Kreativ

ŠTÍTEK: mleté maso

Soutěž pro mladé kuchaře a číšníky v Přerově

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili v Přerově

Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.

Vůně jitrnic přilákala do Borovan i čerty.

Jitrnice přijeli do Borovan vyrábět i pekelníci

Borovany - Čertovsky dobré jitrnice voněly v sobotu u Borovanského mlýna. Jak by ne, když se do jejich přípravy v rámci již čtvrtého ročníku Jitrnicobraní pustila i parta pekelníků. Dobře bavit se sem přijeli už potřetí. „Už jsme byli převlečení za vodníky nebo jeptišky," vzpomíná Pavel Holeček.

Veverčí burgery rozdělují gurmány a ochránce přírody v Británii. Ilustrační foto.

Veverčí burgery rozdělují gurmány a ochránce přírody v Británii

Londýn – Veverky jsou „skvělým zdrojem potravy" a měly by končit na talíři coby způsob kontroly jejich populace. Prohlásila to v úterý Rachel Thomasová, organizátorka kontroverzní soutěže v přípravě burgerů z veverčího masa, která o víkendu vyvolala v jihozápadní Anglii jak zájem gurmánů, tak poprask ochránců přírody.

Ilustrační foto.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko /ANKETA/ - Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

Ilustrační foto

V Japonsku vyšla kniha receptů, jak vařit s pomocí kondomů

Tokio - V Japonsku vyšla kniha receptů, které popisují přípravu jídel s pomocí kondomů. Podle serveru Huffington Post má Japonce netradičním způsobem upozornit, že prezervativy vůbec existují. K pohlavnímu styku je totiž obyvatelé země vycházejícího slunce používají až příliš málo.

Ilustrační foto.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko – Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

Přehlídka menšin v Kadani pod názvem United Colors of Kadaň.

Kambodžan z Kadaně zaujal chutěmi i příběhy

Kadaň - Reprezentanti sedmi národů a národností představili v sobotu odpoledne na Nábřeží Maxipsa Fíka veřejnosti na třetím ročníku přehlídky United Colors of Kadaň pokrmy typické pro své země i recepty na ně, pohovořili o svých zvycích a tradicích.

Irská kuchyně: masový koláč.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Chovatelka Nikola Dušková při krmení pelikánů v Zoo Praha.

Práce s ptáky v pražské zoo? Pořád se děje něco nového

Významnou část expozice pražské zoo představuje ptactvo. Při procházení zahradou narazíte jak na opeřence u nás běžně žijící, tak na mnohé exotické druhy. Chovatelka Nikola Dušková se denně stará o desítky ptáků, obstarává několik výběhů a voliér.

Ilustrační foto

Porovnání způsobu života v různých zemích EU

Zajímalo mne, jaké zájmy a koníčky mají dívky zhruba v mém věku v jiných státech EU, jaká jsou typická jídla v té zemi, zda jsou tam stejné školské systémy, co by samy chtěly studovat a zda plánují ve své zemi žít a pracovat.

Když si slivovicový, závinový nebo klobáskový vzorek vybrali, museli ho i ochutnat.

Raritou na koštu pálenek v Sadech byla ananasovice

Uherské Hradiště -Sady – Potěšit se koštováním nejrůznějších pálenek a přitom si nenechat ujít ochutnávku domácích štrúdlů a klobásek, ani soutěž pro kluky v pletení pomlázek o ceny, taková příležitost se vždycky nenaskytne.

Ilustrační foto

Pokrmy se sušeným ovocem a ořechy

Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.

Domácí hamburger na grilu

Grilujeme s Deníkem – domácí hamburger zdravě

Region - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, domácí hamburger a ukážeme vám, že se dá dokonce připravit i zdravě. Předtím, než začnete grilovat, však zvažte, kde nakupujete suroviny.

Ilustrační foto

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

Soutěž studentů odborných učilišť Kuchařské dovednosti.

Kuchtíci soutěžili. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Soutěž studentů odborných učilišť Kuchařské dovednosti.

Kuchtíci soutěžili v Hradci. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Studenti středních škol soutěžili na Střední hotelové škole a služeb v Kroměříži. Druhý ročník mladých odborníků na gastronomii navštívili studenti z Čech i zahraničí.

Hotelová škola hostí gastro soutěž

Kroměříž - O poháry i o čest bojovali ve čtvrtek a pátek mladí odbornící kulinářského umění na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Zastoupeny byly školy z Moravy, Čech i ze zahraničí, celkem se soutěže, účastní zhruba padesátka nadějných kuchařů.

Ilustrační foto

IKEA v Česku zastavuje prodej výrobků z mletého masa

Praha – Nábytkářský řetězec IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavuje prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa. Na pulty se tyto produkty vrátí až poté, co u nich firma provede testy. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě s tím, že jde i o potraviny od českých výrobců. 

Předražené, studené a nevýrazné. Takové je podle odborníka jídlo v arabském podniku Nandu’s. Výhrady má také k zařízení podniku.

Nandu’s: zklamání bez razítka a jehněčího

Brno - /TEST RESTUARACÍ, INFOGRAFIKA/ V chladném podniku Nandu's v ulici Úvoz sedíme jen dva. Do dveří vstoupí skupinka dalších tří lidí a roz-pačitě se rozhlíží kolem. „Tady si nesedneme ani si nezajdeme na záchod," má jasno žena.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. O menu Deníku byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen zájem.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle

Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle.

Kaštany jsou plné zdraví a chutnají skvěle

Obsahují hodně draslíku a málo sodíku, působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a poruchy krvetvorby, respirační onemocnění, proti průjmu, depresím, proti ztrátě paměti. Obsahují vitaminy A, B1 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo.

Losos k obědu? V Obříství žádný problém. Ale více dětem chutnala jahodová polévka.

Školní jídelny mění své zvyky, v současnosti nabízejí kuskus i lososa

Mělnicko - Jídlo ze školní jídelny bez chuti? Univerzální hnědá omáčka? Na taková jídla současní školáci nenarazí. Často se mohou těšit i na zdravější stravu v podobě cizrny, kuskusu nebo lososa. Většina vzdělávacích zařízení na Mělnicku nyní svým žákům nabízí výběr ze dvou jídel.

O pálivé karbanátky byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen velký zájem. Na snímku servírka Kristýna Vybíralová.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen.

RECEPT DENÍKU: Porotci Master Chef by smekli

Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.

Tomáš Janeček, který si pochutnal na plátku se šunkou a žampiony.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Tchibo logo

Steaky, hamburgery & spol.

KOMERČNÍ PREZENTACE-Šťavnaté steaky a voňavé hamburgery jako ze steakhousu. K tomu pečené brambory se zakysanou smetanou, rozpečenou bagetu s česnekem, křupavé hranolky nebo čerstvý salát s lahodným dresinkem. Kdo by odolal?