Kreativ

ŠTÍTEK: palačinka

FILIP ŠORF se svou ženou na Liberty Island. V pozadi je vidět Ellis Island a New York City.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Palačinky po ďábelsku

Východní Čechy /NÁZOR/ - Kdo chce dobře jíst, tak se musí naučit také vařit. S jídlem roste chuť, ale jen hrstka to dotáhne až k nálepce od Pohlreicha. Já sám jsem kuchařským individuem, experimentátorem a samoukem, jehož umění by se dalo srovnávat s úrovní vaření radního Atakdále ve filmu Byl jednou jeden král.

Brunch v restauraci Benada.

Ozdob si svou palačinku, láká Benada

Ústí nad Labem - Akce Hurá do školy aneb ozdob si svou palačinku se uskuteční v neděli od 11.30 do 14.30 hodin v restauraci Benada v Clarion Congress Hotelu.

Ve stylové muzejní kavárně palačinky připravují přímo před vámi.

Začala sezona oblíbených císařských palačinek

Cieszyn - Keře černého bezu se osypaly bohatými trsy květů odstínu slonové kosti. Je to znamení, že stylová muzejní kavárna v polském Cieszyně začíná připravovat pro své hosty specialitu nazvanou císařská palačinka, která má zvlášní aroma. 

Festival pouličního divadla na Masarykově a Jiráskově náměstí v centru Ostravy v rámci akce nazvané Francouzský podzim v Ostravě 2012.

Ostravské Dny Frankofonie 2013: palačinky, móda i cestování

Ostrava - Dobrá zpráva pro milovníky francouzštiny a frankofonní kultury: už ve středu v Ostravě odstartují Dny Frankofonie 2013. Pořádá je ostravská nezisková organizace Alliance française Ostrava. Připraven má nabitý program, který zahrnuje celou škálu akcí od cestovatelského večírku, přes spisovatelský workshop až po soutěže ve zpěvu francouzské písně či diktát z francouzštiny.

Ilustrační fotografie.

Kousla muže do nohy, matka při tom pálila na plotně palačinky

Zlín - Hlasitá hádka mezi čtyřiačtyřicetiletým mužem a o rok starší ženou, která se rozléhala po celé budově, a zápach spálených potravin. To ve středu zneklidnilo obyvatele panelového domu na třicetitisícovém sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr: Můj gól? To je z těch palačinek

Třinec /ROZHOVOR/ – Neuběhly ani čtyři minuty a diváci si na něj v beznadějně vyprodané třinecké Werk Areně ukazovali obdivně prstem a pokyvovali u toho hlavou. A vůbec neřešili, že po jeho parádní akci zakončené střelou pod horní tyčku jejich miláčkové prohrávali.

Hvězdný Jaromír Jágr se sice proti Třinci prosadil, vítězství ale neslavil.

Můj gól? To je z těch palačinek, smál se po Třinci Jágr

Třinec – Neuběhly ani čtyři minuty a diváci si na něj v beznadějně vyprodané třinecké Werk Areně ukazovali obdivně prstem a pokyvovali u toho hlavou. A vůbec neřešili, že po jeho parádní akci zakončené střelou pod horní tyčku jejich miláčkové prohrávali. „No jo, Jarda Jágr," špitali si při pohledu na nepřehlédnutelnou kladenskou osmašedesátku. Nakonec se však museli Středočeši, vedení hvězdným Jaromírem Jágrem, před Oceláři sklonit.

Ilustrační foto.

Školy vábily budoucí studenty na palačinky nebo lakování

Jihlava - Autolakýrník zájemcům ukazuje techniku airbrush, barman míchá osvěžující ovocné drinky, kuchařka připravuje voňavé palačinky, kadeřnice na hlavě dobrovolnice vytváří moderní účes a grafik maluje přímo na monitor počítače portrét jedné ze studentek.

Letní filmová škola 2012.

Sobotní filmovka: ministr obrany i palačinky zdarma

Uherské Hradiště – V sobotu v osm hodin ráno se otevírají brány osmatřicátého ročníku Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Přesně v tento čas zahajuje svou činnost akreditační pracoviště a informační stan pro první návštěvníky kinematografického svátku.

Letní filmová škola 2012.

Sobotní filmovka: ministr obrany i palačinky zdarma

Uherské Hradiště – V sobotu v osm hodin ráno se otevírají brány osmatřicátého ročníku Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Přesně v tento čas zahajuje svou činnost akreditační pracoviště a informační stan pro první návštěvníky kinematografického svátku.

Texty Gutalaxu o lásce nejsou. Nejsou ani o válkách, nenávisti a tak dále. Ony vlastně nejsou o ničem. Kapela totiž žádné nemá.

Gutalax se ve squattu nezalekli ani palačinek

Křemže, Torino – Před kluky z kapel Gutalax a Spasm nyní stála nejočekávanější zastávka – Asilo Squatt v Torinu v Itálii. Nejočekávanější z toho důvodu, že se údajně jedná o jeden z nejextrémnějších squattů v Itálii. Není divu, že křemežští muzikanti měli obavy, co je vlastně čeká. Nakonec ale byli maximálně nadšení.

Ve Skandal baru si palačinky sami vyrábí.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Ve Skandal baru si palačinky sami vyrábí.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Tréninková kavárna Láry Fáry funguje v Náchodě už téměř půl roku. Pracují v ní osoby s lehkým mentálním a kombinovaným postižením, jež se zde učí běžným činnostem, jako například komunikaci se zákazníky.

V kavárně Láry Fáry umí vykouzlit pohádkovou chvilku

Náchod - Otevřu těžké vchodové dveře do kavárny Láry Fáry a ty se za mnou s hlasitým bouchnutím zavřou. Rozhlédnu se po útulné maličké kavárně a zjistím, že nejsem jediná, kdo se rozhodl další sychravý den strávit u kávy. Příjemně tlumené světlo jen přidává kavárně na útulnosti. Paní za pultem mi nabídne poslední volný stoleček s jedním křeslem u vchodu do zahrady.

KRUPSKÝ HRAD SLADCE VONĚL PALAČINKAMI

OBRAZEM: Krupský hrad voněl palačinkami

Prvňáčky z krupské Základní školy Teplická vítal ve čtvrtek na hradě Krupka Mickey mouse, za kterého se převlékl provozovatel hradní restaurace Milan Bartoš.

Jaroslav Achab Haidler

AUDIO: Pirátským dalekohledem: Baumax 'Palačinka'

Klasické obchodní tahy… „Třicet procent navíc a za stejnou cenu!!“, čteme na pytlíku kafe. Ale to slavné „navíc“ je vlastně pouze ten žlutý proužek reklamy, který ta procenta slibuje. Kávy je v sáčku stále stejně.

Francouzský trh gastronomie na pražské Kampě.

Kampa voní francouzskými specialitami

Praha /FOTOGALERIE/ - Vůně sýrů, vína a palačinek se nese pražskou Kampou, kde od čtvrtka stojí asi dvacítka stánků nabízejících gastronomické speciality z Francie.

Francouzský trh gastronomie na pražské Kampě.

Kampa voní francouzskými specialitami

Praha /FOTOGALERIE/ - Vůně sýrů, vína a palačinek se nese pražskou Kampou, kde od čtvrtka stojí asi dvacítka stánků nabízejících gastronomické speciality z Francie.

Francouzský týden v Prostějově

FOTO: Nádech Francie v Prostějově osladily palačinky

Prostějov – Ochutnávku palačinek s kaštanovým krémem, filmový zážitek z Paříže, pétanque, modní inspirace a na závěr výlet na divadelní festival Bonjour Brno! nabídl takzvaný frankofonní týden, který včera vyvrcholil na Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově.

Ilustrační foto

Startují Dny frankofonie: filmy, večírek v Belmondu i palačinky

Olomouc /PROGRAM/ – Do hanácké metropole míří francouzské filmy, divadelní představení nebo výstavy. To jsou totiž body z programu festivalu s názvem Dny Frankofonie, který startuje v pondělí v 18.30 hodin výstavou Bílé styly v Galerii Zbrojnice.

Němčice nad Hanou

Otevření knihovny okořenily Palačinky s pepřem

Němčice nad Hanou – Po šestadvaceti letech se knihovna v Němčicích nad Hanou stěhuje zpátky do Lidového domu. Místní se mohou těšit na novotou vonící prostory i knihy. První čtenáři do Lidového domu zamíří 1. prosince, slavnostní otevření knihovny však proběhlo už ve středu.

Den otevřených dveří SOU Domažlice 12. listopadu 2010.

Učiliště předvedlo kadeřnickou show i palačinky

Domažlice -Deváťáci se svými rodiči měli v pátek 12. listopadu možnost prohlédnout si prostory Středního odborného učiliště v Domažlicích a seznámit se s výsledky práce a studia současných žáků školy.

Projektový den v ZŠ na Trávníku

Projektový den na Trávníku: besedy, exkurze i palačinky

Přerov /FOTOGALERIE/ – Máte doma deváťáka a nemůže se rozhodnout, kam po škole? Recept, jak na to, má Základní škola Trávník v Přerově. Ta se zapojila do ojedinělého projektu Evropské unie, který má připravit nenásilnou formou žáky základních škol na budoucí uplatnění v oborech, jež vyžadují manuální zručnost.

Exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v janovickém Klokánku

Nejvíce nadchly palačinky

Janovice nad Úhlavou - Janovický Klokánek se v úterý loučil s prázdninami a nechyběla u toho ani bývalá ministryně spravedlnosti a současná ředitelka Justiční akademie Daniela Kovářová.

Ilustrační foto

Morávkou zavoní borůvky na koláčích a také v pivě

Malá Morávka, Karlov - Borůvkové hody pořádají o víkendu mezi 21. a 22. srpnem provozovatelé restaurací a penzionů v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. Těšit se lze na koláče, palačinky, ale i borůvkové pivo.

Ilustrační foto.

Měsíc autorského čtení, to jsou i vína a palačinky

Ostrava - Díky ostravské kandidatuře na titul Evropské hlavní město kultury 2015 probíhá festival Měsíc autorského čtení letos nejen v tradičním Brně, ale poprvé také v Ostravě. Tento svátek čteného slova však neznamená výhradně jen literaturu. Mimo samotná čtení festival oplývá bohatým, zajímavým a mnohdy velice chutným doprovodným programem.

Studenti v akci

FOTO: Studenti servírovali víno i vykosťovali pstruha

Prostějov – V Národním domě, kde většina z nich docházela na praxi, složilo ve čtvrtek závěrečnou zkoušku dvaadvacet žáků třetího ročníku oboru Číšník – servírka. V její praktické části předvedli například flambování palačinek, přípravu míchaných nápojů nebo neoblíbené vykosťování pstruha.

STRAŠLIVÝ ČERT, který řádil ve Vojtanově, si žádné z dětí neodnesl.

Vojtanovské ratolesti si čert neodnesl

Vojtanov – Organizátoři připravili řadu soutěží a malou diskotéku. Divácky oblíbenou soutěží je pojídání palačinek se šlehačkou bez pomoci rukou.

HOSTOUŇŠTÍ SI NA GASTROFESTU připsali další zápis do české Guinnessovy knihy rekordů.

Hostouňští vytvořili rekord obří kremrolí

České Budějovice /FOTOGALERIE/ – Už třetí rok po sobě se na českobudějovickém Gastrofestu učni ze střední školy v Hostouni postarali o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Tentokrát poskládali na vyzdobený pult přes sedm metrů dlouhou kremroli.

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích,učňové z Hostouňě,sestavili 728 cm dlouhou kremroli,za3,51 minuty

Rekordní kremrole měří přes sedm metrů

České Budějovice /AKTUALIZOVÁNO/ - Zápis do Guinessovy knihy rekordů přinesl i letošní Gastrofest, který se konal na českobudějovickém výstavišti. Kuchařští učni z Hostouně vytvořili rekordní slepovanou kremroli dlouhou přes sedm metrů.

Ilustrační foto.

Tajemství francouzských palačinek a belgického piva

Ostrava - Ostravský klub Atlantik se stane v příštích dnech místem, kde budou moci zájemci proniknout do tajů sladkých i slaných bretonských palačinek a proslulého belgického piva. Přednáška spojená s ochutnávkou palačinek proběhne ve čtvrtek 22. října 2009 od 17 hodin, vstupné je 60 korun.

Hosté restaurace mohou sledovat přípravu palačinek od svých stolů.

V Ostravě se vyráběly originální bretonské palačinky

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Originální bretonské palačinky mohli v pondělí v poledne a vpodvečer ochutnat návštěvníci ostravské francouzské restaurace. Měli jedinečnou šanci pozorovat při práci francouzského crêpiera – palačinkáře Gérarda Loranta z francouzského kraje Morbihan.