Kreativ

ŠTÍTEK: Marie Terezie

Na komentované prohlídce se děti dozvěděly vše potřebné, co by o svém městě Hodonín měly vědět.

Děti v Hodoníně zažily komentovanou prohlídku města. Potkaly i Bílou paní

Obdivovat architektonické skvosty a ještě se dozvědět něco o historii mohly děti ze Základní školy Hodonín, Vančurova při komentované prohlídce města. Nechyběly ani kvízy a soutěže z oblasti dějepisu a zeměpisu o sladké ceny. Víc se dozvíte v dnešním článku, za který panu Mlčkovi děkujeme.

Podívejte se, jak se za několik let změnily Červené Pečky

RETRO: Jak vypadaly Červené Pečky v minulosti?

/FOTOGALERIE/ Jaké byly Červené Pečky v minulosti? A jaké jsou dnes? Porovnejte změny díky fotografiím Václava Víška a jeho blogu s názvem Vencovy pindy. Podívejte do galerie a prohlédněte si, jak se vaše město změnilo. 

Angelo Soliman

Černoch jako preparát divocha. Bizarní příběh Solimana šokuje i po staletích

Tělo stáhli z kůže, vycpali a ukazovali návštěvníkům přírodovědeckého muzea. Tak jako má šokovat a poučit expozice Body Worlds aktuálně na brněnském výstavišti, již o více než dvě století dřív vzdělanci po svém využívali naaranžované lidské ostatky. Pobouření vyvolalo vystavení Angela Solimana, patrně nejvýznamnějšího Afričana, který žil v habsburské monarchii v časech osvícenství. Národní památkový ústav připomene jeho legendární příběh se smutným a bizarním koncem.

Státní okresní archiv Kroměříž. Sčítací operáty. Badatelé se s nimi setkávají už jen v digitalizované verzi.

Podívejte se. Při procházce archivem narazíte i na Marii Terezii

Už 13 let si vždy 9. června rok co rok připomínáme Mezinárodní den archivů. Okresní státní archiv Kroměříž se například v tomto termínu běžně otevírá veřejnosti a lidé se mohou podívat i do míst, kam se za normálních okolností nedostanou. Přetrvávající špatná epidemiologická situace však letos konání akce překazí. Pojďte projít archiv s námi a zastavit se u největších zajímavostí, které skrývá. Archiv totiž neshromažďuje a neschraňuje nepotřebné papíry a harampádí, jak by někdo mohl říct.

Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí.

Dolněmčanský vodní mlýn postavili na popud Marie Terezie. Podívejte se dovnitř

Při akci víkend památkových domků nemohla chybět ani významná památka lidové architektury, bývalý mlýn, nyní Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí. Jsou tam, v původních obytných prostorách umístěny historické exponáty a v roce 2019 tam byla nově instalována archeologická expozice ze sbírek místního rodáka Milana Daňka. T

Do komparzu historické minisérie Marie Terezie se přihlásili i Radovan a Irena Kaňovští. Podařilo se, a ve filmu si zahráli šlechtický pár.

Natáčení Marie Terezie bylo obrovským zážitkem, říkají komparzisté z Myslibořic

Klapka, kamera a akce, zní areálem jaroměřického zámku. Znovu sem totiž zamířil filmový štáb České televize, který zde natáčí pokračování historické minisérie Marie Terezie. Šanci vyzkoušet si, jaké to je být hercem, dostali i místní. Štáb totiž využil pro některé scény komparzisty, kteří se mohli dobrovolně přihlásit.

Petřvald je obec se zajímavou historií a zajímavými místy.

Seriál Deníku pokračuje: Petřvald? Příjemné místo k bydlení

/FOTOGALERIE/ Pojďte s námi na procházku po vesnicích, vesničkách i městech Novojičínska. Seznámíme vás s tím, jak se žije nejen v odlehlých obcích směrem k Beskydům, ale i na dalších místech okresu. Představíme také osobnosti místního společenského života či zajímavosti. Dnes je na řadě Petřvald u Nového Jičína.

Marie Terezie by koukala. Žáci z kraje popisují zážitky z karantény

Marie Terezie by koukala. Žáci z kraje popisují zážitky z karantény

Pedagogicko-psychologická poradna v Ústí nad Orlicí položila žákům v kraji jednoduchou otázku. Jak se vám žije a co děláte v době pandemie? Odpovědí, které dokumentují, jak žáci žili v době pandemické, přišlo více než šest stovek. Tištěnou formu „Deníku týhle doby“ slavnostně pokřtil krajský radní pro školství Josef Kozel.

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci probíhá výstava děl olomouckého malíře a fotografa Pavla Rozsívala.

Akty i meč. Olomoucká muzea otevřela, co je k vidění a jak

Poprvé v letošním roce se v úterý pro veřejnost otevřelo Vlastivědné muzeum a Muzeum umění v Olomouci. Naposledy byly jejich expozice přístupné v závěru loňského roku. Stejně jako po loňském rozvolnění, očekávají zájem návštěvníků hlavně během víkendů.

Představitel Jana Wericha Vojtěch Kotek při čtené zkoušce 29. března v Praze na tiskové konferenci k představení Werich v rámci Letní scény Musea Kampa.

Je v jednom kole. Role Wericha ale přišla v pravý čas, říká Vojta Kotek

Herec Vojtěch Kotek má navzdory pandemii vysloveně příznivé období. Sotva skončilo natáčení černé komedie Teorie touhy, přišla nabídka na Betlémské světlo Jana Svěráka a divadelní roli Werich. Vrátil se také do kostýmu Františka Štěpána v pokračování televizní série Marie Terezie.

Herečky Sabina Rojková (vpravo) a Alžběta Malá (vlevo) na natáčení filmové minisérie Marie Terezie.

Herečky Alžběta Malá a Sabina Rojková si Kroměříž zamilovaly

Vedle kostela sv. Jana Křtitele v historickém centru Kroměříže odpočívají na rozkládacích židlích dvě mladé herečky – Alžběta Malá a Sabina Rojková. „Dnes natáčíme až do půlnoci,“ říká Sabina a dřímá v ruce lahev s vodou. Jako jedny z hlavních protagonistek – v minisérii ztvární dcery samotné panovnice Marie Terezie – jsou dnes na place celý den. Na společný rozhovor se mnou si najdou čas až ve večerních hodinách. V době, kdy se ještě připravují na noční natáčení.

Komparz, Vladimír.

Když půjdeš na natáčení, tak se s tebou rozvedu, řekla žena komparzisty

Ti, pro které neexistuje malých rolí a natáčení je pro ně koníčkem a vášní. Jsou stínem, kulisou, ale i nepostradatelní parťáci pro hlavní herce. Řeč je o komparzistech, kteří nechyběli ani při čtvrtečním natáčení Marie Terezie v Kroměříži. Místních občanů z Kroměříže a okolí bylo asi sedm desítek. Tentokrát tvořili součást smutečního průvodu. Točil se totiž pohřeb samotné panovnice Marie Terezie.

Natáčení Marie Terezie v Kroměříži.

Šlechtická návštěva v Kroměříži omezí pohyb po městě

Natáčení filmové minisérie Marie Terezie se opět vrátilo do Kroměříže. Filmaři zde stráví dva natáčecí dny. A sice pondělí 3. a čtvrtek 6. května. Pro Kroměřížany bude omezen či úplně zakázán přístup do historické části města – ulice Jánské a Masarykovo náměstí.

Bořenovice.

Jak se žije v Bořenovicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Kroměřížsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Ve dvanáctém díle se podíváme do Bořenovic.

Stará formanská cesta z Prahy do Vídně.

Cesta z Prahy do Vídně vedla také přes Konopiště a Vlašim

Když se v minulých staletích, už od doby Karla IV, cestovalo z Prahy do Vídně, vyjíždělo se z Prahy z dnešního Karlova náměstí dříve Dobytčího trhu kolem kláštera na Slovanech /Emauzy/, ulicí Na Slupi, předhradím Vyšehradu skrz brány Pražskou a Šipku, na Pankrác, do Krče. Dnes se ulice vedoucí kolem Thomayerovy nemocnice v Krči jmenuje Vídeňská, protože právě zde se dříve jezdilo do Vídně. Jestliže někdo nyní prosazuje pojmenovat ulici na Žižkově podle Marie Terezie z důvodu že přes Žižkov vedla cesta do Vídně, tak se zcela mýlí, nikdy se zde do Vídně nejezdilo.

Zámecký park ve Slavkově u Brna.

Natáčení Marie Terezie omezí vstup do zámeckého parku ve Slavkově u Brna

Na omezení vstupu do zámeckého parku se v pátek připraví návštěvníci ve Slavkově u Brna. „Budeme totiž hostit natáčení historické filmové série Marie Terezie. Bude pouze jednodenní, ale znamená také uzavření přístupu na zámecké nádvoří,“ uvedla na dotaz Deníku ředitelka Zámku Slavkov Eva Oubělická.

Městské muzeum Týn nad Vltavou nabízí expozice vltavínů, loutkářství nebo historie regionu. Ve městě lze navštívit i podzemní chodby.

Jihočeské arcibiskupské sídlo zdobí sbírka více než tisíce vltavínů

Když se chystal pražský arcibiskup na letní byt, mohl mezi jinými místy zamířit i do Týna nad Vltavou. Někdejší výstavné pokoje byly v budově, která vévodí severní části náměstí Míru. Církevní rezidence dostala současnou podobu v baroku a pro místní je zámkem, i když ve skutečnosti sloužila víc jako úřadovna pro správu panství. Nyní má ale jiný účel, je v ní muzeum, které nabízí návštěvníkům expozici vltavínů, voroplavby nebo třeba loutek. Což není náhoda, neboť v nedalekých Kolodějích nad Lužnicí zemřel slavný loutkář Matěj Kopecký. Samozřejmě zde návštěvníci najdou i sezonní výstavy.

Nádvoří univerzitní knihovny.

Strávili jste studentská léta v Olomouci? Udělejte si také vzpomínkový výlet

Jedna z devíz města Olomouce je druhá nejstarší univerzita v Česku - Univerzita Palackého. Právě tam se pracovně vydala Jitka Korpasová, která zároveň zavzpomínala na místa, kde strávila několik krásných let. Možná jsou i mezi vámi absolventi této univerzity, kteří rádi zavzpomínají a třeba také posoudí, jak se vyfocená místa změnila.

Nádvoří univerzitní knihovny.

Strávili jste studentská léta v Olomouci? Udělejte si také vzpomínkový výlet

Jedna z devíz města Olomouce je druhá nejstarší univerzita v Česku - Univerzita Palackého. Právě tam se pracovně vydala Jitka Korpasová, která zároveň zavzpomínala na místa, kde strávila několik krásných let. Možná jsou i mezi vámi absolventi této univerzity, kteří rádi zavzpomínají a třeba také posoudí, jak se vyfocená místa změnila.

Nádvoří univerzitní knihovny.

Strávili jste studentská léta v Olomouci? Udělejte si také vzpomínkový výlet

Jedna z devíz města Olomouce je druhá nejstarší univerzita v Česku - Univerzita Palackého. Právě tam se pracovně vydala Jitka Korpasová, která zároveň zavzpomínala na místa, kde strávila několik krásných let. Možná jsou i mezi vámi absolventi této univerzity, kteří rádi zavzpomínají a třeba také posoudí, jak se vyfocená místa změnila.

Nádvoří univerzitní knihovny.

Strávili jste studentská léta v Olomouci? Udělejte si také vzpomínkový výlet

Jedna z devíz města Olomouce je druhá nejstarší univerzita v Česku - Univerzita Palackého. Právě tam se pracovně vydala Jitka Korpasová, která zároveň zavzpomínala na místa, kde strávila několik krásných let. Možná jsou i mezi vámi absolventi této univerzity, kteří rádi zavzpomínají a třeba také posoudí, jak se vyfocená místa změnila.

K zámku Mitrowicz se vydala Marie Kadlecová.

Krásný prosluněný den kolem zámku Mitrowicz

"I při současném koronavirovém opatření se najde kousek nádhery v našem okrese," ví Marie Kadlecová z Českých Budějovic, která ráda vyráží na výlety po zajímavých místech.

Sto svatohorských milostí: obraz číslo 2.

Stovka zázraků vyobrazených na stropech ambitů Svaté Hory - 1. část

V seriálu Deníku vám postupně představíme všech sto svatohorských milostí, s konkrétním popisem událostí na nich zobrazených. V popisu jednotlivých událostí je využit text pátera Václava Smolíka, který v knize „Milosti Panny Marie Svatohorské v obrazech“ z roku 1948 stovku zázraků vyobrazených na stropech ambitů Svaté Hory vylíčil a doprovodil zápisy ze svatohorských kronik.

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček

Šéf statistiků Marek Rojíček: Věříme, že dvě třetiny lidí sečteme on-line

Souhrnná data o obyvatelstvu potřebovali panovníci už ve středověku. Marie Terezie za tímto účelem v polovině osmnáctého století dokonce vydala speciální patent. Monarchie tehdy i později chtěla vědět, s kolika rekruty a také daňovými poplatníky může počítat. Po roce 1989 se sčítání obyvatelstva konala třikrát. O tom, které startuje v sobotu 27. března, si Deník povídal s předsedou Českého statistického úřadu Markem Rojíčkem.

Nejlidnatější městský obvod v moravskoslezské metropoli i celé republice je Ostrava-Jih, jeho historii připomínají fotografie z průběhu minulého století.

Ostrava-Jih, klasický příběh růstu spojený s uhlím i ocelí

Nejprve státní příslušnost, rodinný stav a náboženské vyznání. Poté znalost čtení a psaní, zaměstnání či přesná profese. Dále tělesné a duševní vady, válečná invalidita. A dnes i připojení k internetu… tak se vyvíjí zájem státu o obyvatele.

Jakub Slabák je produkční v patrně největší castingové agentuře na jižní Moravě Komparz Brno.

Mistři komparzu. Pro českou Lásku nebeskou našli muže bez zubů

V závěrečných titulcích jeho jméno nenajdete. I když se jako emigrující řecký partyzán mihl v českém filmu Můj strýček Archimedes vedle herců Miroslava Donutila a Ondřeje Vetchého. Jakub Slabák z Brna začínal jako komparzista, teď už sedm let shání pro filmaře lidi, kteří mají dělat křoví.

Kaple Panny Marie Sepekovské - Staňkov.

Krvavá řež. Husary dostala z francouzské léčky Panna Marie Sepekovská

Pokud se někdy vydáte po žlutě označené turistické trase okolo Milevska, cestou zcela určitě neminete výklenkovou kapličku Panny Marie Sepekovské z roku 1769. Na lavičce si tu můžete pohodlně odpočinout a pohlédnout Sepekov, železniční viadukt či tovární budovy ZVVZ. Ke kapličce se ale váže i zajímavý příběh. Na tomto místě se za vlády Marie Terezie odehrála krvavá řež ve sporu o rakouské dědictví.

Jan Míša Černý - ošetřovatel medvědů na Zámku Český Krumlov. Věnuje se jim již 45 let,

Medvědi na zámku ožili. Už dospěli a jde na ně medvědění

Prázdno je nyní po většinu dne na prvním a druhém nádvoří krumlovského zámku, jako kdyby lidi vymřeli. Zato zámecký medvědí výběh ožívá.Tři místní huňáči čím dál častěji opouštějí své pelechy a brousí venku po svém rajónu. Že nemají diváky, je netrápí. Hlavně, že dál spolehlivě funguje medvědář Jan Míša Černý, který se stará o jejich blaho.