Kreativ

ŠTÍTEK: menstruace

Českobudějovický okresní soud řeší smrt dvou Češek v Alpách. Jedním ze dvou obviněný je Dalibor Urban (uprostřed).

Smrt dvou Češek v Alpách. Nikoho jsme nenaváděli, aby lhali, zaznělo u soudu

Čtvrtým hlavním líčením pokračoval soud kvůli smrti dvou mladých žen v Alpách na ferratách. Před českobudějovickým okresním soudem 19. března vypovídala svědkyně Kateřina G., někdejší přítelkyně Dalibora Urbana obžalovaného z usmrcení z nedbalosti. Na ferratě Drachenwand s ním byla na výpravě, při níž zemřela pětadvacetiletá Radka. Vypověděla, že nikoho nenaváděli, aby lhali, a že Radka noc před pádem ponocovala a v době neštěstí měla menstruaci, což ji mohlo také oslabit.

Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  

Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Každá menstruační fáze je charakteristická určitými příznaky

Nevíte, kdy jste měla poslední menstruaci? Snadno to vypočítáte ze signálů těla

Také vás na gynekologii už při vstupu do ordinace vždy zaskočí otázka na vaši poslední periodu? Její datum si nikdy nepamatujete a do aplikace, kterou jste si stáhla, nejste schopna zanášet data? V takovém případě jen těžko usuzovat, kdy rudá armáda zaútočí znovu. Poznat, že se blíží menstruace, však můžete i podle jasných signálů, které vám dává tělo.

Milování při menstruaci bývá mnohem intenzivnější

Sex během menstruace: Pro někoho tabu, pro jiné skvělý zážitek z milování

Sex během menstruace byl odjakživa tabu, o kterém se ve společnosti příliš nemluví. Pro jednoho z partnerů může jít v době menstruace o nejlepší sex v celém měsíci, druhý, sex v tomto období vnímá jako nehygienický a špinavý zážitek. Jak to se sexem během periody skutečně je? A je nutné se mu vyhýbat, nebo si jej lze v pohodě užít?

Návaly horka a přibírání v oblasti břišních partií - to je pro většinu žen menopauza.

Tloustnutí a návaly horka v menopauze? Víme, jak s tím naložit a žít opět naplno

Věk přináší mnohé: moudrost, určitý nadhled nad věcí, klid v duši, ale pro někoho bohužel i pár kilogramů navíc, návaly horka a nepříjemné změny nálad. Důvodů, proč k nim v menopauze dochází, může být hned několik. Nedostatek energie, úbytek hormonů, ale i špatná životospráva vedou k tomu, že si starší ženy nemohou život užívat naplno.

Nástup menstruace vypovídá o zdravotních rizicích.

Jaké těžké nemoci vás ohrožují? První menstruace o ženě dost prozradí

Vzpomínáte, kdy jste poprvé dostala měsíčky? Pokud jste svou periodu zaznamenala poprvé jako jedna z posledních, je to dle předešlých výzkumů rozhodně důvod k radosti. Věk při menarche totiž vypovídá hodně o tom, jakého věku se dožijete. Podle první menstruace lze však rovněž určit, zda vaše tělo ohrožuje rakovina prsu, cukrovka či srdeční choroby.

Menstruovat bez hygienických pomůcek vyžaduje značnou dávku trpělivosti

Volná menstruace bez vložek a tamponů? Část žen si ji chválí a s krví si poradí

Období menstruace je pro většinu žen spíš přítěží. Menstruační bolesti, podrážděnost, bolesti hlavy, a k tomu všemu je potřeba každých pár hodin vyměnit zvolenou hygienickou pomůcku. Jak by to ale vypadalo, kdyby žena vložky, tampony i menstruační kalíšky hodila za hlavu a vyzkoušela menstruovat volně? Ty, které tuto metodu praktikují, si ji zpravidla nemohou vynachválit.

Menstruační bolesti mohou znepříjemnit mnoho činností.

Hormonální oddalování menstruace přináší řadu výhod. Není však zcela bez rizika

Chystáte se na dovolenou, je před vámi romantický víkend, nebo jste se chtěli jet o víkendu koupat do bazénu? Oddálení periody o pár dní se jeví jako skvělý nápad, který vám umožní užít si vaše plány bez menstruačního krvácení, které někdy dokáže vše pokazit. Menstruaci lze oddálit několika způsoby, ovšem je potřeba počítat s určitým rizikem a vedlejšími účinky.

Pro většinu těhotenství jsou typické určité příznaky, které může odhalit i ženino okolí

Jak poznat, že je žena těhotná? Toto jsou jasné signály, kterých si lze všimnout

Když se žena snaží otěhotnět, může si v určité chvíli začít všímat jemných signálů, že se s jejím tělem něco děje a poznat, že čeká dítě dříve, než se na testu objeví dvě čárky. Pak jsou tu ale také ukazatele, podle kterých může těhotenství rozeznat i ženino okolí včetně partnera. Čeho si všímat a kdy a s jakou pravděpodobností je možné těhotenství odhalit i bez testu?

Menstruační bolesti mohou znepříjemnit zimní radovánky

Zimní radovánky bez menstruace? Jde to. Jsou fígle, jak ji oddálit nebo zkrátit

Nepříjemnostem spojeným s menstruací se nevyhnete ani v zimě, kdy už se nemůžete dočkat, až vklouznete do lyží nebo zažijete s dětmi parádní koulovačku. Menstruační bolesti a nutnost časté výměny menstruačních pomůcek vám zimní radovánky mohou znepříjemnit. My však naštěstí víme, jak menstruaci oddálit, nebo alespoň zkrátit dobu jejího trvání.

Barbora Strýcová

Intimní zpověď tenistky Strýcové: Moje prohry leckdy ovlivnila menstruace

Barbora Strýcová patří mezi nejúspěšnější české tenistky. Ve čtyřhře vyhrála Wimbledon, na olympijských hrách v Riu skončila třetí. Její kariéra však nebyla lemována jen úspěchy. Její prohry totiž mnohdy ovlivnil menstruační cyklus. Teď se spolu s golfistkou Klárou Spilkovou a česko-finskou běžkyní Kristiinou Mäki rozhodly dosud tabuizované téma menstruace ve sportu otevřít.

Hřejivé body má na svědomí česká designérka

Otestovali jsme za vás: České menstruační body, které uleví od bolesti

Menstruační kalhotky dnes už jistě nikoho nepřekvapí. Ale body, co vás při vašich dnech hřeje? Novinka na trhu, kterou mají na svědomí česká designérka Kateřina Rydlová a Dorota Kajfoszová, má díky moderním technologiím ulevit od bolestí přímo v oblastech, které jsou zdrojem největší bolesti. Úroveň tepla navíc můžete ovládat prostřednictvím mobilní aplikace.

Ženy používají k označení menstruace tisíce eufemismů.

Návštěva tety Irmy i útok rudé armády aneb Nejvtipnější označení pro menstruaci

I přes veškerý společenský pokrok je pro mnohé ženy menstruace stále tabu, o kterém se na veřejnosti moc nemluví. A právě kvůli tomuto přetrvávajícímu společenskému stigmatu často chodí ženy na toaletu s tamponem v rukávu a své pocity dobře skrývají před okolím. Nejspíš i proto si ženy na celém světě vymyslely stovky eufemismů, které slovo menstruace nahrazují.

Některé potraviny mají prokazatelný vliv na dobrou náladu.

Čokoláda i ryby. Některá jídla zatočí s bolestivou menstruací lépe než pilulka

Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.

Menstruační bolesti lze zmírnit změnou určitých návyků

Mnoho žen dělá při menstruaci stejné chyby. Bolestmi mohou trpět právě kvůli nim

Zdravá žena menstruuje pravidelně každý měsíc, přičemž cyklus každé ženy může být odlišný, a to nejen co do délky, intenzity, ale i bolestivosti. Některé ženy o menstruaci ani nevědí, pro jiné je konkrétní týden v každém měsíci doslova utrpením. Mohou to způsobovat zdravotní komplikace, ale i špatné návyky, které některé ženy každý měsíc opakují.

Matka by měla dceru na menstruaci připravovat od dětství.

První menstruace si zaslouží oslavu. Pochopte důležitost rituálu menarche

Menstruace je velice důležitou součástí života každé ženy. Jen těžko lze však spoléhat na to, že vaše dospívající dcera pochopí vše potřebné o menstruaci z reklamy na vložky či další hygienické pomůcky. Každé mladé slečně by mělo být vysvětleno dostatečně dopředu, co ji čeká, aby ve chvíli, kdy nastane menarche, věděla, co má dělat. Oslava by měla následovat.

Ilustrační snímek

Dovolená pro ženy při menstruaci. Španělsko ji uzákoní jako první v Evropě

Tento argument se často používal v humorném duchu pro zvýraznění nerovnoprávného postavení žen. „Kdyby chlapi menstruovali, tak by hned zavedli týden placené dovolené při menstruaci každý měsíc.“ Teď se tato věta, jež se občas objevuje ve vystoupení stand-up komiků, stala v první zemi Evropské unie realitou. 

Puberta a celkově dospívání dívek přichází dřív než v dobách našich předků

První menstruace překvapí dnes již v deseti letech

Současná doba je velmi uspěchaná. Vše je mnohem rychlejší a hektičtější než před padesáti či sto lety. Vše probíhá jaksi rychleji a dřív. Dnešní mládež mnohem rychleji dospívá. Je to patrné především na dívkách. Zatímco v 19. století dívky dostaly první menstruaci krátce před sedmnáctými narozeninami, dnes je to krátce po narozeninách jedenáctých. Ano, vidíte dobře. Dnes je nejběžnější, že první měsíčky přijdou mezi 11. a 12. rokem. A je to často šok.

EKO sex a BIO menstruace

EKO sex a BIO menstruace

Vsadíme se, že když začnete používat přírodní produkty pečující o vaše vlasy, přičichnete k eko práškům do pečiva a prádlo vyperete v eko pracím gelu, začnete se brzy zajímat i o to, co si dáváte „mezi nohy“. Právě tenhle intimní pohled s sebou přináší druhá, pokročilá ekologická vlna. V intimní sféře projedeme měsíční záležitosti i ty sexuální. K běžně používaným pomůckám při menstruaci a sexu totiž existují alternativy.

Menstruace.

Vše, co chcete vědět o menstruaci: komunisté v altánku, tampóny i rituály

Všichni, jak tu jsme, jsme tu díky menstruaci našich matek. Nebýt jí, nenarodili bychom se. Přestože každý měsíc menstruují miliony žen na planetě, stále se ostýcháme o své periodě mluvit otevřeně a beze studu. Přinášíme text, který se tématem zabývá z mnoha stran a zcela bez studu a zábran, kdy padají všechna tabu.

Péče o tělo

Předčasný přechod

Přechod představuje náročné období pro každou ženu. O to náročnější je, pokud přijde dřív. Český průměr říká, že poslední menstruaci ženy zaznamenají kolem 49. roku. O předčasné menopauze se mluví u žen mladších 42 let. Výjimkou ale nejsou ani třicátnice.

EKO sex a BIO menstruace

EKO sex a BIO menstruace

Vsadíme se, že když začnete používat přírodní produkty pečující o vaše vlasy, přičichnete k eko práškům do pečiva a prádlo vyperete v eko pracím gelu, začnete se brzy zajímat i o to, co si dáváte „mezi nohy“. Právě tenhle intimní pohled s sebou přináší druhá, pokročilá ekologická vlna. V intimní sféře projedeme měsíční záležitosti i ty sexuální. K běžně používaným pomůckám při menstruaci a sexu totiž existují alternativy.

Menstruace nás ženy dokáže někdy pěkně potrápit.

Zdravé okénko: Zbavte se navždy bolestivé menstruace

Zhruba polovina žen trpí při menstruaci nepříjemnými bolestmi, které bývají doprovázeny například únavou, kolísáním nálady, křečemi, nervozitou, nespavostí. Všechny tyto příznaky značně omezují kvalitu našeho života.

Menstruace nás ženy dokáže někdy pěkně potrápit.

Zdravé okénko: Zbavte se navždy bolestivé menstruace

Zhruba polovina žen trpí při menstruaci nepříjemnými bolestmi, které bývají doprovázeny například únavou, kolísáním nálady, křečemi, nervozitou, nespavostí. Všechny tyto příznaky značně omezují kvalitu našeho života.

Ilustrační fotografie.

Mám nástěnku plnou dětí

České Budějovice - Za mnoha onemocněními stojí lidská psychika. Často to bývá i nevyjádřená agrese. O tom mluvila lékařka čínské medicíny Michaela Šimková v Café Deník v městském parku BosoNoha.

Raději vložky než karafiáty

I ženy bez domova mají menstruaci. Drahé vložky jim můžete darovat celý březen

Menstruace. Něco, co spojuje všechny ženy. Nehledě na to, kolik vydělávají či jaké mají sociální postavení. Na to se snaží upozornit sbírka festivalu Venušiny dny. Ženám v nouzi či ženám bez domova můžete pomoci i vy. Nezisková organizace Jako doma společně s Venuší ve Švehlovce pořádá takzvanou březnovou sbírku. Ženám bez domova můžete donést šampony, vlhčené ubrousky, ale nejvíce budou rády za menstruační vložky.

Ilustrační foto.

Tabu indické společnosti: dívku zesměšnili kvůli menstruaci. Spáchala sebevraždu

Indie se stále potýká s řadou společenských problémů, které si dnešní evropská společnost nedovede ani představit. Minulou neděli spáchala sebevraždu 12letá dívka poté, co jí učitel zesměšnil při první menstruaci před celou třídou. Dívka ve svém dopise na rozloučenou uvedla, že jí učitel „mučil“. Téma menstruace je ve společnosti tabu.

Ilustrační foto

Denně se ve světě vdá 48 tisíc dívek mladších 18 let

Berlín - Denně se na celém světě vdá téměř 48.000 žen a dívek mladších 18 let. V rozvojových zemích je v den svatby každá třetí žena nedospělá. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes v Berlíně zveřejnil Populační fond OSN (UNFPA).

Ilustrační foto

Hlídejte pitný režim svých školáků!

Slovní spojení pitný režim slyšíme v dnešní době čím dál častěji. Bohužel i přes to na něj často nedbají ani dospělí, natož pak děti, podle posledních průzkumů pije většina dětí ve věku 5 – 10 let nárazově a nerovnoměrně. Se začátkem školního roku se navíc školáci na velkou část dne vymaní z dozoru svých rodičů a jejich hydratace je tak ještě více ohrožena. Přitom nedostatečný či nevhodný pitný režim může mít právě u dětí fatální následky.

Ilustrační foto.

Mobilní hra má pomoci odbourat tabu o "nečistých" ženách

Islámábád - Začínající pakistánská společnost vyvinula hru pro chytré telefony, která má odbourat tabu okolo menstruace. Tyto předsudky stigmatizují miliony žen a dívek v mnoha rozvojových zemích. Hráč se snaží do růžových kalhotek lapit vložky a tampony a vyhnout se listí, novinovému papíru, hadrům a jiným nevhodným náhražkám, popsala hru agentura AFP. S dokončením každé úrovně se otvírají dveře k rozbití předsudků ohledně "nečistých" žen.

Ilustrační foto.

Linka bezpečí: Dětem chybí základní informace 
o sexualitě

Praha – Rodičům se to asi nebude líbit. Ale každý čtvrtý hovor na Lince bezpečí se o prázdninách týká sexuálních témat. Dětem a mladistvým prostě chybí odpovědi na základní otázky. „Často jsme jediní, komu mohou děti bez obav a s důvěrou položit otázky související se sexualitou," uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Miliardář Donald Trump.

Trump hodlá sabotovat list The Washington Post, je prý nečestný

Washington - Volební štáb Donalda Trumpa nebude napříště vydávat novinářskou akreditaci pro reportéry listu The Washington Post, kteří si prý počínají neprofesionálně. Sám Trump to dnes oznámil na sociálních sítích. Washingtonský list patří v USA k největším celostátním deníkům.