Kreativ

ŠTÍTEK: Marie Terezie

Pomník panovnice Marie Terezie, který bude v září odhalen ve stejnojmenném parku u Prašného mostu, začíná nabírat reálné obrysy.

Praha 6 finišuje sochu Marie Terezie. „Kuželka. Zvon na ucpaný odpad!“ soptí lid

Ještě ani pořádně nedozněla aféra s mezinárodním přesahem kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. A radnice Prahy 6 už představila finální model sochy Marie Terezie, která bude od září stát ve stejnojmenném parku nad tunelovým komplexem Blanka. Prvotní reakce jsou velmi rozporuplné. Mnoha občanům se pomník rakouské panovnice (vůbec první na českém území) nelíbí.

Závěrečný párkový raut se trochu zvrtl

Zápisky z cest: Cesta do Vídně

Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář, pan Václav Adam. 

Koněvova ulice. Ilustrační foto.

Ulice Marie Terezie místo Koněvovy? Žižkovští se zlobí: Neřešte kraviny!

V době vyhrocených česko-ruských vztahů se na radnici městské části Praha 3 opět začalo mluvit o třicet let starém tématu. Přejmenování Koněvovy ulice, která je „tepnou“ Žižkova, žádá další petice. Její autory přijal na radnici současný starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Podle dlouhodobých názorů starousedlíků i dle prvotních reakcí na sociálních sítích však pro mnoho žižkovských obyvatel zůstane více než tři kilometry dlouhá třída navždy „Koněvka“.

Členové Sboru dobrovolných hasičů Vranov.

Pohlednice z minulosti: Z historie obce Vranov

/FOTOGALERIE/ Kdy vzniklo osídlení místa, kterému se nyní říká Vranov u Čerčan, není jasné. Jisté ale je, že to bylo dříve než v 15. století. Písemně je Vranov doložen v lednu 1407, kdy byl arcibiskupem jmenován správce vltavotýnského zboží, panoš Zdeboř z Vranova. Za Marie Terezie sice usedlíků ve Vranově nepřibylo, ale kroniky se zmiňují o prvním vranovském řemeslníkovi - tkadleci Tuškovi. 

Žáci třídy 1.A z 1. Základní školy v Dobříši ve školním roce 1982/1983.

Pohlednice z minulosti: Oblíbené školní fotografování

/FOTOGALERIE/ I když je povinná školní docházka, tedy povinnost dětí navštěvovat bezplatně školu, ustanovena jako jedno z lidských práv až od roku 1948 Všeobecnou deklarací lidských práv, už v roce 1774 základy školní docházky v Čechách položila královna Marie Terezie.

Z výstavy 'Jídlo deseti staletí' v Arnoldinovském domě v Brandýse nad Labem.

Jak se ve středních Čechách jedlo před sto lety? A před tisíci?

Hrách a kroupy - to je hloupý, to já mívám každej den, ale vdolky z bílý mouky sotva jednou za tejden. Tak stravu někdejších generací přibližuje dodnes známá folklorní říkanka; často i zpívaná. Přičemž současní výživoví poradci i mistři kuchařského umění se vcelku shodují: pokrmy založené na využívání hrachu a krup vůbec nejsou „hloupé“. Stejně jako myšlenka, že pečení z bílé mouky by mělo být jen příležitostné.

Turistická sezona 2020 se na zámku ve Valticích na Břeclavsku rozjíždí postupně. Přístupný je park, od 11. května se vrátila i výstava kostýmů z filmu o císařovně Marii Terezii.

Tipy deníku: výlet za Marií Terezií, Slovany nebo výstavou o pivu

/FOTOGALERIE/ Jižní Morava se probouzí do opožděné turistické sezony. Po aktuálním uvolnění opatření lidé mohou zavítat na první výstavy na zámcích, do muzeí nebo vystoupají na Radniční věž ve Znojmě. Návštěvníky již vítá také Slovanské hradiště v Mikulčicích.  

Odhalení slunečních hodin na olomoucké radnici. 12. května 2020

Olomouckou radnici už zdobí unikátní sluneční hodiny. Podívejte se

Jihozápadní nároží radnice od úterního poledne opět zdobí unikátní dvojité sluneční hodiny. Zabírají plochu více než 17 metrů čtverečních, autorem návrhu je akademický malíř a restaurátor Radomír Surma. Původní nárožní hodiny z 19. století nechali během okupace při opravě fasády radnice odstranit nacisté. Nárožní sluneční hodiny se tak na budovu vracejí po téměř osmi desítkách let.

Odhalení slunečních hodin na olomoucké radnici. 12. května 2020

Olomouckou radnici už zdobí unikátní sluneční hodiny. Podívejte se

Jihozápadní nároží radnice od úterního poledne opět zdobí unikátní dvojité sluneční hodiny. Zabírají plochu více než 17 metrů čtverečních, autorem návrhu je akademický malíř a restaurátor Radomír Surma. Původní nárožní hodiny z 19. století nechali během okupace při opravě fasády radnice odstranit nacisté. Nárožní sluneční hodiny se tak na budovu vracejí po téměř osmi desítkách let.

Robota na obraze Jaroslava Špillara ze sbírky Galerie bratří Špillarů v Domažlicích

První pokus o zrušení roboty před 230 lety nevyšel. Sedlákům nepřálo štěstí

Sedlák Jakub Levý musel zlostí skřípat zuby. Nevíme přesně, kdy se ta zpráva k němu donesla, ale v neděli 9. května 1790 zhasla naděje poddaných, že se zbaví roboty. V ten den totiž nový císař Leopold II. zrušil takzvaný urbariální patent Josefa II., který robotu fakticky ukončil. Takto neslavně tedy skončil první pokus zbavit selský stav nenáviděného břímě.

Most zvaný Loupežnický nebo také Vysoký.

Loupežnický most nikdo nechce. Zůstane v dezolátním stavu

O Vysoký nebo také Loupežnický most z roku 1593, dílo stavitele Antonína Vlacha, nemá nikdo zájem. Stavba překlenující údolí Radslavického potoka byla původně součástí staré císařské silnice. Teď je most v dezolátním stavu a nikdo jej nechce.

Ilustrační foto.

V bavlnce jako šlechtic. Valtice lákají na projížďku v parku a zámeckou čokoládu

Jedna z nejnavštěvovanějších památek jihu Moravy zámek Valtice přichystal pro návštěvníky luxusní lákadlo. Projet se v kočáře zámeckým parkem mohou už brzy návštěvníci zámku vnnádherném zámku v lednickovaltickém areálu na Břeclavsku. Valtice letos kvůli pandemii koronaviru zahájí sezonu postupně a později než obvykle. Kromě jízd kočárem od 11. května otevře třeba výstava kostýmů z filmu Marie Terezie nebo zámecká čokoládovna.

Kadeřnice. Ilustrační foto.

Už se těší na konec zákazů. Tady jsou příběhy nedočkavých Jihomoravanů

Jižní Morava v pondělí ožila. A další dvě vlny uvolňování opatření v karanténě už v kraji vyhlíží další. Tady je několik příběhů nedočkavých, podnikavých a optimistických lidí a institucí. Za dřívější otevření salonů je ráda například kadeřnice Kristýna Humlová z Brna. Díky tomu může přivítat první zákazníky už v pondělí 11. května, a ne až pětadvacátého, jak se původně očekávalo.

Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ: Spor o školy: počkáme do září a nebo rok, dva?

Petice střídá petici. Otevřít školy, nebo ne. Český národ je rozdělený. Desítky tisíc lidí podepsaly petici proti otevření škol. Chtějí mít děti doma až do září. Další tisíce rodičů naopak volají, aby se školy otevřely co nejdříve. Strach versus boj o přežití.

Hlubočepy - Celkový pohled od Žvahova Pohlednice, foto J. Němec, před rokem 1918

Zmizelá Praha ožívá v nové knize

Motol, Stodůlky, Vokovice nebo Ruzyně. Dnes už tyto pražské čtvrti vnímáme jako přirozenou součást města, ale stačí se podívat na některou ze starých fotografií a zjistíme, že tu až donedávna panovala venkovská atmosféra.

Kroměřížský kastelán Robert Erhart

Na Bouzově jsem prožil krásné letní románky, říká nový kastelán

ROZHOVOR/ Ačkoliv jsou kvůli pandemii onemocnění Covid-19 zámky na území České republiky uzavřeny pro veřejnost, jejich provoz nesmí být přerušen. O fungování Arcibiskupského zámku v Kroměříži, zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO, se již více než měsíc stará nový kastelán Robert Erhart.

Organizace seniorů vzpomínala na minulost.

Organizace seniorů vzpomínala na minulost

Dne 10. března měl pan Čestmír Brandejs přednášku ve Smiřicích, kdy si společně s ostatními účastníky besedy na chvíli odpočinuli od coronavirových starostí.

Okolí Trenckovy rokle.

Vodopád v Trenckově rokli má po deštích více vody

Název malebného minikaňonu s vodopádem, ohništěm i trampským srubem na útesu na rozhraní Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje je odvozen od jména Františka barona Trencka (1711-1749), jehož obraz je možné vidět u rozcestníku v rokli.

Trutnov

Trutnov roste. Nové ulice již mají názvy

Na pondělním zasedání schválili trutnovští zastupitelé názvy nových ulic v Trutnově. Jde celkem o devět nových názvů, např. Rekreační, Prudká, Daunova. Pojmenování tvoří Odborný poradní sbor pro názvosloví.   

Dnešní mostek v Bošilci. Kdysi u něj stávala hospoda.

Příběh písně: Na tom bošileckým mostku

Druhou část našeho písničkového cyklu věnujeme notoricky známému popěvku, jenž je neodmyslitelně spjatý s malou a moc hezkou obcí Bošilec. Ta leží v jižních Čechách na Třeboňsku, v krajině rybníků jen kousek od Veselí nad Lužnicí.