Kreativ

ŠTÍTEK: Lesy hl. m. Prahy

O revitalizaci Prokopského jezírka se pře spolek ekologů s pražským magistrátem.

Spor o jezírko v Prokopském údolí. Bude z atraktivního místa páchnoucí močál?

/FOTOGALERIE/ Když se ocitnete v Prokopském údolí na jihozápadě Prahy, připadáte si, jako byste ani nebyli v rušné metropoli plné milionů lidí. V dolní části přírodní rezervace se nachází jezírko, které se nazývá Rusalčino. Jenže běda! Podle občanského spolku atraktivní místo kvůli magistrátu může přijít o své kouzlo.

Podzimní Letenské sady v Praze.

KRÁTCE: Zaběhejte si v Letenských sadech. Připraven je rodinný závod

Běháte rádi? Pak nemůžete vynechat další ze série Night Run. Závod, do kterého se můžete přihlásit již tuto sobotu od 15.30 do 17.30, je určen pro celé rodiny včetně dětí, babiček a dědečků. Na trati jsou vítány i malé děti v kočárcích. Vzdálenost 2 až 3 kilometry není nijak náročná a lze ji klidně jen projít. 

Venčení psů v pražské Stromovce 23. května.

KRÁTCE: V metropoli přibývá pejskařů. Zaplatili přes 42 milionů korun

Pražané mají ve svých domovech téměř 83 tisíc psů. Jen za první pololetí roku 2018 jich v magistrátní evidenci přibyly téměř tři tisícovky. Nejvíc psích mazlíčků žije v Praze 4 a 6. Podle magistrátních údajů mají lidé většinou pouze jednoho psa, nejčastěji křížence, yorkšíra nebo labradora. 

Na Botiči se uskutečnilo protipovodňové cvičení

Jak by vypadaly povodně v Botiči? Čelilo by jim přes 20 obcí

Botič musel čelit povodním. Obstál téměř na výbornou. Na jaře se na vodním toku Botič uskutečnilo preventivní povodňové cvičení. Jeho cílem bylo ověřit, jestli by při opravdových povodních fungovalo předávání informací. A to tak, aby voda nepoškodila žádné obce nacházející v okolí tohoto nejdelšího pražského potoku.

Záchranná stanice v Praze přijala za půl roku víc zvířat než loni.

Kolonie netopýrů, výr i tchoř. Záchranná stanice přijala víc zvířat než loni

Záchranná stanice hlavního města Prahy se raduje z několika prvenství. Už po půl roce přijala víc zvířat než loni za stejnou dobu. Mezi 2611 živočichy 106 různých druhů byla například nejpočetnější kolonie netopýrů rezavých v historii. Pracovníci záchranné stanice v Jinonicích se starali poprvé také o několik mláďat.

Zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy se jeli inspirovat německými řekami a parky

Německé toky a parky. Pražští lesníci se jeli inspirovat k sousedům

Pražské lesy hledají inspiraci v sousedním Německu. V druhém dubnovém týdnu navštívila delegace lesníků společně s radní Plamínkovou hlavní město Bavorska – Mnichov. Získané zkušenosti z přednášek a exkurzí plánují Lesy hl. m. Prahy využít především při revitalizacích a úpravách pražských vodních toků a nádrží.

Kolonii dvou stovek netopýrů vypustí ve čtvrtek ve Stromovce

Dvě stě netopýrů se vrátí do přírody. Záchranná stanice je vypustí ve Stromovce

Dvě stovky netopýrů se ve čtvrtek proletí Stromovkou. Vypustí je tu Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Kolonie si za zimoviště vybrala větrací šachtu starého cihlového domu v Libni. V únoru je ale probrala rekonstrukce jednoho z bytů. Proto museli v záchranné stanici přečkat do té doby, než se venku oteplí.

ZAHRADA VIDIMOVA. Komunitní zahrada funguje od roku 2013 uprostřed paneláků Jižního Města ve stejnojmenné ulici.

Zahradničit se bude i v centru Prahy

Záhonky s bylinkami či zeleninou zdobí vnitrobloky i v historickém středu Prahy. V Praze 1 letos vzniknou dvě nové komunitní zahrady, na Kampě a poblíž Národní třídy. 

Ilustrační foto.

Pomoc někdy nadělá víc škody než užitku

Záchranné stanice pro volně žijící živočichy mívají na jaře napilno. Vysoké procento zvířat v ohrožení tvoří právě jarní mláďata. Nezanedbatelná část z nich je ale z přírody odnesena zcela zbytečně.

Nádraží Praha-Libeň bude o něco hezčí. Přibude tu 15 stromů

Okolí nádraží v Libni rozkvete. Přibude tu 15 nových stromů a okrasné rostliny

Libeňské nádraží jako procházka růžovým sadem. Téměř. Cestující, kteří využívají vlakovou dopravu nebo i místní se mohou těšit na příjemnou změnu. Na jaře tu Lesy hl. m. Prahy plánují vysadit dvě řady zeleně. Českomoravskou ulici tak brzy zkrášlí 15 nových stromů pavlovnie plstnaté. Prostor zároveň rozkvete i novými výsadbami okrasných trav, cibulovin a trvalek.

Zachranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící zvířata Jinonice.

V Jinonicích vyroste nová stanice pro volně žijící zvířata. Možná už letos

Pražské zastupitelstvo ještě na svém lednovém zasedání schválilo změnu územního plánu, která umožní stavbu nové záchranné stanice pro hendikepované a volně žijící živočichy, jejímž provozovatelem jsou od roku 2012 Lesy hl. města. Současná stanice totiž už neodpovídá potřebám zvířat. Náklady se odhadují na 50 milionů. Stavět by se mohlo už letos.

Zachranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící zvířata Jinonice.

Za dva roky vznikne nová záchranná stanice. Stavba vyjde na desítky milionů

Záchranná stanice v Jinonicích se zhruba za dva roky dočká nového kabátu. Část objektu Lesy hl. m. Prahy dokonce otevřou veřejnosti. Nově tu vybudují i zázemí pro ekologickou výchovu. Projekt má vyjít zhruba na 50 milionů korun. Změnu územního plánu, díky němuž se začne stavět, schválilo zastupitelstvo minulý týden.

Kunratický potok se dočkal oprav

Okolí Kunratického potoka v novém. Magistrát dal na opravy 2 miliony

Nevzhledné zídky, neuspokojivý stav mostků, různorodý a nevhodný stavební materiál. Tak vypadal ještě začátkem října takřka dvoukilometrový úsek Kunratického potoka v jihozápadní části Kunratického lesa. Proto místo od října začaly Lesy hl. m. Prahy opravovat. Po dvou měsících daly břehům potoka novou podobu, která více připomíná přírodní koryto, je funkční, a navíc i příjemná na pohled.

Výlov rybníku. Ilustrační foto.

V Praze začínají výlovy rybníků

/INFOGRAFIKA/ Výlovy rybníků potrvají až do půlky listopadu. Většina vylovených ryb poputuje na zarybnění jiných pražských rybníků. Během jednoho měsíce bude vyloveno celkem šestadvacet vodních ploch.

Černá skládka. Ilustrační foto.

V Praze rostou černé skládky. Jejich likvidace polyká miliony

/TABULKA/ Lednice, televize, ale třeba i nákupní vozík. Nejen to jsou předměty, na které obyvatelé metropole narážejí v ulicích. Nejčastěji na lesních cestách, sídlištích nebo v okolí kontejnerů. Jen za poslední měsíc nahlásili na server Zmapuj.to 41 nových černých skládek. Nejčastěji na nepořádek upozorňují v Praze 9 a 10.

Uhynulé ryby. Ilustrační foto.

Horko trápí i divoká zvířata. Oběťmi jsou zejména ryby a ptáci

Praha - V Čimickém rybníce uhynulo vedrem už 600 kilogramů ryb. V ohrožení můžou být další pražské vodní plochy, ale i všichni živočichové. Mělkost rybníka, téměř žádný přítok, vysoké množství ryb a horko. Tato kombinace způsobila, že rybím obyvatelům Čimického rybníka doslova došel dech. Vyšší teplota totiž zapříčinila nedostatek kyslíku ve vodě. Mezi uhynulými jsou sumci, štiky, okouni, kapři i karasové. Podle informací správce vodní plochy, Lesů hlavního města, činí úhyn ryb přibližně 600 kilogramů.

Uhynulé ryby. Ilustrační foto.

KRÁTCE: V Botiči a Rokytce uhynuly ryby

Praha - Stovky ryb v potoce Botič v lokalitě Folimanka a v říčce Rokytka v ulici Pod Smetankou nepřežily čtvrteční velké deště, které se prohnaly metropolí.

Grilování. Ilustrační foto.

Veřejných grilovacích míst je v Praze už přes dvacet

Praha - Grilování v pražských lesích a parcích? Žádný problém, veřejných piknikových míst v nich přibývá. Někde mají Pražané k dispozici kromě zázemí i gril se dřevem. Rezervace se tu nedělají. Zkrátka, kdo dřív přijde, ten dřív griluje.

Otevření nové kompostárny ve Slivenci.

Ve Slivenci zahájila provoz kompostárna

Praha - Zkušební provoz vůbec první kompostárny rostlinného odpadu na svém území v pondělí zahájilo hlavní město. Zařízení stojí na volném pozemku nedaleko Pražského okruhu.

Kunratický les.

Do lesa s lesníkem. Připravuje se Týden lesů

Praha - Už desátý ročník akce Do lesa s lesníkem pořádají Lesy hlavního města Prahy. Akce určená pro žáky a studenty pražských škol se uskuteční v rámci Týdne lesů, a to v době od 10. do 12. května.

Jedno z muflončat, které uhnal a zakousl volně pobíhající pes na kraji Kunratického lesa.

V Praze řádí psí zabijáci. Vyhlazují muflony i ovce

Sedm mrtvých muflončat. To je skóre neznámého psa, který se prohnal stádem na kraji Kunratického lesa. Podobných případů v poslední době přibývá. Policie na pejskaře však nemá páku. Většinou ho totiž nenajde.

Botič. Ilustrační foto.

Metropole se připravuje na povodně

Praha – Cílem cvičení je prověřit připravenost účastníků povodňové ochrany a ověřit tok informací v celém povodí Botiče. „K jednomu stolu se podařilo dostat nejen zástupce hlavního města, dotčených městských částí a odborných subjektů, ale také zástupce obcí a záchranného systému Středočeského kraje," popsal proces vytváření plánu Libor Hadrava, radní pro bezpečnost a prevenci kriminality.

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Laboratoř nabízí zdarma test na cukrovku

Praha – Bezplatná vyšetření krve k určení hladiny glukózy a celkového cholesterolu nabízí zájemcům až do pátku 21. dubna nově otevřená odběrová místnost v přízemí novostavby přímo u zastávky městské dopravy Poliklinika Modřany – asi 300 m od samotné polikliniky.

Kapři. Ilustrační foto.

Den vody zve k rybníku i k návštěvě čističky

Praha – Pohled na kapry, líny i štiky českých rybníků (stejně jako seznámení s vodním ptactvem i vodním hmyzem) nabídne ve středu Den vody u rybníka Labuť u Kunratického lesa. Nedaleko zastávky městské hromadné dopravy U Labutě (a tedy jen kousek od stanice metra Kačerov) ji od dopoledne do 16. hodiny pořádají Lesy hl. m. Prahy společně s radnicí Prahy 4. Na několika stanovištích se příchozí mohou symbolicky „ponořit" pod hladinu, aby poznali obyvatele mokrého živlu.

Ilustrační foto

Lesy hlavního města vykácí při revitalizaci okolí Botiče stromy

Praha - Lesy hlavního města Prahy při revitalizaci meandrů Botiče v Hostivaři odstraní z nivy potoka navážky a vytvoří nové tůně. Také vykácí některé stromy, které nahradí novými. Kromě Botiče se bude kácet ještě v okolí potoka Brusnice v Praze 6. Novinářům to sdělila mluvčí společnosti Petra Fišerová.

Kompostárna pro bioodpad. Ilustrační foto.

V Praze v budoucnu přibude až šest kompostáren na bioodpad

Praha - V hlavním městě by mělo v budoucnu fungovat až šest kompostáren, které budou zpracovávat bioodpad. Stát by měly na okrajích metropole tak, aby mohly pohodlně zpracovávat odpad z celého města. Záměr ale naráží na odpor místních radnic, které se provozu obávají. Ve čtvrtek to řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Letos začne fungovat kompostárna ve Slivenci. Provozovat ji budou Lesy hlavního města Prahy.

Záchranná stanice Jinonice. Ilustrační foto.

Záchranná stanice v Jinonicích nesmí přijímat nakažené ptáky

Praha - Lesy hlavního města (LHMP) zakázaly kvůli ptačí chřipce dočasně přijímat do záchranné stanice v Jinonicích poraněné vodní ptáky z Horních Počernic, Klánovic a Újezdu nad Lesy. V areálu byly nainstalovány desinfekční rohože a pracovníci musejí používat zvláštní ochranné pomůcky. ČTK to sdělila mluvčí LHMP Petra Fišerová. Stanice přijímá nejčastěji ptáky. Část takzvané dozorové zóny kvůli ohnisku ptačí chřipky ve Středočeském kraji spadá právě do zmíněných částí Prahy. Ptačí chřipka se v Česku vyskytla asi po deseti letech na začátku roku.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Magistrát nabádá cyklisty k dostatečnému osvětlení

Praha - Sloganem Nejezdi jak netopejr! tento týden vyzývá magistrát cyklisty, aby jezdili označeni reflexními prvky. Cílem akce je upozornit na jejich časté nedostatečné osvětlení. Preventivní akce probíhá ve třech termínech u cyklistických stezek.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Sedmička ošetří více než 350 dřevin ve Stromovce

Praha - Během října a listopadu provádí Lesy hlavního města Prahy poslední etapu letošní série ošetření dřevin ve Stromovce. Po zásazích v okolí planetária a na dně bývalého rybníka dojde nyní na severní část parku za železniční tratí. Arboristé zde ošetří 346 vytipovaných dřevin.

Kvakoš. Ilustrační foto.

Pražská záchranná stanice pomohla dvěma vzácným kvakošům

Praha - Dvěma vzácným ptákům kvakošům nočním, kteří se ocitli v ohrožení života, pomohli o prvním červnovém víkendu v pražské záchranné stanice pro volně žijící zvířata. Zatímco dospělý kvakoš už se vrátil zpátky do přírody, osud poraněného mláděte je zatím nejistý. V úterý o tom informovala Petra Fišerová ze společnosti Lesy hlavního města Prahy, které záchrannou stanici v Jinonicích provozují.

Ilustrační foto.

Pražské záchranné stanici pro zvířata začala nejvytíženější doba

Praha - Pražské záchranné stanici pro zvířata začalo nejvytíženější období celého roku. Na sezonu mláďat shání brigádníky jako posily, mazlení zvířat jim ale nedovolí. Informovala o tom na své facebookové stránce. Záchranná stanice v Jinonicích funguje nonstop a ošetřovatelé několikrát denně vyjíždějí k případům po celé Praze.

Ilustrační foto.

Lesníci letos na jaře vysadili v pražských lesích 200 tisíc stromků

Praha - Lesníci letos na jaře vysadili v pražských lesích téměř 200 tisíc stromků. Na jimi osázenou plochu více než 23 hektarů by se pětkrát vešlo Václavské náměstí. Za Lesy hlavního města Prahy o tom informovala Petra Fišerová. Celkem se pražské lesy starají o 2900 hektarů lesů včetně významných parků.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Zájemci si v parku vezmou tulipány

Praha - Pestrobarevné záhony macešek a tulipánů před Šlechtovou restaurací ve Stromovce postupně odkvétají, Lesy hlavního města Prahy, které park spravují, proto v nejbližších dnech plánují výměnu za letničky. Aby se jarní cibuloviny nevyhodily, mohou si zájemci pro některé z nich přijít.

Ilustrační foto.

Magistrát chystá obnovu stromořadí na Vinohradech a Žižkově

Praha - Magistrát plánuje na jaro obnovu několika stromořadí na Vinohradech, Žižkově a v Praze 10. Na většině míst začne kácení už tento měsíc. Desítky pokácených stromů nahradí mladé stromy. V místě prací musí lidé počítat s částečným omezením provozu. Informovaly o tom na webu Lesy hlavního města Prahy.

Ve Stromovce mají vzniknout dva nové rybníky s ostrovem. Pro děti bude k dispozici malý prám

Ve Stromovce vzniknou nové rybníky, zájemce sveze loďka

Praha - Dva zcela nové rybníky s ostrovem se právě budují v největším pražském parku Stromovka. Probíhající celková revitalizace vodních ploch a části zeleně má skončit ještě letos. Naopak začít by měla oprava Šlechtovy restaurace. Do dvou let by zde mohl opět fungovat sál pro společenské akce, kavárna nebo restaurace s venkovní zahrádkou.

Tuchlovice by se měly nově stát útočištěm nejen pro poraněné volně žijící živočichy, ale i pro exotická zvířata.

Místo ruiny by mohla vzniknout stanice pro exotická zvířata

Tuchlovice - Exotické plazy, ještěři či dokonce šelmy by se mohly během několika let stát stálými nájemníky obce Tuchlovice u Kladna. Tříhektarový areál dříve sloužil jako středisko správy a údržby silnic a pět let byl zcela nevyužitý. Situace se ale změnila poté, co Středočeský kraj podepsal nájemní smlouvu s Věrou Aladzasovou Přibylovou, která vede Záchrannou stanici pro divoká a exotická zvířata.

Ilustrační foto.

Dvě nové tůně na Proseckém potoce pomohou zadržovat vodu v okolí

Praha - Dvě nové tůně na Proseckém potoce mají zadržovat vodu a sloužit jako útočiště pro vodní živočichy. Na dotaz to řekla Martina Buchtíková z odboru ochrany prostředí pražského magistrátu. Potok upravily Lesy hlavního města Prahy, které spravují i potoky v metropoli. Asi kilometr dlouhý Prosecký potok teče z Proseka do Vysočan, kde ústí do říčky Rokytky.

Netopýr. Ilustrační foto.

V Česku se po deseti letech objevila vzteklina u netopýra

Praha - V Česku se po deseti letech objevila vzteklina u netopýra. Nemoc je přenosná na člověka. Veterináři ji potvrdili u zvířete nalezeného v pražských Riegerových sadech, dnes o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Varoval před tím, aby lidé na poraněná, uhynulá nebo podezřele se chovající zvířata nesahali. Místo toho mohou kontaktovat městskou policii či místní myslivecké sdružení.