Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Invazní druh živočicha.

FOTO: Pomozte zmapovat vetřelce v české přírodě, vybízejí veřejnost biologové

Zahlédnout během víkendu v přírodě rostlinu nebo živočicha, kteří do naší krajiny nepatří, stačí k tomu, aby všímaví lidé mohli pomoci vědcům. Připomíná to Mirka Dvořáková z Botanického ústavu Akademie věd ČR, jenž sídlí v Průhonicích. Od pátku 20. května do neděle se v České republice odehraje akce typu bioblitz: v rámci programu občanské vědy se veřejnost může zapojit do mapování invazních druhů živočichů a rostlin.

Prstnatec bezový v Jeseníkách.

V Jeseníkách rozkvetly orchideje

Silně ohrožené druhy orchidejí rozkvetly v polovině května v Jeseníkách. Fialová či žlutá květenství se rozvila na několika místech v regionu.

Některé rostliny předstírají celý život, a to velmi mazaně.

Podvodníci nejsou jen mezi lidmi. Některé rostliny klamou celý život

Některé rostliny předstírají celý život, a to velmi mazaně. Třeba proto, aby přilákaly opylovače, kterým však nejsou ochotny dát nic na oplátku. Výroba nektaru totiž něco stojí. Ovšem prokázat rostlině služby a nic za ně nedostat ještě není to nejhorší, co se může hmyzu stát. Na podvodníky z říše rostlin se zaměřil časopis Receptář.

Experti z Floridské univerzity zasadili řeřichu do drsné měsíční hlíny, kterou získali astronauti z Apolla 11.

Převratný krok: Vědci poprvé vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

Experti z americké Floridské univerzity zasadili řeřichu do drsné měsíční zeminy, kterou přivezli na Zem astronauti z Apolla 11. Tým vědců chtěl zjistit, zda v ní něco vyroste, aby ji mohla nová generace měsíčních průzkumníků využít k pěstování potravin. Výsledky ho ohromily.

Netýkavka

Jak se dá kouzlit na zahradě s letničkami? Inspirujte se

Můžeme z nich tvořit překrásné záhony, oblíbené jsou především pestré směsi různých druhů. Letničky však na zahradě poslouží i jako vděčný doplněk v malých ostrůvcích nebo když je necháme roztroušené mezi trvalkami a zeleninou. Více se dozvíte z článku.

Den fascinace rostlinami v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty v Praze.

OBRAZEM: Botanická zahrada ukázala fascinující svět rostlin

Masožravé rostliny, rostlinné fosílie, pyl pod mikroskopem a mnoho o dalšího mohli vidět lidé, kteří zavítali do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Přírodovědci na pátek 13. nachystali pro zájemce výlet do fascinujícího světa rostlin.

Palmovitá rostlina patřící do rodu pandanusů.

VIDEO: Pandanus. Palmovitá rostlina našla ve Zlíně nový domov. A rovnou v ZOO

Pokud jste někdy navštívili budovu Astry v Kotěrově ulici ve Zlíně, určitě víte, že pravou stranu vestibulu ještě nedávno zdobila palmovitá rostlina patřící do rodu pandanusů. Rostlina zabírala významné množství prostoru, a proto jsme přemýšleli, kde jí najdeme nový domov. Zvažovali jsme oslovit zoologickou zahradu, která shodou okolností rostliny potřebovala pro nově vznikající expozici.

Ve Vraňanech začíná jahodová sezóna 2022.

Sklizeň českých jahod začíná o měsíc dřív. Díky technologii a čmelákům

Labužníkům, kteří mají rádi pravé české jahody, zbývá do začátku letošní sezony pár posledních dní. Loni si museli počkat skoro až do poloviny června, letos ale může přijít začátek sklizně již zhruba o měsíc dříve. Například ve Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku, kam se v létě pravidelně víkend co víkend sjíždějí tisíce lidí na samosběr, už nyní dozrávají první šťavnaté plody.

SONS Bruntál navštívil Hradec nad Moravicí

Kde roste na 7000 druhů rostlin? Členové SONS Bruntál už vědí

Ve středu 11. května se20 členů z oblastní odbočky SONS Bruntál vydalo navštívit Státní zámek Hradec nad Moravicí. Po příjezdu měli členové možnost si prohlédnout společenské salony a interiéry knížecího bytu. Za příspěvek a fotografie děkujeme Lence Štěpaníkové.

Zbožným přáním každého zahrádkáře je, byť by jeho královstvím bylo jen pár truhlíků a květináčů na balkoně, aby se jeho rostlinkám choroby a škůdci vyhýbali.

Malí a zákeřní škůdci. O balkónové květiny lze přijít za několik týdnů

Naplno začíná sezona balkonových rostlin. Zeleň, kterou můžete pěstovat na svém parapetu nebo lodžii, má nespočet podob – ať už jde o klasické truhlíkové květiny, jakými jsou pořád oblíbené muškáty, petunie, surfinie, lobelky či verbeny, ale také voňavé a užitečné bylinky, nebo třeba keříčková rajčata. Kromě kvalitního substrátu, zálivky a hnojení je také musíte ochránit před škůdci a chorobami.

Míla Hilgertová jako jedna z prvních začala v Česku úspěšně pěstovat polozapomenuté tradiční květiny před osmi lety.

Míla Hilgertová vsadila na květinovou farmu. Se stovkami druhů slaví úspěch

Klasické růže, kaly nebo lilie, které k nám přiletěly z druhého konce světa, v zahradnictví Kytky od potoka nenajdete. Záplavu tradičních lokálních a sezonních květin však ano. Daří se jim bez chemie a pesticidů. Míla Hilgertová jako jedna z prvních začala v Česku úspěšně pěstovat polozapomenuté tradiční květiny před osmi lety. Dnes na její květinové farmě najdete více než stovku druhů.

Půda je nedostatkem vláhy na mnoha místech popraskaná.

Sucho je extrémní. Zemědělci čelí vysokým ztrátám

Hned několik lokalit v Pardubickém kraji trpí extrémním suchem. Kritická situace je podle meteorologického webu Intersucho hlavně v oblasti mezi Pardubicemi, Chrudimí a Vysokým Mýtem. Zemědělci čelí velkým problémům, rostliny na polích nemají dostatečnou vláhu, a tak část sadby vůbec nevzejde. A té, která vyroste, hrozí v létě uschnutí. V následujících týdnech navíc podle předpovědi nelze očekávat mnoho srážek.

Půda je nedostatkem vláhy na mnoha místech popraskaná.

Česko sužuje extrémní sucho. Zemědělci čelí vysokým ztrátám

Hned několik lokalit v Pardubickém kraji trpí extrémním suchem. Kritická situace je podle meteorologického webu Intersucho hlavně v oblasti mezi Pardubicemi, Chrudimí a Vysokým Mýtem. Zemědělci čelí velkým problémům, rostliny na polích nemají dostatečnou vláhu, a tak část sadby vůbec nevzejde. A té, která vyroste, hrozí v létě uschnutí. V následujících týdnech navíc podle předpovědi nelze očekávat mnoho srážek.

Se zaléváním je potřeba začít, když vlhkost v půdě klesne pod dvacet procent. Stačí zabořit prst do hlíny a máte jasno.

Každá kapka dobrá. Zahradu od sucha uchrání chytré zalévání

Že rostliny potřebují vláhu, je každému zahrádkáři jasné. Víte však, kolik zálivky potřebuje hrášek, mrkev nebo špenát? Dokážete vodu, ideálně samozřejmě dešťovku, nejen úspěšně zachycovat, ale taky efektivně využívat při kropení záhonků?

Vermikompostárna Florium vyrábí žížalí hnojivo i vermikompostéry, nádoby určené ke kompostování domácího organického odpadu pomocí žížal, 27. dubna 2022, Ostrov u Prachatic. Na snímku je jednatelka firmy Šárka Jakešová.

Jak pěstovat rostliny i v poušti? Jihočeská firma našla řešení za pomoci žížal

Firma Florium z Prachaticka, která vyrábí žížalí hnojivo, představila v českém pavilonu výstavy Expo v arabské Dubaji návrh, jak i pomocí žížal pěstovat na poušti v písku rostliny. Jde o společný projekt s Botanickým ústavem Akademie věd ČR. Firma spolupracuje také s Univerzitou Karlovou. Testuje také, jak díky žížalám odbourávat škodliviny z kalů odpadních vod. Ročně vyrobí až 10.000 litrů organického hnojiva.

Dvě pěstírny konopí a zakázané zbraně odhalila policie na Přešticku a u Stodu

Dvě pěstírny konopí a zakázané zbraně odhalila policie na Přešticku a u Stodu

/FOTO, VIDEO/ Množství vzrostlých rostlin konopí, pěstební stan, vzduchotechniku, elektroinstalaci, nádoby, ale síta pro výrobu hašiše odhalili policisté ve dvou zařízených pěstírnách na Plzeňsku. Policejní komisař poté obvinil dva muže ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. U jednoho z nich policisté také našli několik střelných zbraní včetně munice. 

Konopí pro léčebné účely.

Stát zpřísní podmínky pěstování marihuany. Ta oficiální je ze Slušovic

Socialistický zázrak a výkladní skříň komunistické ekonomie. Tak se před rokem 1989 hovořilo o třítisícových Slušovicích na Zlínsku. Postupně však legenda uvadala a zdejší JZD upadlo v zapomnění. Doba se však mění a Slušovice jsou opět na výsluní. Tedy alespoň v komunitě pěstitelů léčebného konopí. Zdejší společnost  Elkoplast totiž drží monopol v pěstování této rostliny. Firma již několikrát vyhrála státní tendr na dodávky této rostliny pro farmaceutické účely.

Ikebana je prastaré japonské umění

Inspirace do bytu: Souznění s přírodou v japonském stylu

Jarní dny vybízejí k vyzdobení našich domovů čerstvými květinami. Neotřelou inspiraci nabízí ikebana, prastaré japonské umění, které věnuje kromě květů pozornost také listům, větvím či stonkům. V neklidné době, kterou prožíváme, se hledání dokonalé harmonie při aranžování stane vítanou chvilkou pro zklidnění mysli.

Při borytobraní dobrovolníci na Děvíně vytrhávají invazivní boryt barvířský.

Na Děvíně vytlačuje vzácný kosatec nízký. Proti růstu borytu bojují vytrháváním

/FOTO/ Na svazích Děvína se začal před lety rozrůstat invazivní boryt barvířský. Ochránci přírody se snaží každý rok rostlinu podobnou řepce vytrhávat. „Boryt roste stále méně. Jeho vytrhávání je efektivní. Ale ještě nějakou chvilku budeme potřebovat pomoc dobrovolníků," řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Botanická zahrada v Teplicích.

Botanická zahrada v Teplicích zve školy na Den fascinace rostlinami

Botanická zahrada v Teplicích už přivítala jaro a oslavila Den Země. Teď se chystá na Den fascinace rostlinami, který letos připadá na 18. května. Jeden z expozičních skleníků je ještě částečně uzavřený kvůli probíhající rekonstrukci. V tropické části prohlídkové trasy tam jde do finále celková oprava vyhlídkové lávky. Nepřístupná je kvůli tomu ještě malá část nacházející se pod lávkou.

Pstruhová farma v Řisutech na Kladensku.

FOTO: Pstruzi i rostliny. Aquaponická farma v Řisutech je jednou z mála v Česku

V areálu někdejšího zemědělského družstva v Řisutech na Kladensku se rozprostírá aquaponická farma, kde se daří zároveň rybám i rostlinám. Na projektu, kterých je v Česku jen pár, spolupracuje provozovatelka farmy Tereza Moravcová s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Odrůda Šejk

Nové odrůdy rajčat míří na záhonky. Výběr je široký

Mnozí zahrádkáři zkoušejí pěstovat stále nové a nové odrůdy rajčat, které by nejlépe vyhovovaly jejich pěstitelským podmínkám a kulinářským chutím. Nabízíme pár tipů z časopisu Receptář na nové odrůdy a několik rad, jak je pěstovat.

Černá dává vyniknout texturám a umožňuje různé neotřelé a přitom variabilní kombinace.

Černá je nová bílá. Patří i tam, kde ji nečekáte

Tmavé barvy interiér ztmavují a mohou ho i opticky zmenšit. Ale stejně tak ho mohou pocitově oteplit, zútulnit a ozvláštnit. Pokud jste se i vy nezřídka přistihli při pocitu pohodlí a jisté domáckosti v černé nebo třeba tmavozeleně vymalované místnosti, jsou následující řádky převzaté z časopisu Glanc určené právě vám.

Pražští Acid Row vystoupí ve středu večer v Cross clubu na Stoner festivalu.

Tipy na středu 13. dubna

Máte plán na dnešní den? Kino? Koncert? Výstava? Pokud si chcete zpříjemnit dnešní odpoledne či večer, přičemž ještě nejste rozhodnutí, kam vyrazit, podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Pokrmy s jarním plevelem vypadají i chutnají skvěle

Za vitaminy nemusíte utrácet majlant. Na nohy vás postaví i obyčejný plevel

Někteří lidé dokáží za vitaminy a minerály utratit obrovské peníze. Přitom se stačí dívat pod nohy a natrhat si ten správný plevel. Obzvláště teď na jaře je nabitý zdraví prospěšnými látkami a doslova vás nakopne. Pokud se po zimě cítíte unavení, je jarní plevel pro vás to pravé ořechové.

Motýlí louka v Sokolově

Sokolov zdvojnásobí počet nesekaných luk ve městě

Nesekané louky jsou díky přítomným živočichům plné života. Navíc zadržují vodu v krajině. Sokolov proto jejich počet letos téměř zdvojnásobí. Takzvané bezzásahové louky jsou v Sokolově sekány v průběhu roku jen dvakrát.

Barevné listové saláty.

I balkon lze změnit v ovocnou či zeleninovou oázu. Těžké to není

Láká vás vlastní úroda, ale nemáte zahradu? Nevadí! I na malém balkoně či lodžii si můžete vypěstovat zdravou zeleninu, ovoce, bylinky či dokonce houby. A navíc! Pěstování a zahradničení přináší psychický relax. Proměňte svůj balkon v malou celoroční zahrádku, pozorujte létající návštěvníky a těšte se z výsledků svého snažení.

Populace chráněného koniklece u Strejčkova lomu láká zástupy lidí, 26. března 2022

Davy míří ke Strejčkovu lomu, ohrožují unikátní populaci koniklece

VIDEO / V obležení byla o uplynulém víkendu step na devonských vápencích mezi Grygovem a Krčmaní, kde začínají vykvétat chráněné koniklece. Místní populace je unikátní svou početností a každoročně sklízí obdiv milovníků přírody. Nával u Strejčkova lomu je však obrovský a řada návštěvníků nesleduje, kam šlape. Unikát mohou lidé nenávratně zničit. Na větší ohleduplnost apelují ochranáři i starostové okolních obcí.

Zadržená marihuana v Proboštově.

FOTO: V Proboštově rostlo 600 kusů rostlin marihuany, sklidili to policisté

Drogový zahradník z Proboštova na Teplicku přišel o 600 rostlin marihuany, které měl v různém stádiu vzrůstu ukryté ve vlastním domě. Kdyby úrodu z kytek prodal najednou, mohl by jet do Škodovky pro nové auto. Musel však v pěstírně svítit a políčka zahřívat, čímž čistý výnos za současných cen energií ze sadby hodně klesal.

Zadržená marihuana v Proboštově.

Pěstitel na Teplicku měl 600 rostlin marihuany. Úrodu 'sklízeli' policisté

Drogový zahradník z Proboštova na Teplicku přišel o 600 kusů rostlin marihuany, které měl v různém stádiu vzrůstu ukryté ve vlastním domě. Kdyby úrodu z kytek prodal najednou, mohl si jet do Škodovky pro nové auto. Musel však také v pěstírně svítit a políčka zahřívat, čímž čistý výnos za současných cen energií ze sadby hodně klesal.

V arboretu Makču Pikču v Pasece můžete obdivovat čtyři tisíce druhů rostlin z celého světa.

V jesenickém Makču Pikču roste i dinosauří strom

Stupňovité terasy protkané chodníčky a tisíce zajímavých rostlin z celého světa. To vše najdete v arboretu Makču Pikču u obce Paseka, asi 25 kilometrů od Olomouce a jen na dohled známého hradu Sovince. Nejkrásnější je to tu samozřejmě od jara až do podzimu, ale některé rostliny kvetou i v zimě.

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.

Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?