Je libo speciality ze šnečího masa, pravý maďarský langoš nebo španělské churros? A co takhle něco z indonéské nebo jamajské kuchyně? Druhý ročník Street Food Festivalu vypukne na hradeckém náměstí Míru v sobotu 27. července.
První červnový víkend nabídne na Hodonínsku například Dětský folklorní festival Štěpy, který se koná ve Veselí nad Moravou. Galerie výtvarného umění v Hodoníně zase chystá Muzejní noc. Kromě výtvarných dílen, divadelního představení nebo koncertu se mohou návštěvníci těšit i na francouzské palačinky.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku?
Zlomový byl letošní rok pro Elišku a Tomáše Kašíkovy. Splnili si sen, když si v Hodoníně otevřeli stánek se zmrzlinou. A vzbudili velký ohlas. Pro novou sezonu chystají novinky.
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
/FOTO/ Zakladatelka značky „Pala-Waff“ vyměnila tužku za kuchyňskou zástěru. Po České Lípě mohou lidé ochutnat vafle a palačinky i v městě pod Ještědem.
/FOTO/ Zakladatelka značky „Pala-Waff“ vyměnila tužku za kuchyňskou zástěru. Po České Lípě mohou lidé ochutnat vafle a palačinky i v městě pod Ještědem.
Jakmile začne sezona trhů a poutí je Daniela Šamerová z Brna týden co týden na cestách. Její stánek mohou návštěvníci velké žďárské pouti najít po čichu. Line se od něj sladká vůně čokolády a smažených palačinek. Příběh paní Daniely už ale tak sladký není. Jako každého živnostníka v posledních letech. „Po tom co nám schválila vláda, vyšší odvody, další zdražování, vyšší daně za bydlení, to bude ještě horší. Až mi dojdou síly, skončím, už teď toho začínám mít dost,“ říká sympatická blondýnka.
Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.
Palačinky ve sněhu. Zpříjemnit si sobotní odpoledne procházkou v zimním parku a sladkou odměnou v podobě palačinek sladkých i slaných, mohli v sobotu odpoledne obyvatelé Humpolce na Pelhřimovsku.
Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.
Stalo se už tradicí, že před svátky na konci roku se otevřou dveře městecké Střední odborné školy a učiliště veřejnosti. V rámci třídenní vánoční výstavy si příchozí mohou prohlédnout, ale i zakoupit výrobky zdejších žáků, které v rámci praxe sami připravili. V případě budoucích kuchařů a cukrářů je možnost ochutnat jejich výtvory přímo na místě a například v případě flambované palačinky je to opravdu radost a zážitek.
Senioři v Čížkovicích prožili léto plné zajímavých akcí. Začalo období letních prázdnin, a proto každoročně začínají posezení venku v zahradě domova, kde se koná pečení oblíbených bramboráků a palačinek.
Znáte školu, jejíž třídy nejsou v budově vzdělávacího ústavu, ale pod širým nebem? Do takové školy, jejíž ředitelkou byla Pavla Večeřová, civilním zaměstnáním starostka Buchlovic, jejím bodyguardem Petra Kropáčová alias rytíř či středověký válečník šlechtického původu, pozvaly vedoucí dětského souboru Buchlovjánek nejen děti z městyse pod Buchlovem, ale i jejich rodiče.
/FOTOGALERIE/ Vítej, zlatý hattricku! Tuto větu mohla v pátek večer zvolat Hana Karasová. V příbramské Akademii vín se konala další z kulinářských soutěží a sympatická brunetka opět prokázala svůj kuchařský talent.
/FOTOGALERIE/ Festival o víkendu 24. až 26. června opanuje prostor přímo před Palácem Pardubice. Milovníkům burgrů se představí z celé republiky. Pořádnou nálož masa pak doplní sladké palačinky nebo zmrzlina. Někteří prodejci nabídnou i vegetariánské burgery nebo bezlepkové bulky.
/FOTO/ Červi, sushi nebo kapří hranolky a domácí limonády. Park Jana Palacha ve Svitavách se v sobotu proměnil v jednu velkou hospodu. Konala se tady první Svitaverna.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Třiašedesátiletá Milada S. ze Zlínska stanula ve čtvrtek potřetí před senátem soudu za zločin těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Pokud padne pravomocné rozhodnutí, hrozí jí tentokrát až desetiletý pobyt za mřížemi.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.
/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.
Muzikálový a televizní herec, bývalý tanečník, komik Richard „Geňa“ Genzer už od května provozuje jako jediný zásobovatel, kuchař a prodavač palačinkárnu na píšťanském jezeře nedaleko Litoměřic. A to u svého kamaráda, majitele Mariny Labe.
Lucie Hemrová a Jana Prchalová jely na dovolenou do Francie a tam se zamilovaly. Do francouzských palačinek tenkých jak papír. Prodloužený víkend si mohli obyvatelé Humpolce zpestřit návštěvou parku Stromovka. Konal se zde již osmý ročník Letní Platformy. A právě tady Lucie a Jana předváděly svoje umění v palačinárně HaleLuja.
V zimě před deseti lety ještě svět netušil, že jednou přijde covid a s ním doba plná omezení, víkendových akcí v chladném počasí ale mnoho nebylo. Téměř žádná. Jen v Nebovidech jakási skupinka nadšenců zvala na komentovanou prohlídku tvrze. „Tvrze? V Nebovidech? Mám to přece za humny, ale o tvrzi jsem ještě neslyšel!“
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
/12. DEN/ Den začnete chlebem se sýrem cottage a rajčaty. K obědu sobě i rodině naservírujete kuřecí rizoto se zeleninou. A závěr dne bude patřit netradičním čočkovým palačinkám s pečenou paprikou a sýrem feta. Dobrý výběr, co říkáte?
/8.DEN/ Do nového dne vykročíte s chutí luxusních palačinek s tvarohem, jablky a ořechy. K obědu si dáte klasické šunkofleky. Osmý den vašeho hubnutí pak zakončíte večerním čočkovým salátem s červenou řepou a sýrem feta.
Vařit pro děti nebývá zrovna jednoduché. Bývají velmi vybíravé a trefit se do jejich apetitu je mnohdy nadlidský úkol. Pokud ovšem zkusíte naše čtyři recepty, určitě u dětí zabodujete.
V Telči již třináct let poskytujeme zdravotní a sociální služby. I my se musíme dennodenně vypořádávat s omezeními a novými výzvami, které přináší koronavirus COVID19.
/FOTOGALERIE/ Do bělských kulturních zařízení zavítala v sobotu 11. ledna Štěpánka Vanická z Divadla KAKÁ s loutkovou pohádkou Palačinková Pepinka. Pohádka byla určena dětem již od 2 let, kterým byla její délka i provedení připravena na míru.
Přibyslav – Soutěž motorového paraglidingu v přesnosti přistání. To je akce s názvem Přibyslavská palačinka 2019, která se koná na letišti v Přibyslavi. Začíná už v pátek 29. listopadu, kdy do Přibyslavi přijíždí závodníci, a potrvá do neděle 1. prosince. Hlavní část akce se odehraje v sobotu.
Sladké dobroty, na jaké si jen lidé vzpomenou, najdou v sobotu devatenáctého října zájemci na čtvrtém ročníku festivalu Sweet Park. Patnáct prodejců nabídne například palačinky, wafle či dorty.