Kreativ

ŠTÍTEK: Marie Terezie

Nerozlučné sestry. Johanna Gabriela a Marie Josefa byly spřízněné duše, vyrůstaly skoro jako dvojčata. Nakonec prožily prakticky identické životy a i způsob jejich smrti byl stejný.

Žily jako jedna. Dcery Marie Terezie zemřely i stejně tragickým způsobem

Zásnuby s jedním z nejhorších možných ženichů v Evropě, smíření se s nešťastným údělem - a pak náhlá smrt těsně před svatbou. Osudy dvou z mladších dcer Marie Terezie - konkrétně Johanny Gabriely a Marie Josefy - se vyvinuly jako přes kopírák. Bylo to až symbolické, už za života totiž působily dívky spíše jako dvojčata, než jako starší a mladší sestra.

Padlý strom nyní a na snímku Hany Podrazké. Koláž Deník

Myslibořice truchlí: tři sta let starý symbol obce navždycky zmizel

/FOTO, VIDEO/ Byl to jen krátký okamžik a to, co lidé v Myslibořicích na Třebíčsku vnímali jako přirozenou součást svých životů, navěky zmizelo. Obyvatelé přišli o symbol obce, prastarý dub z dob, kdy Marie Terezie byla děvčátko. Místní jsou smutní a obec nyní řeší, jak naložit s jeho pozůstatky stromu.

Vojtěch Kotek

Mistr dílny Vojtěch Kotek: Baví mě přicházet na to, co se jak dělá

Celý podzim jsme ho vídali na obrazovce v show Máme rádi Česko, v kinech měly premiéru filmy jako Atlas ptáků nebo Kurz manželské touhy, dotočil pokračování pohádky Princezna zakletá v čase a Betlémské světlo s triem Svěrákových, před pár dny jsme jej viděli v závěrečné epizodě minisérie Marie Terezie coby Františka Štěpána a moderuje třeba i nový pořad Dream Team – Mistři dílny. Vojtěch Kotek (33) jde z role do role, z pořadu do pořadu – časopis TV Mini ho vyzpovídal nejen na téma televizní novinky!

Marie Amálie, osmá dcera Marie Terezie, vyrostla v krásnou ženu. Na vídeňském dvoře byla mimořádně oblíbená, a obletovaly ji houfy nápadníků.

Vzpurná dcera královny. Marie Amálie pobuřovala chováním i množstvím milenců

Panovnice Marie Terezie možná neměla s většinou svých dětí příliš blízké vztahy, ovšem s jednou z jejích dcer byly mimořádně špatné. S Marii Amálii, v pořadí osmým dítětem, které přivedla na svět, dokonce přestala mluvit. Amálie, zničená tím, že byla vhozena do politického manželství, vedla mimořádně výstředný život, v němž nechyběly ani zástupy milenců.

Vojtěch Kotek jako vévoda František Štěpán Lotrinský

Vojta Kotek o seriálu Marie Terezie: Kvůli paruce jsem vypadal jako kokršpaněl

Marie Terezie. Jeden z nejnákladnějších projektů České televize, která jej vytvořila ve spolupráci s Rakušany, Slováky a Maďary, spěje ke svému vyvrcholení. Pátý díl mimořádně oblíbené ságy režírované Robertem Dornhelmem zavede diváky do let 1760 až 1780, odehrává se tedy patnáct let po konci čtvrtého dílu a Česká televize jej odvysílá 1. ledna 2022.

Medvědář Jan Míša Černý slaví 45 let práce s krumlovskými medvědy.

Roky s medvědy. Věděl jsem, že to bude na celý život, říká krumlovský medvědář

/ROZHOVOR/ Již 45 let pečuje o českokrumlovské zámecké medvědy jejich ošetřovatel Jan Míša Černý. Se svými medvědy je jedna duše, náleží do medvědí rodiny a medvědi jsou součástí rodiny medvědářovy. Život bez těchto obřích huňáčů si Jan Míša Černý ani nedokáže představit. „Začínal jsem s nimi už jako dítě,“ vzpomíná medvědář, který si i zahrál v proslulém Večerníčku Václava Chaloupka o medvíďatech.

Medvědář Jan Míša Černý slaví 45 let práce s krumlovskými medvědy.

Roky s medvědy. Věděl jsem, že to bude na celý život, říká medvědář

Již 45 let pečuje o českokrumlovské zámecké medvědy jejich ošetřovatel Jan Míša Černý. Se svými medvědy je jedna duše, náleží do medvědí rodiny a medvědi jsou součástí rodiny medvědářovy. Život bez těchto obřích huňáčů si Jan Míša Černý ani nedokáže představit. „Začínal jsem s nimi už jako dítě,“ vzpomíná medvědář, který si i zahrál v proslulém Večerníčku Václava Chaloupka o medvíďatech.

Adventní Wroclaw před covidem.

Chybí vám předvánoční výlety? Podívejte se na adventní Wroclaw před covidem

Na adventní trhy jsme v době předcovidové jezdívali nejen do jiných měst v Česku, ale také často například do Rakouska, Neměcka a v posledních letech také do Polska. A právě vzpomínku na adventí polské město Wroclav nám poslala šumperská fotografka Lenka Hoffmannová, se kterou nahlédneme i do historických zajímavostí města. Za snímky ai poučné povídání velice děkujeme.

Vánoční prohlídka na zámku Zbiroh.

OBRAZEM: Zámek Zbiroh si připravil pro návštěvníky vánoční prohlídku

Pouze pro omezený počet návštěvníků připravili na zámku Zbiroh vánočně naladěný prohlídkový okruh. Při něm bylo možné se dozvědět spoustu zajímavostí o vánočních zvycích a tradicích v našich dějinách i si prohlédnout, s jakým vkusem a noblesou bývaly připravené slavnostní tabule pro vánoční hostinu.

Starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka s oceněním Přívětivý úřad

Starosta Moravských Budějovic: Úředníci jsou tu pro lidi, ti jsou pak spokojení

/FOTO, ROZHOVOR/ Město s více než sedmi tisíci obyvateli rozhodně neleží stranou zájmu. Těží z toho, že už v dobách Marie Terezie tudy vedla císařská cesta, která spojovala hlavní sídla mocnářství. To platí dodnes, jen s tím rozdílem, že lidé už nejezdí přes centrum, ale po obchvatu. Moravské Budějovice to ale nijak nezasáhlo, město podle starosty Vlastimila Bařinky stále pulsuje životem.

Podívejte se, jak si užívá adventní čas třída 5. A z Kadaňské.

Jak si užívá adventní čas třída 5. A z Kadaňské?

Po páteční návštěvě čertů s Mikulášem a anděly u nás ve třídě jsme si v úterý 7. 12. 2021 vyzkoušeli, jaké to je nejen být obdarován, ale také potěšit a pobavit své kamarády z nižších ročníků.

Marie Alžběta byla považována za nejkrásnější dceru Marie Terezie. Své krásy si byla dobře vědoma, a ráda jí využívala - třeba při své nejoblíbenější kratochvíli, koketování s mladými muži.

Tvrdý pád Marie Alžběty. Sličnou koketu znetvořila nemoc, strašila okolí

V osmnáctém století lidi trápily a zabíjely nemoci, kterých už se naštěstí v současnosti lidstvo díky pokroku v medicíně bát nemusí. Jedním z takových postrachů byly pravé neštovice. V rodině Marie Terezie tato nemoc řádila opravdu vydatně. Její obětí se stala i dcera panovnice, Marie Alžběta. Z údajně nejkrásnější dívky na dvoře se stala znetvořená zatrpklá žena.

Zdeněk Šmída u jednoho z hraničních znaků z roku 1765.

Krásy i utrpení na česko-bavorských hranicích mu učarovaly tolik, že vydal knihu

Státní hranice, jejich průběh v krajině, hraniční mezníky, které jsou mnohdy z doby Marie Terezie a historie hranic. To vše doslova učarovalo Zdeňkovi Šmídovi, který zná snad všechny hraniční kameny lemující státní hranice České republiky. Své zalíbení našel především na česko-bavorském pomezí, o hranicích vydává knihy a nyní vyšla jedna právě o historii a současnosti česko-bavorských hranic.

Areál Zbirožského zámku

Sváteční prohlídky začínají ve Zbiroze na zámku

Svátečně naladit se můžete v areálu zámku Zbiroh. Při mimořádné vánoční prohlídce (začínají dnes a pak jde o další tři prosincové soboty) se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí o zvycích a tradicích v našich dějinách.

Adventní Wroclaw před covidem.

Fotografka ze Šumperku vzpomíná na adventní Wroclaw v době předcovidové

Na adventní trhy jsme v době předcovidové jezdívali nejen do jiných měst v Česku, ale také často například do Rakouska, Neměcka a v posledních letech také do Polska. A právě vzpomínku na adventí polské město Wroclav nám poslala šumperská fotografka Lenka Hoffmannová, se kterou nahlédneme i do historických zajímavostí města. Za snímky ai poučné povídání velice děkujeme.

Marie Kristina, přezdívaná Mimi, byla oblíbenou dcerou Marie Terezie. Matka jí jako jedinému svému potomkovi dovolila provdat se z lásky.

Marie Kristina: Nejoblíbenější dcera Marie Terezie prožila románek se švagrovou

Většina potomků nejslavnější habsburské panovnice Marie Terezie neměla se svojí matkou příliš blízký vztah. Jedno dítě bylo ale v tomto ohledu výjimkou, a to její dcera Marie Kristina. Lze ji nazvat nejmilovanější ženou na tehdejším vídeňském dvoře. Byla matčinou oblíbenkyní, a to do té míry, že se mohla provdat za muže, kterého si sama vybrala. V mládí ale prožila skandální románek se švagrovou.

Karlova Studánka v zimě.

Jak se žije v perle Jeseníků - Karlově Studánce? Pojďte s námi na návštěvu

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Karlova Studánka je díky své lázeňské architektuře tak malebná, že se jí v turistických průvodcích přezdívá „perla Jeseníků“. Za svůj půvab vděčí nejen architektuře, ale také horskému prostředí, ve kterém se nachází. Se svou nadmořskou výškou 800 m n. m. je nejvýše položenou obcí bruntálského okresu. A právě sem jsme zamířili v dalším díle seriálu Deník na návštěvě.

Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody Vlašim je v rámci organizace celostátním garantem programu Ohrožené druhy dřevin.

Mezi laureáty soutěže Adapterra Awards 2021 je také projekt z Podblanicka

Pilná a především vytrvalá práce lidí z kraje pod horou Blaník přinesla ovoce v podobě ocenění při třetím ročníku soutěže Adapterra Awards 2021. Projekt „200 kilometrů alejí pod horou Blaník“ patří k osmi, které nadace vyhlásila jako nejzdařilejší z více než stovky realizací z celé republiky. Veřejnost mu dokonce přiřkla Cenu sympatie.

Rakvičtí školáci vyrazilli do Vídně.

Od Schönbrunnu po Prater: rakvičtí školáci objevovali zajímavosti Vídně

Panovnická sídla Schönbrunn i Hofburg i centrum rakouské metropole s katedrálou svatého Štěpána si na výletě prohlédli rakvičtí školáci. Zajímavosti živé přírody obdivovali v expozicích Přírodovědného muzea. Nakonec dobře pobavili v Prateru. Děkujeme škole za pěkný příspěvek a fotky.

Marek Adamczyk a Anna Fialová v pohádce Jak si nevzít princeznu

Televizní Vánoce nabídnou rebelskou princeznu, vánočního chlapce i Marii Terezii

Silným hrdinkám, ale nejen jim, bude patřit letošní vánoční televizní obrazovka. Na Štědrý večer jí bude princezna Josefína v podání Anny Fialové a na Nový rok Marie Terezie. Na tradici vánočních pohádkových novinek naváže Česká televize. Letošní pohádka nese název Jak si nevzít princeznu a v hlavních rolích s Annou Fialovou a Markem Adamczykem ji natočil ostřílený tvůrce Karel Janák.  

Dukát 1772 Karla Egona z Fürstenbergu bude dražen jako položka číslo 269. Je velice vzácný a je ražen právě z roztaveného keltského poklad. Odhaduje se, že jeho cena by mohla vystoupat až na 600 tisíc korun

Do aukce míří zlato z keltského pokladu. K mání budou také bankovky či medaile

Dukát křivoklátského knížete Karla Egona Fürstenberga z roku 1772 bude tahákem aukce, která se uskuteční tento pátek v Praze. Numismatiky dlouho očekávaná dražba zahrnuje zlato z keltského pokladu, který byl před 250 lety objeven u obce Podmokly na Rokycansku. S 50 kilogramy a 7 až 10 tisíci mincí jde o historicky největší zlatý poklad z území Evropy.

Žáci ze Základní umělecké školy v Šumperku na výletě v Olomouci.

Šumperská ZUŠka navštívila Olomouc

Ve čtvrtek 30. září žáci 4. a 5. ročníku Základní umělecké školy v Šumperku v rámci Projektového dne mimo školu navštívili několik zajímavých míst v Olomouci.

Josefínské slavnosti v Terezíně.

FOTO: Noční bitva v Terezíně lákala. Přišla i Marie Terezie

Pochody a přehlídky, ukázky výcviku vojska i dobytí střelecké baterie. Nejen to nabídly Josefínské slavnosti, které už tradičně připomínají založení pevnosti Terezín. Velkolepá historická podívaná pro příznivce historie i staré vojenské techniky se ve městě konala v sobotu 2. října.