Kreativ

ŠTÍTEK: nachlazení

Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Látkové kapesníky mají oproti papírovým velké nevýhody. Při rýmě jsou doslova semeništěm bakterií.

Používáte látkový kapesník? Riskujete. V něčem je ale lepší, než ty papírové

Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?

Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 

Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?

Rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma Jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení.

VIDEO: Víte, jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení?

Hostem Deníku za rubriku Miminek na For Kids, největším veletrhu hraček, her a potřeb pro děti, byla terapeutka klinické nutriční medicíny Monika Novotná. V druhém rozhovoru na téma Jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení se terapeutka rozpovídala například o tom, jak se stravovat, když na sobě pocítíme nachlazení, a co by rozhodně nemělo chybět v našich domácích zásobách první pomoci.

Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Jednoduchá mast jen ze dvou ingrediencí je ideálním lékem při rýmě a nachlazení.

Úleva od rýmy a kašle? Jedinečná mast ze dvou surovin zažene podzimní neduhy

Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Akutní kašel je takový, který trvá méně než tři týdny

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Pneumolog radí, co opravdu pomůže

Kašel je přirozený obranný mechanismus, kterým se nás tělo snaží zbavit prachu nebo jiného nepořádku v dýchacích cestách. Je tedy normální si odkašlat. Pokud jde o kašel akutní, krátkodobý, ten dá se zvládnout pomocí volně prodejných léků. U chronického kašle už ale nastává problém. Jak dlouhý kašel je ještě normální a člověk vystačí se samoléčbou? Kdy už raději určitě vyrazit k lékaři a jaká vyšetření zřejmě budete muset podstoupit? Bát se jich nemusíte.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Domácí elixír na zdraví v podobě zázvorového koncentrátu je skvělým podzimním nápojem.

Domácí elixír zdraví za pár kaček. Pár loků denně a chřipka nemá šanci

Dát si ráno velký lok nápoje, který vám přinese věčné zdraví a postavu snů? Krásná myšlenka. Zázvorový shot a čerstvý zázvorový sirup k tomu však mají dobře nakročeno. Díky obsaženým látkám zrychlují metabolismus, tlumí chuť k jídlu a jejich antibakteriální a antivirové vlastnosti si poradí s každým nachlazením. Proč je zázvor tak zdravý, jak vybrat zázvor, jak ho uchovávat, jak z něj připravit elixír zdraví a kolik ho můžete denně zkonzumovat?

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Někteří lidé si myslí, že budou nadále žít svým obvyklým pracovním tempem a nachlazení samo přejde.

Jak se dostat z nachlazení za tři dny? Imunoložka radí, jaké kroky podniknout

Nachlazení je jevem na podzim tak běžným, jako padání listí. Jak nachlazení vyléčit, jak jeho léčbu urychlit a bylo by možné se pokud možno vyléčit přes noc? Imunoložka Zuzana Ozaniak Střížová z pražské Fakultní nemocnice Motol radí, které kroky je třeba podniknout, abychom se nachlazení zbavili rychle a za chvíli opět neonemocněli.

Sůl v mořské vodě prospívá do jisté míry i naší pokožce – vypíná pleť, uvolňuje póry a odstraňuje mastnotu.

Léčí nachlazení, prospívá i pleti a kráse. Od nás požaduje hodiny cestování

Pokud patříte mezi ty, kteří neradi cestují a mořskou slanou vodu zrovna nemají v oblibě, pak je užitečné se nad mořskou vodou znova zamyslet. Ať už jste se letos vydali do Chorvatska nebo kamkoliv jinam k moři, vězte, že slaná voda je poklad. Jak slaná voda léčí, na co je mořská voda dobrá a jak působí na vlasy, pleť i ženské problémy?

Jednotlivé body na uchu mají schopnost ulevit od bolestí

Jaké účinky na zdraví má kolíček na prádlo? Připněte si ho na ucho a zjistíte to

Každodenní stres vedoucí k bolestem hlavy, ale i bolesti zad, za něž může sedavé zaměstnání či špatný spánek, problémy se zažíváním i časté nachlazení, to vše jsou neduhy, se kterými neustále bojujeme a kterých se snažíme zbavit analgetiky. Nadužívání léků má však nevýhody. Bolesti se dá navíc zbavit jednoduchou technikou – kolíčkem připnutým na ucho.

Zdravotnice s dětmi zopakovala zásady ochrany zdraví

Děti ze ZŠ Jesenická už ví jak na podzimní nemoci a nachlazení

Je tu podzim a s ním i spousta zdravotních problémů. Začíná období chřipek a nachlazení. Jak předejít těmto nemocem? Tohle a ještě jiné informace získali děti ze základní školy Jesenická 10 od zdravotní sestry paní Michaely Dobešové. Za fotografie poučného odpoledne velmi děkujeme Dagmar Kudličkové.

Zázvor je vhodný především jako podpůrná léčba

Zázvor pod drobnohledem. Lékaři jeho nadhodnoceným účinkům nevěří

Zázvor je dobře známou a v chřipkové sezóně často diskutovanou bylinou, která je po staletí využívána nejen při vaření, ale rovněž jako přírodní lék na řadu neduhů včetně bolesti, nachlazení, nevolnosti či zvracení a podporu imunity. Byla provedena řada studií, které více či méně některé účinky zázvoru potvrdily, ovšem mezi lékaři často nejsou uznávány.

V podzimní a zimní sezóně jsou běžné chřipkové viry

Chřipka není jen „horší nachlazení“. Ročně připraví o život až tisíce Čechů

Chřipce podle výpočtů odborníků podlehne asi 1500 Čechů za rok, v letech horší epidemie až 5000. Loni se nechalo očkovat zhruba 23 procent osob nad 65 let, což je proti západní Evropě asi třetina. Informace zazněly na tiskové konferenci ke spuštění kampaně na podporu očkování. Pro srovnání proti covidu-19 se nechalo dosud očkovat 65 procent populace. V roce 2020 covidu-19 podlehlo přes 10 tisíc lidí, dosud přes 41 tisíc lidí. Úmrtí na chřipku se ale tak podrobně neevidují.

Vakcína proti covidu od firmy Pfizer.

Nová varianta omikronu XE: Je nakažlivější a projevuje se jako nachlazení

Už se objevila i v České republice. Řeč je o nové variantě omikronu s názvem XE. Je o deset procent nakažlivější a projevuje se téměř totožně jako u nás zatím převládající subvarianta BA.2. Momentálně nejvíce sužuje obyvatele Spojeného království, kde počet nakažených opět rapidně roste.

MUDr. Alena Dernerová

Přecházením nachlazení oslabujete imunitní systém, varuje zkušená lékařka

Zanedbáváním léčby banálních virových onemocnění si zaděláváme na problémy. „Mohou nastat nejrůznější komplikace. Z těch lehčích bych jmenovala zánět průdušnice či průdušek, z těch těžších pak zápal plic či onemocnění srdečního svalu, tzv. myokarditidu, která může vést až k úmrtí,“ říká v rozhovoru MUDr. Alena Dernerová.

Bylinkářka Monika Golasovská Čechová

Příroda nabízí to, co potřebujeme, říká bylinkářka Monika Golasovská Čechová

Věřím, že pro naše zdraví máme využívat bylinky, kořeny a plody, které nám tady rostou, říká bylinkářka Monika Golasovská Čechová, autorka několika knih o bylinkách a majitelka bylinkové dílny a školy Bylinková Terapie. V rozhovoru prozradila, kde najít přírodní antibiotika, jaká bylinka je považována za elixír mládí nebo kde hledat vitamin D.

Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.

Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců stejně mohl pomoci při zpomalení covidu.

Lékárna, e-shop, léky. Ilustrační foto

Dopady pandemie: Prodeje léků loni vzrostly, Češi je více nakupovali on-line

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.  

Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.

Bolest v krku, teplota, kašel. Jak poznat angínu, chřipku a koronavirus

U praktických lékařů v těchto dnech drnčí telefony o sto šest. A to nejen kvůli koronaviru, ale i vzhledem k dalším obvyklým nemocem. Lidé mimo jiné řeší, jak odlišit možný koronavirus od dalších nemocí, především angíny a běžné chřipky či nachlazení. Lze je laicky rozeznat? Podle odborníků docela těžko. V případě angíny si například lékaři nechávají na dálku posílat fotografie mandlí. I koronavirus totiž může ze začátku vypadat jako angína.

Pacienti

I pes může mít chřipku. Jak ji poznat a léčit?

S nástupem podzimního počasí přichází i sezona nachlazení a chřipek. Ohroženi nejsou jen lidé, ale nachlazení může potrápit i pejska. Je důležité u nich nastydnutí nepodceňovat. Samotná onemocnění nebývají životu ohrožující, ale jejich zanedbání může mít nehezké komplikace včetně zápalu plic.

Tomáš Grepl - trenér BK ARMEX Děčín.

Grepl: Máme málo zkušeností, tím může tým trpět

/ROZHOVOR/ Děčínští basketbalisté finišují s letní přípravou na nový ročník Kooperativa NBL. Trenér BK ARMEX Děčín Tomáš Grepl má k dispozici ryze český kádr. Válečníkům sice začíná ligová sezóna 12. září, o týden dřív je ale čeká první finálové utkání Alpe Adria Cupu proti Pardubicím. Úvodní bitvu sehrají v soboto 5. září od 19 hodin v Maroldovce.

Jakub Volek.

Vyléčený Jakub Volek ze Světlé: Nikdo mě nelynčoval, nemoc byla jako nachlazení

/ROZHOVOR/ Sedmadvacetiletý Jakub Volek ze Světlé nad Sázavou se úspěšně vyléčil z nového typu koronaviru. Nemoc u něj měla mírný průběh a nijak ho nezměnila. „Jsem stále stejný blázen jako předtím,“ směje se. O svém zdravotním stavu pravidelně informoval na Facebooku, jelikož chtěl ostatní uklidnit, a pomáhat chce i nadále.