Kreativ

ŠTÍTEK: Marie Terezie

Ester Ledecká coby světová šampionka v březnu 2018.

Co Češi letos nejvíce hledali na sítích? Olympiádu, Ledeckou i recepty

Češi se letos na internetu nejvíce zajímali o zimní olympijské hry, Ester Ledeckou nebo prezidentské volby. Vyplývá to z údajů vyhledávače Google, který seřadil výrazy v jednotlivých kategoriích podle nárůstu objemu vyhledávání s předchozím rokem. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Žižkovy kasárny v sobotu v podvečer ožily. Na nádvoří se konala tradiční mikulášská nadílka, kde nechyběli ani hrůzostrašní čerti ze Svářenic. Na akci dorazily desítky místních, ale i přespolních návštěvníků.

FOTO: Mikuláš, čerti a zvířátka čekali na děti v Terezíně

Terezín –  V sobotu 8. prosince v Terezíně totiž proběhlo již tradiční Vánoční setkání se zvířátky Jezdeckého klubu Marie Terezie. Program začal brzy odpoledne, kdy na všechny návštěvníky čekaly ovce, lamy a další zvířátka, která mohla děti nakrmit nebo s nimi vyfotografovat. 

Základní škola v Dolním Němčí slaví 45leté jubileum

Základní škola v Dolním Němčí slaví 45leté jubileum

Na svoji dobu nezvykle rozsáhlý a moderní areál Základní školy v Dolním Němčí nebyl sice ještě kompletně hotový, když v něm na prahu nového školního roku, 3. září 1973, přivítal jeho tehdejší ředitel Vlastimil Novák 542 žáků. Nešlo však ale pouze o ty místní. Škola se stala domovskou také pro žactvo druhého stupně ze Slavkova, Horního Němčí a Boršic u Blatnice.

Kyje - V rámci rekonstrukce roubené školy došlo k odhalení vzácných materiálů z doby Marie Terezie - mapy, učební pomůcky, knihy, modlitební knihy

Na půdě školy objevili poklady

Kyje /FOTO/ - Při rekonstrukci místní roubené školy vystavěné roku 1874 za císařství rakousko-uherského byly nalezeny historicky a místopisně významné exponáty mapující nejen historii školy, ale také mnoho významných událostí až do roku 1962.

Šperk Marie Antoinetty se vydražil za 736 milionů

Rekordní částka. Perla Marie Antoinetty se vydražila za 736 milionů korun

Šperk s velkou perlou, který patřil francouzské královně Marii Antoinettě, dceři Marie Terezie, se vydražil v aukční síni Sotheby's v Ženevě za 32 milionu dolarů (736 milionů korun). Informovala o tom televize CNN. Podle aukčního domu jde o nejvyšší částku, jaká kdy za šperk v aukci padla.     

Kůrovec. Ilustrační foto.

Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy

Havlíčkobrodsko – Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy. Vlastníkům nestátních lesů hrozí zánik. Dříví napadeného lýkožroutem je tolik, že ho lesníci nestačí prodat. Proto se vlastníci lesů rozhodli sepsat petici a žádají vládu ČR a Parlament o pomoc. Petici podepsaly už tisíce lidí.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy.

Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy

Kůrovcová kalamita na Vysočině nabrala rozměry apokalypsy. Vlastníkům nestátních lesů hrozí kolaps. Dříví napadeného lýkožroutem je tolik, že ho lesníci nestačí prodat. Proto se vlastníci lesů rozhodli sepsat petici a žádají vládu ČR a Parlament o pomoc. Petici podepsaly už tisíce lidí.

Listiny, mince a větvičky kočiček, to jsou předměty, které odhalili ve věži kostela v Morkovicích při její letošní rekonstrukci.

Tři století starý nález ve věži kostela

Kostel svatého Jana Křtitele v Morkovicích je nyní v centru zájmu širokého okolí. A to nejenom církevní obce, ale také historiků a široké veřejnosti vůbec. Při opravě věže kostela, se v jejích útrobách skrývalo poselství minulých generací.

Markéta Záleská (ODS)

Na Korunní pevnůstce máme za sebou velký kus práce

Právě jsem dotočila s Miroslavem Vladykou povídání o Korunní pevnůstce do jednoho z dílů nového cyklu České televize „Krásné živé památky“, který představuje památky zvelebované nadšenci, ať už spolky nebo jednotlivci.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ilustrační foto.

Jaroměřický zámek se vrátí do dob vlády Marie Terezie, představí se hrabě Kounic

Jaroměřice nad Rokytnou – Mezi zábavu na letní prázdninové večery patří noční prohlídky na zámcích a hradech. Za tradiční lze považovat noční prohlídky na zámku v Jaroměřicích, kde se pravidelně pořádají mnoho let, i na letošní sezónu si tam připravili další ročník. Tentokrát slibují, že prohlídky s názvem Smlouva tří spodniček budou spíše netradiční.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ilustrační foto.

Jaroměřický zámek se vrátí do dob Marie Terezie. Představí se i hrabě Kounic

Mezi zábavu na letní prázdninové večery patří noční prohlídky na zámcích a hradech. Za tradiční lze považovat noční prohlídky na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde se pravidelně pořádají mnoho let. I na letošní sezónu si tam připravili další ročník. Tentokrát slibují, že prohlídky s názvem Smlouva tří spodniček budou spíše netradiční.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy. Oslabené dřeviny jsou náchylnější vůči cizopasným houbám i škůdcům. Teplotní extrémy oslabují lesní porost. Nejvíce je tímto vývojem ohrožen právě smrk a jeho hlavním škůdcem je právě kůrovec. V okol

Rychleji. Od pohromy jménem kůrovec mají pomoci dotace

/INFOGRAFIKA/ Zastavit šíření kůrovce do dalších regionů Česka. To je nyní hlavním úkolem lesníků i úřadů. Poslancům to na včerejší schůzi sněmovny řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). 

Ilustrační foto.

Osobnosti českých dějin v Krnově

Slezský domov v Krnově očekává zvláštní hosty. Budou mezi nimi Sámo, Cyril a Metoděj, Přemysl Otakar I., Karel IV., Jan Hus a Jan Žižka, Marie Terezie, Komenský i Masaryk.

Slavkovský zámek v pondělí otevírá novou stálou expozici. Zaměřená bude na právo útrpné a vychází z příběhů skutečných Slavkovanů.

Přiblíží hrůzy mučení. Lidé si vyzkouší potupné masky nebo popravčí meč

Slavkov u Brna – Odsouzením na smrt pro ni teprve vše začalo. Utrpení a neuvěřitelná bolest. Pak ji popravili a probodli srdce kůlem. Za to, že se zbavila svého dítěte. Příběh ženy, která přišla o život na popravčím vrchu mezi Křenovicemi a Slavkovem u Brna na Vyškovsku, není ojedinělý. Za pět set let tam zemřela i řada nevinných. S některými osudy odsouzených a mučených Slavkovanů se lidé seznámí v nové stálé expozici v podzemí slavkovského zámku. Nese název Právo útrpné.

Sobotní setkání rodáků v Hatíně.

OBRAZEM: Hatín uvítal rodáky

Hatín - Setkání rodáků z Hatína, Stajky a Jemčiny v sobotu 16. června doslova přálo počasí a účast předčila veškerá očekávání organizátorů.

Marie Terezie na městské slavnosti

Marie Terezie po roce znovu v Písku

Písek – Zaplněné Velké náměstí uvítalo v pátek 8. června večer královnu českou a uherskou Marii Terezii, která městskou slavnost Dotkni se Písku navštívila společně s manželem Františkem Lotrinským již v loňském roce.

František Schöbl (vzadu uprostřed) jako velitel jindřichohradecké posádky v listopadu 1918.

Jubileum prvního československého generála

Jindřichův Hradec - V letošním roce je to už 150 let, kdy se v Jindřichově Hradci narodil jeden z nejvýznamnějších vojáků nové samostatné Československé republiky, od jejíhož vyhlášení uplyne v říjnu rovné století.

Svatební šaty Marie Terezie si lidé prohlédnou na zámku

Svatební šaty Marie Terezie si lidé prohlédnou na zámku ve Valticích

Valtice – Císařovnu Marii Terezii si zahrála Marie-Luise Stockinger, jejího nápadníka a poté manžela Františka I. Štěpána Lotrinského český herec Vojtěch Kotek. Svatební šaty, ve kterých se za něj filmová Marie Terezie provdala, mohou lidé od úterý obdivovat na zámku ve Valticích na Břeclavsku. „Prvního května otevíráme výstavu kostýmů na vnitřním nádvoří,“ pozval Zbyněk Šolc ze správy zámku.

Pohled zblízka nejen na modely postav spjaté s českou historií, ale třeba také na pravěká zvířata 
a další artefakty, to vše  nabízí výstava  v orlovském domě kultury.

Přijel Karel IV., TGM i mamut

České krounovační klenoty v jejich skutečném rozměru, významné postavy úzce spjaté s naší historií, ale i pohled na děsivost a zároveň i krásu pravěké přírody.

Výstava jarních květin v Empírovém skleníku Pražského hradu.

V Empírovém skleníku začalo Předjaří

Empírový skleník Pražského hradu naplnily květiny, tapisérie a gobelíny. Návštěvníci ale mají na jejich zhlédnutí pouze deset dní. Výstava končí 25. března. Expozice připomíná sté výročí vzniku samostatného Československa.

Michal Malátný ve farské zahradě.

Novotného nahradil Malátný

Jičínsko - Nejčastějším příjmením v jičínském okrese je Novotná, Novotný. V kraji vévodí Nováková.

Vysvědčení v proměnách času mohou vidět návštěvníci ve vstupní hale Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích.

Vysvědčení bylo nejen pro žáky, ale i pro kantory

Strakonice - Povinná školní docházka byla v našich zemích v tehdejší monarchii zavedena za vlády Marie Terezie, tedy v roce 1774. Jakým prošla pro nás dnešní vysvědčení vývojem za posledních více jak 200 let, ukazuje výstava, která byla zahájena 12. února ve Strakonicích.

Ředitel okresního archivu se sídlem v Mikulově Miroslav Svoboda přetváří igráčky podle svých představ. Vytvořil i olympioniky.

U knížky usíná, proto vyrábí igráčky. Naposledy snowboardistku Samkovou

Mikulov /CO SOUSED, TO REKORDMAN/ - Vojáci, hokejisté, kapitán Amerika nebo postavy ze seriálu Teorie velkého třesku. Tyto a další malé plastové figurky má ve sbírce Miroslav Svoboda z Mikulova na Břeclavsku. Populární igráčci jsou jeho celoživotní vášní. „Když jsem byl malý, často jsem si s nimi hrál. Když se obnovila jejich výroba, začal jsem je kupovat svému synovi,“ říká nadšenec. Jeho zálibě je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to sběratel.

Na zasedání bilaterální poroty byl Osobností Kolína zvolen gynekolog Jiří Dvořák.

Osobností Kolína je Jiří Dvořák

Kolín /OBRAZEM/ - Bilaterální porota Spolkové obce Kolín ze tří nominovaných kandidátů zvolila Osobnost Kolína za rok 2017. Veřejným hlasováním se 27. laureátem stal porodník Jiří Dvořák. Porotě složené z předchozích laureátů a spolkových činovníků předsedal kapelník Jiří Šafařík a skrutátorem byl daňový poradce Martin Němec.