Kreativ

ŠTÍTEK: Museum Kampa

Nalajnovaná bílá čára původně součástí festivalu nebyla, dnes ale k němu neodmyslitelně patří.

Bílá čára je předzvěstí festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě už osm let

Jihlava – Již několik let se před zahájením Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, a středa na tradici navázala, objevuje v ulicích Jihlavy bílá čára. Jejím autorem je Vít Kraus. Kraus je jihlavský konceptuální umělec. „Úplně poprvé jsem čáru na zem použil na festivalu v Chebu, byla 
26 kilometrů dlouhá. Tomu se mi nyní nechce ani věřit," zavzpomínal umělec.

Gerald Scarfe kromě hudby ilustruje i politické dění nebo má na svědomí titulní animaci pro britský komediální seriál Jistě, pane ministře. Jako jeden z mála kreslířů a karikaturistů se za svoji práci může pochlubit řádem britského impéria.

V Praze dnes nebudou znít „jen" písně Pink Floyd. Vystavuje tu i jejich malíř

Malá Strana - Jako malý trpěl astmatem a většinu dětství strávil v nemocnici nebo doma v posteli. Svět kolem sebe si nemohl „ohmatat", a tak začal kreslit. Zpočátku kariéry maloval do katalogů klobouky, skleničky, židle a vše, co bylo potřeba. Posléze ho ale „idealizované" kresby na odiv přestaly bavit, a proto začal v malbách vyjadřovat svůj pohled na svět. „Tak jsem se dostal k satiře a zůstal u ní už celý život," říká Gerald Scarfe, slavný britský ilustrátor a karikaturista, jehož dílo v současnosti vystavuje Museu Kampa.

Gerald Scarfe přijel osobně na zahájení výstavy do pražského Musea Kampa

„Dvorní malíř“ skupiny Pink Floyd vystavuje v Praze

Praha – Jako malý trpěl astmatem a většinu dětství strávil v nemocnici nebo doma v posteli. Svět kolem sebe si nemohl „ohmatat", a tak začal kreslit. Zpočátku kariéry maloval do katalogů – klobouky, skleničky, židle a vše, co bylo potřeba. Posléze ho ale „idealizované" kresby na odiv přestaly bavit, a proto začal v malbách vyjadřovat svůj pohled na svět. „Tak jsem se dostal k satiře a zůstal u ní už celý život," říká Gerald Scarfe, slavný britský ilustrátor a karikaturista, jehož dílo v současnosti vystavuje v Museu Kampa.

Gerald Scarfe přijel osobně na zahájení výstavy do pražského Musea Kampa

„Dvorní malíř“ skupiny Pink Floyd vystavuje v Praze

Malá Strana – Jako malý trpěl astmatem a většinu dětství strávil v nemocnici nebo doma v posteli. Svět kolem sebe si nemohl „ohmatat", a tak začal kreslit. Zpočátku kariéry maloval do katalogů – klobouky, skleničky, židle a vše, co bylo potřeba. Posléze ho ale „idealizované" kresby na odiv přestaly bavit, a proto začal v malbách vyjadřovat svůj pohled na svět. „Tak jsem se dostal k satiře a zůstal u ní už celý život," říká Gerald Scarfe, slavný britský ilustrátor a karikaturista, jehož dílo v současnosti vystavuje v Museu Kampa.

Ilustrační foto.

Praha dá na památky poničené červnovou povodní pět milionů korun

Praha – Z památkově chráněných objektů poničila červnová povodeň nejvíce Muzeum Kampa v Sovových mlýnech. Mezi nejvíce poničenými pak byla i památková zóna Stromovka či zámek v Troji. Na jejich obnovu dá město pět milionů korun. Zároveň Praha poskytne peníze na opravu domů v okolí domu v Divadelní ulici, kde vybuchl na konci dubna plyn. Sdělil to náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09).

Ilustrační foto.

Škody v Muzeu Kampa jako v roce 2002, zámek v Troji se už otevřel

Do desítek milionů korun jdou škody, které vyčíslují povodněmi nejvíce postižené kulturní instituce v Praze. Škoda, kterou povodeň způsobila v budově Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že na Trojském zámku odhaduje škody na 30 milionů korun.

Ilustrační foto.

Škody v Muzeu Kampa jako v roce 2002, zámek v Troji se už otevře

Praha – Do desítek milionů korun jdou škody, které vyčíslují povodněmi nejvíce postižené kulturní instituce v Praze. Škoda, kterou povodeň způsobila v budově Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že na Trojském zámku odhaduje škody na 30 milionů korun.

Praha 1 kontroluje zaplavený Střelecký ostrov. Podle radnice městské části nebyl zničen tak, jak se očekávalo. Zřejmě ho bude možno veřejnosti otevřít od září. Revitalizace ostrova za 80 milionů korun přitom měla být hotova do konce června.

Praha 1 kontroluje zaplavený Střelecký ostrov

Praha /FOTOGALERIE/ - Zcela pod vodou se ocitl Střelecký ostrov, kde byla těsně před dokončením revitalizace za bezmála 80 milionů korun. Zbývalo prý už jen dokončit chodníky a osadit nové stromy. Zda velká voda kompletně zničila dvě nově budovaná dětská hřiště, nové osvětlení a vůbec veškeré nové zázemí Střeleckého ostrova, se uvidí, až zcela opadne voda.

Ilustrační foto.

Povodeň poničila Divadlo pod Palmovkou i Museum Kampa

Praha - Rozbouřený proud Vltavy znamená pro mnohá pražská divadla i galerie předčasné ukončení sezóny. Hrát se nebude v Ypsilonce, v Arše, v Dlouhé a v Divadle pod Palmovkou. Právě poslední jmenované je jedním z nejvíce postižených kulturních svatostánků. Podle slov jeho uměleckého ředitele Petra Kracika by mohlo být uzavřené kvůli rozsahu poškození až do října.

Ilustrační foto.

Povodeň poničila Divadlo pod Palmovkou i Museum Kampa

Praha - Rozbouřený proud Vltavy znamená pro mnohá pražská divadla i galerie předčasné ukončení sezóny. Hrát se nebude v Ypsilonce, v Arše, v Dlouhé a v Divadle pod Palmovkou. Právě poslední jmenované je jedním z nejvíce postižených kulturních svatostánků. Podle slov jeho uměleckého ředitele Petra Kracika by mohlo být uzavřené kvůli rozsahu poškození až do října.

JIŘÍ JUN při vernisáži výstavy v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě.

Jiří Jun kreslí čárky, zatímco jeho obrazy putují

Chodov - Kresby Jiřího Juna začaly putovat již v prosinci minulého roku. Nejprve odcestovaly do Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Tam byly k vidění do začátku února. Aktuálně jsou vystavené v Novém Městě na Moravě.

Ilustrační foto

Nohejbalistům vládly Sovovy mlýny

Plzeň – Agilní nohejbalový oddíl z Čižic uspořádal v Plzni na Borech již 5. ročník Plzeňského zimního turnaje trojic. Jedná se o jediný halový turnaj, který se v Plzni během zimy pořádá.

Obraz Františka Kupky Modrá

Dva rodáci se potkají v jedné síni

Opočno –  Jen dva dny dělí Opočno od slavnostního otevření nové stálé expozice připomínající nejvýznamnější rodáky, malíře Františka Kupku a hudebního skladatele Luboše Sluku.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Rodáci se dočkali své stálé expozice

Opočno – Již zanedlouho, tedy 22. září, se bude konat na prvním nádvoří zámku slavnostní otevření stálé expozice dvou místních slavných rodáků, malíře Františka Kupky, který překročil svou malířskou tvorbou hranice mnoha zemí, a hudebního skladatele Luboše Sluky.

VÝSTAVA PRACÍ Otty Gutfreunda bude v Trutnově k vidění do 13. října.

Galerie v Trutnově představuje světového sochaře Ottu Gutfreunda

Trutnov - Výtvarník a rodák ze Dvora Králové bývá považován za kubistického klasika oboru. Žádný z výtvarných umělců regionu nezasáhl do světového umění více než Otto Gutfreund. I když to dnes většina lidí ani netuší. A pokud si někdo na jeho dílo vzpomene, tak nejspíše v souvislosti s monumentálním pomníkem Babičky v Ratibořicích, jehož je autorem.

Z výstavy František Kupka - Čtyři příběhy bílé a černé.

Kupka 
se usadí. Natrvalo

Opočno - Slavný opočenský rodák a malíř na svou stálou expozici čekal od šedesátých let. 
Od září ji bude mít v areálu zámku.

Na vernisáž je Opočno připraveno

Na vernisáž je Opočno připraveno

Opočno - Příprava další výstavy věnované dílu Františka Kupky prožívá poslední hodiny, vernisáž je naplánována v Mariánském kostelíku už na zítřek.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Díla malíře Kupky přiletěla do Prahy

Praha – Nově získaná Kupkova díla dnes přivezl do Prahy vládní speciál, v kterém se vracel z návštěvy Spojených států ministr obrany Alexandr Vondra.

Meda Mládková s jedním z Kupkových obrazů.

Meda Mládková přivezla do ČR sbírku malíře Kupky

Praha - Česká mecenáška umění Meda Mládková koupila v USA pro Museum Kampa kolekci 44 prací malíře Františka Kupky, jednoho z nejvýznamnějších českých umělců, jehož obrazy trhají na aukcích rekordy.

Ředitelka GASK Jana Šorfová. 13. 4. 2011

Jana Šorfová: Do práce v GASK jsem zapálená

Kutná Hora /ROZHOVOR/ -Mezinárodní výstavy moderního umění a další zvyšování prestiže galerie sídlící v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Takové jsou ve zkratce plány nové ředitelky GASK (Galerie Středočeského kraje) Jany Šorfové.

Vánoční veletrh umění v Galerii Středočeského kraje. 11.12.2010

Novou ředitelkou GASK se stala Jana Šorfová

Kutná Hora - Nástupkyní Jana Třeštíka v čele Galerie Středočeského kraje (GASK) se stala Jana Šorfová, dosavadní výkonná ředitelka Nadace Jana a Medy Mládkových - Museum Kampa. Verdikt výběrové komise v pondělí definitivně potvrdila rada Středočeského kraje. Verdikt výběrové komise v pondělí definitivně potvrdila rada Středočeského kraje.

Ilustrační foto

Středočeská galerie střídá šéfy

Praha - Nového vedení se v pondělí dočkala Galerie Středočeského kraje (GASK). Krajští radní schválili doporučení výběrové komise, jež posuzovala přihlášky dvou uchazečů, a potvrdili tak ve funkci ředitelky 43letou Janu Šorfovou.

Vánoční veletrh umění v Galerii Středočeského kraje. 11.12.2010

Novou ředitelkou GASK se stala Jana Šorfová

Kutná Hora - Nástupkyní Jana Třeštíka v čele Galerie Středočeského kraje (GASK)se stalaJana Šorfová, dosavadní výkonná ředitelka Nadace Jana a Medy Mládkových - Museum Kampa.

Ke strojkům se vážou i obrazy – plány strojů.

Jírovy roztodivné strojky na pražské Kampě nadchly

Praha, Louny /VIDEO/ - Výstavu lounského umělce si mohou zájemci prohlédnout do března. Hravé, pohyblivé, vřeštící a zároveň geniálně propracované strojky umělce Václava Jíry totiž nadchly návštěvníky pražského Muzea Kampa.

Výstava v Domě Umění v Ostravě s názvem Stopy ohně.

Opavané, vydejte se hledat Stopy ohně do Ostravy

Opava, Ostrava /FOTOGALERIE/ - V ostravském Domě umění byla včera zahájena výstava nazvaná Stopy ohně, která – byť na malém prostoru – představuje jedinečnou tvorbu devatenácti umělců, jejichž tématem, inspirací či výrazovým prostředkem se stal oheň.

Z vernisáže výstavy Stopy ohně v ostravském domě umění

Stopy ohně v letní Ostravě

Ostrava - V ostravském Domě umění byla v úterý zahájena výstava nazvaná Stopy ohně, která – byť na malém prostoru – představuje jedinečnou tvorbu devatenácti umělců, jejichž tématem, inspirací či výrazovým prostředkem se stal oheň.

Městské muzeum Dvůr Králové

Unikátní výstava připomene sochaře Otto Gutfreunda

Dvůr Králové - Zítra začíná vernisáží dlouho připravovaný projekt, díky němuž budou v regionu vystavena unikátní sochařská díla Otty Gutfreunda. Ta budou soustředěná z nejvýznamnějších galerií naší republiky.

Šperky, které zdobí jak ženy tak i moderní interiér, předvedla designérka Liběna Rochová (vpravo). Skleněné objekty vytvořil Petr Novotný ze sklárny Ajeto.

Skláři svoje řemeslo umějí

Nový Bor, Praha - Podle slov Petra Novotného, spolumajitele Ajeto, je v krizi sklářský průmysl, nikoliv umění českých sklářů.

VYZNAMENÁNÍ. Starosta Opočna Štěpán Jelínek přijímá z rukou ministryně obrany Vlasty Parkanové vyznamenání Zlatá lípa in memoriam Františku Kupkovi.

Františku Kupkovi in memoriam

Opočno - Odpověď na otázku, kdo byl František Kupka, už by neměla dělat problém školní mládeži v Opočně, Dobrušce, okolí, ale ani dospělým obyvatelům regionu.

Ohlédnutí za bukovanským koštem

Bukovany - Koštu v Bukovanech se nedávno zúčastnila i známá módní návrhářka Liběna Rochová. Známá je především spoluprací s Lucií Bílou.

Werichovu vilu by měla dalších čtyřicet let spravovat Nadace Jana a Medy Mládkových.

O Werichově vile se dosud nerozhodlo

KAMPA - Podmínky pronájmu Werichovy vily stále nejsou definitivně známy. Zastupitelstvo Prahy 1ve čtrvtek 22. listopaduprojednávalo nájemní smlouvu, rozhodnutí ale nakonec odsunulo o další dva týdny.

Meda Mládková a Jiří Suchý se při křtu svazku korespondence V+W sešli v Muzeu Kampa.

V+W si psali přes oceán

PRAHA - Jiří Suchý ve čtvrtek spolu s Medou Mládkovou v jejím Muzeu Kampa pokřtil nový svazek korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Meda Mládková na diskusi, kde se dočkala spíše kladných ohlasů na její činnost.

S Medou Mládkovou o Františku Kupkovi

VÝCHODNÍ ČECHY - Zástupci Královéhradeckého kraje navštíví v pátek dopoledne pražské Museum Kampa, aby vyjádřili své uznání známé sběratelce moderního umění a mecenášce paní Medě Mládkové za její přínos české kultuře a trvalou péči o odkaz Františka Kupky.

Meda Mládková na diskusi, kde se dočkala spíše kladných ohlasů na její činnost.

S Medou Mládkovou o Františku Kupkovi

VÝCHODNÍ ČECHY - Zástupci Královéhradeckého kraje navštíví v pátek dopoledne pražské Museum Kampa, aby vyjádřili své uznání známé sběratelce moderního umění a mecenášce paní Medě Mládkové za její přínos české kultuře a trvalou péči o odkaz Františka Kupky.

Své umění přijedou na festival předvést opravdoví mistři kuchaři.

Gurmáni mají na Kampě hody

PRAHA - Baštou milovníků dobrého jídla a pití je od 7. září do neděle 9. září 2007pražské Museum Kampa v Sovových mlýnech. Na gurmánskou party tam zve návštěvníky Prague Food Festival 2007, který představuje umění šéfkuchařů, barmanů, výčepních a sommeliérů. Pochutnat si mohou na nabídce nejlepších pražských restaurací vyhodnocených ve výběru Maurerův Grand Restaurant.

Meda Mládková na diskusi, kde se dočkala spíše kladných ohlasů na její činnost.

Na diskusi přišli převážně fanoušci Medy

KAMPA - V děkovný ceremoniál se proměnilo veřejné slyšení, na kterém mělo Museum Kampa představit svůj záměr s Werichovou vilou. Tu chce získat do nájmu na devadesát let. Zda ji od Prahy 1 dostane, rozhodne místní zastupitelstvo.

Ve vile by mohl vzniknout společenský sál, knihovna i byt.

O pronájmu Werichovy vily dosud není rozhodnuto

PRAHA 1 - Další z výběrových řízení na pronájem Werichovy vily bylo v třetím srpnovém týdnu neúspěšně ukončeno. Radní první městské části ho zrušili, protože do konce uzávěrky druhého kola nedošla na radnici žádná nabídka. Přesto ale v pondělí 13. srpna 2007 schválili záměr pronajmout vilu Muzeu Kampa – Nadaci Jana a Medy Mládkových.

SVĚTOZNÁMÁ. Warholova Marilyn na Kampě.

Warholův dialog se smrtí a lhostejností

PRAHA - Vejdete-li do výstavního prostoru Musea Kampa, kde je ode dneška k vidění výstava děl Andyho Warhola, máte pocit důvěrného dialogu s umělcem samým, přestože už dvacet let nežije. Bylo mu jen 58 let a zemřel nečekaně.

Ilustrační foto

Sobotní noc muzeí

PRAHA - Celkem pětačtyřicet objektů– muzea, galerie, kulturní památky a jiné lokality–budou moci zájemci navštívit během v pořadí čtvrté Pražské muzejní noci, která odstartuje v sobotu 14. června 2007 v 19 hodin a skončí hodinu po půlnoci.

Hurvínek dětem rád prozdradil, na kterém stanovišti si užijí největší legraci.

Víkend v metropoli patřil dětem

PRAHA - Víkend na mnoha místech metropole se nesl ve znamení pátečního Mezinárodního dne dětí. Akce pro nejmenší pořádala obchodní centra, divadelní spolky, ale například také muzea.

Návrhářka Liběna Rochová představila Dialog v pohybu

PRAHA - V pohybu dnes představila své oděvní objekty z kolekce Dialog návrhářka Liběna Rochová. Na secesním schodišti v sídle svého studia na Malostranském náměstí nabídla pražskému publiku exkluzivní modely, které koncem loňského listopadu uchvátily americké diváky na přehlídce Czech Bene Fashion a letos v dubnu na výstavě v České národní budově v New Yorku. Ve Studiu LR mohou návštěvníci vidět expozici do 15. června.