Kreativ

ŠTÍTEK: migréna

Paní Jitka z Mostu si kvůli migréně prošla peklem.

Migréna jí dělala ze života peklo. Ženě z Mostu pomohla biologická léčba

Více než dvacet let ničily ukrutné bolesti hlavy život paní Jitce z Mostu. První záchvat migrény dostala už ve svých 12 letech, brzy se potíže rapidně zhoršily a mívala až čtyři záchvaty týdně. Pomoci se jí dostalo až v mosteckém specializovaném Centru pro bolest hlavy, kde jí lékaři předepsali biologickou léčbu.

Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Bolest hlavy. Ilustrační foto.

Pomoc v nekonečném boji s migrénou. Centra nabízejí konzultace s lékaři zdarma

Trpíte neúnosnými bolestmi hlavy a migrénou? Tak právě pro vás je připraven den otevřených center pro léčbu migrény, na kterém mají zájemci možnost individuálně konzultovat svůj stav se specialisty. A to bez předchozího objednání, žádanky a zcela zdarma. Na akci se představí i pacientská organizace Migréna-help.

Bolesti hlavy mají různé příčiny, ne na každou zabere tišící lék.

Chcete, aby vás přestala bolet hlava? Naučte se správně odhalit příčinu

S bolestí hlavy se v životě setkal asi každý z nás. Nejde ale jen tak říct „bolí mě hlava“, dát si ibalgin a čekat, že to zabere. Bolest hlavy může být způsobena různými faktory, na které funguje odlišný přístup. Jinak řečeno: co zabere na bolest čela, netlumí bolest v okolí dutin. Jak ale poznat, co na který typ bolesti pomáhá? Základem je umět bolest správně lokalizovat.

Migréna u dětí se projevuje nejen bolestí hlavy, ale i břicha. Ilustrační foto

Migréna u dětí? Často se projevuje i bolestí břicha. Trpí jí až desetina školáků

V pěti letech začal Kubík trpět záchvaty migrény. „Bez varování se kdykoliv a kdekoliv dostal do bodu nula – hadrová panenka, kterou cloumá bolest. Břicho, hlava, břicho, hlava. A strašlivý pláč plný zoufalství a bezradnosti. Pak usnul, po deseti minutách se s pláčem probudil, vyblinkal a spal dalších deset hodin,“ uvedla jeho maminka Marie Sobotková.

Martina je nadšená motorkářka a společně s manželem rádi jezdí s partou na výlety.

Žena měla až dvacet záchvatů migrény měsíčně. Z pekla ji vysvobodila nová léčba

Migrénu zná sedmačtyřicetilá Martina z Hradce Králové moc dobře už od dětství. Nejhorší období ale přicházela v dospělosti, především po porodu dětí. Stejně jako mnozí pacienti si i Martina vytrpěla desítky let plných bolesti. Nyní už má správnou léčbu a životní peklo se změnilo v relativně příjemný život. Jen zlomek lidí se stejnou diagnózou má ale u nás podobné štěstí jako Martina.

Lékařka Markéta Sykáčková vede Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Krajské nemocnici v Liberci

Migrény se zbavit nelze, moderní léčba ale zabírá, říká lékařka

Migrénou trpí až milion obyvatel naší republiky, snad každý desátý člověk se s ní setkal anebo se s ní potýká. Není to přitom nějaký módní výstřelek nebo výmluva, ale poměrně závažné onemocnění, které izoluje a zejména velmi omezuje člověka v běžném životě. V Krajské nemocnici Liberec vzniklo před necelými třemi lety při neurologickém oddělení specializované Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, které vede lékařka Markéta Sykáčková.

Lékařka Markéta Sykáčková vede Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Krajské nemocnici v Liberci.

Migrény se zbavit nelze, moderní léčba ale zabírá, říká lékařka z Liberce

/ROZHOVOR/ Migrénou trpí až milion obyvatel naší republiky, snad každý desátý člověk se s ní setkal anebo se s ní potýká. Není to přitom nějaký módní výstřelek nebo výmluva, ale poměrně závažné onemocnění, které izoluje a zejména velmi omezuje člověka v běžném životě. V Krajské nemocnici Liberec vzniklo před necelými třemi lety při neurologickém oddělení specializované Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, které vede lékařka Markéta Sykáčková.

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku.

Pulzování, zvracení. Migréna není jen bolest hlavy, průlomem je biologická léčba

Přes milion Čechů zažívá několikrát do měsíce záchvaty migrény, které je dokážou zcela vyřadit z běžného života. Bez léků proti bolesti obvykle nedokážou být. Jejich nadměrné užívání ale paradoxně vede k dalším bolestem hlavy a nastává začarovaný kruh, říká Jolana Marková, vedoucí lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Spouštěči migrény mohou být stres, nadbytek či nedostatek spánku a pohybu, hormonální změny, intenzivní a dlouhodobé sluneční záření, prudké či blikající světlo, hluk, kouření, alkohol, antikoncepce a řada dalších.

Zkušenost s migrénou má milion Čechů. Obzvlášť složitá je pro matky

Občasné bolesti hlavy začaly Marii Kubešovou trápit už v pubertě. Věděla, co ji čeká, neboť její máma trpěla záchvaty migrény. „Bylo mi jasné, že to bude intenzivnější. Tak se i stalo. Když se mi narodily děti, záchvatů přibylo a byly delší,“ řekla Deníku. Ve třiatřiceti jí lékaři diagnostikovali chronickou migrénu. Zkoušela dostupné léky a porozhlížela se i po alternativní léčbě.

Portrét

Tělo s příběhem: Jsem Karolina a moje migréna je neviditelná, o to více trápí

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Příběh, který dneska přinášíme, je netypický tím, že je na první pohled zcela neviditelný. Chronická migréna, kterou trpí Karolina, je často lidmi skrývána a jinými naopak bagatelizována. Právě proto chce o ní dnešní autorka příběhu mluvit.

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku.

Devastující síla migrény: lidé s bolestí hlavy ztratí i rok života

Udeří kdykoliv si zamane. Nejde ovládat. Ano, mluvíme o migréně, kterou trpí každý desátý Čech a přibližně stejný počet lidí myslí, že bolest hlavy a migréna jsou jedno a to samé. Jenže nejsou. Podle odborníků jsou lidé, kteří trpí na migrény a přitom zvládají běžný život se všemi každodenními povinnostmi superhrdinové. Proč si zákeřná choroba vybírá třikrát častěji ženy než muže? Co je příčinou těchto potíží a jaká prevence může tuto bolest zmírnit?

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje mozkové cévy

Marihuana jako lék na migrénu? Vědci popsali, jak probíhá jejich klinická studie

Už tisíce let používají lidé k úlevě od bolestí hlavy konopí, ale přesto klinické zkoušky tohoto starodávného léku začaly teprve nyní. První dvojitě zaslepená, randomizovaná studie v současnosti zkoumá, jestli konopné látky, jako je THC a CBD, mohou skutečně léčit bezpečným a účinným způsobem akutní migrény, jak se o nich traduje. Studii spustili vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Svoji první migrénu si Gabriela Bartáková vybavuje dodnes, přestože od ní uplynulo už 28 let.

Migréna mi vzala radost ze života, popisuje žena. Trpěla i čtyřikrát týdně

Představte si, že by vám v hlavě někdo tloukl kladivem. Několik hodin v kuse, i čtyřikrát týdně. Tak popisuje Gabriela migrénu, kterou trpí od 13 let. Kvůli nemoci je v částečném invalidním důchodu. „Nejvíc mi vadí, že si nic nemůžu užít, ani čas s rodinou,“ říká jednačtyřicetiletá matka dvou synů.

Migréna: podceňovaná nemoc. V Brně spustili informační web

Migréna je podceňovaná nemoc: brněnští lékaři o ní spustili informační web

/ANKETA/ Zničehonic vás začíná nesnesitelně bolet hlava. Jako kdyby někdo vzal kladivo a mlátil s ním zevnitř do lebky. Ráno doprovází brnění obličeje, končetin, často zvracení. Svět se scvrkává do jediného bodu utrpení. I takto mohou vypadat záchvaty migrény. Odborníci z brněnské svatoanenské nemocnice spustili web, který se nemoci věnuje. 

Miroslav Škoda. Foto: Deník/Michal Fanta

Aby hlava nebolela: Migréna může zlehčovat jen ten, kdo jí nikdy netrpěl

/ROZHOVOR/ Už jen pár dní zbývá do posledního dne roku 2020. Silvestr bývá spojený s bujarým loučením se s končícím rokem a vítáním toho začínajícího. I když letos to tak divoké nebude. Jaké následky má pití přemíry alkoholu už někdy v životě pocítil na své hlavě skoro každý dospělý. Mnoho lidi ale trpí bolestmi hlavy i několikrát do měsíce a alkohol za jejich původ nemůže. Migréna trápí nezanedbatelnou část populace. Více jsme se na migrénu a na její léčbu zeptali odborníka ze specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy Miroslava Škody, primáře Neurologického oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě

Bolest hlavy, migréna - Ilustrační foto

Migrénami trpí milion lidí. Před okolím je raději tají

Deprese, smutek, frustrace či vyčerpání. I takové jsou pocity, které provázejí lidi postižené těžkými migrénami. Řada z nich navíc svůj stav tají, a to například z obav o ztrátu zaměstnání. Vyplynulo to z velkého evropského průzkumu, kterého se zúčastnili i lidé z České republiky.

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Neurolog Rýze řekl svůj verdikt s naprostou jistotou, pacientka diagnóze „migréna s aurou“ uvěřila teprve až za dlouhých šest let. Prožila se obrovské záchvaty, které provázely silné bolesti hlavy. Celou věc odmítala považovat za nemoc a roky se léčila podle sebe.

Kardiologická ambulance.

Dřív museli za vyšetřením až do Brna. Ultrazvuk umí odhalit vady srdce i migrény

Hodonín – Kardiologický ultrazvuk s jícnovou sondou zachraňuje životy lidem z regionu už půl roku. Ultrazvuk odhaluje skryté vady a choroby srdce, včetně migrény. „Nový přístroj je schopen odhalit v srdci věci, které jsou řádově milimetry velké, což jsme ještě pár měsíců zpět nemohli,“ vysvětlil kardiolog Lukáš Koten.

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Neurolog Rýze řekl svůj verdikt s naprostou jistotou, pacientka diagnóze „migréna s aurou“ uvěřila teprve až za dlouhých šest let. Prožila se obrovské záchvaty, které provázely silné bolesti hlavy. Celou věc odmítala považovat za nemoc a roky se léčila podle sebe.