Kreativ

ŠTÍTEK: mozek

Ivana Potůčková s rodinou

Bojovala o život i o dítě. Náročné chvíle jí dnes připomínají už jen jizvy

Patnácticentimetrová jizva na hlavě, stejně tak dlouhá jizva v podbřišku a fotografie připomínají šestatřicetileté Ivaně Patočkové v současnosti drama, které začalo před více než šesti lety v zimě u kuchyňské linky v domě v Dolní Lukavici. Byla tehdy v 27. týdnu těhotenství a z minuty na minutu začala krvácet do mozku. Následovaly dvě operace hlavy na Neurochirurgické klinice Fakultní nemocnice v Plzni, před druhou za ní na sál přijeli neonatologové a porodila císařským řezem.  

Fotbalista Bořek Dočkal.

Dočkalův návrat v nedohlednu. Hvězda Sparty musela na druhou operaci

Všemi sparťany vytoužený návrat na hřiště se odkládá. Mozek záložní řady Bořek Dočkal laboruje se zraněním achillovy šlachy a v minulém týdnu se musel podrobit druhé operaci. Jeho návrat dle klubového webu nebyl stanoven, ale trenér Jílek s ním pro podzim nepočítá.

Chobotnice velká

Alternativní inteligence. Chapadla chobotnic jsou schopna přemýšlet i bez mozku

Umí používat nástroje, řešit složité hádanky a předvádět nejrůznější triky. Není proto náhodou, že jsou chobotnice často řazeny mezi nejchytřejší zástupce zvířecí říše. Jejich inteligence je ovšem poněkud zvláštní, když podle vědců jsou jejich chapadla schopna činit vlastní rozhodnutí, a to nezávisle na mozku.  

Ilustrační foto

V Mikulově poběží proti mozkové mrtvici

Mikulov – Čas je mozek! Pod tímto mottem vystartují ve čtvrtek podvečer účastníci charitativního běhu proti mozkové mrtvici z mikulovského náměstí. Trasa dlouhá tři kilometry má podle organizátorů minimální převýšení a zdolají ji snadno běžci i chodci.

Ilustrační foto.

Vyšetří mozek i srdce. Rezonance funguje už tři roky

Kyjov, Břeclav - Bezmála 8200 pacientů vyšetřila magnetická rezonance v kyjovské nemocnici na Hodonínsku. Pacientům slouží už tři roky. „Polovina vyšetření je zaměřená na nervový systém, tedy mozek a páteř. Další oblastí je zobrazování pohybového aparátu a břicha. Vyšetřujeme také srdce a cévy,“ uvedl možnosti využití přístroje primář Radiodiagnostického oddělení Luboš Látal.  

V Jakutsku objevili hlavu pravěkého vlka. Její stáří přesahuje 40 tisíc let

Velké tesáky, huňatá srst. V Jakutsku objevili zachovalou hlavu pravěkého vlka

Neuvěřitelný nález zaznamenal Pavel Efimov, který na břehu jedné z jakutských řek objevil odříznutou hlavu vlka. Ta ovšem patřila bestii, která žila v době pleistocénu, tedy přibližně před 40 tisíci let. Díky chladným podmínkám se dodnes zachovala v perfektním stavu, a to včetně mozku či měkkých tkání. Informoval o tom list Siberian Times. 

Charitativní běh na podporu boje proti cévní mozkové příhodě pořádal ve Špindlerově Mlýně Nadační fond Čas je mozek.

Lékaři vyběhli do terénu na podporu boje proti cévní mozkové příhodě

Třiasedmdesát běžců především z řad lékařů, ale i obyvatel a návštěvníků Špindlerova Mlýna běželo v pátek na podporu boje proti cévní mozkové příhodě. V rámci charitativního běhu Čas je mozek, který se uskutečnil za podpory města Špindlerův Mlýn, vybrali 35 900 Kč na osvětu o tomto onemocnění.

Festival kreativního a logického hraní.

Dá se mozek cvičit hrou? Na Festivalu kreativního a logického hraní rozhodně ano

Dřevěné stavebnice, výtvarné dílničky nebo optické klamy. To je jen zlomek aktivit, jimiž se v sobotu zaplnil pražský Střelecký ostrov. Slunečného počasí a hraní, při kterém se láme hlava, si přišly užít téměř dvě tisícovky rodičů a dětí. Na šestém ročníku Festivalu kreativního a logického hraní se děti pobavily více než čtyřmi desítkami aktivit na jediném místě. Rodiče se zase mohli poradit s odborníky na logopedii, poruchy učení nebo správné psaní.

Poprava Anny Boleynové

Záhada Anny Boleynové: Má useknutá lidská hlava vlastní vědomí?

Když byla v roce 1793 popravena Charlotta Cordayová, vražedkyně jednoho z čelních představitelů Velké francouzské revoluce Jeana-Paula Marata, pozvedl muž jménem Francois le Gros její setnutou hlavu a udeřil ji do obou tváří. Podle očitých svědků se na obličeji Cordayové objevil naštvaný výraz a její líce zčervenaly.

Lidský mozek - Ilustrační foto

Tajemství lidského mozku. Vědci zjistili, kde se zvuk mění na obrazy

Pacienti zapojení do studie společnosti Northwestern Medicine trpí stejnou vadou. Dokáží zpracovat napsaná slova a názvy věcí sami zapsat. Nejsou však schopni rozumět mluvenému slovu. To vědce přivedlo k myšlence, že v lidském mozku existuje část, která je zodpovědná za převod zvukového vjemu na konkrétní obraz, se kterým mysl dále pracuje.

Pavel Sehnal, cesta na jižní pól

Miliardář Sehnal o cestě na jižní pól: Vyčerpání vám postupně vypíná mozek

/ROZHOVOR/ Ty dva okamžiky od sebe dělí necelé dva roky. Jsou odlišné a přitom jsou si podobné. Miliardář Pavel Sehnal si splnil svůj další sen. Ve středu 12. dubna 2017 se ocitnul na severním pólu. Uplynulo 21 měsíců a jeden den a Pavel Sehnal dobyl i opačný pól. Jižní. Psal se 13. leden 2019, tentokráte to byla neděle. Stal se tak prvním Čechem, který stanul na obou pólech.

Středeční ukázková lekce měla téma Žena. Téma je vždy na lekcích vybrané tak, aby oslovilo větší okruh účastníků.

Mozek je sval, který je nutné trénovat

Mělnicko /FOTOGALERIE/ - Národní týden trénování paměti probíhá v tomto týdnu prostřednictvím akcí po celé republice a ve středu si jej připomněli v Cítově. Ukázkovou lekci trénování paměti s názvem Mozkový jogging si mohli zájemci vyzkoušet v kulturním domě pod vedením lektorky kurzu Adriany Rohde Kabele, která je certifikovanou trenérkou paměti III. stupně.

BOJOVAT! Po těžké mrtvici se Jiří Mrázek opět vrátil do normálního života. „Nejdůležitější je nevzdávat to,“ říká.

Mrtvice mi otočila život naruby

Mladá Vožice - Šestapadesátiletý Jiří Mrázek bydlí s rodinou v Mladé Vožici. Většinu života se věnoval zedničině. Nečekaně mu do cesty vkročila mozková příhoda. Přišla nepozvána a zanechala následky. Boj s ní vyhrál.

Úřadující šampión F1 Lewis Hamilton během letošní Velké ceny Velké Británie na okruhu v Silverstone

Hrozí formuli 1 odliv mozků? Brexit bez dohody by byl hotovou „noční můrou“

Pokud se britské premiérce Therese Mayové nepodaří vyjednat se zástupci Evropské Unie novou dohodu ohledně podmínek brexitu, dostane se většina týmů F1 do velkých potíží. Myslí si to šéf stáje Mercedes Toto Wolff. Sídlit ve Velké Británii by v důsledku řady potenciálních právních překážek bylo nadále značeně problematické, čímž by mohlo dojít i k významnému omezení počtu tamních inženýrů, kteří platí ve světě formule 1 mezi ty nejžádanější. Informoval o tom web Motorsport.com.

Mladíkovi v případě uznání viny hrozí až deset let vězení.

Soud rozplétá hospodskou rvačku, která skončila smrtí

Ostrava – Případ hospodské potyčky, která skončila smrtí, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Až desetileté vězení hrozí osmnáctiletému mladíkovi z Třinecka. V dubnu loňského roku před restaurací v Třinci jednou ranou srazil k zemi padesátiletého muže.

Po nárazu auta do stromu zůstal řidič v bezvědomí.

Po nárazu auta do stromu zůstal řidič v bezvědomí

K závažné dopravní nehodě museli ve středu 6. února po sedmé hodině ranní vyjíždět záchranáři v opavském okrese. Událost se stala mezi obcemi Chabičov a Velká Polom, kde řidič osobního automobilu narazil do stromu.

Vedoucí katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Michal Pěchouček.

Umělá inteligence? Nebojme se revolučních řešení

/FOTOGALERIE/ Masaryk s Benešem snili o tom, že se Československo stane Švýcarskem. Kvalitou demokracie i bohatstvím. Jak říká literární historik Pavel Kosatík, byla to logická ambice a podobnou by měl mít každý politik. Má ji i současná vládní reprezentace, která myslí vážně nejen projekt Digitální Česko, ale dělá kroky k tomu, aby se Praha stala regionálním evropským centrem v oblasti umělé inteligence (AI).

Ilustrační snímek

Každá oběť může najít pomoc

Plzeň - Senior Karel byl před dvěma lety nečekaně fyzicky napaden svým opilým, o generaci mladším sousedem. Muž ho několikrát udeřil do hlavy násadou od koštěte. Po útoku jej musela odvézt do nemocnice záchranka.

Mozková posilovna se v Opavě úspěšně zabydlela.

Mozková posilovna se v Opavě úspěšně zabydlela

Od října je v Beethovenově ulici v Opavě otevřená Mozkovna-BrainFitness, určená školám i veřejnosti. V propojených místnostech je návštěvníkům k dispozici řada hlavolamů, různé hry a další předměty, vybízející mozek k aktivitě.

Výstava hlavolamů v lounském muzeu.

FOTO: V muzeu v Lounech si lidé mohou potrápit u hlavolamů mozek

Louny – Velký zájem je o současnou výstavu hlavolamů v lounském muzeu. Na výstavě jsou k vidění a rozluštění nejstarší hlavolamy světa zpracované výtvarnicí Věrou Tataro – například Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu, první křížovka v původním znění a další.

Dušan Poloz

Zubří dál posiluje a láká odchovance

Silnější než na podzim by i přes nedávné změny v kádru měli být extraligoví házenkáři Zubří, kteří sice přišli o dvě spojky Picha s Tillerem, ale ulovili novou slovenskou posilu Marka Hlinku a především se začala vyprazdňovat marodka.

Ilustrační foto.

Po roce se postižená žena dostane z domu. Díky schodišťové plošině může ven

Moravský Krumlov – Dvacetiletá Nikola Plachá z Moravského Krumlova je upoutaná po úrazu mozku na invalidní vozík. Po propuštění z péče lékařů byla rok zavřená v bytě ve čtvrtém patře se svojí mámou. Nyní se její mámě splnil sen. Díky schodišťové plošině se dostane na čerstvý vzduch. „První reakce když byla venku? Vypadala moc spokojeně,“ uvedla matka Nikoly Petra Plachá.

Michael Schumacher ještě v barvách Mercedesu

Legendární Schumacher slaví padesátku. I nadále zůstává za zdmi

/INFOGRAFIKA/ Byla by to jistě velkolepá party. Na padesátinách sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera by se dnes sešly největší celebrity nejen motoristického sportu a před oslavou by jistě vybledly vzpomínky pár dní staré na vítání nového roku.  

Cvičení. Ilustrační foto.

Předsevzetí si dává až polovina lidí. Chtějí přestat kouřit či začít cvičit

/ANKETA/ Nejčastěji chtějí lidé v nastupujícím roce zhubnout, začít sportovat, přestat kouřit nebo se šetřit peníze. Předsevzetí si dává třetina až polovina populace, jen pětině ale vydrží. Vlivem novoročních předsevzetí se například v lednu pravidelně zvyšuje návštěvnost posiloven a fitness center. U levnějších až o 200 procent, u dražších až o polovinu. Podle zástupců České komory fitness ale předsevzetí v únoru drží už jen polovina lidí, v březnu asi čtvrtina.