Kreativ

ŠTÍTEK: laboratoř

Koronavirus SARS-CoV-2

Koronavirus možná unikl z laboratoře, připouští tajná zpráva USA

Americká Národní laboratoř Lawrence Livermorea v tajné zprávě z loňského května uvedla, že hypotéza o možnosti úniku koronaviru z čínské laboratoře zní věrohodně a je potřeba ji hlouběji prošeřit. Napsal to list The Wall Street Journal s odkazem na výpověď nejmenovaných osob seznámených s obsahem utajovaného dokumentu.

Ilustrační fotografie.

Na plovárnu jen s testem? "Lidé nám nadávají a potvrzení si předávají"

Letní teploty konečně dorazily také do Čech a epidemická situace dovolila otevřít veřejná koupaliště. Ta však stále zejí prázdnotou. Podívají se tam totiž jen lidé, kteří prokáží, že jsou zdraví. Na rozdíl od restaurací zde však nestačí samotest ze zaměstnání či školy. Mnozí s takovým nařízením nesouhlasí, což se už o víkendu projevilo na návštěvnosti. Ta je podle provozovatelů plováren rekordně nízká.

PCR a Antigenní testování v berounské nemocnici.

Laboratoře od úterý placenými testy porušují opatření. Lidé mohou žádat náhradu

Lidé, kteří v úterý zaplatili za PCR test na vlastní žádost, mohou laboratoře žádat o vrácení peněz. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Podle ministra tím, že úhradu požadovaly, porušily mimořádné opatření, které platilo už od pátku. Vláda v pátek schválila, že lidé mají v červnu nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Některá odběrová místa, zejména provozovaná soukromými laboratořemi, ale první den tuto možnost nenabízela.

Testování žáku The Ostrava International School pomoci PCR testu ze slin, 23. května 2021 v Ostravě.

I testování ze slin je spolehlivé a věrohodné. V Ostravě s ním mají zkušenosti

O rychlotestech na koronavirus se mluví v souvislosti s antigenním testováním v zaměstnání, ve školách, v domovech seniorů i při úvahách, kam na dovolenou. Jde o jedno z řešení, které umožní návrat k běžným aktivitám. V současnosti však vítězí názor, že bychom se měli v testování vydat cestou zlepšení kvality a přesnosti výsledků, tedy přejít od antigenních testů na testování PCR.

Testování školáků. Ilustrační foto

Některé školy na Přerovsku se vydaly cestou PCR testů. Jak to funguje?

Jako první to vyzkoušeli v Tovačově. Pak se přidaly také školy v Troubkách a Lobodicích. Kvůli obavám z nižší citlivosti a průkaznosti antigenních testů se ředitelé rozhodli pro PCR testování žáků. Výhodou je, že se test provádí jednou za dva týdny, a to v pátek, a rodiče ještě před začátkem víkendu dostanou SMS zprávu, zda je jejich dítě v pořádku.

Potvrzení o prodělaním covidu vystavují praktičtí lékaři. Za jeho přípravu si pacient připlatí.

Potvrzení o prodělaném covidu: za stovku od lékaře, nebo SMS z laboratoře

Na prázdniny, kvůli práci nebo do hospody na zahrádku. Tam všude se dnes hodí potvrzení o prodělané nemoci Covid-19. Po jarní vlně epidemie zůstaly desítky tisíc lidí, kterým momentálně „stačí“, že covid prodělaly už nemusí akutně řešit testy nebo to, že se na ně zatím nedostalo očkování. Místo devadesáti  budou mít nově až 180 dní „beztrestnosti“. Jak potvrzení získat? Vystavují ho praktičtí lékaři, ovšem za jeho přípravu si pacient připlatí.

Projekty rakovnických studentů.

Když se kuchyň rakovnických studentů změní v laboratoř

Když je školní laborka nedobytná, nezbývá, než laboratoř vykouzlit z kuchyně, pokojíku, dvorku či dokonce garáže. Přesně tak to udělali primáni Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku, kterým rozhodně pandemie vstup na gymnázium neulehčila. Maminky a tatínkové se proměnili v asistenty, sestřičky a bráškové v kameramany či fotografy, zasahovali i babičky a dědečkové. Všem jim patří dík za to, že byli našim mladým badatelům během distanční výuky nápomocni.

Psi cvičí testování na vyhledávání vzorků od covidových pacientů.

Test na čtyřech tlapách. Covid vyčenichají cvičení psi

Ochranné obleky jako skafandry, dlouhé špejle, kbelíky dezinfekce, mikroskop, injekční jehly. Testování na covid-19 je složitá zdravotnická disciplína, která nevyvolává ani úsměv, ani vřelé pocity. Tým Search and Rescue Czech Republic ale používá jiné pomůcky. Jsou chlupaté, mají vlhký čumák, mají rádi pamlsky a detekování covidu je pro ně hra. Tým pod vedením vedoucího projektu, zkušeného kynologa Gustava Hotového, už vycvičil osm psů.

Riviera Research Park, který vznikne přeměnou budovy bývalého tuzexu u brněnského výstaviště.

Bývalý tuzex u výstaviště: místo nedostatkového zboží vědecké objevy, podívejte

/VIDEOVIZUALIZACE/ Budovu bývalého tuzexu u brněnského výstaviště získá zcela nové využití. Podle plánu investora, který aktuálně jedná o její koupi, se přemění ve vědecko-výzkumné centrum Riviera Research Park. Nabídne laboratoře, zelené atrium, prosklený vstupní prostor nebo ustupující vrchní patra s terasami. V těsném sousedství vyroste jeden z velkých strategických projektů města.

Testování dětí na covid. Ilustrační foto.

S hledáním partnera pro PCR testování poradí školám kraj

Kolem testování školáků na koronavirus je nyní rušno jak v ředitelnách, tak v kancelářích starostů (zřizovatelem většiny základních škol jsou totiž obce). Řadě škol se tenčí zásoby antigenních testů dodaných státem, přičemž kolem pořízení dalších panují otazníky. A s velkým ohlasem se setkal čtvrteční příslib zástupců vlády: školám, které zajistí PCR testování, bude stát proplácet dvě stovky za jeden.

Testování dětí na covid. Ilustrační foto.

S hledáním partnera pro PCR testování poradí školám kraj

Kolem testování školáků na koronavirus je nyní rušno jak v ředitelnách, tak v kancelářích starostů (zřizovatelem většiny základních škol jsou totiž obce). Řadě škol se tenčí zásoby antigenních testů dodaných státem, přičemž kolem pořízení dalších panují otazníky. A s velkým ohlasem se setkal čtvrteční příslib zástupců vlády: školám, které zajistí PCR testování, bude stát proplácet dvě stovky za jeden.

Testování žáků na ZŠ v Praze

Arenberger: Školy se PCR testování dočkají v červnu. Zavádět se bude postupně

Testování žáků testem PCR bude v části škol nejdřív v červnu. Zavádět se bude postupně. Záležet bude na kapacitě laboratoří, které budou vzorky zpracovávat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Nyní se děti testují ve škole dvakrát týdně antigenním testem. PCR test by se prováděl jednou za týden.

Vzdálená laboratoř.

Vzdálenou laboratoř klatovského gymnázia využívají studenti z celého světa

/FOTOGALERIE/ Miroslav Panoš vymyslel vzdálenou laboratoř, která funguje na Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech. V době distanční výuky se stala hojně vyhledávanou a nyní ji využívají nejen studenti z České republiky, ale i z Ameriky a z dalších více než 150 zemí ve světě. Jak laboratoř funguje a co vše se v ní dá dělat, jsme si s učitelem povídali během rozhovoru.

Odběry na koronavirus v Indii.

Podezření na indickou mutaci z Hradce Králové prověřuje národní laboratoř

Podezření na indickou mutaci koronaviru v Česku prověřuje Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Výsledky mají být příští týden. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) deníku Právo řekl, že se indická mutace objevila v Hradci Králové.

Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se zapojila do projektu společnosti Softech, jehož cílem je s využitím moderních technologií podrobně monitorovat život včel.

Podívejte se: Na střeše fakulty vznikla chytrá včelí laboratoř

Pod drobnohledem se ocitly včely z úlů, které stojí na střeše plzeňské univerzity. Odborníci je nepřetržitě sledují kamerami a čidly. Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) se totiž zapojila do projektu společnosti Softech, jehož cílem je s využitím moderních technologií podrobně monitorovat život včel.

Chřipka. Ilustrační snímek

Chřipka vymizela. České laboratoře nezaznamenaly v sezoně ani jeden případ

Laboratoře v Česku nezaznamenaly v uplynulé sezoně ani jeden případ viru chřipky. Vyplývá to ze zhodnocení chřipkové sezóny 2020 až 2021, kterou vypracoval a ČTK poskytl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Na snížení přenosu respiračních virů měly vliv především protiepidemická opatření přijatá kvůli pandemii covidu-19. V loňské sezoně odborníci zaznamenali asi 300 závažných případů chřipkové infekce, kdy museli být pacienti hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. Z nich 58 infekci podlehlo.

Síť laboratoří Agelab uspořádala ve středu 14. dubna 2021 mezinárodní on line konferenci na téma koronavirus.

Novojičínská laboratoř pořádala mezinárodní konferenci na téma koronavirus

Odbornou mezinárodní on line konferenci na téma Koronavirus: otázky a odpovědi organizovala ve středu 14. dubna novojičínská laboratoř skupiny AGEL. Laboratoře skupiny AGEL sdružené pod značkou AGELLAB tak vyslyšely poptávku zdravotnických odborníků. Zájem lékařů, sester a laboratorních specialistů o sdílení informací na téma onemocnění Covid-19 byl mimořádný.

Testování dětí na covid. Ilustrační foto.

Nepřesné, neohleduplné, dražší. Tak vidí hejtmanka testování školáků

/FOTOGALERIE/ Proč to dělat levněji a přesněji, když to jde draze? A s jen falešným pocitem bezpečí? Tyhle otázky nabízí na sociálních sítích středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) v reakci na v pondělí spuštěné antigenní testování školáků a předškoláků. Společně s kritikou toho, jak testování v souvislosti s návratem dětí do škol zorganizoval stát.

Testování ve firmách. Ilustrační foto

Nevěří antigenům. Přibývá firem, které svým lidem platí PCR testy

Používání antigenních testů při odhalování covid-19 budí už od samého počátku rozpaky. Především u testů běžně dostupných v obchodech či na internetu, kde jsou jich desítky druhů. Jejich rozdílnou účinnost odhalil nedávný test odborníků z Akademie věd ČR (AVČR), kteří na třinácti testovaných běžně dostupných testech odhalili až stonásobné rozdíly v citlivosti. Podle vědců tak dál zůstává zlatým standardem sice dražší, ale za to přesnější PCR test. Ten je nutné ověřit v laboratoři. 

Testování zaměstnanců v Kovárně Viva ve Zlíně.

Testování zaměstnanců je v plném proudu i ve Zlíně

Vláda od začátku března nařídila postupné, (podle počtu zaměstnanců, pozn. red.) plošné testování zaměstnanců firem, společností a institucí. To se i ve Zlíně doslova rozjelo na plné obrátky. Například společnost Vaše laboratoře s.r.o. v jednotlivých firmách v krajském městě provede denně okolo šesti stovek testů.