Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Oslavy Dne památek ve Vyškově. Ilustrační foto

Obnova zámecké zahrady ve Vyškově: podle architektů má lidem co nabídnout

Altánky pro odpočinek, vodní prvky nebo výsadba exotičtějších rostlin. To jsou pouze některé příklady vylepšení, které navrhli architekti z brněnského ateliéru TRANSAT pro jejich koncepci obnovy zámecké zahrady ve Vyškově. „Řešili jsme, jak celý prostor oživit a jestli to je vůbec možné a účelné,“ vysvětlil Petr Všetečka.

Zámecká oranžerie v Bludově.

Lesy Bludov: Na severu Moravy vytvořila obecní firma tropický ráj

/FOTOGALERIE/ Zvenčí ta budova u hlavní silnice není ničím nápadná. Kdo však vstoupí dovnitř, ocitne se v malém tropickém ráji. Ten se na severní Moravě podařilo vybudovat pracovníkům Obecních lesů Bludov. Obecní firma provozuje přilehlé zahradnictví.

Zámecká oranžerie v Bludově.

Na severu Moravy vybudovali tropický ráj

Zvenčí ta budova u hlavní silnice není ničím nápadná. Kdo však vstoupí dovnitř, ocitne se v malém tropickém ráji. Ten se na severní Moravě podařilo vybudovat pracovníkům Obecních lesů Bludov. Bludov je jedinou samosprávou v širokém okolí, která prostřednictvím svého „eseróčka“ provozuje zahradnictví.

Zámecká oranžerie v Bludově.

Na severu Moravy vybudovali tropický ráj

/FOTOGALERIE/ Zvenčí ta budova u hlavní silnice není ničím nápadná. Kdo však vstoupí dovnitř, ocitne se v malém tropickém ráji. Ten se na severní Moravě podařilo vybudovat pracovníkům Obecních lesů Bludov. Obecní firma provozuje přilehlé zahradnictví.

Často se obracíme ke staletími ověřeným způsobům, kterými se léčili naši prapředci

Nechme se vést přírodou za zdravím

V době, kdy každý z nás hledá více než kdykoliv předtím ty nejlepší cesty ke zdraví, obracíme se často ke staletími ověřeným způsobům, kterými se léčili naši prapředci. Ať již síle česneku, řebříčku či slepičí polévky věříme, nebo ne, zajímavé je jedno: i když dávní vyznavači přírodního léčení pocházeli odkudkoliv – jedni žili na území Afriky a další třeba daleko na severu – nakonec často dospěli pouze vlastní zkušeností ke stejnému prostředku, který pomáhal proti konkrétním chorobám. 

Adventní inspirace v botanické zahradě.

Advent v botanické zahradě: věnce, večerní magie a Mikuláš

Blíží se nejkrásnější svátky v roce a v neděli 28. 11. začíná advent – doba odpočítávání do Štědrého večera. Jak si zkrátit čekání na Ježíška? Navštivte Botanickou zahradu v Teplicích, kde jsme pro vás připravili bohatý program.

Do úpravy školní zahrady se zapojili i rodiče.

Veselá pracovní sobota na zahradě v MŠ Stružnice

Myslíte si, že pracovní soboty již neexistují? Mýlíte se, v naší školce ve Stružnici jsme se vrátili o několik let zpět a jednu takovou pravou retro pracovní sobotu uskutečnili. (Jen budovatelské písně chyběly! :-)

Kriminalisté obvinili 48letého muže, ten pěstoval marihuanu.

Za fóliovník v Mlékojedech plný rostlin hrozí roky vězení. Šlo o marihuanu

/FOTOGALERIE/ Klec spadla v obci Mlékojedy už v červenci, případ 48letého pěstitele marihuany ale pro kriminalisty mělnického územního oboru středočeské policie zůstává stále aktuální. Svědčí o tom vyjádření mluvčího policie Pavla Truxy, podle něhož přednedávnem, v druhém listopadovém týdnu, padlo obvinění.

Rajčata jsou oblíbenou surovinou v každé kuchyni

Rajčata jsou zdravá, ale... Na co si dát pozor?

Je to bezkonkurenčně nejoblíbenější zelenina a její spotřeba u nás stále roste. Najdeme ji totiž v obchodech po celý rok, a ještě můžeme vybírat: plody kulaté, baňaté, šišaté, malé i velké… Jak moc jsou ale rajčata zdravá? A je pravda, že se jimi nemůžeme přejíst?

Vzácný hořec se v milovické rezervaci rychle šíří.

Divocí koně zachraňují v milovické rezervaci velkých kopytníků vzácné hořce

Všechna očekávání překonaly výsledky sčítání ohrožených hořců křížatých v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jejich počty se sedm let po příchodu divokých koní a dalších kopytníků zvýšily o neuvěřitelných 367 procent. Počty mladých rostlin vzrostly dokonce o tisíce procent.

Vzácný hořec se v milovické rezervaci rychle šíří.

Divocí koně zachraňují v milovické rezervaci velkých kopytníků vzácné hořce

Všechna očekávání překonaly výsledky sčítání ohrožených hořců křížatých v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jejich počty se sedm let po příchodu divokých koní a dalších kopytníků zvýšily o neuvěřitelných 367 procent. Počty mladých rostlin vzrostly dokonce o tisíce procent.

Stádo ovcí se i s několika kozami pase na nejvyšším vrcholu Pálavy.

Na Pálavě se opět pasou ovce. Podívejte se

/FOTO/ Stádo ovcí a několik koz se opět pasou na nejvyšším vrcholu Pálavy. Právě pastva je jedním z nástrojů údržby chráněných území a dopomáhá k obnově původního krajinného rázu.

Zámecká oranžerie se v Habrovanech dočkala rekonstrukce. Otevřeli v ní restauraci.

Jako zmenšená zámecká zahrada v Kroměříži, říká o parku v Habrovanech památkářka

/ROZHOVOR/ Nový život v podobě restaurace získala dlouho chátrající památka v zámeckém parku v Habrovanech. Oranžérie má přitom z památkového hlediska velký význam, v rozhovoru pro Vyškovský deník to potvrzuje Gabriela Stögerová z Národního památkového ústavu. Mluví o minulosti a využití stejně jako o detailech dokončené rekonstrukce. „Už v archivních pramenech z roku 1836 je k dispozici soupis rostlin, které se pěstovaly v oranžérii. Soupis pořídil tehdejší zahradník Jan Skořepa,“ vypráví Stögerová.

Konopí (Cannabis). Ilustrační foto.

VIDEO: Čtyři kila konopí zadrželi policisté při předávce. To byl ale jen začátek

Zásahové jednotka Policie ČR si koncem září podařilo zajistit tři muže přímo při předávce 4 kg konopí. Nejstaršího z mužů, který byl odběratelem celé zásilky, policisté propustili na svobodu, proti zbylým dvěma bylo zahájeno trestní stíhání. Ukázalo se, že čtyřmi kilogramy "trávy" ale byznys mladšího ze zadržených nekončil.

Libavka poléhavá.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Podzimní krása vřesovišť

Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je doslova zaplaven podzimními barvami. Nejen listy stromů a keřů hýří zářivými barvami, řada rostlin také oplývá červenými či oranžovými plody, které lákají zejména volně žijící ptáky ke konzumaci před nadcházejícím chladným obdobím.

Pavlína ve svém domácím ateliéru při malování oblíbených pivoněk

Krása a hravost botanické ilustrace

Studovala pedagogickou fakultu i zahradní architekturu. Dnes neučí ani nenavrhuje zahrady, ale rostliny maluje. Patří jí za to několik mezinárodních cen. Text vyšel v časopise Glanc.

Hořec jarní.

Poslední exempláře hořce jarního jsou ukryty u Rovné

Na severozápadní straně Rovenského rybníka u obce Rovná na Strakonicku se ukrývá přírodní klenot. Mezi travním porostem roste i ostře modrý hořec jarní, který je na seznamu kriticky ohrožených druhů rostlin. Právě z důvodu unikátnosti je lokalita o rozloze přibližně 120 metrů čtverečních oplocena a je kosena výhradně ručně, aby nedocházelo k poškození cenných rostlin. I přes veškerou snahu však dochází k postupnému snižování rozsahu populace.

Broukoviště

Postavte spolu ježkoviště nebo sluneční past

Tušíte, co je sluneční past, broukoviště nebo ježkoviště? To všechno můžete postavit, ať už máte k dispozici vlastní velkou zahradu, plácek u baráku, nebo městský park. Pro větší projekty se předem domluvte s majitelem pozemku. Pokud je to obec, bude nejspíš ráda a ještě vám třeba může zařídit finance.

Chraňte pokojovky před prudkými změnami teplot a průvanem. Když teploty klesnou pod bod mrazu, je velmi nebezpečné i nárazové větrání

Konec letnění. Při zazimování rostlin pozor na teplotu i průvan

Většina pokojových rostlin letnění miluje. Během pobytu venku zesílí a zvýší svou odolnost proti nájezdům škůdců a chorob. V říjnu přichází čas návratu mezi čtyři stěny. Aby květiny neztratily skvělou kondici, musíte jim doma vytvořit vhodné podmínky.

Vědkyně a pedagožka RNDr. Markéta Martínková, Ph.D.

Bio? Jedině z babiččiny zahrádky, má jasno biochemička Markéta Martínková

„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“ 

Roman Javořík (v příznačném tričku s papričkami) a jeho kolega Viktor Komadel na Farmářských trzích v Kroměříži. 16. října 2021.

Milovníci chilli z Kroměřížska: Je to peklo, ale děláme to pro dobrou věc

„Na chilli nás baví vlastně úplně všechno,“ shodují se s úsměvem na tváři Roman Javořík a Viktor Komadel, dva milovníci pálivých chilli papriček. Svou zálibu však posunuli ještě dál. Společně s partou kamarádů totiž vyrábějí originální chilliády, chilli omáčky nebo čatní. A to všechno pro dobrou věc – veškeré peníze z prodeje totiž darují mateřské lesní škole v Žopech.

Růžová má schopnost navodit veselou náladu, červená dokáže povzbudit a vyburcovat energii

Léčivá moc zahrady

Zahrady byly součástí lidského života od nepaměti. Nejen pro svoji užitečnost, ale též coby symbol útočiště, domova, krásna a v neposlední řadě také účinný prostředek při zotavování se z nemocí a chmur. Jak se dozvíte z článku, který vyšel v časopise Květy, zahrady totiž mají obrovskou moc…

Přípravy na Dušičky na přerovském hřbitově. Prostranství před smuteční síní zkrášlila nová kobercová výsadba z okrasných dřevin. 13. října 2021

Dušičky se blíží, přerovský hřbitov ozdobila tisícovka nových keřů

Čas Dušiček se blíží a na hřbitovech v Přerově a jeho místních částech v těchto dnech vrcholí přípravy. Prostranství na místě posledního odpočinku v Přerově vyzdobila před Památkou zesnulých nová kobercová výsadba z vytrvalých okrasných dřevin, v Předmostí se zase osazuje svah pod hřbitovem, aby místo více lahodilo pohledu příchozích, kteří přijdou na Dušičky za svými blízkými. Také v Henčlově se počítá s novou výsadbou.

Za kořeny do Balin

Areál pro zahradní terapii. Za kořeny z celého světa na Vysočinu, do Balin

Podzim je období sklizně. Dalo by se říct, že úroda se na nás směje, kam jen oko pohlédne. Jenomže ona se směje i tam, kam naše oči nedohlédnou. Ano, pod zemí se na nás smějí kořeny. Teď na podzim je do nich uložena všechna síla, kterou rostlina pilně sbírala po celé období vegetace a je tudíž ten pravý čas je vykopat a…

Ilustrační foto.

Výstava v botance je plná zemědělské rozmanitost, rostliny jsou zásobárnou genů

Do Botanické zahrady v Teplicích doputovala výstava Genetické zdroje: Klíč k zemědělské rozmanitosti, která už byla k dispozici v Průhonické botanické zahradě, v Brně, Děčíně a nyní doputovala k nám do Teplic. Výstavu připravilo Ministerstvo zemědělství společně s koordinátory Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismům.

Hana Korvasová, ředitelka školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka

Hana Korvasová: Nestačí říct, že když třídím odpad, zachraňuji planetu

„Dřív jsme děti učili žasnout nad krásou rostlin a nebát se maličkých mnohonohých živočichů nalezených pod kameny, dnes se učíme, jak s nimi mluvit o obrovské hrozbě klimatické krize,“ říká čerstvá držitelka Ceny Josefa Vavrouška, ředitelka brněnské Lipky – školského zařízení pro environmentální vzdělávání – Hana Korvasová.

Lopeník v Bílých Karpatech

Co je divočina? Podívejte se na „tajné“ tipy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN – International Union for Conservation of Nature) tak definuje plochu o rozloze nejméně tisíc hektarů, na které zůstalo zachováno původní prostředí včetně vzácné fauny a flóry. Tuto podmínku často splňují národní parky – ty ale většinou nejvzácnější pasáže „tají“ před návštěvníky, ponechávají je pouze pohledům z dálky. Není se čemu divit, davy turistů by je zničily. Text vyšel v týdeníku Květy.

Petr Kočárek

Entomolog Petr Kočárek: Bez hmyzu by mi bylo smutno

Petr Kočárek si život bez hmyzu neumí představit. Brouky zkoumal už jako dítě a jako vědec objevil několik desítek nových druhů. Hmyzem se zabývá pětatřicet let, učí o něm na univerzitě a jezdí za ním i do exotických zemí. Entomologie je jeho životní vášní. O to víc ho trápí, jak hmyz jako živočišná skupina mizí z naší planety. Přečtěte si zajímavý rozhovor, který s ním vyšel v časopisu Receptář.

Čekanka

Plevel bychom si měli hýčkat!

Plevel má příšernou pověst. Všude najdeme rady, jak se ho co nejúčinněji a pokud možno navždy zbavit. Přitom mnoho planě rostoucích rostlinek obsahuje nepřeberné množství zdraví prospěšných látek. Zvlášť na jaře. A to se teď, kdy kvůli pandemii hledáme nejrůznější cesty, jak posílit svou imunitu, hodí. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopise Květy.