Kreativ

ŠTÍTEK: Museum Kampa

Z venkovní panelové výstavy s názvem Králové Majálesů v zahradě Kliniky Dr. Pírka v Mladé Boleslavi.

Obrazem: Výstava připomíná slavné majálesy. I ten s Allenem Ginbergem

V zahradě Kliniky Dr. Pírka začala nová výstava na panelech pod širým nebem pod názvem Králové Majálesů. Přibližuje členitou historii těchto slavností, které v různých režimech a dobách měly různé vyznění i poslání. Při vernisáži pozdravil přítomné ředitel kliniky Stanislav Najman a o historii Majálesů pohovořil autor výstavy a přední český historik Petr Blažek.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Loučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou: Lidé zaplnili kostel

/FOTOGALERIE/ V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, začalo ve čtvrtek odpoledne poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Poslední rozloučení se sběratelkou umění Medou Mládkovou, která zemřela 3. května ve věku 102 let.

Poslední sbohem. Lidé se u Pražského Jezulátka loučili s Medou Mládkovou

V zaplněném pražském kostele Panny Marie Vítězné, kterému lidé přezdívají U Pražského Jezulátka, se ve čtvrtek odpoledne konalo poslední rozloučení s Medou Mládkovou. Mecenáška a sběratelka umění zemřela 3. května ve věku 102 let. Rozloučit se s ní přišlo podle zpravodaje ČTK více než 200 lidí.

Meda Mládková v Moravském Krumlově při vernisáži výstavy Musea Kampa. Na snímku se senátorem Tomášem Třetinou.

Moravský Krumlov děkuje Medě Mládkové. A ví proč

Podporovala umělce i za doby totalitního režimu, zasloužila se o návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy do Moravského Krumlova. Právě proto tamní obyvatele citelně zasáhla zpráva o úmrtí mecenášky umění Medy Mládkové. Zemřela v úterý v Praze v úctyhodných 102 letech. O díla v jejím vlastnictví ale návštěvníci krumlovského zámku nepřijdou. Potvrdil to tamní starosta a současně senátor Tomáš Třetina.

Průřez tvorbou Liběny Rochové postavený na devíti modelech představí Moravská galerie ve své expozici na Designbloku 2021 do 10. října.

Dar představí Liběna Rochová v expozici Moravské galerie na Designbloku 2021

Průřez tvorbou Liběny Rochové postavený na devíti modelech představí Moravská galerie ve své expozici na pražském Designbloku 2021. Modely pocházejí z klíčových módních kolekcí oděvů, obuvi a doplňků z posledních dvaceti let, které návrhářka letos věnovala galerii darem. Autorkou instalace s názvem Dar na Designbloku je architektka Magdalena Rochová, dcera Liběny Rochové. Děkujeme Moravské galerii v Brně za pěknou pozvánku i působivé fotografie.

Kateřina Perknerová

Meda. A kdo dál?

Dnes strany místo lídrů nabízejí markentingové mágy. A místo promyšlených vizí populistické výkřiky.

Na nádvoří Musea Kampa si můžete prohlédnout inscenaci věnovanou Janu Werichovi.

Tipy na čtvrtek 17. června

Užijete si další horký den nebo prostě zůstanete v klidu doma? Výběr je jen na vás, podívejte se na pár zajímavých tipů pro dnešní den.

Vernisáž výstavy Rudé století.

Letošní kulturní sezona bude velmi slabá, odhaduje Museum Kampa

/FOTOGALERIE/ Museum Kampa otevřelo před časem své brány. V prvních dnech v galerii počítali příchozí na prstech. „Přiznejme si, že návštěvnost je malá, je nižší, než byla ve stejné době před covidem. Pandemie bohužel vedla k tomu, že se lidé odnaučili muzea navštěvovat, potvrzují to i lidé z jiných kulturních institucí,“ říká Jiří Pospíšil (TOP 09), který je předsedou správní rady Musea Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

Představitel Jana Wericha Václav Kopta při čtené zkoušce 29. března 2021 v Praze na tiskové konferenci k představení Werich v rámci Letní scény Musea Kampa.

Werich je radost. Ale cigarety jsem odmítl, říká Václav Kopta o nové roli

Obrazy ze života Jana Wericha. I tak by se dala nazvat inscenace Werich, jejíž první čtená zkouška proběhla tento týden, open air v Museu Kampa. Premiéru plánuje režisérka Adéla Stodolová-Laštovková odvážně už na 14. června a slavný herec, scenárista a dramatik v ní má dvě tváře. Kromě Vojtěcha Kotka ho bude hrát i Václav Kopta.    

Museum Kampa. Restaurování děl poničených požárem.

Restaurátoři po milimetrech obnovují požárem poničená díla v Museu Kampa

Muzea a galerie musí být podle vládních nařízení kvůli koronaviru zavřené a počítají ztráty. V Museu Kampa se však musí vypořádat ještě s vážnějším problémem – s následky požáru, ke kterému došlo loni v červenci. Při vzplanutí elektrického rozvaděče v technické místnosti se dostal do vzduchotechniky kouř a poškodil několik stovek děl v depozitářích.

Policie hledá dva mladíky v souvislosti s poškozením výstavy na Kampě.

VIDEO: V souvislosti s poničenou výstavou hledá policie dva mladíky

V časných ranních hodinách 10. srpna letošního roku došlo k vandalskému útoku na venkovní výstavu připomínající vraždu Milady Horákové a procesy v padesátých letech. Dosud neznámý pachatel či pachatelé v parku na pražské Kampě poškodili pět plastových bannerů.

Výstava

Pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace začíná v pátek

V Jihlavě se uskuteční pátý ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace ve dnech 18. až 20. září. Festival zahájí vernisáž v pátek od šesti hodin v kostele svatého Ducha v Jihlavě. Tradičně představí několik nadějných umělců současné scény a nabídne ve třech dnech výstavy, site specific instalace, diskuze a přednášky, workshopy, filmové projekce i hudbu.

Výstavu Na březích Nilu si dnes můžete užít na komentované prohlídce.

Tipy na úterý 8. září

Sluníčko se opět ujalo vlády na obloze a úterní odpoledne tak přímo vybízí k návštěvě nějaké zajímavé akce. Pokud ještě nevíte, kam se vydat, podívejte se na pár tipů v naší dnešní nabídce a třeba vás něco zaujme.

Meda Mládková

Meda Mládková slaví 101 let

Je to k nevíře, ale Meda Mládková oslaví v úterý 101 let. Museum Kampa připravilo své zakladatelce a mecenášce umění doprovodný program, který bude probíhat v Museu Kampa, Werichově vile a Museu skla Portheimka.

Jiří Pospíšil a Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci k následkům požáru v technické místnosti Musea Kampa.

Museu Kampa po požáru pomůže ministerstvo kultury, slíbil Zaorálek

Museum Kampa se vzpamatovává z požáru, který postihl jeho technickou místnost minulou středu. Zatímco spodní část expozice otevře již během čtrnácti dnů, většina muzea bude zavřena nejméně půl roku. Finanční podporu muzeu dnes slíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V Museu Kampa se dva dny po požáru technické místnosti konala tisková konference k jeho následkům.

Museum Kampa otevře do dvou týdnů, požár způsobil škody za deset milonů

Museum Kampa se z požáru, který jej ve středu zasáhl, bude vzpamatovávat měsíce. Žádné umělecké dílo nebylo při požáru zničeno. Stovky děl ve velkém depozitáři jsou však pokryty mazlavým popílkem a jejich restaurování nebude jednoduché. Spodní část expozice otevře již během čtrnácti dnů.

Technickou místnost Musea Kampa zasáhl ve středu 15. července 2020 požár.

VIDEO: Požár na Kampě objektivem hasičů. Umělecká díla zkoumají restaurátoři

/FOTOGALERIE/ Restaurátoři v Museu Kampa, jehož část ve středu zasáhl požár, posuzují, zda bude třeba čistit umělecká díla. Žádné nebylo při požáru zničeno, ale do objektu se dostal kouř. Mluvčí muzea Jana Pelouchová dnes sdělila, že se posuzují i škody na technickém zázemí muzea, kde je výrazně poškozena klimatizace. 

V Muzeu Kampa hořelo v technické místnosti.

VIDEO: V Museu Kampa hořela technická místnost, obrazy se vynášet nemusely

Tři jednotky pražských hasičů vyrazily ve středu odpoledne do ulice U Sovových mlýnů. Došlo zde k požáru elektrických rozvodů v technické místnosti Musea Kampa. Zde se nacházely i tlakové lahve, ty se podařilo ochránit a vynést ven. Krátce po šestnácté hodině uvedli hasiči na svém twitterovém účtu, že požár je zcela uhašen. 

Židovský obecní dům v Boskovicích hostí výstavy letošního Festivalu Boskovice.

Festival Boskovice představil výstavy. Nabízí fotografie a karikatury

Židovský obecní dům hostí od počátku července výstavy letošního Festivalu Boskovice - festivalu pro židovskou čtvrť. Výstavy uvedla jejich kurátorka a šéfkurátorka Musea Kampa Helena Musilová společně s předsedkyní Unijazz – sdružení pro podporu kulturních aktivit Danou Makovskou. V synagoze je k vidění výstava soubor fotografií  „Returns“ polské fotografky, filmařky a filmové producentky Agnieszky Traczewské. 

Silent Scream zahrají večer ve Stromovce.

Tipy na středu 8. července

Co máte v plánu dnes odpoledne či večer? Pokud nic, podívejte se na pár našich tipů a třeba vám něco padne do noty.

Meda Mládková na archivní fotografii

Jubileum Medy Mládkové

U příležitosti nadcházejícího kulatého životního jubilea významné sběratelky, podporovatelky a propagátorky moderního umění Medy Mládkové, probíhá do 30. 9. 2019 v pražském Museu Kampa výstava nazvaná MEDA - Ambasadorka umění.

Pieta za Miladu Horákovou.

Lidé uctili památku Horákové a dalších obětí, kritizovali současný vliv KSČM

Přes dvě stovky lidí na pražské Kampě uctily památku Milady Horákové, která byla popravena před 69 lety při vykonstruovaných politických procesech za komunistické totality. Herečka Lenka Krobotová přečetla její poslední dopis. Řečníci kritizovali současný vliv komunistické strany na dnešní českou politiku. Událost Světla pro Miladu Horákovou zakončila dnes, na Den památky obětí komunistického režimu, týdenní kampaň Jdu s hlavou vztyčenou. Vyvrcholila zapálením svíček na Kampě.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

Tip Deníku: V Muzeu Kampa v Praze začala výstava o Medě Mládkové

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná do pondělí 30. září. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na neděli 8. září.

Na Kampě začala výstava s názvem Meda Ambasadorka umění.

V pražském Muzeu Kampa začala výstava o Medě Mládkové

Výstava s názvem Meda Ambasadorka umění představuje sběratelku umění Medu Mládkovou prostřednictvím fotografických i filmových dokumentů, věcí, jimiž se obklopovala, i uměleckými předměty z její rozsáhlé sbírky. V Muzeu Kampa, které po návratu z emigrace v Praze založila, je výstava přístupná ode dneška. Vznikla u příležitosti 100. narozenin Mládkové, které připadají na 8. září.

Ladislav Novák v ateliéru Emanuela Ranného v Třebíči v pátek 23. července 1999.

Výstava připomene nepřehlédnutelnou osobnost, výtvarníka Ladislava Nováka

Třebíč - Na letní sezónu chystá Muzeum Vysočiny v Třebíči výtvarnou výstavu s názvem Ladislav Novák 1925-1999. „Touto výstavou si připomínáme dvacáté výročí úmrtí významného třebíčského výtvarníka, autora poezie i prózy, představitele surrealismu, ale také pedagoga třebíčského gymnázia,“ sdělil Michal Zábrš z třebíčského muzea.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Smrt Jana Palacha či Sametová revoluce. I to jsou témata výstav příštího roku

Výstavní projekty českých muzejních a galerijních institucí budou v příštím roce reflektovat také 30. výročí sametové revoluce nebo 50. výročí burcujícího činu Jana Palacha a jeho smrti. Připravené jsou ale i výstavy českých i zahraničních umělců, třeba Vladimíra Boudníka, Josefa Bolfa, Aleše Najbrta, Alberta Giacomettiho nebo francouzských impresionistů.