Kreativ

ŠTÍTEK: mleté maso

Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravě a pohyb

Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.

Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravování a dostatek pohybu

Praha – Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili v Přerově

Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.

Jitrnice přijeli do Borovan vyrábět i pekelníci

Borovany - Čertovsky dobré jitrnice voněly v sobotu u Borovanského mlýna. Jak by ne, když se do jejich přípravy v rámci již čtvrtého ročníku Jitrnicobraní pustila i parta pekelníků. Dobře bavit se sem přijeli už potřetí. „Už jsme byli převlečení za vodníky nebo jeptišky," vzpomíná Pavel Holeček.

Veverčí burgery rozdělují gurmány a ochránce přírody v Británii

Londýn – Veverky jsou „skvělým zdrojem potravy" a měly by končit na talíři coby způsob kontroly jejich populace. Prohlásila to v úterý Rachel Thomasová, organizátorka kontroverzní soutěže v přípravě burgerů z veverčího masa, která o víkendu vyvolala v jihozápadní Anglii jak zájem gurmánů, tak poprask ochránců přírody.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko /ANKETA/ - Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

V Japonsku vyšla kniha receptů, jak vařit s pomocí kondomů

Tokio - V Japonsku vyšla kniha receptů, které popisují přípravu jídel s pomocí kondomů. Podle serveru Huffington Post má Japonce netradičním způsobem upozornit, že prezervativy vůbec existují. K pohlavnímu styku je totiž obyvatelé země vycházejícího slunce používají až příliš málo.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko – Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

Kambodžan z Kadaně zaujal chutěmi i příběhy

Kadaň - Reprezentanti sedmi národů a národností představili v sobotu odpoledne na Nábřeží Maxipsa Fíka veřejnosti na třetím ročníku přehlídky United Colors of Kadaň pokrmy typické pro své země i recepty na ně, pohovořili o svých zvycích a tradicích.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Práce s ptáky v pražské zoo? Pořád se děje něco nového

Významnou část expozice pražské zoo představuje ptactvo. Při procházení zahradou narazíte jak na opeřence u nás běžně žijící, tak na mnohé exotické druhy. Chovatelka Nikola Dušková se denně stará o desítky ptáků, obstarává několik výběhů a voliér.

Porovnání způsobu života v různých zemích EU

Zajímalo mne, jaké zájmy a koníčky mají dívky zhruba v mém věku v jiných státech EU, jaká jsou typická jídla v té zemi, zda jsou tam stejné školské systémy, co by samy chtěly studovat a zda plánují ve své zemi žít a pracovat.

Raritou na koštu pálenek v Sadech byla ananasovice

Uherské Hradiště -Sady – Potěšit se koštováním nejrůznějších pálenek a přitom si nenechat ujít ochutnávku domácích štrúdlů a klobásek, ani soutěž pro kluky v pletení pomlázek o ceny, taková příležitost se vždycky nenaskytne.

Pokrmy se sušeným ovocem a ořechy

Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.

Grilujeme s Deníkem – domácí hamburger zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, domácí hamburger a ukážeme vám, že se dá dokonce připravit i zdravě. Předtím, než začnete grilovat, však zvažte, kde nakupujete suroviny.

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

Kuchtíci soutěžili. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Kuchtíci soutěžili v Hradci. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Hotelová škola hostí gastro soutěž

Kroměříž - O poháry i o čest bojovali ve čtvrtek a pátek mladí odbornící kulinářského umění na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Zastoupeny byly školy z Moravy, Čech i ze zahraničí, celkem se soutěže, účastní zhruba padesátka nadějných kuchařů.

IKEA v Česku zastavuje prodej výrobků z mletého masa

Praha – Nábytkářský řetězec IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavuje prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa. Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě s tím, že jde i o potraviny od českých výrobců. 

Nandu’s: zklamání bez razítka a jehněčího

Brno - /TEST RESTUARACÍ, INFOGRAFIKA/ V chladném podniku Nandu's v ulici Úvoz sedíme jen dva. Do dveří vstoupí skupinka dalších tří lidí a roz-pačitě se rozhlíží kolem. „Tady si nesedneme ani si nezajdeme na záchod," má jasno žena.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle

Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle

Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.

Školní jídelny mění své zvyky, v současnosti nabízejí kuskus i lososa

Mělnicko - Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla současní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa. Většina vzdělávacích zařízení na Mělnicku nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

RECEPT DENÍKU: Porotci Master Chef by smekli

Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.