Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Hortenzie - Krásně kvetoucí, stín tolerující, velmi vlhkomilný keř. Cení se pro krásné olistění a bohatá květenství. Hortenzie zahradní neboli panikulát roste v keři vysokém až 2 metry.

Jak vyzrát na podmáčenou zahradu? Zkuste drenáž a vyvýšené záhony

Pokud jste vášnivými zahrádkáři, víte, že přemokřená půda může být pro mnoho rostlin smrtící. Může dusit kořeny a vést k hnilobě, což nakonec způsobí jejich vadnutí a odumření. Hrozbou na vlhkých zahradách je také Plzák španělský, kterého někteří lidé nepřesně přezdívají slimákem. Ve vlhkém prostředí se mu totiž náramně daří. Neobvyklá není ani opačná situace, kdy je půda na stanovišti vlhká a mokrá a rostliny přesto vysychají a odumírají. Tento jev se nazývá fyziologické sucho. Je způsobeno nedostatkem vzduchu, který se dostává ke kořenům rostlin.

Dva obří jointy v davu tisíců příznivců marihuany na 4/20 denní akci v kanadském Torontu. 20. dubna 2017

Je tu Světový den marihuany. Slaví se v cizině i v ČR, na koncertech i v parcích

Marihuana, marijánka, tráva, seno, hulení, roští, hašiš, konopí, kytka, 420, zelí, ganja, bhang, skunk. To je jen stručný výčet výrazů pro tolik v médiích a mezi lidmi skloňovanou rostlinu, kterou značná část světové populace doslova zbožňuje a jiná tolik zatracuje. Užívání marihuany je prostě stále kontroverzní téma a vzbuzuje emoce i vzájemné interakce jak napříč generacemi, tak i mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva včetně lékařské obce. Věděli jste ale například, že každoročně 20. dubna slaví vyznavači marihuany po celém světě svůj svátek? 

Maker faire Pilsen 2021.

V Depu se opět sejdou kutilové a vynálezci. Spojili síly se zahrádkáři

Zahradníkům, kutilům a vynálezcům bude o nadcházejícím víkendu patřit plzeňské DEPO2015, kde se uskuteční dvě akce se společným tématem zeleň. Dvoudenní festival O zahradě doplní v sobotu už čtvrtý ročník festivalu Maker Faire. I ten se letos zaměří na rostliny a především microgreens.

Roman Pavela při fotografování pro Deník 28. března v Praze.

Vědec Roman Pavela: Adaptogeny jsou skvělé. Sníží stres a vyladí imunitu

Pracuje ve výzkumu rostlin, ale jako botanik se necítí. Botanik je totiž ten, co sbírá bylinky a dává je do herbářů. Docent Roman Pavela z bylin extrahuje biologicky aktivní látky a testuje jejich účinky. Zaměřoval se především na vývoj botanických pesticidů, které neškodí planetě ani zdraví. A postupně svůj zájem rozšířil o léčivé účinky bylin. Povídali jsme si o tom, proč mu své zdravotní potíže svěřují lidé z celé republiky a jaké byliny patří k těm, které bychom klidně mohli užívat celý život.

Pěstitel marihuany z Chrudimska

Pěstitel trávy na sebe kvůli rvačce s družkou zavolal policisty. Ti mu sklidili

/FOTO/ Pořádně si naběhl čtyřiatřicetiletý hulič "trávy" z rodinného domku na Chrudimsku, který v březnu kvůli hádce s družkou, která přerostla i ve fyzické napadení, zavolal policii. Z řešení přestupku proti občanskému soužití se ale návštěva mužů zákona rázem změnila ve vyšetřování výroby drog. Marihuanu muž pěstoval na zahradě i uvnitř domu, něco z toho již stačil sklidit, usušit a s družkou vykouřit. Dalších 24 kusů konopí policisté sklidili na místě za něj. 

Úspěšné pěstění vyžaduje plánování a načasování výsadby

Využijte skleník na maximum, už je čas. Můžete vysévat i předpěstovávat

Mnoho plodin je poměrně odolných vůči nízkým teplotám a nevyžadují pěstování sazenic na parapetu - lze je vysévat přímo ve skleníku. Jaro je konečně tady tak nenechejte svůj skleník zahálet. Poskytuje perfektní prostředí pro pěstování rostlin po celý rok. Máme pro vás pár tipů, jak skleník správně a účelně využívat.

Sklizeň pšenice. Ilustrační snímek

Vystresované rostliny vydávají zvuky. Lidé je ale neslyší, zjistili vědci

Izraelští vědci zjistili, že rostliny vydávají zvuky, a to zejména ve stresujících situacích, například kvůli nedostatku vláhy. Různé druhy přitom mluví jiným „jazykem“, lidský sluch ale tuto řeč nezachytí. S odvoláním na studii publikovanou v prestižním časopise Cell o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel.

V klubu Roxy ve středu večer zahrají Cult Of Luna, švédská post-metalová skupina.

Tipy na středu 29. března

Víte už, jak si zpestřit dnešní program? Podívejte se níže na pár těch, které se tento den v Praze konají.

Levandulové údolí.

Evropský unikát: v chodouňské levanduli je šestkrát více léčivých látek

/FOTOGALERIE/ Levandule lékařská je po staletí známa svými léčivými schopnosti. Ty byly také hlavním motivem Heleny Neumannové, aby se spolu se svým týmem pustila do pěstování této byliny v Chodouni. Na začátku byly v údolí pouze čerstvě vysazené levandule a malé stanové zázemí, dnes se tam starají o 50 tisíc keřů a mají vlastní manufakturu. Aby zjistili skutečný potenciál fialové rostliny, spojili síly s vědci. A už dílčí průběžné výsledky předčily očekávání.

Levandulové údolí

Evropský unikát. Chodouňská levandule obsahuje výrazně více léčivých látek

Levandule lékařská je po staletí známa svými léčivými schopnosti. Ty byly také hlavním motivem Heleny Neumannové, aby se spolu se svým týmem pustila do pěstování této byliny v Chodouni na Berounsku. Na začátku byly v údolí pouze čerstvě vysazené levandule a malé stanové zázemí, dnes se tam starají o 50 tisíc keřů a mají vlastní manufakturu. Aby zjistili skutečný potenciál fialové rostliny, spojili síly s vědci. 

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Co všechno dokážou sníst masožravé rostliny? Člověku neublíží

/33. OTÁZKA/ Kromě hmyzu si klidně "pochutnají" i na větších živočiších. Masožravé rostliny patří mezi vůbec nejzvláštnější součásti přírody. Věnuje se jim další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí, tentokrát řešící dvojotázku: Co všechno dokážou sníst masožravé rostliny a mohou ublížit člověku?

Pokryjte co největší plochu trvalkovými záhony.

Sedm tipů pro lenivé zahradníky. Při správném postupu se na zahradě nepředřete

Při vytváření zahrady nenáročné na údržbu je po automatizaci dalším krokem naplánovat, jaké druhy rostlin do své zahrady chcete. Výběr odrůd nenáročných na údržbu, jako jsou trvalky a původní druhy, může pomoci zajistit, že vaše zahrada bude v průběhu času vyžadovat minimální úsilí na údržbu. Zvažte klimatické a půdní podmínky, kolik slunce a vody potřebuje každá rostlina, aby prosperovala. Při správném plánování a výběru můžete vytvořit krásnou a bezproblémovou zahradu, která vydrží mnoho let.

Kociánek dvoudomý

Milan Chytrý: Kociánek dvoudomý mnoho mladých botaniků ani nevidělo

Rašeliniště, slatiniště, mokřady nebo vodní toky a nádrže s vyvinutou vegetací. To jsou podle autora Červeného seznamu biotopů České republiky nejvíce ohrožená prostředí u nás. „Ustoupily kvůli regulacím řek a potoků, velkoplošnému odvodňování krajiny trubkovou drenáží v období socialismu, intenzifikaci rybničního hospodaření a znečišťování vod. V dnešní době se k tomu navíc přidávají častější období letního sucha,” říká ředitel Ústavu botaniky a zoologie a člen vědecké rady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Milan Chytrý.

V sezóně se můžeme těšit třeba i na takovou úrodu.

Ušetřete za předraženou zeleninu. Tady jsou skvělé tipy na její předpěstování

Ceny zeleniny raketově stoupají. Vy se ale nemusíte rostoucích nákladů bát. Březen je tak ideálním obdobím pro setí a předpěstovávání. Neodkládejte výsev na neurčito – můžete začít hned teď. Nestihnete-li to nyní, v letních měsících budou plodiny dozrávat pozdě, a pokud je zasejete později, vykvetou až na konci léta a rychlé sklizně se nedočkáte. Je zkrátka ideální čas připravit se na nadcházející sezónu. 

Ohroženou populaci koniklece velkokvětého u Strejčkova lomu letos chrání bezpečnostní pásky, 12. března 2023.

Vzácné koniklece u Strejčkova lomu chrání pásky. Letos jen s bezpečným odstupem

Přírodní unikát, který se hned tak nevidí. Řeč je o populaci vzácného koniklece velkokvětého U Strejčkova lomu mezi Grygovem a Krčmaní na Olomoucku. Zájem obdivovatelů chlupaté rostlinky s velkými fialovými květy je každoročně tak velký, že návštěvníci populaci chráněného druhu vážně ohrožují. Úbytek je v řádu stovek rostlin. Proto si ji letos v době kvetení prohlédnou jen z „bezpečné“ vzdálenosti.

Žďárskou přírodní oázu ohrožuje sucho. Ochranáři chtějí rašeliništím vrátit vodu; Foto: se souhlasem Martiny Sedlákové

Žďárská rašeliniště ohrožuje sucho: ochranáři chtějí do krajiny vrátit vodu

/FOTO, VIDEO/ Vážka jasnoskvrná, všivec bahenní, ostřice šlahounovitá. Nejen tyto vzácné živočichy a rostliny ohrožuje sucho i zalesňování Radostínského rašeliniště a rašeliniště Dářko na Žďársku. Ochranáři proto s majiteli pozemků nyní pracují na získání dotace a na obnově chráněné krajinné oblasti. Společně do krajiny chtějí vrátit vlhko a podzemní vodu.

Pěstírna konopí ukrytá v zakopaných přepravních kontejnerech.

Za půl tuny marihuany inkasoval pěstitel na Broumovsku desítky milionů korun

/VIDEO/ Pěstitel konopí na Broumovsku, který několik let obhospodařoval pěstírnu rostliny rodu Cannabis, ukrytou v zakopaných velkoobjemových přepravních kontejnerech, už na jaře nezaseje. Krajští kriminalisté ukončili vyšetřování případu a dvaačtyřicetiletý "farmář" může skončit na dlouhé roky ve vězení.

První vycházky za konikleci, nová publikace, soutěž, odborná konference či putovní výstava. To jsou aktuality kampaně Českého svazu ochránců přírody Rok konikleců.

Rok konikleců upozorňuje nejen na ohrožené rostliny, ale i na ochranu stepí

/FOTOGALERIE/ Ze země už vykukují první poupata koniklece velkokvětého, oznamující příchod jara. Po republice se rozběhla putovní výstava o koniklecích. Rok konikleců vyhlásil Český svaz ochránců přírody s cílem upozornit veřejnost nejen na tyto krásné a ohrožené rostliny, ale jejich prostřednictvím i na nutnost ochrany stepí a lesostepí v naší krajině.

První vycházky za konikleci, nová publikace, soutěž, odborná konference či putovní výstava. To jsou aktuality kampaně Českého svazu ochránců přírody Rok konikleců.

Rok konikleců upozorňuje nejen na ohrožené rostliny, ale i na ochranu stepí

/FOTOGALERIE/ Ze země už vykukují první poupata koniklece velkokvětého, oznamující příchod jara. Po republice se rozběhla putovní výstava o koniklecích. Rok konikleců vyhlásil Český svaz ochránců přírody s cílem upozornit veřejnost nejen na tyto krásné a ohrožené rostliny, ale jejich prostřednictvím i na nutnost ochrany stepí a lesostepí v naší krajině.

První vycházky za konikleci, nová publikace, soutěž, odborná konference či putovní výstava. To jsou aktuality kampaně Českého svazu ochránců přírody Rok konikleců.

Rok konikleců upozorňuje nejen na ohrožené rostliny, ale i na ochranu stepí

/FOTOGALERIE/ Ze země už vykukují první poupata koniklece velkokvětého, oznamující příchod jara. Po republice se rozběhla putovní výstava o koniklecích. Rok konikleců vyhlásil Český svaz ochránců přírody s cílem upozornit veřejnost nejen na tyto krásné a ohrožené rostliny, ale jejich prostřednictvím i na nutnost ochrany stepí a lesostepí v naší krajině.

Švandovo divadlo ve středu hraje Adamova jablka.

Tipy na středu 8. března

Víte už, jak si zpestřit dnešní program? Podívejte se níže na pár těch, které se tento den v Praze konají.

Udělejte radikální sestřih větví (až na ⅓ délky)

K prostokořenným sazenicím musíte být brutální. Jinak nemají šanci na přežití

Vysnil jsem si na zahradě minialej ovocných stromů. Zasadil jsem pár švestek, jabloně, meruňky i broskve. Ujala se asi polovina z nich. Místo krásných a bujně rostoucích stromečků se chvíli krčily malé a útlé kmínek, a potom vyhasly. Je frustrují vidět, jak strom neroste, živoří, schne a ztrácí se před očima. V čem jsem chyboval mi vysvětlil mistr zahradník Martin Smažil.

Švandovo divadlo na Smíchově ve středu večer uvádí Hamleta.

Tipy na středu 1. března

Je tu nový měsíc a nová dávka zajímvých akcí! Podívejte se níže na pár těch, které se tento den v Praze konají.

Rychlou změnu bydliště potřebují pokojovky, které chřadnou.

Úchvatná klívie, tradiční tchýnin jazyk. Přesazování pokojovek má svá pravidla

Pokojové rostliny uvítají každé dva až tři roky čerstvý substrát a větší květináč. Nejlepším obdobím je jaro, kdy zelené krásky naberou novou energii. Čas vás zase tolik netlačí, s přesazováním byste měli skončit v polovině prázdnin. Pokud se nezadaří, počkejte až na další rok. V krizové situaci, kdy rostliny viditelně neprospívají, přistupte ale k jejich přesazení okamžitě.

Komentovaná prohlídka botanickým skleníkem hodonínské nemocnice se vzácnými cykasy i dalšími exponáty ze všech koutů světa.

Tropický skleník v Hodoníně přitáhl dav lidí. Od jedovaté rostliny se drželi dál

/VIDEO/ Vlhkost deštného pralesa ve čtvrtek odpoledne obklopila přibližně šedesátku lidí, kteří se zúčastnili komentované prohlídky tropického skleníku v zahradě nemocnice v Hodoníně. Vzácné cykasy i další rostliny, včetně těch vysoce jedovatý či křížence citronu s grepem představil příchozím zahradník Karel Martinec. „Bylo vidět, že lidé jsou spokojení. Chceme skleník a jeho exponáty dostat do povědomí, aby také Hodoňáci věděli, co tady mají. Jezdí sem totiž návštěvy z celé republiky i ze Španělska. Řada místních ale ani neví, jak zajímavou sbírku rostlin tady mají,“ řekl Martinec. O skleník a zdejší květenu i letní zahradu se stará posledních deset let.

Seminář o skautingu

Tipy na víkend na Chrudimsku: Skauti a otužilci

Seminář: Věda, víra, skauting ve Skutči, nebo Společný otužilecký ples v Bítovanech. Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Chrudimsku a celém v Pardubickém kraji.