Kreativ

ŠTÍTEK: mýtus

Nestoři hasičského sboru v Medovém Újezdu přebírali v sobotu ocenění při oslavě 120 let existence dobrovolné jednotky. Vpravo sedí dlouholetý starosta SDH Antonín Černík.

Medovému Újezdu veleli záchranáři

Medový Újezd – O dění v malebné vesničce mezi Holoubkovem a Mýtem se starali v sobotu odpoledne dobrovolní hasiči. Pětadvacet členů sboru (včetně pěti žen) se ohlédlo za 120 lety činnosti.

Pět mýtů o izolaci z recyklovaného papíru

Celulózová izolace se na trhu prosadila jako cenově dostupný a ekologický materiál, který stále tak trochu vnímáme jako alternativní novinku vhodnou pro nadšence pro přírodní bydlení. Ve skutečnosti zase tak nový není a zdaleka se nevyužívá jen v ekologických dřevostavbách.

Ilustrační foto.

Pneumatiky v horku: Upouštění vzduchu je zbytečné

Mnoho řidičů, a pohříchu i některé pneuservisy, stále zastávají myšlenku, že v horku je třeba v pneumatikách významně upustit vzduch, aby nedošlo k nadměrnému zvýšení tlaku a následnému defektu. Jde o zbytečně rozšířený mýtus, který nemá s realitou nic společného. Jediným ukazatelem nahuštění by stále měl být výhradně údaj předepsaný výrobcem vozu.

Osvětová akce ve Farmersu v Trutnově - Voletinách.

Holínky a vidle? Jasně, ale spíš výjimečně

Trutnov - Propagace zemědělství, jaká nemá v regionu obdoby. I tak se dá označit dnešní osvětová akce, které se konala v areálu Farmers ve Voletinách. Dvanáct set dětí díky ní poznalo zblízka, jaké skutečně je české farmaření.

Ilustrační foto.

Jídelna z Poličky je jednou z deseti nejlepších v Česku

Polička - Ve školních jídelnách se nedá najíst zdravě a chutně. Tento mýtus se podařilo vyvrátit stravovacím zařízením, která postoupila do finále celostátní soutěže o nejlepší školní oběd. Mezi deseti nejlepšími je i jídelna Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Poličky.

Tulifest. Ilustrační snímek

Začíná Tulifest. Vítěze čeká Benátská!

Liberec – Už po čtvrté odstartuje v pátek 23. června v Liberci přehlídka začínajících hudebníků s handicapem i bez něj Tulifest 2017. Zúčastní se jí sólisté i kapely všech žánrů a všech věkových kategorií.

Mýtná brána - Ilustrační foto

Bude mýto spravovat stát? Kupte si nás, nabídl Česku Kapsch

Společnost Kapsch, která spravuje mýto na dálnicích, Česku nabídla, že mu svůj byznys s mýtem prodá. Návrh společnost poprvé předložila v listopadu minulého roku. Po té, co ministr dopravy Ťok vyhlásil tendr na správu mýta v hodnotě téměř 30 miliard korun, Kapsch svůj návrh předložil znovu.

Městský úřad ve Vysokém Mýtě.

Vyslechnou názor na průtah Mýtem

Vysoké Mýto - Radnice ve středu pořádá další ze setkání s občany. Tentokrát se téma týká plánovaných úprav křižovatek na průtahu městem.

Trutnov - Chrastava

Domácí rozlučka bez fanfár

Trutnovsko, Turnov - Vítězství si o víkendu připsali jen hráči Dvora Králové. Derniéra je čeká už zítra doma proti Vysokému Mýtu (18.00)!

Ilustrační foto.

Policisté načapali cyklistku rekordmanku

Mýtus o tom, že většina žen příliš alkoholu nesnese, narušila v pondělí o půl jedné ráno třiačtyřicetiletá žena v Prostějově. Ta se navíc odhodlala k usednutí na kolo.

Ilustrační fotografie.

Místo vlakem cestují autobusem

Vysoké Mýto - Od pondělka až do pátku 16. června se musí cestující mezi Mýtem a Litomyšlí připravit na dopravní komplikace. Místo vlaku totiž budou muset nasednout do autobusu.

Představit práci dřevorubců je hlavním cílem pořadatelů Ruprechtovské pilky. Na letošním druhém ročníku změřilo síly dvaadvacet závodníků. Řezali, osekávali a skládali kmeny. Na programu bylo kromě jiného i kácení.

Dřevorubci z Dědictví? Ruprechtovská pilka vyvracela filmové mýty o pohodě

Ruprechtov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na hřišti za kostelem v Ruprechtově se rozléhá řev pil a voní dřevo. Obecenstvo fandí, jak může. Slunce neuvěřitelně pálí a z dřevorubců bojujících v místě bez jakéhokoli stínu teče pot proudem. Uvázat kmen za traktor, zvládnout dva kombinované řezy, poté řez na podložce, odvětvování kmene a sekání polena. Vše v poklusu, nebo spíš v běhu, a hlavně na čas. To je jedna z asi deseti disciplín sobotního druhého ročníku Ruprechtovské pilky.

Veronika Loulová.

Veronika Loulová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Operní režisérka Veronika Loulová stojí za projektem Run OpeRun, který si dává za cíl bořit mýty o opeře jako náročném žánru. V září 2016 na Letné u metronomu uvedla Mozartovu Kouzelnou flétnu. Open-air opery, kde slaňoval Papageno za svou Papagenou po zdi pomníku, se účastnilo přes dva tisíce diváků. V současné době připravuje novou pre- miéru v prostoru Venuše ve Švehlovce, kde uvede 2. června Figarovu svatbu. Opět netradičně, tentokrát jako Thriller.

Karel Zmrzlý z jihomoravských Sokolnic.

Stolní tenista Zmrzlý: Proti choďákům je to někdy lehčí

Brno – Že mají ve sportu chodící proti vozíčkářům výhodu, i když daný sport nehrají profesionálně, je zažitý mýtus. Málokterý člověk hrající stolní tenis pouze rekreačně by ale porazil Karla Zmrzlého z jihomoravských Sokolnic. O tom, jak zdraví lidé vstřebávají porážku od hendikepovaného a jak hrát proti chodícím, vypráví ve čtvrtém dílu seriálu Deníku Rovnost Hendikepovaní, přesto úspěšní.

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman. Na snímku Jiří Kajínek s jeho příznivci před branami věznice.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Jaroslav Róna.

Baví mě malba i sochy, které jsou stále větší, říká Jaroslav Róna

Praha - Velkou inspirací je Jaroslavu Rónovi umění dávných civilizací i oblast mýtů nebo rytířských legend. Zatímco debaty nad jeho jezdeckou sochou Jošta Lucemburského sotva utichly, v ateliéru stojí další rytíř na koni. „Je to trochu sci-fi jezdecká socha. Na koni sedí robotický rytíř, který se pohybuje mezi galaxiemi na svém vesmírném oři," popisuje známý český malíř a sochař v rozhovoru svého Slunečního rytíře. Inspirují ho ale také nové technologie a obrací se nejen do minulosti, ale i do budoucnosti - dokončuje sochu Vítězství robotů. Ve čtvrtek Jaroslav Róna oslaví šedesátiny.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Růst miminimální mzdy

Pták se pozná po peří a politik podle toho, co říká o minimální mzdě. Ta je u nás jedna z nejnižších v Evropě, což je podle jednoho politika ostuda, ale podle jiného konkurenční výhoda, tedy přednost. 

Ilustrační foto.

Počet exekucí se snižuje

Tento týden byla spuštěna internetová aplikace, která za pomoci on-line mapy ukazuje statistiky exekucí v jednotlivých krajích, okresech a obcích. Opavsko je na tom podle aktuálních dat lépe než sousední okresy.

Nehoda tří vozidel za Vysokým Mýtem.

Za Vysokým Mýtem se střetla tři auta

Vysokomýtsko - Na křižovatce silnic I/17, I/35 a vedlejší silnice na Zámrsk došlo v pátek pět minut po 15. hodině k dopravní nehodě tří aut - dvou osobních a jedné dodávky. Jde o úsek s častým výskytem dopravních nehod.

šachy

Rapid se vrátil na „bedýnku“

Pardubice – Mají to za sebou… V Brně se dohrála extraliga družstev. Po loňském čtvrtém místě se šachisté ŠK Rapid Pardubice vrátili na bronzový stupínek. Titul obhájil 1. Novoborský ŠK bez ztráty bodu. Druhé místo si vybojovalo Výstaviště Lysá n. L. Extralize mávají Litovel a Lok. Brno.

nová padesátieurová bankovka s vylepšenými bezpečnostními prvky

Ekonomika se bez hotovosti stále neobejde

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Více než tři čtvrtiny plateb v eurozóně se uskutečňují v hotovosti, která je pro ekonomiku i nadále nezbytná. A to navzdory rozmachu digitálních transakcí. U příležitosti uvedení nové padesátieurové bankovky do oběhu to dnes řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Policisté v rámci projektu Zebra se za tebe nerozhlédne hlídají vytipované přechody pro chodce a diskutují s dětmi na téma bezpečné přecházení.

Policisté učí školáky bezpečně přecházet

Kladensko - Do jedenáctého ročníku preventivního projektu Zebra se za Tebe nerozhlédne, kterou pořádá tento týden Policejní prezidium České republiky, se zapojili také kladenští policisté. Akce se zaměřuje především na chodce.

Ilustrační foto.

Nemocných s ledvinami přibývá

Plzeň - V rámci letošního světového dne ledvin, který připadá na 9. března, připravilo pro zájemce několik zdravotnických středisek v kraji preventivní vyšetření. A jaké byly výsledky?