Kreativ

ŠTÍTEK: menstruace

Zuzana Prouzová–Lehrmannová.

Vyhnutí páteře ovlivní i sezení u televize

České Budějovice - Ve Štafetě Českobudějovického deníku si jednotliví účastníci předávají otázky jako štafetový kolík. Tentokrát bude odpovídat MgA.  Zuzana Prouzová – Lehrmannová 
a řeč bude o páteři 
a péči o ni. „Naše tělo je geniálně vymyšleno a neustále pracuje na opravách," říká.

Ilustrační foto.

Ruský poslanec navrhuje přiznat ženám zákonem menstruační volno

Moskva – Ruský poslanec Michail Děgťarjov navrhl kolegům projednat novelu zákoníku práce, která by ruským ženám přiznala během menstruace dva dny placeného volna. Oznámil to dnes moskevský rozhlas. V kritických dnech je podle zákonodárce většina žen vystavena tak silnému stresu, že jde o problém nejen zdravotní, ale i sociální.

Ilustrační foto

Laskám ho denně, laskám ho rád… Pořad o masturbaci porušil zákon

Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zveřejnila posudky, které udělali experti z oboru psychiatrie a sexuologie na pořad Dámský klub rozhlasové stanice Frekvence 1. Tento pořad je dlouhodobě kritizovaný ze strany posluchačů. RRTV dostává řadu stížností, které poukazují na to, že pořad často pojednává o tématech, která by měla být s ohledem na dětské posluchače medializována až v nočních hodinách. Kritizována jsou zejména vydání pořadu, která se věnují sexualitě.

Ilustrační foto

Boj s endometriózou je náročný, přesto ho žena nesmí vzdávat

Endometrióza je chronické a značně bolestivé onemocnění. Postihuje zhruba každou desátou ženu v plodném věku. Vzniká tak, že se uvolní částečky výstelky dutiny děložní (endometria), ty pak putují přes vejcovody do dutiny břišní a tam se usídlí. Jinými slovy endometrióza znamená přítomnost tkáně, která je obdobná nebo stejná jako endometrium mimo dělohu, nejčastěji v dutině břišní. A protože krev nemůže normálně odtékat, vznikají bolesti, záněty, cysty, srůsty.

Ilustrační foto.

I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti

I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti. Vznik a rozvoj nádoru souvisí s ženskými pohlavními hormony a zastavení menstruace je při léčbě nutné. Pokud se vaječníky neodstraní, ale jen se zastaví tvorba hormonů, činnost vaječníků se po léčbě obnoví a žena může úspěšně otěhotnět.

Ilustrační foto.

I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti

Praha – I po rakovině prsu mohou ženy porodit děti. Vznik a rozvoj nádoru souvisí s ženskými pohlavními hormony a zastavení menstruace je při léčbě nutné. Pokud se vaječníky neodstraní, ale jen se zastaví tvorba hormonů, činnost vaječníků se po léčbě obnoví a žena může úspěšně otěhotnět.

Ilustrační foto

Ukradli mi dítě, tvrdí žena po císařském řezu

Sao Paulo – Kuriózní případ nyní řeší brazilští lékaři i právníci. Žena, která celých devět měsíců žila v domnění, že čeká dítě, se matkou nestala. Lékaři, kteří ženě prováděli císařský řez, totiž zjistili, že celé její těhotenství bylo „fantomové". Devatenáctiletá dívka však nemocnici obviňuje z toho, že jí dítě bylo ukradeno.

Ilustrační foto

Nadbytečná kila dost často brání otěhotnění

S přáním otěhotnět u nás naráží zhruba 15 % párů na zdánlivě neřešitelný problém. Ženské obtíže související s menstruačním cyklem potrápí až 50 % žen. Jednodušší je těmto nepříjemnostem předcházet než je následně řešit. Jakkoli nelogicky to může vypadat, právě v takových situacích je vhodné myslet na dostatečný příjem mléka a mléčných výrobků.

Návštěva u Lucie Konečné

Návštěva u Lucie Konečné: Život si píšu sama

Doktorku Gitu si hýčkala v jednom ze svých notýsků. Pak ji usadila na gynekologii, vzala si spotřebitelský úvěr, aby měla na chůvu pro dceru, a otevřela divákům dveře do Ordinace v růžové zahradě. Zatím si nezvykla, že jí tohle perpetuum mobile, které vypustila na obrazovku, čas od času někdo vyčte.

Charitativní akce Plaveme prsa v Domažlicích.

Plaváním podpořili boj proti rakovině prsu

Domažlice - Štěpánka Borovičková se synem Martinem podpořili svojí přítomností sobotní charitativní akci Plaveme prsa, která se konala v domažlickém plaveckém bazénu.

Nový představený českých muslimů  Muneeb Hassan Alrawi.

Půst? Kojící a těhotné ženy mají výjimku

Brno - Muslimové se od čtvrtka nenají a nenapijí za denního světla. Začal totiž měsíc ramadán. Doba, kdy se každý z nich musí postít a od soumraku do úsvitu se vzdát všech světských radostí.

Ilustrační foto

Moderní antikoncepce 21. století pro ženy

Region - Ochrana před početím je stará snad stejně jako lidstvo samo a v dnešní době si každý muž či žena může vybírat ze stále se rozšiřující nabídky způsobů antikoncepce. Jednou z vymožeností posledních let, po které sahá čím dál více žen, je Mirena.

Recept na antikoncepci bývá důvodem první návštěvy dívky u gynekologa.

První návštěva gynekologa? Kvůli antikoncepci

Praha - Recept na antikoncepci bývá důvodem první návštěvy dívky u gynekologa, pokud už dřív nebyla na očkování proti rakovině čípku. Hormonální pilulky může lékař psát dívkám od 15 let. Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka není neobvyklé, když pro pilulky přijde matka s patnáctiletou dcerou, nebo si pro ně přijde šestnáctiletá dívka sama.

Ilustrační foto

Bolest hlavy dokáže potrápit

Náchodsko - Zná to zřejmě každý… Nesnesitelná bolest hlavy, která člověku nedovolí myslet na nic jiného a úplně ho vyřadí z běžného života. Řeč je o migréně.

Ilustrační foto

Mladí lidé stále méně používají antikoncepci

Londýn - Čím dál víc mladých lidí po celém světě riskuje při nechráněném pohlavním styku a o metodách, jak se bránit před nechtěným otěhotněním nebo pohlavními chorobami, neví vůbec nic.

Mnohem šetrnější než dříve je hormonální antikoncepce, ale i vyšetření, které se před jejím nasazením důrazně doporučuje - ilustrační foto

Náplasti, vaginální kroužky... Nové trendy v antikoncepci

Hormonální antikoncepce je nejoblíbenější metodou ochrany před nechtěným početím. „U nás ženy zatím stále nejčastěji užívají antikoncepční tablety, tzv. perorální kombinovanou antikoncepci (perorální proto, že se užívají ústně; kombinovaná vzhledem k tomu, že obsahuje dva typy hormonu – estrogen a gestagen). Je to dáno tím, že v povědomí žen má dlouhou tradici a bývá cenově výhodnější,“ vysvětluje gynekolog Jan Lacheta.

Ilustrační foto

Stres a hormony mohou zkazit hubnoucí plány

Stres nebo hormonální změny mohou podle specialistky na výživu a pohyb Gabriely Knosové způsobit, že úspěšné hubnutí se zastaví, a to i proti vůli toho, kdo se chce přebytečných kilogramů zbavit.

Kdo jiný než matka, by si měla o intimních věcech s dcerou promluvit.

První menstruace? Mluvte s dcerou bez zábran

Během dospívání trápí dívky spousta otázek. Na některé najdou odpověď u kamarádek, v časopisech nebo na internetu, mnohé ale zůstávají skryty v nitru každé z nich. Přitom zbytečně. Tématem, o kterém se stydí mnohé dcery a mnohdy i matky mluvit, je v období dospívání i první menstruace.

Ilustrační foto.

Domácí násilí: Ústecký kraj drží smutné prvenství

Ústí nad Labem – „Kopal do mě, když jsem měla menstruaci, aby se pak neprokázalo, že krvácím kvůli jeho útokům. V noci u mě stál s nožem v ruce. Ve vaně mi držel hlavu pod vodou, až jsem se málem utopila.“ Tak líčila před soudem život s tyranem žena z Litvínova na Mostecku. Domácím násilím trpěla více než tři roky. Podobně jako ona žijí v Ústeckém kraji možná až stovky žen.

Klimakterium. Ilustrační foto

Gynekolog: Klimakterium není nemoc, podceňovat by se ale nemělo

V období, kdy vaječníky přestávají vylučovat hormony, dochází v ženském organismu k velmi vážným změnám. Zástupce primáře porodnicko-gynekologického oddělení Vítkovické nemocnice Ostrava Jaromír Měch tvrdí, že nejde o nemoc. Potíže, které s sebou přechod přináší, by se ale neměly podceňovat.

Ilustrační foto

Kdy ucítíte pohyby miminka?

Jste těhotná a stále čekáte na první pohyby svého miminka v bříšku? Kdy je ucítíte? Odborníci Babywebu odpovídají na vaše otázky.

Ilustrační foto

Za utrpení před menstruací můžou hormony

Vztek, špatná nálada, slzy, bolesti břicha a hlavy. To je jen část obtíží, které znepříjemňují život už několik dní před menstruací snad každé druhé ženě. Jde o tzv. premenstruační syndrom (PMS), který mají na svědomí „splašené“ hormony. Utrpení se dá zmírnit nejen prášky, ale i zdravou životosprávou, relaxací nebo vydatným spánkem.

Ilustrační foto

Bolavé klouby léčí speciálními páskami

Bolestivé stavy kloubů a šlach, také páteře pomáhá léčit rehabilitační metoda, takzvané „kinesiotejpování“, známá ze sportovní medicíny, kterou začala využívat Poliklinika Olomouc, bývalá železniční. Spočívá v nalepování speciálních pružných pásek na pokožku.

Ilustrační foto

Nová metoda léčí klouby i páteř

Novou léčebnou metodu, která uleví páteři a kloubům, začali využívat na rehabilitačním oddělení přerovské nemocnice. Podstatou takzvaného „kinesiotejpování“ je nalepování speciálních pružných pásek na pokožku, jež přispívá ke zmírnění bolestí pohybového ústrojí. Rehabilitační metodu můžou využít pacienti s artrózou a nebo po prodělaném úrazu páteře.

Ilustrační foto

Nová metoda kinesiotejpování léčí klouby i páteř

Přerov – Novou léčebnou metodu, která uleví páteři a kloubům, začali využívat na rehabilitačním oddělení přerovské nemocnice. Podstatou takzvaného „kinesiotejpování“ je nalepování speciálních pružných pásek na pokožku, jež přispívá ke zmírnění bolestí pohybového ústrojí. Rehabilitační metodu můžou využít pacienti s artrózou a nebo po prodělaném úrazu páteře.

Ilustrační foto

Přibývá dětí, které bolí duše

Stěžují si na bolesti břicha, zvrací. Lékařská vyšetření však většinou neprokáží nic. Přesto se problémy opakují a dítě očividně strádá. Za jeho trápení může psychika. Dětí s psychosomatickými poruchami podle pediatrů přibývá a jejich odborná společnost poukazuje na to, že není dostatek specialistů, kteří by v první linii dokázali pomoci.

Ilustrační foto

Přibývá dětí, které bolí duše. Proč?

Olomouc – Stěžují si na bolesti břicha, zvrací. Lékařská vyšetření však většinou neprokáží nic. Přesto se problémy opakují a dítě očividně strádá. Za jeho trápení může psychika. Dětí s psychosomatickými poruchami podle pediatrů přibývá a jejich odborná společnost poukazuje na to, že není dostatek specialistů, kteří by v první linii dokázali pomoci.