Kreativ

ŠTÍTEK: Lesy hl. m. Prahy

Ilustrační foto.

Praha bude mít dva nové lesy

Praha - V příštích dvou letech by měly v Praze začít růst dva úplně nové lesy, a to v Dubči a v Běchovicích. Každý z nich bude mít výměru tři sta tisíc metrů čtverečních.

Ilustrační foto.

V pražských lesích loni přibylo skoro čtvrt milionu stromků

Praha - V pražských lesích bylo loni vysazeno skoro čtvrt milionu nových stromků, letos přibude dalších 140.000. Vykácelo se kolem 5500 metrů krychlových dřeva, řekl Václav Najman z Lesů hlavního města Prahy. Celkem je v hlavním městě kolem 9900 hektarů zeleně, z toho je 5132 hektaru lesů. Lesy hlavního města jich spravují asi 2900 hektarů. Náklady na údržbu zeleně ve správě hlavního města jsou zhruba 180 milionů korun ročně. Rozloha Prahy je 496 kilometrů čtverečních.

Ilustrační foto

KRÁTCE: Lidé mohou pomoct s bezpečností

Praha - Staří či mladí se mohou stát dobrovolníky na sedmé městské části a dbát zde na bezpečnost svých spoluobčanů. Jejich úkolem by kupříkladu bylo dohlížet na stav parků, sledovat, zda nechybí či není poničení dopravní značení nebo být dozorem na přechodech pro chodce. 

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Kvůli opravě vstupu do obory Hvězda je uzavřená Libocká ulice

Praha – Kvůli opravě vstupu do obory Hvězda je uzavřená část Libocké ulice od Pelikánovy po ulici U Hvězdy. Autobusy MHD uzavřeným místem projedou. O dopravním omezení dnes informoval magistrát v tiskové zprávě. Opravuje se také hlavní cesta k letohrádku Hvězda od Pražské brány. Opravy vyjdou asi na 6,8 milionu korun.

Ilustrační foto.

Vedro i sucho bude pokračovat v dalších týdnech, rtuť vystoupá až na 39 stupňů

Praha – Sucho potrvá ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky, teploty mohou vyšplhat až na 39 stupňů. I v druhé půlce prázdnin mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ministerstvo zemědělství kvůli dlouhotrvajícímu suchu vyzvalo zemědělce k maximální obezřetnosti při žních a občany, aby pokud možno nesekali trávníky a uvážlivě hospodařili s vodou.

Letohrádek Hvězda.

Oprava cesty k letohrádku Hvězda vyjde Prahu asi na 6,8 milionu korun

Praha - Oprava hlavní cesty k letohrádku Hvězda od Pražské brány vyjde Prahu asi na 6,8 milionu korun včetně DPH. Bude vybudována nová kamenná cesta, opraveny budou i původní lavičky. Přidělení zakázky vítězné firmě Lesospol v úterý schválili pražští radní. Obora, která zabírá více než 86 hektarů lesa na území Prahy 6, je národní kulturní památkou.

Smrky nedobrovolně shazují jehličí, vysávají je mšice.

Přemnožené mšice ničí vyprahlé pražské lesy

Praha - Smrkové porosty na území Prahy schnou, hnědnou a zřejmě postupně odumírají. Na vině ovšem není jen dlouho trvající sucho. Život ze stromů doslova vysávají přemnožené mšice. Tuto alarmující zprávu potvrdil vedoucí střediska Ekologické výchovy Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Václav Nejman.

Rybník Vincentinum na Břevnově.

Rybník Vincentinum se dočká lepší estetické i ekologické úrovně

Praha - Rybník Vincentinum na Břevnově se dočká revitalizace. Od června do listopadu letošního roku dojde k odbahnění a proměně vodní plochy, která byla postavena v šedesátých letech minulého století na místě původního parčíku. Rybník na potoce Brusnice je v současnosti v havarijním stavu. Nachází se v něm velké množství bahna, jeho nábřežní zdi jsou rozvalené a betonové vypouštěcí zařízení protéká.

Ilustrační foto.

Děti v květnu poznávaly život v lese

Praha - Co je to les a jak nám může sloužit. Pražské děti měly možnost se v květnu zúčastnit Týdne lesů, který se konal po celé republice už sedmým rokem. V metropoli ho pořádali lesníci s Lesy hlavního města Prahy. Cílem bylo ukázat zákonitosti zodpovědné lesnické práce a nezbytné ochrany lesních ekosystémů.

Ilustrační foto.

V pražských lesích letos přibude 140 tisíc mladých stromků

Praha - V pražských lesích v průběhu letošní sezony přibude více než 140 tisíc mladých stromků. Plochy lesů v metropoli se rozrostou o 18 hektarů. Média o tom informovala mluvčí společnosti Lesy hlavního města Prahy Petra Fišerová. Zaměstnancům s výsadbou pomáhají děti ze základních škol. V Ďáblickém háji a v Milíčovském lese tak v uplynulých dnech sázelo stromky 150 dětí.

Muflonka Cecilka doplatila na překrmování, naštěstí vyvázla bez úhony.

Nalezená muflonka byla překrmená pečivem od lidí

Krč - Před dvěma týdny se vydali ošetřovatelé ze záchranné stanice do areálu pražské Thomayerovy nemocnice. Našli tam ležící muflonku Cecilku, která se nemohla postavit a jevila jen nepatrné reakce. Opodál stálo její mládě. Podle veterinářky se ukázalo, že muflonka nespadla ze svahu, pod nímž ležela. Příčinou akutního stavu zvířete bylo překrmení pečivem, které zdejším muflonům nosí zaměstnanci i pacienti nemocnice.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Výluka na metru C potrvá až do úterý

Praha - Provoz mezi stanicemi Muzeum a Roztyly na červené trase C potrvá až do úterního rána. Místo toho jezdí autobusy XC. Od včerejšího večera je také omezený provoz z Roztyl na Háje, kde budou vlaky jezdit kyvadlově. Metro nebude jezdit kvůli opravám na trati.

Ilustrační foto.

Magistrát: Pražští strážníci opakovaně porušili zákon o zakázkách

Praha - Pražská městská policie v minulosti opakovaně porušila zákon o veřejných zakázkách, mimo jiné u zakázek na úklid, rekonstrukci objektů a autoservis v celkové hodnotě přes 122 milionů korun. Vyplývá to z mimořádné magistrátní kontroly, která se zaměřila na smlouvy z let 2012 a 2013. Jde o neefektivní a nehospodárné nakládání s veřejnými penězi, konstatovali kontroloři.

Ilustrační foto.

Pražské parky zima neuspala

Praha /ROZHOVOR/ - V zimním období zavítá do pražských parků a lesů obvykle výrazně méně návštěvníků než v jiném ročním období. Je to ideální čas nejen k pravidelné údržbě a obnově zeleně, v mnoha případech ale dochází i k dlouho plánovaným zahradním i stavebním pracím.

Ilustrační foto.

Pražské parky zima neuspala

Praha /ROZHOVOR/ - V zimním období zavítá do pražských parků a lesů obvykle výrazně méně návštěvníků než v jiném ročním období. Je to ideální čas nejen k pravidelné údržbě a obnově zeleně, v mnoha případech ale dochází i k dlouho plánovaným zahradním i stavebním pracím.

Lesnický den ve Stromovce

OBRAZEM: Na Lesnický den ve Stromovce létaly třísky

Praha - Tvůrčí zábava a především umění zacházet s motorovou pilou bylo na pořadu Lesnického dne ve Stromovce. Napětí rovněž nechybělo. To když například Jan Holub z Fakulty lesnické a dřevařské vyráběl dřevěnou sochu.

Peníze. Ilustrační foto

Pražské příspěvkové organizace rozdělí miliony na odměnách

Praha - Pražské příspěvkové organizace rozdělí zaměstnancům miliony na odměnách. Vedení Správy služeb hlavního města Prahy má k dispozici čtyři miliony korun, Lesy hlavního města Prahy tři miliony korun. Vyplynulo to z unesení radních, jejichž schválení odměny podléhají.

Tomáš Hudeček

Praha nebude trestat za to, že Pražské lesy porušily zákon

Praha – Hlavní město Praha nepotrestá nikoho za to, že její příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy opakovaně porušila zákon o zadávání veřejných zakázek a interní směrnici týkající se výběrových řízení. Řekl to primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle odboru kontroly není možné vyčíslit škodu, kterou mohly lesy zvýhodňováním jedné z firem způsobit. Trest tak za to nikoho nestihne.

Tomáš Hudeček

Praha nebude trestat za to, že Pražské lesy porušily zákon

Praha – Hlavní město Praha nepotrestá nikoho za to, že její příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy opakovaně porušila zákon o zadávání veřejných zakázek a interní směrnici týkající se výběrových řízení. Na dotaz ČTK to řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle odboru kontroly není možné vyčíslit škodu, kterou mohly lesy zvýhodňováním jedné z firem způsobit. Trest tak za to nikoho nestihne.

Ilustrační foto.

Stanou se přemnožení pražští mufloni hrozbou motoristů?

Praha - Kruhový objezd na Chodově s výjezdem do Kunratic může znamenat pro řidiče netušenou hrozbu. Právě toto místo je stále častější trasou početného stáda muflonů. Zvířata se za potravou přemisťují zejména v noci a riziko s možnou srážkou s nimi se stále zvyšuje.

Ilustrační foto.

Stanou se přemnožení pražští mufloni hrozbou motoristů?

Praha - Kruhový objezd na Chodově s výjezdem do Kunratic může znamenat pro řidiče netušenou hrozbu. Právě toto místo je stále častější trasou početného stáda muflonů. Zvířata se za potravou přemisťují zejména v noci a riziko s možnou srážkou s nimi se stále zvyšuje.

Rozvodněný potok Botič

Zatopení obyvatelé Záběhlic si stěžují, že je nikdo nevaroval

Praha – Obyvatelé Záběhlic a Hostivaře, kteří mají zatopené domy, si stěžují, že je vedení Hostivařské přehrady ani policisté před záplavami nevarovali. Řekli to v rozhovoru pro ČTK. Potok Botič zcela zatopil některé domy v Hostivaři okolo Pražské ulice, pod vodou jsou také domy a zahrádky v oblasti Záběhlické ulice. Richard Beneš z podniku Lesy hlavního města Prahy, pod který Hostivařská přehrada spadá, dnes řekl, že dle manipulačního řádu informovali krizový štáb hlavního města Prahy.