Kreativ

ŠTÍTEK: Museum Kampa

Pablo Picasso: Dívenka s holubicí vede nocí slepého Minotaura.

Muzeum Kampa vystavuje Picassův cyklus grafik o jeho vášních

Pod názvem Vášeň a vina vystavuje Muzeum Kampa rozsáhlý grafický cyklus slavného umělce Pabla Picassa. Série 100 výjevů ze života umělce a jeho zápasu o tvorbu pochází ze 30. let minulého století a podle autorů výstavy ji lze pokládat i za autorův deník. Díla jsou zapůjčená z Muzea královny Sofie v Madridu, v Praze se prezentují poprvé. Pro návštěvníky se výstava otevře dnes a potrvá do 15. ledna.

Sovovy mlýny v historii čelily řadě přestaveb

Mlýny i bývalá akademie věd. Víte, k čemu dřive sloužila budova Musea Kampa?

Muzeum 21. století. Dříve mlýn, hospodářský dvůr, zelinářská zahrada či Československá akademie věd. Tak by šly ve zkratce popsat Sovovy mlýny, dnes známé spíše jako Museum Kampa. První zmínky o budově pochází ze 14. století. Stavení muselo za svou dlouholetou existenci však čelit neblahým ranám osudu jako požáru či povodním. Na jeho přestavbě se také podíleli významní architekti jako Josef Zítko či Josef Schulz.

Jan Zrzavý - Dáma se závojem a meditace.

Museum Kampa v „Zrzavé“ melancholii

Zadumané krajiny a postavy, přístavy, cesty. Volání dálek i chvíle usebrání. Obrazy Jana Zrzavého poznáte na první pohled. Teď se usadily v pražském Museu Kampa.

Do Velenic se vrátil sochař Vladimír Škoda

V Muzeu Kampa jsou objekty sochaře Škody, další budou v Troji

Dílo českého sochaře Vladimíra Škody, který desítky let od emigrace v roce 1968 žije a tvoří ve Francii, představuje Muzeum Kampa. Expozice se jmenuje Mysterium Cosmographicum Johannes Kepler, badatelská činnost rudolfinského matematika a astronoma je totiž Škodovou celoživotní inspirací. Vladimír Škoda pracuje s abstraktními formami, které jsou inspirovány především kosmickými tělesy a s nimi souvisejícími teoriemi.

František Kupka Prisme.

V Paříži začne velká retrospektiva malíře Františka Kupky

Velká retrospektivní výstava malíře českého původu Františka Kupky, který patří k průkopníkům abstraktního malířství, začne příští týden v Paříži. Kupka (1871 až 1957) většinu svého života strávil na pařížském předměstí Puteaux, pochován je na hřbitově Pere-Lachaise. Výstavu připravuje ve spolupráci s francouzskými a finskými partnery Národní galerie v Praze (NG). Představí malířovo dílo v celé jeho šíři, od raných prací z 90. let 19. století až po abstraktní práce z 50. let 20. století.

Muzeum Kampa.

Výstava ukazuje tvorbu v Česku málo známého grafika Sováka

Dílo Pravoslava Sováka, grafika a malíře známějšího více v zahraničí než doma, vystavuje ode dneška Muzeum Kampa. Retrospektivní výstava uvádí výběr Sovákových nejvýraznějších prací a jeho tvorbu z různých časových období od konce padesátých let, přes tvorbu z let sedmdesátých až po současnost. Není uspořádána chronologicky, drží se jednotlivých autorových témat, k nimž patří třeba město.

Krajina předměstí

Nostalgický svět Kamila Lhotáka se vrací. Ve správnou dobu

/FOTOGALERIE/ Nostalgie starých aut, balonů či vzducholodí. Tím vším bojoval Kamil Lhoták proti smutku plynoucímu mimo jiné z politických zvratů 40. a 50. let 20. století. Třeba jeho svět zafunguje i nyní. Můžeme do něj vkročit na výstavě v Obecním domě. 

Obraz Kamila Lhotáka.

Retrospektivní výstava Kamila Lhotáka v Praze nabídne 102 děl

Výstava malíře a ilustrátora Kamila Lhotáka s názvem Retrospektiva, která se v pražském Obecním domě koná od 7. února do 22. dubna, nabídne 102 olejomaleb. Kolekce je největším výběrem jednoho z nejoblíbenějších českých autorů 20. století. Vystavovaná díla poskytlo 31 privátních sběratelů a 17 státních institucí. Návštěvníci uvidí také 19 obrazů, které nikdy nebyly vystaveny. Novináře o tom dnes informoval kurátor Jakub Sluka.

Egon Schiele Art Centrum společně s Museem Kampa a Věrou Mirvaldovou představují dílo Vladislava Mirvalda.

Výstava Vladislava Mirvalda bude k vidění jen do konce ledna

Český Krumlov - Egon Schiele Art Centrum společně s Museeum Kampa do Českého Krumlova přivezlo výstavu sto dvacet děl Vladislava Mirvalda, výtvarníka, pedagoga a fotografa a jedné z klíčových osobností českého konstruktivního umění.

Muzeum Kampa.

Muzeum připomene tvorbu Jaroslava Vožniaka, získalo jeho díla

Výstava malíře, autora objektů, kreslíře a grafika Jaroslava Vožniaka (1933 až 2005) začne dnes odpoledne v Muzeu Kampa. Podle jejích autorů Vožniakova tvorba patří k nejvýraznějším projevům českého umění druhé poloviny 20. století v širokém proudu takzvané české grotesky a reflexe pop artu. Muzeum kolekci Vožniakových děl reprezentujících celou jeho tvorbu získalo jako novou akvizici, díla z této sbírky budou na veřejnosti vystavená poprvé.

Muzeum Kampa v Praze.

Muzeum Kampa vystavuje práce Emila Filly z 30. let

Výstavu slavného malíře, jednoho z průkopníků moderního umění v Česku a také jednoho z nejoblíbenějších autorů současných sběratelů umění připravilo Muzeum Kampa. Kurátor Karel Srp ji připravil jako bližší představení jednoho z Fillových tvůrčích období a zasadil je do kontextu dalších představitelů české moderny. Výstava nazvaná Muž s hořící hřívou! Emil Filla a surrealismus 1931-1939 potrvá do 11. února a doprovází ji obsáhlý katalog.

Muzeum Kampa.

Muzeum Kampa vystavuje abstraktního malíře Jaroslava Paura

Praha - Retrospektivní výstava malíře Jaroslava Paura (1918 až 1987) bude od středy přístupná v Muzeu Kampa. V průřezu autorovy tvorby bude představeno na 110 olejomaleb z období od roku 1943 až do roku jeho smrti, od níž letos uplyne 30 let. Paur byl zpočátku ovlivněn expresivními tendencemi válečných let, později si oblíbil tematiku města a v 60. a 70. letech měla jeho malba aktuální rysy abstrakce a informelu. Výstava chce přiblížit veřejnosti méně známého autora a potrvá do 15. října.

Olbram Zoubek

Vzpomínka na milovníka života, sochaře Olbrama Zoubka

Odešel Olbram Zoubek. Velký sochař a charakter, autor Palachovy posmrtné masky, Rytíř české kultury. Galantní a veselý společník s pochopením pro radosti života. Náš poslední rozhovor na podzim 2013 se odbýval v devět ráno ve společnosti panáčka slivovice, slaniny a jeho štíhlých soch. Stěhoval je tehdy na svou velkou retrospektivu, kterou mu na přelomu roku 2013 a 2014 věnovali kurátoři v Jízdárně Pražského Hradu.

Dílo Tomase Rajlicha.

Výstava na Kampě ukáže práce Tomase Rajlicha

Praha - Abstraktní malbu Tomase Rajlicha, malíře českého původu, který velkou část života strávil v Nizozemsku, ukazuje Muzeum Kampa. Na dosud nejrozsáhlejší Rajlichově výstavě v České republice jsou dosud neviděné práce a také soubor prací na papíře. Výstava má název Tomas Rajlich: zcela abstraktní retrospektiva a potrvá do 30. července.

Jana Lota.

Jana Lota: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Hudebnice Jana Lota pochází z Krušných hor. Právě dětství strávené v tamním prostředí se jí stalo inspiraci při tvoření jejího nejnovějšího alba Do světla, které se křtilo na konci loňského roku v experimentálním prostoru NoD v Praze. V polovině února zpěvačka zahájila sérii jarních koncertů, kde album představuje na živo. V metropoli vystoupí dnes, na dvojkoncertu s Barborou Muchovou v Praha Cargo Gallery.

Adolf Born

Posmrtní přehlídka děl Adolfa Borna začíná v Muzeu Kampa

Retrospektivní výstavu díla Adolfa Borna uspořádalo rok po jeho smrti Muzeum Kampa. Jmenuje se Jedinečný svět a snaží se přiblížit tvorbu grafika a ilustrátora v co největší šíři. Začíná pracemi z 60. let a ukazuje také poslední dílo, které autor dokončil den před svou smrtí, 21. května 2016.

Jiří Kolář před jednou ze svých koláží.

V brazilském Sao Paulu otevřeli výstavu Jiřího Koláře

V brazilském Sao Paulo byla otevřena výstava českého výtvarníka, básníka a překladatele Jiřího Koláře. Podle brazilské agentury Agencia Brasil jde o první samostatnou expozici Kolářových děl v Brazílii. Výstava jednoho ze stěžejních českých umělců 20. století, který proslul zejména vlastními technikami různých druhů koláží, má být v Sao Paulu otevřena do 2. dubna.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016

Nejvíce lidí loni přišlo na výstavu o Karlu IV. do Národní galerie

Praha - Nejvíce lidí se loni přišlo z výstav výtvarného umění podívat na expozici Císař Karel IV. 1316-2016, kterou připravila Národní galerie v Praze s německými partnery. Za čtyři měsíce ji vidělo 92.857 návštěvníků a denní průměr činil 692 lidí. Co do denního průměru byla ale nejnavštívenější výstava Vnímání, kterou pro českobudějovický Dům umění připravil architekt Jan Šépka. Za 24 dní jí prošlo 36 tisíc návštěvníků, 1500 denně. Neobvyklá výstava ale byla přístupná zdarma, což pravděpodobně počet zájemců zvýšilo.

Muzeum Kampa v Sovových mlýnech. Ilustrační foto.

Muzeum Kampa vystavilo umění 60. let ze dvou privátních sbírek

Praha - Více než 200 děl českých a slovenských tvůrců, která vznikla v 60. letech, vystavuje Muzeum Kampa. Vedle této sbírky, jíž položila základ sběratelka Meda Mládková, jsou na výstavě díla z další privátní kolekce, z Galerie Zlatá husa. Mezi 86 autory jsou například Václav Boštík, Jiří Kolář, Mikuláš Medek či Adriena Šimotová. Zároveň tu jsou vystavené práce autorů, kteří dnes sice nejsou veřejnosti tak známí kvůli dobovým okolnostem, ale jejichž tvorba dotváří neopakovatelnou atmosféru 60. let, řekli v pátek pořadatelé novinářům.

Liběna Rochová.

Liběna Rochová: Jaká místa v Praze mám ráda

Praha - Známá módní návrhářka Liběna Rochová, ověnčená cenami, je sice rodačkou z Brna, na Prahu ale nedá dopustit. Má zde byt, ateliér i práci. Kromě své designérské profese se věnuje také výuce mladých talentů na UMPRUM, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. Jako člověk s uměleckou duší v Praze nejraději navštěvuje místa, která neztratila svůj genius loci. Ráda proto zavítá do uliček Malé Strany či ze svého ateliéru pozoruje Vltavu a dechberoucí pohled na Karlův most. Dopustit nedá ani na muzea a galerie. Nejvíce obdivuje Museum Kampa a DOX.

Werichovka ožívá.

OBRAZEM: Werichovu vilu oživilo umění

Praha /FOTOGALERIE/ - Museum Kampa uspořádalo v sobotu v okolí Werichovy vily na pražské Kampě akci s názvem Werichovka ožívá. Pro rodiče a děti byla připravena bojová hra, během níž se mohli seznámit se slavnými obyvateli vily. V Sovových mlýnech si pak mohli vyrobit vlastní umělecké dílo. 

Werichova vila.

Werichova vila se veřejnosti otevře na jaře příštího roku

Praha - Werichova vila na pražské Kampě se veřejnosti otevře na jaře příštího roku. Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér. V sobotu to řekla mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Vilu vlastní městská část, po skončení oprav ji bude spravovat Museum Kampa, které je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových.

Židovské muzeum v Praze.

Do židovského muzea a na Petřín přišlo v létě přes 300 tisíc lidí

Praha - Do pražského židovského muzea a na rozhlednu na Petříně přišlo v létě přes 300 tisíc lidí. Zrcadlové bludiště v jejím sousedství přilákalo 194 tisíc návštěvníků. Tisíce lidí denně mířily navzdory bezpečnostním kontrolám i na Pražský hrad, na návštěvnosti placených prostor se neprojevily. Rekordně brzy uvítala letos miliontého návštěvníka pražská zoo.

Muzeum Kampa v Sovových mlýnech. Ilustrační foto.

SERVIS: Muzeum Kampa otevře své expozice. Zdarma, na dvě hodiny

Praha - Muzeum Kampa otevře večer na dvě hodiny zdarma své expozice. Ke zhlédnutí bude i výstava s díly Františka Kupky a Otto Gutfreunda, kteří se v roce 1918 výtvarně zapojili do příprav vzniku státu. U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1, 28. října, od 19 hodin

Výstava obrazů Josefa Istlera v Muzeu Kampa.

Muzeum Kampa vystavuje abstraktní díla Josefa Istlera

Praha - Výstavu malíře Josefa Istlera, představitele surrealismu a později informelní malby, připravilo Muzeum Kampa. Malíř a grafik Josef Istler (1919 až 2000) patří podle pořadatelů k protagonistům evropského informelu. Byl jedním z nejvýznamnějších českých malířů, hlásících se k surrealismu. Poslední aktivní člen Skupiny Ra se později věnoval abstraktní malbě a knižní ilustraci.

Kolona v Uhříněvsi. Ilustrační foto.

KRÁTCE: V Uhříněvsi budou kolony

Praha - Frekventovanou ulici Přátelství v Uhříněvsi čeká uzavírka. Od 10. do 21. října bude omezen provoz v ulici v úseku před křižovatkou s náměstím Protifašistických bojovníků ve směru z centra. Důvodem je rekonstrukce kanalizační přípojky.

Werichova vila na Kampě. Ilustrační foto.

Werichova vila na Kampě by měla být opravená do konce roku

Praha - Werichova vila na Kampě by měla být opravená do konce letošního roku, oprava se tak zpozdí o pět měsíců proti původnímu harmonogramu. V pondělí to sdělila Veronika Blažková, mluvčí městské části Praha 1, jež budovu vlastní. Ve vile vznikne Kulturně společenské centrum Voskovce a Wericha, provozovat ho bude nadace Jana a Medy Mládkových.

Milada Horáková před soudem

Na Kampě večer zazáří světla za oběti komunistických režimů

Praha - Světlo na památku Milady Horákové i všech dalších obětí komunistického režimu mohou přijít lidé zapálit dnes večer na pražskou Kampu. Dnešek je výročním dnem smrti statečné ženy, kterou v roce 1950 popravili komunisté po vykonstruovaném procesu. 

Milada Horáková s prezidentem Benešem na snímku z roku 1947

Stužky s trikolorou a provazem připomenou popravu Milady Horákové

Praha – Stužky s trikolorou a provazem připomenou popravu političky Milady Horákové. Rozdávat je jako součást kampaně Jdu s hlavou vztyčenou budou lidé v ulicích, bude možné si je i sám vyrobit ve výtvarných dílnách v Muzeu Kampa. O kampani novináře informovala platforma Bezkomunistů.cz. Horáková byla jedinou ženou z popravených politických vězňů, od její smrti 27. června uplyne 66 let.

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Zámek v Moravském Krumlově zahájil výstavní sezonu, naděje na dražbu slábne

Moravský Krumlov – Téměř rok trvající záměr radnice v Moravském Krumlově koupit tamní zámek může dojít naplnění už koncem měsíce. Zámek má prodávat soudní exekutor. Ten však od ledna čeká na rozhodnutí soudu o insolvenčním návrhu, který podala na majitele zámku východočeská firma usilující o zaplacení soudem uznané pohledávky. Z posledního vyjádření majitele pro soud plyne, že naděje na brzkou dohodu klesají.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji od 27. května do 1. června aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

Ilustrační foto

Výstava připomene Kupkovu retrospektivu před 70 lety

Praha - Jako připomínku 70. výročí první retrospektivní výstavy Františka Kupky v pražském Mánesu se na stejném místě uskuteční krátká přehlídka jeho děl. Pořádá ji aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, jež má v Mánesu svou výstavní síň.

Werichova vila v pražském parku Kampa.

Oprava Werichovy vily: otevření v nedohlednu

Praha - Budova čp. 501 na pražské Kampě známá jako Werichova vila se po letech chátrání konečně dočkala rekonstrukce. Poté, co už před rokem zastupitelstvo městské části Praha 1 rozhodlo o novém nájemci, kterým se stalo Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, se zdálo, že se muzeum otevře veřejnosti do několika měsíců.

V pondělí se Fischer a Zeman sešli v Lánech, kde uctili památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Fischer pokračuje v návštěvě Česka, ocenil české moderní umění

Praha - Prohlídkou galerie moderního umění Museum Kampa a setkáním ve firmě Reiwag/Komwag zahájil rakouský prezident Heinz Fischer druhý den své návštěvy České republice. Na Kampě zhlédl výstavy českých autorů Františka Kupky a Karla Trinkewitze. Během přibližně hodinové komentované prohlídky ho zaujaly Trinkewitzovy politické koláže i Kupkovy abstraktní obrazy.

Výstava Karla Trinkewitze v Muzeum Kampa potrvá do 15. 5. 2016.

OBRAZEM: Kampa vzdává hold Karlu Trinkewitzovi

Praha - Obsedantní básník, vetešník, aktivista. Popsat několika slovy postavu signatáře Charty 77, novináře a humoristy Karla Trinkewitze není snadné. Právě jemu se věnuje současná výstava Muzea Kampa v Praze. Stěžejní metodou tohoto umělce je koláž, kterou využíval jak ve výtvarném umění, tak v literatuře. Byl fascinován slovy. Písmo se stalo jeho fetišem.

Výstava Karla Trinkewitze v Muzeum Kampa potrvá do 15. 5. 2016.

OBRAZEM: Kampa vzdává hold Karlu Trinkewitzovi

Praha - Obsedantní básník, vetešník, aktivista. Popsat několika slovy postavu signatáře Charty 77, novináře a humoristy Karla Trinkewitze není snadné. Právě jemu se věnuje současná výstava Muzea Kampa v Praze. Stěžejní metodou tohoto umělce je koláž, kterou využíval jak ve výtvarném umění, tak v literatuře. Byl fascinován slovy. Písmo se stalo jeho fetišem.

Výtvarník Zdeněk Smetana.

V Pařezové chaloupce je smutno. Odešel Zdeněk Smetana

Praha /FOTOGALERIE/ - Jeho kreslené hrdiny zná snad každý dětský divák. Příběhy Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka či Malé čarodějnice by ztratily velký kus kouzla, nemít osobitý výtvarný výraz z „tužky" svého autora, Zdeňka Smetany. Výtvarník, animátor a ilustrátor, jehož osobitá poetika se nejsilněji promítla do série Večerníčků, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu devadesát let.

Výtvarník Zdeněk Smetana.

V Pařezové chaloupce je smutno. Odešel Zdeněk Smetana

Praha /FOTOGALERIE/ – Jeho kreslené hrdiny zná snad každý dětský divák. Příběhy Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka či Malé čarodějnice by ztratily velký kus kouzla, nemít osobitý výtvarný výraz z „tužky" svého autora, Zdeňka Smetany. Výtvarník, animátor a ilustrátor, jehož osobitá poetika se nejsilněji promítla do série Večerníčků, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu devadesát let.

Mecenáška umění Meda Mládková u jedné ze tří úzce souvisejících maleb se stejným názvem Vanoucí modře od Františka Kupky

Museum Kampa otevřelo dvě nové výstavy domácím velikánům

Praha - Stylově v modré. Tak přišla na otevření další „kupkovské" výstavy svého srdečního autora v Museu Kampav Praze jeho zakladatelka a sběratelka umění Meda Mládková. Expozice nazvaná Vanoucí modře představuje tři nedílně spjaté Kupkovy obrazy, jež ukazuje v zásadních souvislostech.