu začala testovat již dnes, se připojí pracoviště v Prostějově. Výsledky laboratorního vyšetření u osob z Olomouckého kraje by tak měly být k dispozici dříve.

Koronavirus - Ilustrační foto

Dobrovolný test na koronavirus stojí i tisíce. Jejich systém ale moc nefunguje

Lidé, kteří se necítí dobře, ale lékaři je nezařadili mezi povinně testované, mají i tak šanci dozvědět se, zda neochořeli na nový koronavirus. Mohou testy podstoupit dobrovolně u vybraných laboratoří. Bude je to ale stát dost peněz. Navíc je složité dozvědět se, kam konkrétně lze na dobrovolné testy zajít.

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku, který jezdí k odběrům vzorků pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru.

Nakažených koronavirem je v Česku 116. Taxikář z Prahy je ve vážném stavu

V České republice od čtvrtečního rána přibylo 22 nových případů nákazy koronavirem. Počet nemocných tak stoupl na 116. Na svých webových stránkách o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře v současné době analyzují dalších více než sto vzorků. Vláda kvůli koronaviru vyhlásila nouzový stav.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?

Koronavirus

Od pondělí 5. října 2020 začal na území České republiky platit nouzový stav z důvodu zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru.  V současné době je nouzový stav prodloužen až do konce února. Projděte si všechny nové informace.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?

Koronavirus

Od pondělí 5. října 2020 začal území České republiky platit nouzový stav z důvodu zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru. Nouzový stav je aktuálně prodloužen až do 28. února 2021. Projděte si všechny nové informace, co platí - vše přehledně se dočtete níže.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?

Koronavirus

Od pondělí 5. října 2020 začal na území České republiky platit nouzový stav z důvodu zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru. V současné době je nouzový stav prodloužen až do konce února. Projděte si všechny nové informace.

Ilustrační foto.

Počet Středočechů s koronavirem stoupl na jedenáct

Počet pacientů ze středních Čech, kteří byli pozitivně testováni na přítomnost nového typu koronaviru vyvolávajícího onemocnění Covid-19, se ve čtvrtek dopoledne vyšplhal na 11. Během jednoho dne se zvýšil o tři. Nebo také o osm – podle úhlu pohledu. Ve středu totiž hygienici měli definitivně potvrzeny tři případy – a u dalších pěti lidí, jimž pozitivně vyšly testy, které si sami zaplatili v soukromé laboratoři, se ještě čekalo na to, až tyto výsledky potvrdí laboratoř s akreditací.

Koronavirus - Ilustrační foto

Jasno už do třiceti minut. Stát koupí rychlé testy na virus

Nakoupíme rychlejší testy na koronavirus, oznámilo včera ministerstvo zdravotnictví. Podle náměstka a epidemiologa Romana Prymuly jich vláda pořídí asi sto tisíc. Půjde o testy, díky kterým zdravotníci zjistí nákazu koronavirem už do půl hodiny. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu.

Americký prezident Donald Trump

Trump vyzval Američany ke klidu. Koronavirus prý nakonec zmizí

Prezident Spojených států Donald Trump dnes vyzval Američany, aby kvůli koronaviru zachovali klid, protože infekce nakonec zmizí. Informovala o tom agentura Reuters. Deník The New York Times (NYT) k dnešnímu dni zmapoval v USA 794 případů nákazy, které podlehlo 27 lidí. Propočet se liší od oficiální bilance amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které eviduje 647 případů a 25 úmrtí.

Laboratoř spánkové medicíny Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc uvedla do provozu špičkové přístroje -  polysomnografy Alice 6 v hodnotě zhruba 2 miliony korun.

Spánková laboratoř v Olomouci má špičkové přístroje, vyšetří více pacientů

Syndrom obstrukční spánkové apnoe je mimořádně nepříjemnou poruchou, jež výrazným způsobem negativně ovlivňuje kvalitu života a navíc může způsobovat vážné zdravotní problémy. Pacientů s poruchami dýchání ve spánku přitom neustále přibývá a prodlužují se i čekací doby na jejich vyšetření. Laboratoř spánkové medicíny Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc v těchto dnech uvedla do provozu dva nové špičkové přístroje - polysomnografy Alice 6 v hodnotě zhruba dva miliony korun.

Soukromé zařízení Tilia Laboratories nemůže testovat lidi na koronavirus, i když odhalilo dva případy nákazy.

Lékařka v karanténě? Ministr Votějch se za lež omluvil. Babiš obvinil úředníka

Tilia Laboratories je soukromé zařízení v obci Pchery nedaleko Kladna. Specializuje se na diagnostiku infekčních nemocí u lidí i u zvířat. V tomto týdnu odhalila laboratoř dva případy koronaviru. Nyní však zájemce o testování na výskyt onemocnění COVID-19 musí odmítat. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ani ministerstvo zdravotnictví nezařadily tuto soukromou kliniku do systému vyšetřování koronaviru. Na mysl se vkrádá otázka: „Je to trest za úspěch?“ Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) se navíc tamní lékařce musel omluvit, protože řekl, že je v karanténě.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupili na briefingu při své návštěvě Fakultní nemocnice v Motole 27. února 2020 v Praze

Řídit stát jako kabaret! Manžel ženy nakažené koronavirem má zlost na ministra

Informování o šíření nákazy koronaviru v Česku ze strany ministerstva zdravotnictví se podle některých hlasů vymklo kontrole. V pátek se prostřednictvím twitterového účtu ozval manžel ženy, která se nejprve nechala otestovat v soukromé laboratoři. Naštvalo jej, že o výsledku testů dětí (dvě z nich byly z uzavřené ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6) se dozvěděl až díky televiznímu vystoupení ministra Adama Vojtěcha (za ANO). 

Zleva předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupili na briefingu při své návštěvě Fakultní nemocnice v Motole 27. února 2020 v Praze

Řídit stát jako kabaret. Manžel ženy nakažené koronavirem má zlost na ministra

Informování o šíření nákazy koronaviru v Česku ze strany ministerstva zdravotnictví se podle některých hlasů vymklo kontrole. V pátek se prostřednictvím twitterového účtu ozval manžel ženy, která se nejprve nechala otestovat v soukromé laboratoři. Naštvalo jej, že o výsledku testů dětí (dvě z nich byly z na dva dny uzavřené ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6) se dozvěděl až díky televiznímu vystoupení ministra Adama Vojtěcha (za ANO). 

Speciální stanice infekčního oddělení ústecké nemocnice pro lidi s podezřením na koronavirus

Byl potvrzen první případ, kdy se člověk nakazil koronavirem na území Česka

Česko má pravděpodobně dalšího člověka s pozitivním testem na koronavirus. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že soukromá laboratoř státním orgánům oznámila další pozitivní výsledek. Její zjištění nyní ověřuje národní referenční laboratoř. Pokud se informace potvrdí, půjde o třináctého nakaženého člověka, zatím ale zůstává dvanáct potvrzených případů. Premiér Andrej Babiš vyzval Čechy, aby nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se budou vracet, mají zůstat dva týdny doma. 

ZŠ Antonína Čermáka.

Osm případů koronaviru. U ženy z Prahy se potvrdila nákaza, nemocné hlásí Děčín

Česko hlásí další nakažené koronavirem. Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu zároveň dnes vyšetřila další tři vzorky s pozitivním výsledkem. Ve dvou případech se jedná o rodinné příslušníky ženy z Děčína, která již byla vyšetřena jako pozitivní v předchozích dnech. Zároveň bylo potvrzeno nakažení ženy z Prahy 6, jejíž děti navštěvují ZŠ Antonína Čermáka, potvrdil Deníku náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Výsledky ve středu večer oficiálně potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ilustrační foto

Po otevření parfému se dívka začala dusit. Kvůli alergii

Problémy s dýcháním, kvůli nimž záchranáři pacienty odvezli do pražské Nemocnice Na Bulovce, postihly ve čtvrtek odpoledne trojici obyvatel Brandýsa nad Labem na Praze-východ. Podle dostupných informací souvisely se zásilkou z Číny, které měla obsahovat parfém.

Prase - ilustrační foto.

Prasečí plíce vypěstovali v laboratoři

Vědcům z americké University of Texas Medical Branch se podařil revoluční pokus – úspěšně transplantovali prasatům nové plíce uměle vypěstované v laboratoři. To je zásadní průlom v lékařské vědě, díky kterému by mohli dostávat orgány vypěstované v laboratoři už někdy během příštích 10 let i lidé.

Zážitková laboratoř v Mateřské škole MiniSvět v Mrači.

OBRAZEM: Děti dělaly pokusy v zážitkové laboratoři

/VIDEO/ Z dětí v mateřince MiniSvět v Mrači se stali malí experimentátoři a badatelé. Školka pro ně připravila zážitkovou laboratoř, ve které se děti seznámily s tím, jak funguje sopka, co je magnet a jak se s ním dá neuvěřitelně kouzlit. Moc se dětem líbily nejrůznější optické klamy. Vše si poté také vysvětlily. Vedle soptící sopky plné lávy, nejvíce děti zaujaly pokusy s vodou a vzduchem.

Vizualizace biobanky, kterou univerzita buduje v bohunickém univerzitním kampusu.

Jak předejít chronickým onemocněním? Pomůže živá laboratoř

/VIZUALIZACE/ Škodlivé látky v prostředí, špatný životní styl i další faktory ovlivňují zdraví Jihomoravanů. Lépe je prostudovat a tím účinněji předcházet třeba chronickým onemocněním má za úkol nový projekt brněnské Masarykovy univerzity. Její zástupci ve středu představili takzvanou živou laboratoř.

Nové moderní laboratoře na Univerzitě Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého se pyšní novými laboratořemi. Snesou i přísná kritéria

Bránu k nejnáročnějším experimentům v oblasti optického, nanotechnologického, biochemického či biofyzikálního výzkumu otevřela dokořán Univerzita Palackého v Olomouci. Přírodovědecká fakulta díky dotaci z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pořídila více než pět desítek vědeckých přístrojů a kompletně zmodernizovala čtyři fyzikální laboratoře. Slavnostně je zpřístupnila letos v listopadu.

Nové moderní laboratoře na Univerzitě Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého se pyšní novými laboratořemi. Snesou i přísná kritéria

Bránu k nejnáročnějším experimentům v oblasti optického, nanotechnologického, biochemického či biofyzikálního výzkumu otevřela dokořán Univerzita Palackého v Olomouci. Přírodovědecká fakulta díky dotaci z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pořídila více než pět desítek vědeckých přístrojů a kompletně zmodernizovala čtyři fyzikální laboratoře. Slavnostně je zpřístupnila letos v listopadu.

Nové moderní laboratoře na Univerzitě Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého se pyšní novými laboratořemi. Snesou i přísná kritéria

Bránu k nejnáročnějším experimentům v oblasti optického, nanotechnologického, biochemického či biofyzikálního výzkumu otevřela dokořán Univerzita Palackého v Olomouci. Přírodovědecká fakulta díky dotaci z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pořídila více než pět desítek vědeckých přístrojů a kompletně zmodernizovala čtyři fyzikální laboratoře. Slavnostně je zpřístupnila letos v listopadu.

Nové moderní laboratoře na Univerzitě Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého se pyšní novými laboratořemi. Snesou i přísná kritéria

Bránu k nejnáročnějším experimentům v oblasti optického, nanotechnologického, biochemického či biofyzikálního výzkumu otevřela dokořán Univerzita Palackého v Olomouci. Přírodovědecká fakulta díky dotaci z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pořídila více než pět desítek vědeckých přístrojů a kompletně zmodernizovala čtyři fyzikální laboratoře. Slavnostně je zpřístupnila letos v listopadu.