Choceň - Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň získala stříbro a bronz na IX. ročníku soutěže „O pohár blanických rytířů", který se konal 8. října v krásném zámeckém prostředí SOŠ a SOU ve Vlašimi.
Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.
Praha – Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.
Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.
Přibyslav – Kuchařskou soutěž o nejlepší domácí sekanou, takzvané Doberské sekanobraní, uspořádaly v sobotu večer v hospodě U Henzlů ženy z obce Dobrá u Přibyslavi.
Borovany - Čertovsky dobré jitrnice voněly v sobotu u Borovanského mlýna. Jak by ne, když se do jejich přípravy v rámci již čtvrtého ročníku Jitrnicobraní pustila i parta pekelníků. Dobře bavit se sem přijeli už potřetí. „Už jsme byli převlečení za vodníky nebo jeptišky," vzpomíná Pavel Holeček.
Londýn – Veverky jsou „skvělým zdrojem potravy" a měly by končit na talíři coby způsob kontroly jejich populace. Prohlásila to v úterý Rachel Thomasová, organizátorka kontroverzní soutěže v přípravě burgerů z veverčího masa, která o víkendu vyvolala v jihozápadní Anglii jak zájem gurmánů, tak poprask ochránců přírody.
Kutnohorsko /ANKETA/ - Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?
Tokio - V Japonsku vyšla kniha receptů, které popisují přípravu jídel s pomocí kondomů. Podle serveru Huffington Post má Japonce netradičním způsobem upozornit, že prezervativy vůbec existují. K pohlavnímu styku je totiž obyvatelé země vycházejícího slunce používají až příliš málo.
Kutnohorsko – Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?
Kadaň - Reprezentanti sedmi národů a národností představili v sobotu odpoledne na Nábřeží Maxipsa Fíka veřejnosti na třetím ročníku přehlídky United Colors of Kadaň pokrmy typické pro své země i recepty na ně, pohovořili o svých zvycích a tradicích.
Rio de Janeiro - Asi nikdo by nyní nechtěl být v kůži brazilských fotbalových reprezentantů. Nevídaný výprask od Němců v semifinále MS šokoval celou pořadatelskou zemi. "Historické ponížení," shoduje se po sedmigólové náloži rozlícený brazilský tisk
Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Významnou část expozice pražské zoo představuje ptactvo. Při procházení zahradou narazíte jak na opeřence u nás běžně žijící, tak na mnohé exotické druhy. Chovatelka Nikola Dušková se denně stará o desítky ptáků, obstarává několik výběhů a voliér.
Zajímalo mne, jaké zájmy a koníčky mají dívky zhruba v mém věku v jiných státech EU, jaká jsou typická jídla v té zemi, zda jsou tam stejné školské systémy, co by samy chtěly studovat a zda plánují ve své zemi žít a pracovat.
Uherské Hradiště -Sady – Potěšit se koštováním nejrůznějších pálenek a přitom si nenechat ujít ochutnávku domácích štrúdlů a klobásek, ani soutěž pro kluky v pletení pomlázek o ceny, taková příležitost se vždycky nenaskytne.
Uherské Hradiště -Sady – Potěšit se koštováním nejrůznějších pálenek a přitom si nenechat ujít ochutnávku domácích štrúdlů a klobásek, ani soutěž pro kluky v pletení pomlázek o ceny, taková příležitost se vždycky nenaskytne.
Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.
Region - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, domácí hamburger a ukážeme vám, že se dá dokonce připravit i zdravě. Předtím, než začnete grilovat, však zvažte, kde nakupujete suroviny.
Uherský Brod - V novém letním seriálu Slováckého deníku se dovíte, co můžete udělat pro to, abyste žili zdravěji, jak zhubnout a celkově zlepšit svou životosprávu.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Opavsko - Už jen posledních pár dní zbývá do okamžiku, kdy by měl být odhalen původ nákazy tasemnicí bezbrannou, která od dubna trápí obyvatele Opavska. Aktuálně už se zde počet nakažených vyšplhal od počátku dubna na rovných dvacet.
Opavsko - Už jen posledních pár dní zbývá do okamžiku, kdy by měl být odhalen původ nákazy tasemnicí bezbrannou, která od dubna trápí obyvatele Opavska. Aktuálně už se zde počet nakažených vyšplhal od počátku dubna na rovných dvacet.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Kroměříž - O poháry i o čest bojovali ve čtvrtek a pátek mladí odbornící kulinářského umění na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Zastoupeny byly školy z Moravy, Čech i ze zahraničí, celkem se soutěže, účastní zhruba padesátka nadějných kuchařů.
Praha – Nábytkářský řetězec IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavuje prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa. Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě s tím, že jde i o potraviny od českých výrobců.
Brno - /TEST RESTUARACÍ, INFOGRAFIKA/ V chladném podniku Nandu's v ulici Úvoz sedíme jen dva. Do dveří vstoupí skupinka dalších tří lidí a roz-pačitě se rozhlíží kolem. „Tady si nesedneme ani si nezajdeme na záchod," má jasno žena.
Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.
Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.
Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.
Mělnicko - Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla současní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa. Většina vzdělávacích zařízení na Mělnicku nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel.
Mělnicko – Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla dnešní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa.
Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.
Vlašim – Ani supervolební rok nepřerušil tradici soutěže O pohár blanických rytířů. Ta je určena pro studenty ze středních odborných škol a učilišť oboru kuchař, číšník a cukrář. Z celé České republiky se jich ve čtvrtek 11. října do Vlašimi sjelo deset.
Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.
Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.
Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.