Kreativ

ŠTÍTEK: mýtus

Toto není kachna! je mottem šestého ročníku Sametového posvícení. Jde o průvod masek s hudbou a alegorickými vozy centrem Prahy, který každoročně pomocí satiry poukazuje na aktuální společenská témata a představuje i ty, kdo se těmito tématy zabývají. Sam

Satirický průvod připomene 17. listopadu nebezpečí „fake news"

Prahou projde 17. listopadu satirický průvod Sametové posvícení, který letos upozorní na nebezpečí poplašných zpráv (tzv. „fake news"). Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámili organizátoři akce. Průvod „Toto není kachna" upozorní na kritické myšlení. Ve čtvrtek o tom informovaly České noviny. 

Ilustrační foto

Florbalisté Skutče s jedním bodem

Skuteč - V neděli pokračovala 2. kolem regionální liga mužů. Na florbalisty Skutče čekal tradičně silný celek Pardubic a nováček v soutěži z Náchoda.

Karel Vácha

Karel Vácha Šírlův zkrat neomlouvá, ale na rozhodčí má svůj vlastní názor

Hluboká nad Vltavou – Zkrat bývalého fotbalového reprezentanta Radka Šírla, který při divizním utkání mezi Zbuzany a Vysokým Mýtem inzultoval rozhodčího a zápas byl následně předčasně ukončen (dostal za něj dvouletý trest zákazu činnosti), neunikl ani pozornosti historicky nejlepšího střelce českobudějovického Dynama Karla Váchy.

Ilustrační foto

Události týdne: Zahrada vstupuje do zimního režimu

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Pondělním dnem začíná v Zoo Dvůr Králové zimní sezona, mění se proto například otevírací doba. Pokladny jsou nyní otevřené od 9 do 16 hodin, v zoo je ale možné zůstat i déle. V provozu budou všechny vnitřní pavilony a expozice, ve venkovních výbězích ale budou zvířat pobývat kratší dobu než v létě.

Radek Šírl v dresu Zbuzan

Bývalý reprezentant Šírl běsnil v divizi, kde inzultoval rozhodčího!

Střední Čechy - Ve své bohaté sbírce má i prvenství v Poháru UEFA, sobotní zápas si ale bývalý reprezentant Radek Šírl za rámeček rozhodně nedá. Ve 36. minutě dopoledního duelu divize C mezi Zbuzany s Vysokým Mýtem inzultoval rozhodčího Matěje Cichru, načež bylo utkání za stavu 0:1 předčasně ukončeno!

O Českém lese si povídali odborníci i laici v refektáři Muzea Českého lesa v Tachově.

V Českém lese výrazně ubývá raků, zaznělo v muzeu

Tachov – Příznivci Českého lesa se sešli v refektáři muzea v Tachově, aby si vyslechli poutavá vyprávění o přírodních i historických zajímavostech. Schází se takto už od roku 2011 a organizátoři volí místo k setkání střídavě na Domažlicku a Tachovsku.

Ilustrační foto

Mýtu nevadila horká půda v Lubech

Mýto – Ve fotbalovém krajském přeboru si počíná srdnatě nováček z Mýta. je druhý, i když s uctivým odstupem za suverénním Tachovem.

Tenorista Titusz Tóbisz

Intrikán Jago řádí v Otellovi

Premiéru Verdiho opery Otello uvedl ve čtvrtek večer operní soubor Národního divadla moravskoslezského (NDM). V titulní roli se představí slovenský tenorista Titusz Tóbisz v alternaci s Gianlucou Zampierim.

Ilustrační foto

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek v první den voleb otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Ilustrační foto

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Pardubicko - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek v první den voleb otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Ilustrační foto

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Chrudim, Pardubický kraj - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek v první den voleb otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Tudy povede silnice R35. Vykolíkováno je, ale v trase u obce Časy jsou stále pozemky, o které se vedou spory.

Tendr na stavbu dálnice D35 k Vysokému Mýtu finišuje

Pardubický kraj - Z hlediska předvolební kampaně s křížkem po funuse, totiž v pátek - v první den voleb - otevře pardubické Ředitelství silnic a dálnic obálky s nabídkami stavebních firem na stavbu prvních dvou úseků dálnice D35 z Opatovic nad Labem k Vysokému Mýtu.

Františkovy Lázně - Celoevropsky jedinečná rehabilitační klinika by mohla do dvou let vzniknout ve Františkových Lázních. Zařízením se 150 lůžky by ročně prošlo až 2000 pacientů. Díky projektu by se navíc zachránily unikátní Luisiny lázně.

Nová klinika vrátí lidi zpět do života

Františkovy Lázně - Celoevropsky jedinečná rehabilitační klinika by mohla do dvou let vzniknout ve Františkových Lázních. Zařízením se 150 lůžky by ročně prošlo až 2000 pacientů. Díky projektu by se navíc zachránily unikátní Luisiny lázně.

Z utkání FK Kolín - Vysoké Mýto (2:3).

Kolín doma prožil další kolaps

Kolín – Už to vypadalo, že zlomí prokletí domácích zápasů. Ale nezlomili. Přestože fotbalisté Kolína vedli po první půli nad Vysokým Mýtem o gól, nakonec v dalším kole divizní skupiny C prohráli 2:3. Na podzim na výhru před svými fanoušky stále čekají.

Policie. Ilustrační foto.

Pražské ženy hlásí asi jen pět procent znásilnění

Poslední tři roky se počet nahlášených případů v metropoli drží nad hranicí stovky. Většina zneužívání se odehrává doma za zavřenými dveřmi. Měla vyzývavé oblečení a byla opilá. Říkala si o to. Problematiku znásilnění stále provází řada mýtů. Tím nejkřiklavějším zůstává, že si za to oběť může sama. V metropoli jen za letošek policie eviduje 76 případů. 

Ilustrační foto

Na co kam: Kriminalisté odhalí tajemství DNA

Hradec Králové - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové si v rámci takzvaného Týdne knihoven, který nese podtitul Zločin v knihovně, připravila pro veřejnost ve středu od 18 hodin program pod vedením specialisty na forenzní genetiku Daniela Vaňka.

Ilustrační foto.

Chodci nejsou nesmrtelní, varuje kampaň

Karlovarský kraj - Nová celostátní kampaň karlovarské Asociace Záchranný kruh s názvem Chodci nejsou nesmrtelní je zaměřená na nejčastější chyby chodců a řidičů ve vztahu k chodcům. Kampaň se skládá z deseti emotivních spotů a deseti instruktážních analytických videí.

Ilustrační foto.

Knihy se budou od zimy půjčovat i na sídlišti

Nymburk /ANKETA/ – Dobrá zpráva! Čtenáři ze sídliště, využívající služeb městské knihovny, už brzy nebudou muset do centra města. Novou pobočku totiž bude mít knihovna přímo na sídlišti v budově polikliniky na Okružní ulici.

Bartoloměj s maminkou, Hanou Kubíkovou

Nepozornost, zlobení a pětky. Inkluze má pomoci i nadaným dětem.

Nadání může paradoxně přinést špatný prospěch. Inkluze zaváděná do škol díky novele školského zákona může prospět i dětem, o kterých se v souvislosti s ní obvykle nemluví. Těm talentovaným. Názor, že se týká jen dětí se zdravotním postižením či ze sociálně slabých rodin, je jen hluboce zakořeněným mýtem. Rozvinutí schopností dětí často brání sama škola. 

Petr Vladyka.

Trenér Semerád měl na lavičce Nejzbachu vítěznou premiéru

Vysoké Mýto - Ani nešťastná teč Romana Michalce neodradila v pátek Nejzbach Vysoké Mýto od touhy po plném bodovém zisku v prvním kole 1. Futsal ligy. Do Mýta přijel Helas. Na něj nemá Nejzbach zrovna příjemné vzpomínky, ale každý zápas je jiný.

Netopýr. Ilustrační foto.

Netopýři krev nesají, říká zoolog Dušan Dluhonský

Pardubický kraj, Jeseníky - Kolem netopýrů se točí snad nejvíc mýtů, a to zejména o jejich vztahu s člověkem. Dříve byli létající savci spojováni s démony, kolují o nich legendy, že se zamotávají lidem do vlasů či sají krev.

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.