Kreativ

ŠTÍTEK: rostliny

Hortenzie vás nadchnou velkými nádhernými květy nejrůznějších barev.

Co dělat, když hortenzie nekvetou? Zkuste triky, které k bohatému květu pomohou

Co dělat když hortenzie nekvetou? A jak hortenzie správně zasadit a zalévat, aby ozdobily vaši zahradu, terasu nebo balkon? I když jsou hortenzie známé jako odolné rostliny, chyby v péči mohou výrazně omezit radost z kvetení. Ať už jde o nevhodně vybrané místo v zahradě, nepříznivou dobu řezu nebo špatné půdní podmínky. Jak mít hortenzie plné květů?

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Je nutné některé byliny sbírat ve specifickou část dne?

/36. OTÁZKA/ Když se sbírají v noci, mají prý větší moc. Instrukce ohledně času sběru některých bylin bývají často záludné nejen v pohádkách, ale doporučuje je i alchymie. Má to nějaký reálný základ, nebo je to podle odborníků výmysl? Odpověď přináší další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Pokud rostlinám nabídnete zajímavou konstrukci, po níž se budou vinout, vznikne v bytě či domě originální prvek.

Liány můžete pěstovat i doma. Rozrostou se, kam až je pustíte, a zkrášlí vám byt

Na balkoně a zahrádce vám v tomto čase roste všechno doslova před očima, nová poupátka i lístky lze obdivovat skoro každý den. Těšit se z bujného růstu zelených rostlin však můžete i doma. Vděčné jsou v tomto ohledu zejména liány – popínavé rostliny, které se při správné péči rozrostou do nečekaných vzdáleností i výšek.

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

Komáří štípance svědí a potřeba je drbat, je nepřekonatelná.

Už žádné další štípance od komárů. Víme, které barvy nenosit a proč nepít pivo

Sedíte si v podvečer na terase či v zahradním altánku a užíváte si chvilky volna nebo jste si nechali na noc otevřené okno? Najednou se ale ozve známý bzučivý zvuk otravného hmyzu. Značí, že si v následujících chvilkách začnete drbat svědivé štípance a po klidu je veta. Komáři jsou tu a někdy na ně nefunguje ani repelent. Jak tedy účinně bojovat s komáry, jak vyrobit domácí past na komáry, ale i jak zničit jejich líhně v zahradě? Poradíme vám.

Plzák španělský.

Slimáci už ničí úrodu. Jak se žravých vetřelců zbavit bez chemie

Letošní přívětivé jarní počasí s dostatkem srážek by určitě dělalo zahrádkářům radost, kdyby současně nepřinášelo invazi plzáků španělských. Nevzhlední plži zaplavují záhony a nemilosrdně likvidují saláty, zelí a další plodiny, které jim chutnají. Podle odborníků zkonzumuje dospělý plzák za sezonu až kilogram rostlin, je tedy potřeba vytáhnout do boje. Dnes se zaměříme na zajímavé tipy na likvidaci plzáků, které se obejdou bez chemických přípravků.

Dospělí jedinci chrousta obecného nejsou až takovou hrozbou jako larvy

Chrousti mohou vmžiku zničit celou zahradu: Jak poznáte, že už je tam máte

Chroust je na první pohled neškodný brouk, který lidem způsobuje nepříjemnosti pouze svými občasnými večerními nálety. Dospělí jedinci sice okusují listy a stonky rostlin, ovšem skutečnou hrozbou pro zahradu jsou larvy chrousta, které požíráním kořínků dokážou zabít květinu i strom. Jak poznáte, že se u vás zabydlely? A jak se chroustů i jejich larev zbavit dříve, než zlikvidují vaši úrodu? 

Mulčování se v posledních letech těší u zahradníků velké oblibě, ale ne vždy je vhodné a ne každé rostlině tato metoda prospívá.

Mulč zneškodní plevel a udrží vlhkost, ale není to všelék. Na co si dávat pozor?

Mulčování se v posledních letech těší u zahradníků velké oblibě. A není divu, správně použitá vrstva mulče umí divy: vystaví stopku plevelu, udrží v půdě vlhkost, ochrání rostliny před mrazem a v mnohých případech také zlepší vzhled záhonů. Odborníci však upozorňují, že nekritické upřednostňování mulčování by se mohlo pěstitelům vymstít. Ne vždy je vhodné a ne každé rostlině tato metoda prospívá.

Na konci května pořádali botanikové Hornického muzea V Příbrami exkurzi v anglickém parku na Dobříši.

Podívejte se: V anglickém parku v Dobříši se konala botanická exkurze

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na konci května pořádali botanikové Hornického muzea v Příbrami exkurzi v anglickém parku na Dobříši. Přibližně 15 účastníků přivítala Linda Trunečková a zároveň představila svého kolegu Rudolfa Hlaváčka. Na úvod stručně popsala PP Dobříšský park a PP Zámek Dobříš. Obě památky byly vyhlášeny pro výskyt vzácných živočichů, a to netopýra velkého, jehož kolonie se usadila v zámeckém podkroví a brouka páchníka hnědého, který vyhledává osluněné dutiny stromů a vydává charakteristický zápach.

Instalace mulče na zahradu není náročná.

Mulčujte. Ale opatrně a správně. I tato dobrá věc může zahradě škodit

Zahradník, který mulčuje své záhony, počítá především s tím, že si ušetří práci se zaléváním a pletím. Pokud se mulč používá správně, má i další bonusy. Může obohatit půdu na záhonech, nebo zabránit její erozi. Mulčování však nemůžeme provádět nahodile, abychom své zahradě nezpůsobili víc škody než užitku. Správná aplikace mulče je stejně důležitá jako znalost, jaký druh pro jaké rostliny použít. A nesmíme zapomínat ani na to, že záhony s mulčem výrazně ovlivní vzhled zahrady.

Zaštipováním rajčat, tedy odstraňováním vedlejších výhonů, si pěstitelé zajišťují vyšší a kvalitnější úrodu.

Jak zaštipovat rajčata, abyste měli větší úrodu? Vyhněte se častým chybám

Zaštipováním rajčat, tedy odstraňováním vedlejších výhonů, si pěstitelé zajišťují vyšší a kvalitnější úrodu. Vedlejší výhony, které se na rajčatech vytvářejí, totiž ubírají rostlině sílu a zbytečně ji zatěžují. Jde o velmi jednoduchý úkon, ale je potřeba při něm dodržovat několik důležitých zásad. I zahradníci, kteří s pětováním rajčat mají zkušenosti, možná přivítají pár rad a upozornění. Důležité je mimo jiné vědět i to, že ne všem druhům rajčat zaštipování svědčí.

Michaela Liegertová.

Plzáci a rostliny: Nečekaní spojenci pomáhají v biomedicínském výzkumu na UJEP

Plzák španělský patří bezesporu mezi nenáviděné a opovrhované invazivní škůdce střední Evropy. Nemilosrdně likviduje ekonomicky významné rostliny a nepohrdne ani rodinnými zahrádkami. V České republice snad nenaleznete zahrádkáře, který by neznal alespoň jeden naprosto unikátní způsob, jak plzáky usmrtit (od prostého nabodávání na grilovací vidlice, sypání soli až po topení v pivu). Vědci z CENAB Přírodovědecké fakulty UJEP se však rozhodli dát plzákům příležitost svou pověst alespoň částečně napravit. 

Chcete někomu předat své rostlinky nebo si naopak pořídit nové? Vydejte se do Zahrady na niti na Rostlinnou štafetu.

Tipy na úterý 6. června

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Žížalí čaj obsahuje mnoho živin, které vaše rostliny uvítají.

Žížalí čaj je v kurzu, neslyšeli jste o něm? Zkuste ho, nedáte na něj dopustit

Možná už jste o tomto nápoji někdy slyšeli, možná ne. Řeč je o tekutině tmavé barvy zvané žížalí čaj. Pokud se vám při představě popíjení vymačkaných žížal dělá nevolno, můžete se uklidnit. Jedná se totiž o organické hnojivo, které získáte při vermikompostování a právě žížaly se na jeho vzniku dost podílejí. Nejedná se tudíž o nápoj pro vás, ale pro vaše rostliny.

Nikdy nezalévejte rajčata shora. Voda by nedopadla do půdy, kde je potřebná, ale zůstala by na listech.

Chyby kazí úrodu. Jak zalévat rajčata, aby neuschla ani je nenapadla plíseň

Jak zalévat rajčata? Zalévání rajčat je tak trochu alchymie. Někteří zahrádkáři volí cestu experimentu, ale metoda zvaná pokus – omyl by mohla mít fatální následky. Keříčky rajčat buď neporostou nebo uhnijí či zplesniví. Podle odborníků je při zálivce rajčat nutné dodržovat několik zásad. Nejsou však složité a snadno je zvládnou i začátečníci.

Ochránci přírody ve spolupráci s vedením firmy Poděbradka a jejími zaměstnanci začali obhospodařovat velkou louku přímo u areálu firmy mezi Nymburkem a Poděbrady.

Louky u Poděbradky se ujali ochránci přírody. Vykopali tůně a přidali budky

/FOTOGALERIE/ Ochránci přírody ve spolupráci s vedením firmy Poděbradka a s jejími zaměstnanci začali obhospodařovat velkou louku přímo u areálu firmy mezi Nymburkem a Poděbrady. Cílem projektu je obnovit na louce růst některých původních rostlin, přilákat zvířata a využít více než hektarový prostor ve prospěch přírody a jejího rozvoje.

Vzácná šalvěj rakouská kvete v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích na Znojemsku. Od unikátního nálezu uplynulo deset let. Snímek je z května 2023

Unikát u Znojma. Vzácnou šalvěj objevili před 10 lety, nyní je v plném květu

Potkat v přírodě vyhynulého živočicha je vzácnost. Těžko si představit, že bychom při procházce narazili na brontosaura a zažili na vlastní kůži situace jako ze snímku Jurský park. Nebo sledovali dobrodružné archeologické nálezy jako z Indiana Jonese. Ve světě botaniky se ale podobná jedinečná událost stala přesně před deseti lety nedaleko Znojma.

Vzácná šalvěj rakouská kvete v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích na Znojemsku. Od unikátního nálezu uplynulo deset let. Snímek je z května 2023. Foto: Radomír Němec

Unikát u Znojma. Šalvěj rakouská je v plném květu. Objevili ji před deseti lety

/VIDEO/ Potkat v přírodě vyhynulého živočicha je vzácnost. Těžko si představit, že bychom při procházce narazili na brontosaura a zažili na vlastní kůži situace jako ze snímku Jurský park. Nebo sledovali dobrodružné archeologické nálezy jako z Indiana Jonese. Ve světě botaniky se ale podobná jedinečná událost stala přesně před deseti lety nedaleko Znojma.

Muškáty. Jsou prostě krásné. Ale víte, jak se o ně správně starat?

Chcete mít krásné muškáty? Dodejte jim správné hnojivo. Stačí vaše domácí zdroje

Škála kvetoucích rostlin, kterými si můžeme ozdobit balkony a parapety, se každoročně rozšiřuje, ale převislé muškáty mezi nimi stále vedou. Vypadají efektně, a přitom pěstování muškátů zvládne i začátečník. Cíl každého pěstitele je jasný: truhlíky s nádhernými zelenými kaskádami plnými různobarevných muškátů, stejných jako na alpských chatách v seriálu Doktor z hor. Máme pár tipů, které by vám v jeho dosažení mohly pomoci.

Hortenzie - Krásně kvetoucí, stín tolerující, velmi vlhkomilný keř. Cení se pro krásné olistění a bohatá květenství. Hortenzie zahradní neboli panikulát roste v keři vysokém až 2 metry.

Krásná a prosperující zahrada ve stínu? Jde to

Máte zahrádku, ale většina z ní je neustále pohroužena ve stínu? Vadí vám kvůli tomu dům souseda nebo stromy za plotem či z blízkého lesa, které nemůžete pokácet, aby vaši zahrádku nezastiňovali? S tím se nedá zřejmě moc dělat. Pokud ale zvolíte správné rostliny odolné vůči stínu, můžete ozdobit i ponurý a tmavý kout zahrady.

I písčitá půda vás může překvapit zajímavými výnosy

Parádní úrodu jde vypěstovat i v zahradě plné písku. Zkuste jahody a levanduli

Písčitá půda je skutečnou výzvou. Při výsadbě spíše počítejte s problémy. Písky neudrží dostatek vláhy a půda je chudá na organické látky i minerály. Zeleninová i okrasná zahrádka na písčité půdě vyžadují neustálou péči. Popasujte se s nepříznivou lokalitou, vždyť na písku můžete pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky. Při troše péče vás zahrada odmění pestrou a krásnou květenou.

Živé pasti - Flora zve na výstavu masožravých rostlin do sbírkových skleníků

Adéla ještě nevečeřela? Na Floře začala výstava masožravek

Vzácné masožravky ze Stolových hor Venezuely, mucholapky podivné i masožravé rostliny volně rostoucí v tuzemsku. To vše je od soboty 20. května do neděle 4. června k vidění ve sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc. Proběhne tam výstava s názvem Živé pasti 2023.

Vláda Petra Fialy zveřejnila soubor opatření, kterými chce omezit výdaje státu

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Přehledně vše o vládních úsporách

Vláda premiéra Petra Fialy se snaží vrátit Česko do formy, představila tak balíček úspor a reformu důchodového systému. Co všechno se změní a jak se to dotkne obyvatel republiky? Kompletní přehled nabídne magazín Víkend. V něm se čtenáři přenesou i na letošní Anifilm, z nějž nepochyně zaujme rozhovor s hollywoodským animátorem a režisérem Johnem Stevensonem. Sobotní příloha Deníku také poradí zahrádkářům, jak pěstovat rostliny v kyselé půdě. A chybět nebude ani tradiční seriál o původu slov.     

UV boosting je průkopnická francouzská technologie, která má pomoci ochránit vinice před mrazem, suchem a chorobami. Díky ultrafialovým paprskům. V Česku ji jako první testuje vinařství Habánské sklepy.

VIDEO: Zabiják pomáhá vinici. UV záření dává rostlině šok, testují ho u Mikulova

/FOTOGALERIE/ Místo chemických přípravků agresivní ultrafialové paprsky. Novou technologii zkouší první vinařství v České republice. V zahraničí se „šoková terapie“ osvědčila proti chorobám, mrazu i suchu. V tuzemsku může být další alternativou pro ekologičtější hospodaření. Příslibem jsou i vyšší výnosy při sklizni.

UV boosting je průkopnická francouzská technologie, která má pomoci ochránit vinice před mrazem, suchem a chorobami. Díky ultrafialovým paprskům. V Česku ji jako první testuje vinařství Habánské sklepy.

VIDEO: Zabiják pomáhá vinici. UV záření dá rostlině šok, testují ho u Mikulova

/FOTOGALERIE/ Místo chemických přípravků agresivní ultrafialové paprsky. Novou technologii zkouší první vinařství v České republice. V zahraničí se „šoková terapie“ osvědčila proti chorobám, mrazu i suchu. V tuzemsku může být další alternativou pro ekologičtější hospodaření. Příslibem jsou i vyšší výnosy při sklizni.

V úterý 9. května večer vystoupí ve smíchovském klubu Underdogs japonští Mono.

Tipy na úterý 9. května

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Makču Pikču, jaro 2023.

Návrat na Makču Pikču. Po nedávném požáru je díky solidaritě lidí opět famózní

TIP NA VÝLET/ Ne, opravdu nebudeme cestovat přes půl světa do Jižní Ameriky. I když bych moc rád. Zůstaneme, milí čtenáři, hezky na naší krásné Moravě a společně navštívíme jedno trochu zvláštní arboretum. Nese exotické jméno vztahující se k tajuplnému, až v minulém století objevenému městu ležícímu vysoko v pohoří And. Za krásný příspěvek velmi děkujeme Karlu Machylovi.

Růže. Královna květin se překvapivě nejlépe cítí v mírně kyselém prostředí

Jak si poradit s kyselou půdou na zahradě? Některé z našich tipů vás překvapí

Většina rostlin nemá ráda ani vysokou, ani nízkou úroveň kyselosti půdy. Příznivá je pro ně neutrální úroveň pH. Kyselá půda obsahuje méně živin i vápníku, a pokud je úroveň kyselosti překročena, začnou rostliny trpět. I v oblastech s kyselou půdou můžete ale úspěšně vytvořit výnosnou a krásnou zahradu.

Radek Plas a Lukáš Holinka u Krajského soudu v Plzni.

Známému lahůdkáři hrozí za pěstování marihuany roky vězení

Do známého sokolovského lahůdkářství si k Radku Plasovi (44) ze Starého Sedla chodili lidé pro chlebíčky i další dobroty. Jenže to mu nestačilo, a tak si na jaře 2022 v touze po rychlém zisku zřídil v Karlových Varech pěstírnu konopí. Tu ale objevili policisté dřív, než stačil sklidit úrodu čítající více než osmdesát rostlin.

Květenství bršlice kozí nohy (na snímku) je velmi podobné květu mrkve

Zázrak pro zdraví nyní roste i ve vašem okolí. Nejspíš o tom ale ani nevíte

Lahodnou chuť i spoustu zdravotních benefitů má rostlina s názvem bršlice kozí noha. Roste hojně na pastvinách, v zahradách, na okrajích lesů i v parcích. Když pozorně prozkoumáte okolí svého domu či bytu, určitě ji najdete. Tento přírodní zázrak může do svého jídelníčku snadno zařadit každý, stačí jen o něm vědět.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Skotské pobřeží, ilustrační snímek.

Skotský ostrov je na prodej. Soukromý ráj zatím obývají jen vzácní ptáci

Zatím je neposkvrněným panenským rájem, kde žijí vzácné druhy zvířat a rostlin. Na skotský ostrov Barlocco dosud příliš mnoho lidí nevkročilo. V nedaleké budoucnosti se ale může stát domovem bohatého šťastlivce. Ostrov je totiž nyní na prodej. Vzhledem k počtu v současnosti neobydlených skotských ostrovů jde o poměrně jedinečnou příležitost.