Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.

Rýma a nachlazení k podzimu neodmyslitelně patří. Rýmovník od smrkání uleví

Rýma a ucpaný nos? Pomocníka můžete mít vždy po ruce, ale pořídit ho musíte nyní

Podzim je tu a s ním i všudypřítomná rýma. Nejeden z nás se potýká s ucpaným nosem. Přitom řešení, jak se rychle a účinně zbavit rýmy, je nasnadě. Stačí si domů pořídit pomocníka, který vás zbaví smrkání velice jednoduše a budete ho mít vždy připraveného k použití. Řeč je o léčivce s příslušným názvem rýmovník, kterou byste si ale měli obstarat už teď. I když je rostlina rýmovníku poměrně snadno k dostání, neměla by se přenášet chladem, uškodil by jí. Vypravte se proto pro ni co nejdříve, vydrží vám i několik let.

Trochu kávové sedliny můžete přidat do květináče

Domácí hnojiva pro pokojovky. Opravdu jim pomůže kávová sedlina a banánová voda?

Pěstujete doma pokojové květiny? Pro jejich dobrý růst a bohaté květenství jim musíte dodat dostatek živin. Kupujete kvůli tomu drahá hnojiva v zahradnictví? Možná děláte chybu, protože stejné živiny získáte i z kuchyňského odpadu. Někteří zahradníci doma vyrobená hnojiva doporučují. Mají však opravdu takovou účinnost? A co nejznámnější z nich v podobě kávové sedliny či banánových slupek?

Houba Chondrostereum purpureum. Ilustrační snímek

The Last of Us v reálu? Smrtící houba poprvé nakazila člověka, v krku měl vlákna

Apokalyptické drama The Last of Us zvýšilo povědomí o potenciálním nebezpečí nákazy člověka houbovou infekcí. Přestože realita není ani zdaleka taková jako v seriálu či videohře, vědci stále nacházejí nové houby, které dokážou napadnout lidský organismus. Ilustruje to případ 61letého mykologa z Indie, kterého jako prvního na světě nakazila rostlinám nebezpečná houba pevník nachový. Roste i v Česku.

Čtveřice koní doplnila zvířata, která spásají trávu, ale i dřeviny v ptačím parku Kosteliska u Dubňan.

Další zvířata na Kosteliskách. Trávu spásají nově koně. Pomohou přírodě

Čtveřice koní doplnila zvířata, která spásají trávu, ale i dřeviny v ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku. Již dříve se tu ornitologům osvědčila pastva koz, ovcí a zejména uherského stepního skotu, který bez problémů spásá také náletové dřeviny i nepůvodní zlatobýl a vytváří prostor pro pestrou škálu druhů včetně těch vzácných. Zvířata spásají plochu větší než devět hektarů.

Při vybudování dálnice D52 byla u Mikulova nutná kompenzační opatření, tedy přírodní náhrada zastavěného území.

Náhrada přírodě kvůli D52 u Mikulova? Změny fungují, objevily se cenné rostliny

/VIDEO/ V oblasti, kde se nachází slanisko u Mikulova na Břeclavsku, vznikne v příštích letech dálnice D52. Než tam ale silničáři začnou stavět, musí zajistit přírodní náhradu zasaženého území. V plánu je výstavba dálnice od hranice s Rakouskem až po Pohořelice. Dotčená oblast se týká úseku mezi Novými Mlýny a hranicemi s Rakouskem.

Předávání cen.

V kraji zvítězil zpracovatel sušených bylin a designový akvaponista

V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.

Sezona jahodníků sice vrcholí v červnu, ale o záhony se musíme starat, i když jahodníky právě neplodí. Na podzim je nutné připravit rostliny na přezimování.

Podzimní péče o jahodníky ovlivní letní úrodu. Na co nesmíte zapomenout?

Sezona jahodníků sice vrcholí v červnu, ale o záhony se musíme starat, i když jahodníky právě neplodí. Na podzim je nutné připravit rostliny na přezimování. Péče v této době totiž rozhoduje o jejich zdraví a ovlivňuje také úrodu jahod v příštím roce. Jak správně zazimovat jahodníky a čeho se při přípravě jahodníků na zimu vyvarovat?

Pokud máte na zahradě keře obsypané rajčaty, byla by škoda, kdyby nedozrála.

Hrozí, že rajčata nestihnou dozrát? Překvapte je. Zčervenají a neztratí chuť

Začínající podzim, který přírodě ubírá teplo i sluníčko, signalizuje, že se sezona rajčat chýlí ke konci. Jejich plody zrají pomaleji a některé nedozrají vůbec. Jak podpořit zrání rajčat? Existují způsoby, jak na podzim zrání rajčat na keřích urychlit. A co udělat s otrhanými zelenými rajčaty, aby dozrála doma? Některé metody se vám možná budou zdát trochu devastující, ale rostliny rajčat na ně budou reagovat dobře.

Krása a neuvěřitelná rozmanitost květů orchidejí nemá v rostlinném světě konkurenci

Orchideje jsou prý nádherné podvodnice. Co o nich nevíte a jak o ně pečovat

Jsou ideální dekorací, dlouho kvetou a existují v nejrůznějších barvách, velikosti a podobách. Krása a neuvěřitelná rozmanitost květů orchidejí nemá v rostlinném světě konkurenci. Tyto okrasné rostliny, které pocházejí především z tropů a subtropů, doma pěstujeme až na výjimky výhradně v květináčích. Jak vypadá snad nejkurióznější orchidej, po jakém mužském orgánu jsou tyto rostliny pojmenovány a kterou orchidejí doma kořeníme?

Australští lékaři vyoperovali z mozku ženy živého červa dlouhého osm centimetrů. Podobný případ se u člověka vyskytl vůbec poprvé.

Měla deprese a zapomínala. Lékaři ženě z mozku vyoperovali velkého živého červa

Australští lékaři vyoperovali živou hlístici dlouhou osm centimetrů z mozku ženy, která trpěla depresemi a zapomnětlivostí. Po konzultaci s odborníky zjistili, že se jedná o druh Ophidascaris robertsi a tento parazit obvykle napadá krajty. Výskyt u člověka byl zjištěn poprvé na světě, informoval zpravodajský server The Guardian.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Jaká je nejjedovatější rostlina na světě?

/40. OTÁZKA/ Mnohé jsou napohled krásné, skrývají ovšem nebezpečí a smrt. Řeč je o jedovatých rostlinách. A která je vůbec nejjedovatější? Na to už odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Na Poličsku žije mnoho druhů čmeláků, například vzácný čmelák pruhovaný.

Boj za ohrožené čmeláky. Jsme v tom nejlepší na světě, říká chovatel z Poličska

/VIDEO/ Zdobení, pruhovaní nebo klamaví. To jsou velmi vzácní a kriticky ohrožení čmeláci, na které můžeme narazit i ve východních Čechách. Jejich pozorováním a chovem se zabývá Vít Cach z Korouhve u Poličky. Přírodní hnízda čmeláků mají podle něj velmi vysoké ztráty. Přežije průměrně jen deset procent, často se stávají potravou ptáků. A právě od toho tu jsou chovatelé, kteří se snaží tyto ztráty se svými čmelíny snižovat. Podívejte se na jeho půvabná videa ze života čmeláků.

Lípy u Buchlova i duby u Bzence rostou díky ekologickému experimentu s granulemi hydrogelů ze syrovátky

Ekologický experiment: granule zlínských vědců pomáhají stromům odolávat suchu

Při cestě z hradu Buchlova k nedaleké kapli sv. Barbory si lze všimnout sazenic mladého stromořadí lip srdčitých. Zlínští vědci tam společně s lesníky vysázeli 30 odrostků, které lemují tamní stezku. Přímo v praxi tam totiž specialisté z Centra polymerních systémů (CPS) UTB zkoumají schopnost hydrogelů ze syrovátky udržet v období sucha vláhu v půdě.

Pozor na třídu kaktusů a sukulentů - je to speciální skupina pro substráty.

Jak na přesazování pokojovek? Tipy, jak na to jednoduše, správně a rychle

Přesazování vašich pokojových rostlinek je záležitostí převážně jarního a letního období. Pokud tedy vlastníte rostlinu, která už po dlouhé zimě doslova volá o pomoc (a o větší květináč), je právě ten správný čas! Je to proces, ze kterého nemusíte mít vůbec žádný strach, ačkoli někdy vypadá jako jedna velká věda. Když dodržíte ta správná pravidla, pak se kvůli přesazování ani křehké květině nemůže nic stát.

Pro bohatou úrodu voňavých domácích rajčat je potřeba dodržet pár pravidel - důkladná zálivka, přihnojování a zaštipování vedlejších výhonů k nim patří.

Zaštípnout, zastřihnout, zkrátit. Rajčata teď potřebují vaši péči, aby dozrála

Ať už máte rajčatových keříků plnou zahradu nebo jen dva tři na balkóně, potřebují stejnou péči. Kromě vydatné každodenní zálivky a přihnojování přišel právě teď čas na zaštipování přebytečných výhonků rajčat. Bude vás to sice stát trochu práce, ale rostliny vás pak odmění bohatou úrodou rajčat. Přečtěte si, proč a jak zaštipovat rajčata.

Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  

Pichlavá krása.

OBRAZEM: Pichlavá krása aneb Kaktusaření, to je vášeň na celý život

V nejsušších oblastech planety, ve vysokých nadmořských výškách, dokonce v tropických oblastech, tam všude najdeme rostliny známé jako kaktusy. Dokáží přežít v místech a lokalitách, kde jiné organismy hynou, dokáží se přizpůsobit extrémním podmínkám, podle rodu a druhu odolávají vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám.

Pichlavá krása.

OBRAZEM: Pichlavá krása aneb Kaktusaření, to je vášeň na celý život

V nejsušších oblastech planety, ve vysokých nadmořských výškách, dokonce v tropických oblastech, tam všude najdeme rostliny známé jako kaktusy. Dokáží přežít v místech a lokalitách, kde jiné organismy hynou, dokáží se přizpůsobit extrémním podmínkám, podle rodu a druhu odolávají vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám.

Pichlavá krása.

OBRAZEM: Pichlavá krása aneb Kaktusaření, to je vášeň na celý život

V nejsušších oblastech planety, ve vysokých nadmořských výškách, dokonce v tropických oblastech, tam všude najdeme rostliny známé jako kaktusy. Dokáží přežít v místech a lokalitách, kde jiné organismy hynou, dokáží se přizpůsobit extrémním podmínkám, podle rodu a druhu odolávají vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám.

Pichlavá krása.

OBRAZEM: Pichlavá krása aneb Kaktusaření, to je vášeň na celý život

V nejsušších oblastech planety, ve vysokých nadmořských výškách, dokonce v tropických oblastech, tam všude najdeme rostliny známé jako kaktusy. Dokáží přežít v místech a lokalitách, kde jiné organismy hynou, dokáží se přizpůsobit extrémním podmínkám, podle rodu a druhu odolávají vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám.

Pichlavá krása.

OBRAZEM: Pichlavá krása aneb Kaktusaření, to je vášeň na celý život

V nejsušších oblastech planety, ve vysokých nadmořských výškách, dokonce v tropických oblastech, tam všude najdeme rostliny známé jako kaktusy. Dokáží přežít v místech a lokalitách, kde jiné organismy hynou, dokáží se přizpůsobit extrémním podmínkám, podle rodu a druhu odolávají vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám.

Konopí překvapilo v uplynulých dnech Brňany procházející kolem Moravského náměstí. Jedná se však o druh, který psychoaktivní látku THC neobsahuje.

Na Moravském náměstí v Brně budí povyk konopí. Vyplejeme ho, zní z radnice

/FOTO, VIDEO/ Nezvyklou botanickou podívanou prožívají v těchto dnech Brňané, kteří procházejí kolem opraveného Moravského náměstí v Brně. Mezi řadou okrasných travin a květin se totiž v jednom z míst tyčí zhruba půl metru vysoká rostlina konopí. Podle odborníků se však jedná o konopí seté, které psychoaktivní látku THC neobsahuje.

Skleněná zahrada u Sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova je stále bohatší a pestřejší.

FOTO: Rostliny ze skla všech podob a barev září v Kunraticích mezi živými květy

Takovou zahrádku nikde jinde turisté neuvidí. Stále více z nich, co zavítají do malé sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku, fotografuje a obdivuje nejen Křišťálový chrám a partu uměleckých sklářů, jak pracují se žhavou sklovinou, ale také stále se rozšiřující Skleněnou zahradu před hutí.

Nově vybudovaný biotop v Braníku – u ulice Za Mlýnem v sousedství Kunratického potoka.

Nový biotop v Braníku: žáby se zde už zabydlely, do vody ale mohou i psi

/VIDEO, FOTO/ Oblíbeným místem vycházek lidí z okolí, ať už těch s dětmi, vnoučaty či se psy, se rychle stal nově vybudovaný vodní biotop v Braníku. Nádrž osázená množstvím rostlin, kam už se začínají stěhovat i živočichové, zřídila Praha 4 v sousedství Kunratického potoka neboli Kněžky. Tento tok byl v minulosti v rámci regulace napřímen a má vydlážděné koryto – nicméně magistrát zde plánuje jeho revitalizaci.

Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění

Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

Pro filmaře je nejvyšší metou získání sošky Oscara. Pro odborníky, kteří pečují o historické dědictví, má podobnou cenu nejvyšší památkářské ocenění Grand Prix Europa Nostra. Za obnovu zahrady hospitálu v Kuksu ho dostali krajinářští architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi. Manželé, kteří už čtvrt století vdechují život známým i zapomenutým zahradám a zámeckým parkům po celém Česku.

Xavier Baumaxa zahraje první srpnový večer na Občanské plovárně.

Tipy na úterý 1. srpna

Už máte plán, jak si zpestřit start nového týdne? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.

Nezvykle přísná bezpečnostní opatření provázejí jednání Krajského soudu v Hradci Králové s mužem, který je obžalovaný z pěstování a prodeje marihuany.

Vypěstoval půl tuny marihuany. Chtěl jsem splatit dluh, hájí se muž z Broumovska

/VIDEO, FOTO/ Tajní i uniformovaní policisté, justiční stráž a těžkooděnci – nezvykle přísná bezpečnostní opatření u Krajského soudu v Hradci Králové neprovázela proces s nebezpečným gangem, ale s pěstitelem marihuany z Broumovska. V podzemních kontejnerech měl 42letý muž z Otovic podle žalobce vypěstovat desítky kilogramů rostliny za desítky milionů korun. Za devět let měl vypěstovat celkem půl tuny konopí. Obžalovaný Petr V. svoji řeč před soudem zahájil tím, že chtěl od mládí pomáhat lidem a chovat zvířata na své farmě bez podávání léků.