Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Seminář o skautingu

Tipy na víkend na Chrudimsku: Skauti a otužilci

Seminář: Věda, víra, skauting ve Skutči, nebo Společný otužilecký ples v Bítovanech. Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Chrudimsku a celém v Pardubickém kraji.

Kácení kaktusu v Liberci

Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit, nebyl stabilní

Pětimetrový kaktus v liberecké botanické zahradě museli zkrátit na zhruba 60 centimetrů, rostlina byla nestabilní a hrozilo, že se zřítí a porazí i další kaktusy ve své blízkosti. Arborista a stromolezec Pavel Kadlec musel rostlinu postupně zkrátit zavěšený na laně. Špičku kaktusu zkusí v zahradě nechat znovu zakořenit a do expozice kaktusů ji vrátí. Zbylý pahýl po začištění zůstane na místě, zahradníci věří, že obrazí.

V regionu už vykují sněženky z půdy, které jako první po zimě začnou kvést.

FOTO: Krásné sněženky obsahují jedy. Vyrostly už i na vaší zahradě?

V regionu už vykují sněženky z půdy, které jako první po zimě začnou kvést. Sněženka je rod jednoděložných rostlin z čeledi amarylkovité. Jedná se o vytrvalé pozemní byliny s cibulemi. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. V České republice roste převážně druh sněženka podsněžník. 

Ilustrační foto

Smolař roku. Přivolal si na pomoc policii, ta odhalila jeho pěstírnu

Zavoláte si na pomoc policii, protože se vám doma ztratily peníze. A když hlídka dorazí a obhlíží místo činu, objeví přitom vaši pěstírnu marihuany, kterou jste až dosud zdárně skrýval před světem. A zatímco pachatel krádeže spravedlnosti unikne, vás potrestá soud. Že se tohle může stát jen ve špatné komedii? Tak to je omyl. Právě tohle prožil Štěpán Selský (29) z Klatovska. A to měl štěstí, že nešel za mříže, ale vyvázl s výchovným trestem.

Pěstírnu měl nad hlavou. Prodejem si mohl přijít až na tři čtvrtě milionu korun.

Muž v podkroví pěstoval 60 kytek, marihuanu prodával 7 let po celém Chrudimsku

/VIDEO/ Muž z Chrudimska, který v podkroví svého domu pěstoval ve velkém marihuanu, po sedmi letech dodealoval. Policisté mu při domovní prohlídce nalezli celkem 60 vzrostlých rostlin konopí o výšce 90 až 120 cm. Následně v dalších prostorech našli 9 již uschlých rostlin a jiné věci potřebné k pěstování konopí. Zabavili mu i osobní auto, kterým "trávu" distribuoval svým zákazníkům. Hrozí mu až deset let. Podívejte se ve videu na jeho zadržení.

Václav Lenk

Láska k rostlinám vzniká v dětství. Chceme ji probudit, říká nový šéf zahrady

/ROZHOVOR/ Botanická zahrada Liberec má po 30 letech nového ředitele. Od začátku roku je jím Václav Lenk, který má ke světu rostlin kladný vztah už od dětství. Svou koncepcí přesvědčil komisi, která ho vybrala z pěti kandidátů. Lenk má nyní šest let na to, aby naplnil své vize a plány s oblíbeným libereckým cílem návštěvníků.

Největší dosud nalezená pravěká květina v jantaru. Stáří se odhaduje na 33 milionů let.

Vědci identifikovali miliony let starou rostlinu. Pomohla tomu náhoda

Více než 150 let byla desítky milionů let stará jantarová fosilie rostliny mylně zařazená. Dnešním vědcům se podařilo určit její správný rod. Na případu je zajímavé, že za identifikací nestál jasně předem stanovený výzkumný cíl, ale pouhá náhoda a špetka zvědavosti. Výsledkem objevu pak je i nový pohled na to, jak asi vypadal les v severní Evropě mezi vyhynutím dinosaurů a evolucí prvních lidí.

Popínavky vypadají na domě krásně a jsou i funkční

Jak na zelenou fasádu? Zeleň vám pomůže ušetřit spoustu peněz

Jedním z důležitých prvků domu je fasáda. Mimo jiné dráží vkus i hodnoty majitelů. Může být navržena v široké paletě barev a materiálů. A dokonce může být takzvaně zelená s řadou pozitiv pro vás, vaši nemovitost i okolí. Jaké výhody má zelená fasáda?

Permakulturní zahradnice Šárka bočková a keramik Karel Dufek v Krnově rozjeli startup Zahradní OLLA s.r.o. Foto: Se souhlasem Zahradní OLLA s.r.o.

Kofola a Zahradní OLLA. Krnováci spolu, jde nejen o zavlažování rostlin

„Protože Zahradní OLLA i její zakladatelé Šárka Bočková a Karel Dufek pocházejí z Krnova stejně jako Kofola, nešlo se nezamilovat!,“ oznámil veřejnosti generální ředitel a majitel Kofoly Jannis Samaras, který současně patří mezi stovku nejbohatších Čechů. Co je to vlastně zahradní olla? Jak funguje? Proč nápojářský gigant Kofola ČeskoSlovensko finančně podporuje právě společnost Zahradní OLLA s.r.o.?

Botanická zahrada u brněnské Mendelovy univerzity. Ilustrační foto

Rostliny jako lék pro spálenou půdu po požáru. Zkoumají je vědci z Brna

S obnovou půdy po požárech mohou podle odborníků z Mendelovy univerzity pomoct vybrané druhy rostlin. Na bádání spáleného povrchu se zaměřili kvůli čím dál častějším požárům i v mírném klimatickém pásmu, které dosud byly spíše neobvyklé. Tým výzkumníků z tamní agronomické fakulty nyní zajímá, jak podpořit obnovu spálené půdy pomocí travin a kompostu.

Caño Cristales, nejkrásnější řeka, nebo také řeka pěti barev. Najdete ji v Kolumbii.

Duha, které se můžete dotknout. Nejkrásnější řeku světa mají v Kolumbii

Kolumbiská řeka Caño Cristales má mnoho přezdívek. Říká se jí nejkrásnější řeka světa, tekutá duha, řeka pěti barev i řeka snů a při pohledu na ni všechno platí, byť barevných odstínů má víc. Úžasnou podívanou na řeku, která má v různých částech toku rozdílnou barvu, mají na svědomí podvodní rostliny. Obzvlášť nádherně působí u vodopádů a četných peřejí, které opravdu připomínají vodní duhu.

Detail větvení jmelí

Jmelí na tržištích podražilo. Lidé si ho ale sami nasbírat nemohou

Jmelí, často nabarvené do zlatého či stříbrného odstínu, je pevnou součástí adventních trhů. Rostlina přitom roste často ve výškách a dostat se k ní není rozhodně jednoduché. Sběrač potřebuje mít lezecké zkoušky a navíc ne každé jmelí je povoleno sbírat. Často se totiž vyskytuje na starých stromech, mnohé z nich ale právě díky svému stáří spadají pod zákonnou ochranu.

Drop velký

Zvířata si to umí zařídit. Chytří ptáci se léčí i konzumací máku

Vědci zjistili, že jeden z nejtěžších létajících ptáků na světě má zajímavou a ojedinělou schopnost. Zdá se totiž, že drop dokáže používat rostliny k samoléčbě. Samci ho jedí hlavně v období páření, aby se jednak chránili před nemocemi, ale taky aby byli atraktivnější pro potenciální partnerky. Informaci přinesl portál CNN.

Miracle Garden v Dubaji je největší přírodní květinová zahrada na světě.

Oslňující nádhera. Obří postavy v barevné zahradě v Dubaji tvoří miliony květin

Umíte si představit pohádkovou říši plnou barev a vůní, ve které je vše z květin? Právě takovou mají v Dubaji. Miracle Garden je největší přírodní květinová zahrada na světě. Na ploše o rozloze 72 tisíc metrů čtverečních tu roste více než 50 milionů květin a 250 milionů rostlin různých druhů v úžasných aranžmá. Obří zahrada, která příští rok oslaví deset let své existence, je udržována důmyslným systémem pomocí kapkového zavlažování, který využívá recyklovanou užitkovou vodu.

Koně pod Pradědem.Ilustrační foto.

V Chomýži už se pasou dva pratuři, brzy dorazí divocí koně

Aklimatizační ohrada v Chomýži se stala domovem dvou býků divokého tura. Brzy je vystřídají tři exmoorští ponyové, což je plemeno divokých koní. Jejich úkolem bude spásat území bývalého vojenského areálu, které je významným krajinným prvkem.

S Deníkem si o kratomu popovídal provozovatel e-shopu realkratom.cz třiačtyřicetiletý Daniel Katanik.

Kratom nepatří dětem do ruky. Automaty by zrušil i přední český distributor

/ROZHOVOR/ Kratom, rostlina z rodu kávovníků, která se v asijských státech používá řadu let v tradiční medicíně, budí v českém prostředí rozporuplné pocity. Někteří ji odsuzují, považují za legální drogu především mladistvých, jiní si její účinky nemohou vynachválit. Její užívání pomáhá při migrénách, úzkostech a dalších komplikacích.

Ladislav Petrželka u Krajského soudu v Plzni.

Trest za pěstírnu konopí mu snížili na polovinu. I tak si odsedí 4,5 roku

Na bezmála polovinu snížil odvolací Vrchní soud Praha trest Ladislavu Petrželkovi (43), v jehož zemědělské usedlosti v Běšinech na Klatovsku objevila policie velmi moderně vybavenou pěstírnu a v ní tři sta rostlin konopí. I tak si bývalý řidič kamionu, který se dle svých slov nyní živí jako dřevorubec, odsedí více než čtyři roky.

Hmyzožravky se od jiných rostlin morfologicky dosti liší právě částmi, které souvisejí s lapáním kořisti.

Masožravé kytky aneb potměšilí lovci v květináči

Proč si k tradičním pokojovkám nepořídit dekorativní Adélu, která si k večeři smlsne na mouše? Zjistíte, že masožravé rostliny jsou podivuhodnými unikáty s důmyslnými pastičkami na mouchy, mšice, pavouky či hmyz. Aby k sobě přilákaly pochoutku, pokrývají se světélky, vydechují omamnou vůni, co přiláká nic netuší oběti, nebo je nechají usednout na lepkavé stonky. Jak se starat o masožravé rostliny?

Vílí kruhy v oblasti Marienflusstal v Namibii.

Vílí kruhy v Namibii: Vědci nejspíš rozluštili jednu z největších záhad na světě

Více než padesát let vědce mate travnatá pláň na Namibské poušti, která vypadá, jako kdyby dostala neštovice. Někteří vznik takzvaných vílích kruhů, v nichž nejsou žádné rostliny, přisuzovali nadpřirozeným bytostem, jiní se snažili najít logické vysvětlení. Nyní se ale zdá, že odborníci přírodní fenomén, který se rozkládá na více než 1770 kilometrech nejsuššího místa světa, konečně rozluštili.

Ruy Alves na ostrově

Obnovuje brazilský ostrov. Zrnka písku jsou tu velká jako míče, říká biolog

Suchozemští krabi, keře jitrocele, vzácné kapradiny nebo obrovská zrnka písku na pláži. Brazilský ostrov Trindade v jižním Atlantiku nabízí podívanou na každém metru čtverečním. Dopřána je jen vojákům, kteří ostrov hlídají, a vědcům, kteří nestačí žasnout nad tím, co umí příroda. Česko-brazilský biolog Ruy Alves Deníku vyprávěl o tom, jak se na ostrov pomalu vrací život.

Vít Latzel z Botanického ústavu AV ČR při zkoumání stresových dopadů na rostliny.

Čeští vědci zazářili. Mapovali okolí černé díry a stresovali rostliny

/FOTOGALERIE/ Kde leží „Ondrejov“ a kde „Pruhonice“? To teď hledají experti z celého světa: středočeští vědci z Akademie věd ČR se aktuálně proslavili několika pozoruhodnými výzkumy. Astronomové dvěma ultraúspěšnými projekty ve spolupráci s NASA, botanici zkoumáním dopadů stresu u rostlin.

Policisty objevená marihuana z malé lesní plantáže ve Ždánickém lese.

VIDEO: Marihuana za půl milionu. Plantáž s konopím na Ždánicku hlídaly fotopasti

Marihuany za téměř půl milionu korun objevili kriminalisté při domovní prohlídce. A nejen to. Členové jihomoravského TOXItýmu přistihli v minulých dnech padesátiletého pěstitele přímo při sklizni. „Pěstoval zakázané konopí na pasece v hlubokých lesích Ždánického lesa,“ informoval ve středu policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Konopí. Ilustrační foto.

Ve Vrahovicích zmizelo konopí za sto tisíc

V noci úterý na středu vnikl neznámý pachatel v místní prostějovské části Vrahovice do neuzamčeného volně přístupného skladu brambor a odcizil z něho šedesát rostlin technického konopí setého.

Celní správa

Papoušek v pet láhvi. I tak se pašují exotická zvířata

ROZHOVOR/ Exotická zvířata, chráněné rostliny, drahé kožené kabelky nebo čínské elixíry. To jsou příklady často zadržovaného nelegálního zboží putujícího přes naše hranice. Obchod s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin reguluje mezinárodní úmluva (CITES).

Za posledních několik let byly v Chlebičově vysazeny desítky stromů a keřů.

OBRAZEM: Nová výsadba v Chlebičově splňuje estetické i ekologické požadavky

/FOTOGALERIE/ Za posledních několik let byly v Chlebičově vysazeny desítky stromů a keřů, zpravidla se přitom jednalo o ovocné stromy či plodonosné keře v rámci dosadeb nebo budování prvků ÚSES (územní systémy ekologické stability). Tento podzim se ale vysazovalo jinak – v úzkých pásech doprovodné zeleně kolem Hlavní ulice.