Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Ilustrační foto.

ON-LINE: Počet případů klesl pod stovku. První Češi si dovezli virus z dovolené

V sobotu přibylo v Česku 53 nových případů koronaviru, za dnešek zatím laboratoře potvrdily 33 nakažených. Předchozí čtyři pracovní dny přesáhl denní přírůstek stovku, o víkendech a svátcích ale bývá méně testů, tím pádem i potvrzených případů. V sobotu se prověřilo méně než 2000 vzorků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že Česko zaregistrovalo první případy nákazy lidí vracejících se z dovolené v zahraničí.

Ilustrační foto.

ON-LINE: Počet nových případů covidu-19 v Česku se čtvrtý den drží nad stovkou

Počet nových případů kororonaviru v Česku čtvrtý den po sobě stoupl o víc než stovku, za pátek jich přibylo 143. Za dnešek zatím laboratoře potvrdily 27 nemocných, výrazně méně než v předchozí všední dny. Celkem hygienici od vypuknutí nemoci covid-19 v zemi zjistili nákazu u 13.089 osob. Vyléčilo se 8212 z nich, 352 lidí s nákazou zemřelo. Ve většině okresů v Česku se nově nakažení neobjevují, ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví k sobotním 17:30.

Testování na koronavirus v OKD.

ON-LINE: Za den přibylo více jak sto případů koronaviru. Hlavně na Karvinsku

Počet nových případů koronaviru v Česku se po dvou volných dnech vrátil nad stovku. V úterý jich přibylo 119, hlavně na Karvinsku. Dnes zatím laboratoře odhalily 90 nakažených. Nemocí covid-19 se dosud v ČR nakazilo 12 775 lidí. Počet vyléčených dnes překročil hranici 8000, je jich 8005. S nákazou zemřelo 351 lidí. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

Závěrečné zkoušky budoucích pivovarníků a sladovníků ze Střední odborné školy Litovel  (4.června 2020)

Mladí pivovarníci skládali v Litovli zkoušky, zájem o obor je velký

S rouškou přes ústa a dezinfekcí na rukou složili v litovelském pivovaru praktickou část závěrečných zkoušek budoucí pivovarníci a sladovníci ze Střední odborné školy Litovel. Uspěli, i když epidemie koronaviru učňům zkomplikovala přípravu. Nemohla se uskutečnit praktická výuka ani konzultace na pracovištích či v laboratořích.

EDUgrant spustil 1. ročník výzvy. Ta je určena středním odborným školám a středním odborným učilištím.

EDUgrant spustil 1. ročník výzvy. Určena je středním školám a učilištím

Až 30 milionů korun rozdělí mezi střední odborné školy a střední odborná učiliště vzdělávací projekt EDUbus za podpory Nadace Velux. Finance, které jsou určeny pro školy na smysluplné zapojování moderních technologií a pomůcek do výuky, mohou školy čerpat v období let 2020 až 2023. Jedna škola může požádat o grant až do výše až 250 000 korun.

Odběry na testy na koronavirus

Nejmenší přírůstek za šest dní. V Česku přibylo 36 nakažených koronavirem

V Česku přibylo ve středu 36 nakažených koronavirem, nejméně za posledních šest dní. Za dnešek laboratoře evidují zatím 17 nových případů, celkem jich v zemi od začátku epidemie bylo 9103. Zemřelých s nemocí covid-19 stále zůstává 317, v úterý ani ve středu nikdo s nákazou nezemřel. Poměr nakažených k počtu testovaných byl ve středu na nejnižší úrovni za šest dní, činil 0,6 procenta.  S nemocí se aktuálně potýká 2409 lidí, 6377 se už vyléčilo.

Mikrobiologická laboratoř, výzkum - ilustrační foto

Vakcína proti koronaviru v rekordním čase? Mezi vědci sílí optimismus

Vědci z celého světa, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru, začínají být opatrně optimističtí, že toto úsilí do konce příštího roku přinese ovoce. Ve středeční analýze současného stavu "závodu o vakcínu" to napsal deník The New York Times (NYT). Naděje živí mimo jiné výzkum jisté bostonské laboratoře, jejíž prototyp očkovací látky údajně ochránil před nákazou opice.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.

Zrychlit šetření. Chytrou karanténu převezme ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví by mělo od 25. května převzít chytrou karanténu. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0, vyplývá z materiálu, který dnes projednává vláda. O tom, že by ministerstvo mělo celý projekt převzít pod sebe, hovořil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO).

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Laboratoř v Litomyšli zvyšuje počet testů za den

Oddělení infekční diagnostiky Litomyšlské nemocnice má nový izolátor. Množství vzorků na přítomnost koronaviru, které laboratoře nemocnic v kraji zvládnou za den otestovat, se blíží tisícovce.

Plošné testování u nemocnice ve Frýdku-Místku, 2. května 2020.

Ministr Vojtěch: Maximální cena testu na covid-19 nezahrnuje odběr

Maximální cena 1674 korun za test na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jen platba laboratoři. Dalších 82 korun se bude účtovat za odběr, řekl dnes novinářům. Některé laboratoře už oznámily, že za tuto cenu se jim testovat nevyplatí. Nemocnice Plzeňského kraje kvůli ministerskému stanovení nejvyšší ceny testování od soboty ukončí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Dodavatel pomůcek za stamiliony měl padělaný certifikát. Vojtěch: Má výjimku

Padělaný certifikát či certifikáty nesplňující evropské podmínky měly dodané ochranné pomůcky proti koronaviru z Číny za stamiliony korun pro ministerstvo zdravotnictví od české firmy LA Factory. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Majitel firmy Radek Švec popřel, že by předložil falešné nebo nevhodné certifikáty. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v reakci na článek uvedl, že LA Factory má výjimku od České obchodní inspekce a její pomůcky mohou být dodávány na trh EU. Stát navíc podle Vojtěcha kvalitu pomůcek testoval a odebral pouze ty, které splňovaly požadavky.

Českobudějovické Biologické centrum Akademie věd ČR otevřelo od pondělí 11. května novou laboratoř na testování vzorků, kde lze zkoumat i vzorky krve ohledně  přítomnosti koronaviru v těle pacienta.

Biologické centrum zvyšuje testovací kapacity o 50 procent

Od pondělí 11. května spouští Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru. Dosavadní testovací kapacita Biologického centra AV ČR, která funguje již od 23. března a činí sto analýz denně, se teď zvýší na 150 testů denně.

Laborantka Sabina Čáblová pracuje v domácím prostředí

Nastávající maminka z AGELLAB si „vzala“ laboratoř domů.

Laboratorní specialistka Mgr. Sabina Čablová pět let pracuje v laboratořích AGELLAB ve Vítkovické nemocnici, která je členem skupiny AGEL. Specializované a špičkově vybavené pracoviště před pár týdny vyměnila za domácí prostředí. I v něm nastávající maminka pokračovala ve své práci, protože v době koronavirové epidemie chtěla nadále pomáhat svým kolegům.

Mikrobiologická a imunologická laboratoř v Oblastní nemocnici Náchod přibyla na seznam laboratoří, které testují přítomnost koronaviru v odebraných vzorcích.

FOTO: Laboratoř v Náchodě nově testuje vzorky na Covid-19

Mikrobiologická a imunologická laboratoř v Oblastní nemocnici Náchod přibyla na seznam laboratoří, které testují přítomnost koronaviru v odebraných vzorcích. V Královéhradeckém kraji se tak stala partnerem laboratoří Oblastní nemocnice Trutnov a Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde se vzorky na Covid-19 vyšetřují. Laboratoři to umožnil pronájem přístrojů na zpracování vzorků. Informovala o tom mluvčí krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Markéta Poláčková z pardubické ZŠ Polabiny 3, vítězka.

Nejlepší mladí chemici pěti krajů jsou z Pardubic

13. ročník regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, které pořádá Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích (SPŠCH), zná své vítěze. První příčky všech soutěžních kategorií obsadily pardubické základní školy ZŠ Polabiny 3 a ZŠ Štefánikova.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Virus pochází z čínské laboratoře. Existuje mnoho důkazů, říká Pompeo

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje mnoho důkazů o tom, že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. V rozhovoru s televizí ABC dnes ale šéf diplomacie USA odmítl říct, zda se domnívá, že Peking virus vypustil záměrně. Podle Pompea to není poprvé, kdy je svět vystaven nebezpečí kvůli viru uniklému omylem z čínských laboratoří.

Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc, kde zpracovaly tisíce vzorků krve odebraných v rámci studie kolektivní imunity v Olomouci, Litovli a Uničově. Preanalytický modul, do kterého laborantka vkládá centrifugované vzorky. (1. května 2020)

Na Olomoucku byly odebrány tisíce vzorků. Mohou pomoci i ke vzniku vakcíny

Tisíce vzorků krve odebraných zájemcům o studii kolektivní imunity v Olomouckém kraji jsou připraveny v laboratořích. V Olomouci, Litovli a Uničově, na rozdíl od ostatních odběrných míst v České republice, nebyla dobrovolníkům odebírána kapilární krev z prstu, ale žilní krev, která bude následně vyšetřována.

Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc, kde zpracovaly tisíce vzorků krve odebraných v rámci studie kolektivní imunity v Olomouci, Litovli a Uničově. Preanalytický modul, do kterého laborantka vkládá centrifugované vzorky. (1. května 2020)

Co teď bude s tisíci vzorků z Olomoucka? Mohou pomoci i k vakcíně

Tisíce vzorků krve odebraných zájemcům o studii kolektivní imunity v Olomouckém kraji jsou připraveny v laboratořích. V Olomouci, Litovli a Uničově, na rozdíl od ostatních odběrných míst v České republice, nebyla dobrovolníkům odebírána kapilární krev z prstu, ale žilní krev, která bude následně vyšetřována.

Laborantky v mikrobiologické laboratoři trutnovské nemocnice zkoumají přítomnost koronaviru v donesených vzorcích, vyšetřily jich už 3174.

FOTO: Při hledání koronaviru se laborantky naběhají

V amerických filmech to vypadá tak jednoduše. Stačí ždibeček, který by se i za nehet vešel milionkrát, bystré oko vyšetřovatele a high-tech přístoj, který z toho podnehtového něčeho zjistí během pár nanosekund nejen krevní skupinu, barvu očí, DNA až k dinosaurům, ale i velikost bot a barvu ponožek. Realita, zvláště pak ta ve vyhledávání viru Covid-19, se však od seriálových superhyperschopností liší.

Ředitel UCEEB Lukáš Ferkl doplňuje zvlákňovací roztok.

Vědci z Buštěhradu vyrábějí nanomateriál i pro veřejnost

Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Buštěhradu se rozhodli zapojit do boje s koronavirem a sami dobrovolně ve dvou směnách vyrábějí nanomateriál využitelný jako filtrační membrána do ochranných roušek. Díky přístrojovému vybavení, kterým vědecké centrum disponuje, nyní pracovníci laboratoří denně produkují desítky metrů speciálního materiálu.