Kreativ

ŠTÍTEK: meloun

KVĚTÁKOVÝ kuskus zasytí, ale strávníkovi nepřitíží.

Syrová strava v horku pomůže

Chrudimsko - Letošní horké léto nás přímo vyzývá k tomu, abychom využili všechny možnosti, jak našemu organismu pomoci zdárně vysoké teploty zvládnout.

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice /FOTOGALERIE/ - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce pěstitele Jiřího Vrzala z Třebestovic na Nymbursku. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce třebestovického pěstitele Jiřího Vrzala. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

V rámci přehlídky Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč proběhl také Melounový šampionát, při kterém studenti soutěžili o co nejlepší vyřezaný meloun. Kromě toho se na Junior show představily třeba i kadeřnice a barmanky.

OBRAZEM: Melounový šampionát i běh číšníků. To byla Junior show

Třebíč - Čínský drak, pirátská loď, mořský koník nebo včelí úl. To vše vyřezané na melounech. Skvosty studentského umění mohli obdivo- vat návštěvníci včerejší Junior show. Kromě mistrů ve vyřezávání do ovoce na ni představila pořádající škola, Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč, i další šikovné studenty.

Špilberk food festival.

Gurmáni mají sraz na Špilberku. Ochutnávají ústřice nebo polévku z melounů

Brno /FOTOGALERIE/ – Stovky lidí v sobotu vyrazily na brněnský hrad Špilberk. Jejich plánem nebyl výlet do historie nebo prozkoumání kasemat. Návštěvníci zamířili se na čtvrtý ročník gurmánského festivalu Špilberk food festival. Své pochoutky na nádvoří hradu předvedli kuchaři ze čtrnácti restaurací.

Samička Wendy je vnučkou slavného lachtana Gastona.

Wendy se ukázala být velmi kontaktním lachtanem

Praha - Lachtaní samička Wendy, první vnučka legendárního Gastona, již brzy oslaví své druhé narozeniny. Narodila se 22. května samici Abebě a samci Melounovi. Chovatelé původně předpokládali, že bude po své matce spíše plaché povahy, ale Wendy se ukázala být velmi kontaktním mládětem, které se rádo učí novým věcem.

Dívka vpravdě rychlých prstů.

Bavorsko „bydlí" U Zlatého melounu v Praze

12 057 úhozů za 30 minut s 0,033 procenta chyb zvládla na klávesnici počítače za 30 minut Adna Bajrektarevicová (17) z Bad Hallu, žákyně obchodní akademie v Kirchdorfu, a stala se hornorakouskou mistryní mládeže. Její rodiče přišli v roce 1991 z Bosny.

KSM: Sršni Kutná Hora - TJ Božetice 9:2.

Králův Dvůr si vyšlápl na kutnohorské Sršně

Beroun - Sedmé kolo krajské hokejové soutěže odjeli kutnohorští Sršni odehrát do Berouna proti HK Králův Dvůr, týmu s ambicí postoupit zpět do KLM. Při absenci Siváčka, Tvrdíka I., Melouna, Myřátského a Krištofa, tým doplnili Šváb a Kurka z juniorky.

Designér František Fiala.

Navrhuje pomůcky do kuchyně. Začalo to nožem na meloun

Čejetice - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to při setkání, kdy zlínská společnost Tescoma představovala jejich a jeho velký úspěch hlavní ocenění Red Hot Design Award za rok 2014 nejprestižnější ocenění v průmyslovém designu.

Petr Zámorský  (v modrém). Ilustrační foto.

Obránce Zámorský je na kempu Rangers. Snídal meloun

New York, Zlín – V seznamu jmen účastníků nováčkovského kempu na oficiálních internetových stránkách New York Rangers je uveden na posledním řádku jako Petr Zamorksy. Ani to však nemohlo zlínskému odchovanci Petru Zámorskému pokazit první dojmy z pobytu na Manhattanu.

Jakub Patočka předává na Nové radnici melouny.

Odpůrci odsunu chtěli vyměnit s vedením města meloun za meloun

Brno - Dva vodní melouny přinesl ve čtvrtek zástupce aliance Referendum 2014 Jakub Patočka na Novou radnici, aby se o jeden podělil s vedením města. Čin měl členy vládnoucí koalice ponouknout ke stejnému jednání, tedy rozdělení dvou milionů korun určených na propagaci odsunu nádraží i mezi ty, kteří si přesun nepřejí.

Ilustrační foto.

Soud o pozemky v chatové oblasti nepokročil

Pyšel - Soud mezi obcí Pyšel a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových ve středu pokračoval u třebíčského okresního soudu. O poměrech v chatové oblasti vypovídali dva svědci, ani jeden však spor pozitivním směrem neposunul. Konečný verdikt se tak nejméně o měsíc oddálil.

Ilustrační foto.

Pozemky chtěli po obci Pyšel chataři, teď se přihlásil i stát

Pyšel - Historie pozemků v chatové oblasti nedaleko Pyšelu je spletitá. Na počátku 90. let v problému figuroval místní národní výbor a stát. Do toho se přidali chataři, kteří se chtěli rekreovat ne na veřejných, ale na soukromých pozemcích. Teď se o pozemky navíc přihlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Krajská soutěž: Sršni Kutná Hora - Příbram 12:2, 12. ledna 2014.

O výhře Sršňů se Zlonicemi rozhodla povedená první třetina

Slaný - Druhý nadstavbový zápas krajské hokejové soutěže mužů odjeli kutnohorští Sršni odehrát na ZS Slaný proti HC Zlonice. Do sestavy se vrátili po zranění Čejka, Krištof a Charvát. Premiérově nastoupil mladý obránce David Marvan a chyběl nadějný univerzál Matouš Jelínek, který sbírá hokejové zkušenosti v americkém Seattlu. Sršni chtěli vyhrát, odčinit nepovedený výkon na stejném ledě v základní části a Zloničtí hráči si na Sršně věřili.

Vyřezávání melounů pod dozorem Luďka Procházky, vítězem Světové kuchařské olympiády IKA 2004 se uskutečnilo v pondělí na střední škole Hotelové a služeb v Kroměříži.

Na Hotelové škole vyřezávali melouny

Kroměříž – Kurz vyřezávání melounů pro pokročilé připravilo pro zájemce vedení Hotelové školy v Kroměříži ve třídě hned vedle restaurace na internátu Pavláková. Koná se od včerejška a potrvá ještě po celý dnešek. „Je to o zručnosti, ne každému to jde.

Žďárský útočník Vladimír Říha střílí po rychlém brejku svoji první branku v zápase. Zkušený střelec přidal v závěru ještě gól do prázdné branky a Plameny nakonec porazily Kolín 6:4.

Pelhřimov odvolal trenéra Martina Melouna

Vysočina - Došla jim trpělivost. Vedení druholigového Pelhřimova odvolalo po prohře v Jindřichově Hradci trenéra Melouna. Nedařilo se ani Moravským Budějovicím, které prohrály v Klášterci, ze tří bodů se radovali pouze hokejisté Žďáru nad Sázavou.

Krajská soutěž mužů: Sršni Kutná Hora - HC Žabonosy 4:1, 27. října 2013.

Sršni z ledu ambiciózních Kralup body nepřivezli

Kralupy n. V. - Sedmé kolo krajské soutěže odjeli Sršni odehrát do Kralup. V sestavě chyběl Lukáš Rudolfský, Tomáš Kaiser, Michal Jirek a Lukáš Krištof. Kádr byl doplněn z juniorky Matoušem Jelínkem a Alešem Sádlem. Domácímu týmu s ambicí návratu do krajské ligy se na svém ledě daří a ještě na něm neprohrál.

Krajská soutěž mužů: Sršni Kutná Hora - HC Žabonosy 4:1, 27. října 2013.

V utkání Sršňů padlo sedm branek během 191 vteřin

Kutná Hora - V šestém kole krajské soutěže přivítali Sršni na svém ledě tým Tatranu Sedlčany. Do sestavy se vrátili uzdravení hráči první formace Lukáš Rudolfský a Martin Meloun. Naopak chyběli nemocní obránci Lukáš Krištof a Martin Pálek. Sršni si chtěli po nepovedeném utkání z minulého kola vrátit vítěznou náladu a soupeř potřeboval bodovat k cestě vzhůru tabulkou.

Krajská soutěž mužů: Sršni Kutná Hora - HC Žabonosy 4:1, 27. října 2013.

Absence opor vedla k první prohře Sršňů v sezoně

Příbram - Páté kolo krajské hokejové soutěže mužů odjeli kutnohorští Sršni odehrát do Příbrami proti zkušenému Spartaku. Sestava byla ochuzena o zraněného Martina Melouna, nemocného Lukáše Rudolfského a Lukáše Krištofa, kterému se v den utkání narodil syn Štěpán. Kádr doplnili junioři Aleš Sádlo, Šimon Balham a premiérově mladý obránce Pavel Švejda.

Hokejisté SK Sršni Kutná Hora porazili Hvězdu Kladno, 6. října 2013.

Sršni vyhráli i v druhém utkání. Hořovicím dali osm branek

Hořovice - Ve druhém kole soutěže zavítali v sobotu hokejisté SK Sršni Kutná Hora na led Hořovic do nově opravené haly. V utkání 2. kola krajské soutěže se již objevili hráči s dořešeným hostováním - brankář Petr Miřátský a útočník Lukáš Rudolfský. Z kmenových hráčů poprvé nastoupil Roman Siváček. Z juniorky opět nastoupil brankář Šimon Balham a Matouš Jelínek, který prokázal svou univerzálnost a zvládl post obránce.

Kontrola zoubků, očiček, bříška, ploutví… Nejprve krátká zdravotní prohlídka, zacvičení a nakonec zasloužená odměna v podobě ryb

Na „výlet“ do ZOO aneb jedno (ne)obyčejné dopoledne s lachtany a tučňáky

Do pražské zoologické zahrady jsem jako návštěvník zavítala nesčetněkrát. Málokdy jsem se ale při pohledu na zvířata v ohradách zamyslela nad tím, co všechno práce o ty roztomilé „čumáčky" obnáší. I proto jsem se jedno zářijové ráno vypravila do Troji znovu, tentokrát ale do „zákulisí". Celé dopoledne jsem strávila s lachtany, tučňáky a jejich „rodiči" – chovateli.

Kontrola zoubků, očiček, bříška, ploutví… Nejprve krátká zdravotní prohlídka, zacvičení a nakonec zasloužená odměna v podobě ryb

Na „výlet“ do ZOO aneb jedno (ne)obyčejné dopoledne s lachtany a tučňáky

Troja – Do pražské zoologické zahrady jsem jako návštěvník zavítala nesčetněkrát. Málokdy jsem se ale při pohledu na zvířata v ohradách zamyslela nad tím, co všechno práce o ty roztomilé „čumáčky" obnáší. I proto jsem se jedno zářijové ráno vypravila do Troji znovu, tentokrát ale do „zákulisí". Celé dopoledne jsem strávila s lachtany, tučňáky a jejich „rodiči" – chovateli.

Hokejisté SK Sršni Kutná Hora porazili Hvězdu Kladno, 6. října 2013.

FOTO: Úvod soutěže Sršni zvládli. Porazili kladenskou Hvězdu

Kutná Hora - V prvním kole krajské soutěže přivítali v neděli na svém ledě kutnohorští Sršni zkušený tým Hvězdy Kladno. Sestava domácích byla ještě bez několika posil, u kterých se nestihly dořešit registrace. Do brány trenér František Coubal poslal mladého Šimona Balhama a útok doplnili mladíci Matouš Jelínek a Aleš Sádlo.

Krajská soutěž mužů: Kutná Hora - Sedlčany 3:2, 4. listopadu 2012.

Přípravnou odvetu Sršni prohráli

Kutná Hora - Odvetné utkání proti stejnému soupeři z minulého týdne odehráli v neděli večer hokejisté SK Sršni Kutná Hora opět na domácím ledě. V bráně Sršňů se představila další posila. Petr Miřátský, který je hráčem Žabonos na hostování v Kutné Hoře. Pro zranění nenastoupil Tomáš Richter, kterého v obraně nahradil Martin Meloun. Předpověď trenéra, že bude těžší zvítězit podruhé, se potvrdila.

Jiří Vrzal mezi melouny

Sklizeň melounů na Nymbursku právě začala

Třebestovice - „To se takhle poklepe a podle dutého zvuku a uschlé stopky se nejlépe pozná, jestli je už zralý," popisuje pěstitel Jiří Vrzal z Třebestovic na Nymbursku systém, jakým pozná, kdy je třeba meloun odříznout a sníst. I letos na jeho zahrádce vyrostly slušné koule.

Ilustrační foto

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

Země živitelka nabízí bohatý program.

Do Českých Budějovic zamíří sto tisíc lidí

České Budějovice – Nedostatkové zboží, které nebylo nikde k sehnání, jezdily davy lidí za minulého režimu nakupovat na Zemi živitelku. „Melouny, banány, šunky 
a klobásy, nádobí a různá elektronika, dalo se tam koupit všechno," vzpomíná 56letý Jiří Voráček z Rudolfova.

Ilustrační foto

Meloun je ovoce, tvrdí chybně supermarket na váze

Ústí nad Labem - Pokud máte dobré znalosti v botanice, můžete se dostat při nákupu v supermarketu Billa do úzkých. Tak jako Zdeněk Bartoš, když v sekci ovoce a zelenina na váze hledal správné tlačítko pro vodní meloun. Rozhodně ho totiž nenajdete pod skupinou zelenina, kam správně patří. Billa o chybě ví, ale napravovat ji nebude.

Ilustrační foto

Meloun je ovoce, tvrdí chybně Billa na váze

Ústí nad Labem - Pokud máte dobré znalosti v botanice, můžete se dostat při nákupu v supermarketu Billa do úzkých. Tak jako Zdeněk Bartoš, když v sekci ovoce a zelenina na váze hledal správné tlačítko pro vodní meloun. Rozhodně ho totiž nenajdete pod skupinou zelenina, kam správně patří. Billa o chybě ví, ale napravovat ji nebude.

Kateřina Chrástková se věnuje ve volném čase kuchařské artistice.

Kateřina Chrástková: Kuchařská artistika je mým koníčkem

Tupesy – Stovky návštěvníků Festivalu česneku v Buchlovicích se měly možnost pokochat pohledem na dekorativní vyřezávání do ovoce a zeleniny, nebo-li takzvanou kuchařskou artistiku, kterou před jejich zraky předváděla Kateřina Chrástková, šestatřicetiletá kuchařka v kavárně V koutě ve Zlechově.

Ilustrační foto.

Silnice na Blanensku obsadili prodejci ovoce

Blanensko – Meruňky, borůvky, ale i melouny a další ovoce a zeleninu nyní nabízejí stánkaři u silnic na Blanensku. Jejich nejčastějším stanovištěm je okolí hlavního tahu z Brna na Svitavy. Stánky však podle policie rozptylují pozornost řidičů a ti tak snadno mohou způsobit dopravní nehodu.

Převrácený kamion u Slaného.

Kuriózní nehoda: Kamion s dvaceti tunami melounů havaroval

Slaný – Na rychlostní silnici z Loun do Prahy havaroval u Slaného ve středu krátce před polednem maďarský kamion naložený dvaceti tunami melounů. Silnice R7 je ve směru z Prahy na Louny uzavřena. Komunikace bude zcela průjezdná až kolem 18. hodiny.

Pražská oslavila 21. července 80 let od příchodu prvního slona. Sloni dostaly dort s melouny.

Zoo Praha slavila 80 let od příchodu prvního slona

Pořádnou dávkou sladkého ovoce s důrazem na meloun v neděli po poledni sloni v Troji oslavili 80 let od příchodu prvního slona do Zoo Praha. Tím byl samec Baby. Na sloní pořádání poobědové svačinky se přišly podívat desítky lidí. Součástí oslav je také benefiční „sloní" parník, který celý den vyjížděl z Kampy ke Štvanici. Výtěžek z jízdného putuje na povodňové konto Zoo Praha.

Ilustrační snímek

Další melouny a švestky v Bílině nechtějí

Bílina - Na klasické válcové automaty s ananasem, švestkou a melounem v hospodách v Bílině zapomeňte. Město je už nepovolí. Alespoň taková je vůle zastupitelů. Právě přes ně teď neprošly další nové žádosti. Regulaci pouze na dvě místa ve městě zastupitelé schválili vydáním vyhlášky už na konci minulého roku. Platí od ledna.