Kreativ

ŠTÍTEK: Evropská liga UEFA

Dánský kouč Sparty Brian Priske

Výpravy Sparty do Skandinávie končily krachem. Dán Priske ale ví, jak na Kodaň

Sparťané potáhnou znovu na sever Evropy. V boji o fotbalovou Ligu mistrů se čeští šampioni utkají s Kodaní. Jejich nedávné výpravy do Skandinávie přitom nedopadly slavně. Teď ale bude mít parta z Letné o motivaci navíc. V jejich středu je totiž početná dánská enkláva v čele s koučem Brianem Priskem, který v Kodani dokonce trénoval.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek se před odletem do Kosova fotil na letišti s fanoušky.

Viktoriáni budou odvracet konec v Evropě. Máme kvalitu, zvládnout to, říká kouč

Plzeňské fotbalisty čeká odveta 2. předkola Evropské konferenční ligy, ve čtvrtek od 20 hodin nastoupí v kosovské Prištině proti FC Drita. Po domácí bezbrankové remíze budou viktoriáni usilovat o setrvání v pohárové Evropě na horké kosovské půdě. Postup jim zajistí jen vítězství, při remíze se bude prodlužovat, porážka znamená konec.

Fotbalisté Dnipro-1 s ukrajinskými vlajkami po jednom z utkání na evropské scéně

Slavia jde proti Ukrajincům. Hrozil jim bankrot, válka je vyhnala do Košic

Je definitivně rozhodnuto. Fotbalisté pražské Slavie se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s týmem Dnipro-1. Ukrajinský vicemistr totiž nestačil ve druhém předkole Ligy mistrů na řecký Panathinaikos Athény a přešel tak do kvalifikace nižší soutěže. Svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského však rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem. Do Edenu dorazí válkou zocelený klub, jehož příběh stojí za krátké přečtení.

Fotbalisty Trutnova zavedl los předkola MOL Cupu na půdu divizních Velkých Hamrů. Hledat favorita je v tomto souboji velmi obtížné.

Krátká letní pauza končí. Oponu nového ročníku zdvihá pohárové předkolo

Vítězství v MOL Cupu je jednou z cest do pohárové Evropy a obhájcem trofeje je tu pražská Slavia, kterou na jaře finálová výhra na Letné katapultovala do předkola Evropské ligy. Na startu nového ročníku je i pětice mužstev z Královéhradeckého kraje. Hned v předkole se představí divizní trio Trutnov, Nový Bydžov a Slavia Hradec Králové.

Sparťané vstoupili do nové sezony vítězně, na domácím trávníku porazili Olomouc 2:0.

Los předkola Ligy mistrů: Sparta se zřejmě utká s Kodaní, začínat bude venku

Fotbalisté pražské Sparty se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s vítězem 2. předkola mezi islandským Breidablikem a FC Kodaň. Dánský tým je jasným favoritem. Český šampion začne dvojutkání 8. nebo 9. srpna venku, odvetu odehraje 15. srpna doma. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

fanoušci Sparty nejen z Nového Bydžova

V Bydžově vznikl Fan Club fotbalové Sparty. Jeho předseda takový zájem nečekal

/FOTO, VIDEO/ Fotbaloví fanoušci se dočkali – odstartovala nejvyšší tuzemská soutěž FORTUNA:LIGA. Mistrovský titul obhajuje pražská Sparta, která má své příznivce také na východě Čech. V Novém Bydžově před novou sezonou založili Fan Club letenského klubu, přesněji řečeno vznikla tu jeho početná pobočka. Předsedou byl zvolen VÁCLAV SYŘIŠTĚ. „Už nějaký čas jsme jezdili na Spartu společně s Městcem Králové, tak jsme se pouze osamostatnili,“ vysvětluje osmapadesátiletý sparťanský srdcař.

fanoušci Sparty nejen z Nového Bydžova

V Bydžově vznikl Fan Club fotbalové Sparty. Jeho předseda takový zájem nečekal

/FOTO, VIDEO/ Fotbaloví fanoušci se dočkali – odstartovala nejvyšší tuzemská soutěž FORTUNA:LIGA. Obhájce mistrovského titulu pražská Sparta má své příznivce také na východě Čech. V Novém Bydžově dokonce založili Fan Club letenského klubu, přesněji řečeno vznikla tu jeho početná pobočka. Předsedou byl zvolen VÁCLAV SYŘIŠTĚ. „Už nějaký čas jsme jezdili na Spartu společně s Městcem Králové, tak jsme pouze osamostatnili,“ vysvětluje osmapadesátiletý podnikatel.

V zimě jsme pátrali po Ondráškových začátcích, teď se vrátil do Dynama. Tady je hřiště v Kadově

Je to sniper. Říká o Ondráškovi kouč Zápotočný. Podívejte se kde Kobra začínala

Zapadne do systému? Dynamo České Budějovice se v loňské druhé polovině sezony prezentovalo kombinačním fotbalem. Hodí se do něj bijec Zdeněk Ondrášek? Co o něm říká trenér Tomáš Zápotočný? Podívejte se do fotogalerie, v zimě jsme pátrali po hřišti, na kterém Zdeběk Ondrášek vstřelil svůj první gól. Nabízíme fotovýlet do Kadova.

Michael Rabušic bude pokračovat ve Slovanu i v následující sezoně.

Rambova mise pod Ještědem bude mít pokračování

Oblíbenec fanoušků, útočník Michael Rabušic, se domluvil se Slovanem Liberec na prodloužení smlouvy o další krok. „Jsem rád za podporu fanoušků, ať už šlo o transparent v kotli, nebo potlesk a fandění, když jsem šel na hřiště. Vnímám to, moc jim za to děkuji a strašně si toho vážím,“ je vděčný za podporu z publika třiatřicetiletý hráč.

David Buchta při zakončení proti Myjavě.

Buchta v přípravě opět pálí. Teď to přenést do ligy, přál si. Baník dál posiluje

Přípravná období se mu v posledních letech daří. Střílí góly, nahrává, je aktivní, jeden z nejviditelnějších hráčů ostravského Baníku na hřišti. Pak ale přijde liga, vše ustane a brzy vypadne i ze sestavy. Tento scénář by rád v létě záložník David Buchta porušil a vybojoval si trvalé místo v základní jedenáctce. „Chtěl bych nastupovat pravidelněji,“ potvrdil po středečních dvou gólech a asistenci proti slovenskému Spartaku Myjava (8:1) univerzál, který může naskočil na vícero postech v ofenzivě.

Srb Veljko Birmančević je novou posilou pražské Sparty.

Sparta lovila ve Francii. Chci hrát o Ligu mistrů, hlásí Srb Birmančević

Obhájit mistrovský titul a udělat větší úspěch v Evropě by měl Spartě pomoci srbský záložník Veljko Birmančević. Právě jeho přivedli Pražané jako letní posilu z francouzského Toulouse. Pětadvacetiletý ofenzivní hráč přichází na Letnou na roční hostování s opcí. „Sparta je velký klub, sledoval jsem ji už dřív. Chci hrát o titul a také o Ligu mistrů,“ hlásí čerstvá posila.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík

Slavia s Dniprem, nebo Panathinaikosem. Plzeň má snadný los, Bohemians s Nory

Fotbalisté Slavie se v srpnovém 3. předkole Evropské ligy utkají s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dniprem a Panathinaikosem Atény. Fotbalisté Plzně se ve 2. předkole Evropské konferenční ligy utkají s kosovskou Dritou. Pražští Bohemians 1905, kteří se do evropských pohárů vracejí po 36 letech, narazí na silný norský tým Bodö/Glimt.

Sigmund Cup 2023 (zápasy + autogramiáda)

FOTO a VIDEO: Sigmund Cup přinesl radost dětem a pomohl potřebným

V sobotu 10. června proběhl na hřišti v Řepčíně fotbalový turnaj pro děti v kategorii U10 pořádaný organizací Děti dětem s názvem Sigmund Cup. Kromě nezapomenutelných zážitků pro malé fotbalisty měla celá akce i rozměr charitativní. Jak už je totiž u akcí pořádaných touto organizací zvykem, vybíraly se peníze na ty, kteří měli v životě bohužel mnohem méně štěstí než ti ostatní.

Útočník Patrik Schick v dresu Leverkusenu.

Schick ztrácel naději, bolest ale mizí. Bez něj to nejde, těší se v Leverkusenu

Ze dnů byly týdny, z týdnů měsíce. A Patrik Schick stále marodil. Momentálně nejlepší český fotbalový útočník od listopadu nehrál, trápí ho vleklé trable s třísly. Na kanonýrův návrat čeká nejen národní tým, ale také Schickův zaměstnavatel Bayer Leverkusen. „Když je Patrik ve formě, jde o našeho rozdílového hráče,“ uvědomuje si vedení bundesligového klubu.

Tomáš Souček s trofejí pro vítěze Konferenční ligy

Souček s Coufalem slaví doma v Edenu. Finále pro West Ham rozhodl Bowen

Fotbalisté West Hamu s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem vyhráli Evropskou konferenční ligu. Ve finále v pražském Edenu porazili Fiorentinu gólem Jarroda Bowena z 90. minuty 2:1 a získali druhou velkou evropskou trofej v klubové historii. Souček s Coufalem odehráli celý zápas, záložník Antonín Barák nastoupil za poražený tým až v nastavení.

Gruzínský fotbal Vachtang Čanturišvili opouští Zlín a přestupuje do Jablonce.

Vakho míří ze Zlína do Jablonce, vedení klubu řeší další hráče

Fotbalisty Zlína po čtyřech a půl letech opouští Vachtang Čanturišvili. Vedení klubu FC Trinity se sice snažilo s Vakhem, jak se sympatickému Gruzínci říká, jednat a nabídnout mu nový kontrakt, devětadvacetiletý univerzál se ale rozhodl pro změnu a coby volný hráč míří po vypršení smlouvy do Jablonce.

Planeo Cup Uničov 2023

Skvělá atmosféra v Uničově na Planeo Cupu. Dorazili také Ujfaluši a Šilhavý

/FOTO+VIDEA/Letošní ročník Poháru mládeže FAČR Planeo Cup vyvrcholil o víkendu v Uničově závěrečným turnajem kategorie U8. Triumf oslavila na Hané Slavia Praha. Zvednout nad hlavu cennou trofej se sešívaným podařilo za účasti reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého a dlouholetého reprezentanta a vítěze Evropské ligy Tomáše Ujfalušiho.

Fanoušci West Hamu se začínají shromažďovat okolo stadionu

Invaze fanoušků West Hamu do Prahy? Přetlak Britů mají vyřešit fanzóny

Pražský Eden hostí ve středu večer velkou sportovní akci. Zápasem West Hamu s Fiorentinou vyvrcholí druhý ročník Evropské konferenční ligy. Finále velkého evropského poháru se odehraje poprvé v historii na české půdě, vítěz duelu se automaticky kvalifikuje do příštího ročníku Evropské ligy. Oba celky čekají na velkou evropskou trofej od 60. let.

Tomáš Souček v dresu West Ham United.

Lístek na Součka za čtvrt milionu? Šílenství, proklínají fanoušci finále v Edenu

Už 7. června se v pražském Edenu uskuteční finále Konferenční ligy mezi West Ham United a Fiorentinou. Pro český fotbal jde o nebývalý svátek. Pro fanoušky obou finalistů rovněž, má to ale jeden háček. Slávistický stadion je v porovnání se sídly evropských velkoklubů poměrně malý a to se odráží na omezeném množství míst pro diváky. Pro spekulanty na černém trhu jde naopak o skvělou příležitost přijít si na nějaké ty „drobné“.

Zatímco v minulé sezoně v derby fotbalové I. B třídy prohrála VTJ Rapid Liberec doma s Vescem (červené dresy) 1:3, o víkendu souboj rivalů ve Vratislavicích stejným výsledkem vyhrála.

Rapid se vrátil do čela. Jakubec nervózně sledoval výhru v derby až z Říma

Na čele tabulky západní skupiny fotbalové I. B třídy došlo k rošádám. Ruprechtice srazila první jarní prohra 2:3 v Jestřebí na třetí místo tabulky, a tak se do čela vrátil liberecký Rapid, druhé jsou Hodkovice nad Mohelkou. Top tři kluby ale dělí v čele neúplné tabulky jediný bod. Liberečtí „vojáci“ vezou výhru 3:1 z Vratislavic díky hattricku Romana Gschwentnera. Zápas tam přitom vedl asistent Jan Kauška, neboť hlavní kouč Pavel Jakubec byl v Římě.

Vladimír Coufal

Chci dostat West Ham do Edenu, říká Coufal. Motivace? Zvednout nad hlavu trofej

Jako den a noc. V Premier League se strachují o záchranu, v Konferenční lize usilují o triumf. Prazvláštní sezonu zažívají fotbalisté West Hamu. „Potřebujeme udržet v lize a druhým hlavním cílem je pro nás zvednout trofej. Pokud by se to povedlo, bude to neuvěřitelná sezona,“ říká česká opora Kladivářů Vladimír Coufal.

Jindřich Trpišovský

Trpišovský zůstane ve Slavii další tři roky. S týmem se dohodl na prodloužení

Fotbalová Slavia se dohodla s trenérem Jindřichem Trpišovským na prodloužení smlouvy. Sedmačtyřicetiletý kouč podepíše v pátek po otevřeném podvečerním tréninku na stadionu v Edenu před sobotním ligovým derby na Spartě nový tříletý kontrakt. Původní smlouva měla trvat do 30. června s následnou dvouletou opcí, kterou obě strany po vzájemné dohodě nevyužily a uzavřou nový kontrakt. Pražský klub o tom informoval na svém webu.

Zprava Gianluca Scamacca a Tomáš Souček z West Hamu se radují z gólu

Hložek pomohl k postupu do čtvrtfinále. Souček se asistencí podílel na kanonádě

Fotbalisté Leverkusenu s Adamem Hložkem v odvetě osmifinále Evropské ligy zvítězili 2:0 na hřišti Ferencvárose Budapešt a v součtu se stejným výsledkem z úvodního duelu prošli do čtvrtfinále. Reprezentační kapitán Tomáš Souček přispěl asistencí k výhře West Hamu v odvetě osmifinále Evropské konferenční ligy nad Larnakou 4:0 a k postupu.

Ferencvaros. Na snímku hráči Bayernu v Leverkusenu 9. března 2023.

Hložkova asistence pomohla Leverkusenu k výhře, Schick nastoupil v závěru

Fotbalisté Leverkusenu i s pomocí asistence střídajícího Adama Hložka zdolali v úvodu osmifinále Evropské ligy Ferencváros Budapešť 2:0. Další český reprezentant v barvách Bayeru Patrik Schick zasáhl do hry až v závěru. Vedoucí celek anglické ligy Arsenal remizoval na hřišti lisabonského Sportingu 2:2.

Legendární fotbalový stadion za Lužánkami zřejmě čeká demolice. Snímek ze 2. března 2023.

Demolice Lužánek? To prostředí přitom bylo ideální, litují osobnosti Zbrojovky

Definitivně už jen vzpomínky na historický titul nebo legendární výhru ve čtvrtfinále Poháru UEFA nad Eintrachtem Frankfurt před dvaapadesáti tisíci diváky zbudou brněnským fotbalovým fanouškům. Legendární stadion za Lužánkami v Brně, na němž Zbrojovka zažila nejslavnější momenty své historie, čeká podle vyjádření radního pro sport Tomáše Aberla časem demolice kvůli neutěšené statice objektu, který dlouhé roky chátrá.

Český útočník Adam Hložek

Češi slaví s Leverkusenem postup, Schick přispěl proměněnou penaltou

Fotbalisté Leverkusenu postoupili do osmifinále Evropské ligy. Bayer vyhrál odvetu v Monaku 3:2, vrátil soupeři domácí porážku 2:3 a duel musely rozhodnout penalty. V nich se zapsal mezi úspěšné exekutory i Patrik Schick, který v 70. minutě vystřídal dalšího českého útočníka Adama Hložka

Viktoria Plzeň - SSC Neapol 2:0, 21. února 2013.

OBRAZEM: Viktoria přepisovala před deseti lety svoji historii

V úterý uplyne deset let od historického postupu fotbalové Viktorie Plzeň do osmifinále Evropské ligy (EL). V sezoně 2012/2013 svěřenci trenéra Pavla Vrby zvládli tři předkola EL, vyhráli skupinu, v níž měli Atlético Madrid, v prvním kole play-off vyřadili slavnou Neapol a vypadli až v osmifinále s Fenerbahce Istanbul.

Vzpomínka diváků na Františka Cipra.

Dostálek zavzpomínal na působení ve Slavii pod zesnulým trenérem Ciprem

Trenér fotbalistů Brna Richard Dostálek zavzpomínal na působení ve Slavii pod koučem Františkem Ciprem. Legenda pražského klubu zemřela v úterý v 75 letech po dlouhé nemoci. Dostálek zažil Cipra v sezoně 1999/00, kdy se vršovický celek probojoval do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA (nyní Evropská liga - pozn. red.). Do své trenérské kariéry si z něj vzal nadhled.

Zleva Jiří Hrubeš z Dukly a Ondřej Lingr ze Slavie.

Dukla v problémech. Za snahu ovlivnit dva zápasy platí vysokou pokutu

Etická komise Fotbalové asociace ČR potrestala Duklu Praha pokutou 400 tisíc korun za pokus o ovlivnění dvou zápasů první fotbalové ligy v roce 2018. Podle verdiktu komise se tehdejší výkonný ředitel pražského klubu Michal Šrámek snažil přes někdejšího místopředsedu FAČR Romana Berbra ovlivnit utkání na hřišti Slovácka a domácí duel s Brnem. O trestu dnes informovala asociace na svém webu.

František Cipro

Trenérský vzor a kovaný slávista. Legendy vzpomínají na zesnulého Cipra

Muž, který v roce 1996 ukončil takřka nekonečné čekání Slavie na mistrovský titul a zároveň v trenérské roli kočíroval sešívané tažení do semifinále Poháru UEFA, za sebou po úterním skonu zanechal celý zástup bývalých svěřenců, spoluhráčů i kolegů. František Cipro se trvale zapsal nejen do dějin Slavie, ale i celého českého fotbalu.

František Cipro v úterý podlehl dlouhé nemoci.

Pláče i Zbrojovka. Zemřel trenér František Cipro, Brnu pomohl do ligy

Smutná zpráva letí českým fotbalovým prostředím. Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci František Cipro. Bývalý kapitán fotbalové Slavie byl po konci hráčské kariéry úspěšným trenérem. V roce 1989 pomohl Zbrojovku vytáhnout ze druhé ligy do nejvyšší soutěže. O rok později ve Zbrojovce skončil.

Další novou tváří v druholigovém MFK Karviná se stal čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola. Fotogalerie je z přípravného utkání v Žilině, které Slezané v sobotu prohráli 0:3.

Nová posila. Karviná ulovila v Albánii snajpra Akinolu z Nigérie. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Nejdřív získali sedmadvacetiletého českého stopera Jiřího Bederku z Táborska, pak začali lovit fotbalové posily v zahraničí. Minulý týden MFK Karviná ohlásil dvaadvacetiletého útočníka Kelvina Owusu Boatenga z Ghany, který bude ve Slezsku hostovat do konce druholigové sezony ze slovenské Trnavy. Teď vedení klubu představilo třetí novou tvář - dres s číslem 19 bude oblékat čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola.