Kreativ

ŠTÍTEK: palačinka

Obdivuhodný výkon. Zdeněk Pácha vynesl na Sněžku 211 kilo, tři plné pivní sudy, a zapsal se do české knihy rekordů.

Nosič šel po rekordu na šichtu do válcovny. Největším oříškem je manželka

/FOTO, VIDEO/ Obdivuhodný výkon Zdeňka Páchy, který v neděli vynesl na Sněžku 211 kg těžký náklad, označil šéf agentury českých rekordů a kuriozit za výjimečnou událost. „Během třiceti let každý rok registrujeme tři stovky rekordů, máme jich dohromady kolem deseti tisíc. Tohle, co předvedl, patří do absolutní špičky,“ řekl Luboš Rafaj.

Létofest 2019 v Dolní Oblasti Vítkovic, 10. srpna 2019 v Ostravě.

Ostravu pobláznil Létofest. Ten „jiný“ festival

Z závěru týdne se v Dolních Vítkovicích konal další z plejády velkých letních hudebních festivalů, jejichž sezona pomalu končí. Na Létofest si našly cestu tisíce návštěvníků, kteří se zaposlouchali do nejznámějších hitů české hudební scény. Co tyto akce svému hostiteli – Dolním Vítkovicím – dávají, a co berou?

Hasiči se utkali v Jámách.

Pochutnáváš si na bůčku, povzbuzovali se hasiči u palačinky

Jámy – Nažehlené bílé uniformy, historické stroje, soutěžní nálada a déšť. Závody koňských stříkaček v Jámách se už staly tradicí stejně tak jako nevyzpytatelné počasí. Ani letošní ročník nebyl jiný. Kdo se chtěl přijet v sobotu na jamské sportoviště opalovat, nepochodil.

Na své si opět přijdou milovníci hasičské historie a starých uniforem. Foto: Deník/Helena Zelená Křížová

Hasiči s koňskými stříkačkami se v Jámách utkají po deváté

Jámy – V pořadí už devátý ročník závodů koňských stříkaček v sobotu 3. srpna uspořádají jamští hasiči v tamní sportovním areálu. Na své si tak opět přijdou milovníci hasičské historie a starých uniforem. Soutěžní den zahájí prezence sborů od 12 hodin a ve 13.45 hodin hasiče čeká slavnostní nástup s prapory. Závody samotné započnou o čtvrt hodiny později.

Nákup korálků pomůže ženám i ohroženým zvířatům

Nákup korálků pomůže ženám i ohroženým zvířatům

Dvůr Králové nad Labem - Safari park pokračuje v prodeji korálků, které ručně vyrábějí ženy na severu Keni. Z vydělaných peněz mohou tamní lidé žít šetrněji k přírodě a v rezervacích chránit ohrožená zvířata.

Na Štědrý den dopoledne nalévali dobrovolníci ve Znojmě polévku. Dobrovolné příspěvky pomohly chudým dětem.

Obrazem: Štědrovkou pomohli chudým rodinám

Znojmo – Rybí, čočkovou, zelnou a gulášovou polévku ochutnávali stovky lidí v pondělí do poledne při tradiční Štědrovce na znojemském Masarykově náměstí. Přikousnout mohli vánočku a na zahřátí jim pořadatelé z neformálního spolku Přátelé ze Starého města v příjemném štědrodenním dopoledni nabízeli čaj a svařené víno.

Lanovka. Ilustrační fotografie.

Cestu z Ještědu v létě odmění pivem a palačinkou

Liberecký kraj – Nahoru lanovkou, dolů po svých. Anebo naopak. Kdo zdolá během letních prázdnin sjezdovky na Ještědu, bude odměněn pivem či palačinkou. Na novou turistickou atrakci zve skiareál pod Ještědem.

Wilfried Bony

Dal jsem si vepřové koleno a palačinky. Jsem trochu tlustý, směje se Wilfried

Brno – I když má za sebou nepovedenou sezonu, vyslyšel přání svého kamaráda a bez váhání přijel. Hvězdný forvard Bony Wilfried se v Brně zúčastnil rozlučky Luboše Kaloudy s kariérou. „Luboš je dobrý kluk, hodně mi pomohl ve Spartě. Jsem moc rád, že jsem přijel,“ povídal fotbalový reprezentant z Pobřeží slonoviny.

Dva týmy deváťáků a jeden tým telčských seniorů se utkali v kuchařské soutěži na Základní škole Masarykova v Telči.

Seniorka: Bylo by smutné, kdybychom vyhráli my

Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.

Wafli můžete doplnit ingrediencemi podle svého gusta

Vafle, kam se podíváš

Oblíbený moučník pochází z Belgie. Zajet si na něj ale můžete i na pražskou Letnou. V bistru Waf-Waf vám vafle, a nejen ty, připraví ve sladké i slané variantě, a naservírují s množstvím různých přísad.

Student hustopečského gymnázia Ondřej List se staral spolužákům o svačiny.

Na motorku si student z Křepic Ondřej List vydělal prodejem svačin

Křepice - Vstával v pět hodin ráno, aby připravil spolužákům palačinky. Jeho kamarádi totiž pravidelně každý den zapomínali nosit do školy svačiny. Po zrušení školního bufetu se student druhého ročníku gymnázia v Hustopečích na Břeclavsku Ondřej List rozhodl začít pokrmy sám připravovat a prodávat. 

S dobrou náladou přijeli do elektrárny pracovníci a klienti kavárny Pohodička Náměšť nad Oslavou.

Pohodička v elektrárně. Palačinka, káva a české koláče

Dukovany - Pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany nakupují každý měsíc snídaně od regionálních neziskovek. Vloni za ně utratili více než sto tisíc korun. Jako první v letošním roce přijela kavárna Pohodička z Náměště. Utržila 15 575 korun. Zaměstnanci nakupovali domácí chléb, kávu, oblíbené cheesecaky i české koláče.

Střední odborná škola Josefa Sousedíka ve Vsetíně pořádala ve čtvrtek 7. září 2017  akci s názvem Vyzkoušej si řemeslo pro žáky základních škol. Desítky školáků ze širokého okolí se sešly v restauraci Bečva, kde se předváděly obory gastronomického zaměřen

Školáci na exkurzi zdobili perník a vyráběli rámečky

Téměř dvě stovky osmáků a deváťáků ze základních škol z Vizovic, Slušovic, Nového Hrozenkova, Horní Lidče a Brumova-Bylnice dorazilo ve čtvrtek dopoledne na akci Vyzkoušej si řemeslo do Vsetína. Po roce ji pořádala Střední odborná škola Josefa Sousedíka.

Ilustrační fotografie.

V sobotu mohou Hradečáci ochutnat klobásy i palačinky s chilli

Hradec Králové - Sladké i slané pochutiny s přídavkem domácího chilli budou moci zájemci okusit v sobotu od deseti hodin na Malém Růžku v Hradci Králové. Akci s názvem Chilli day pořádají manželé Pávkovi, kteří chilli i většinu dalších přísad pěstují na jejich hradecké zahradě.

Koštu hub v nivnické Besedě

Na nivnickém koštu hub hodnotili i ucho Jidášovo

Sladkokyselý nálev a sedmatřicet vzorků nakládaných hub od klasických václavek a ryzců po vzácnější v podobě ucha Jidášova. Pestré složení ochutnávky v nivnickém koštu hub, který se odehrál v sobotním podvečeru uvnitř prostor tamní Besedy, nalákal přes sto milovníků hřibů.

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Olomouc/Prostějov /ROZHOVOR/ - Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Adolf Gryga

Žaludek zavine jako palačinku a otylku promění k nepoznání

Prostějov /ROZHOVOR/ - Bariatrie? Bariatrická chirurgie? Kdyby se pojem objevil v nějakém kvízu, správně odpoví zřejmě málokdo. Přitom je poslední nadějí pro nemocné s obezitou, u nichž selhaly jiné možnosti, jak shodit desítky přebytečných kilogramů. A že jich v České republice není málo. Jeden z předních tuzemských expertů v oboru působí v Nemocnici Prostějov. Primář tamního chirurgického oddělení Adolf Gryga má se svým týmem na kontě stovky zákroků, při nichž nejenže lidem upravil žaludek, ale taky jim vrátil chuť do života. Mnohé otylky totiž chorobné obžerství uzavřelo do izolace a depresí.

Letní kino na tvrzi v Nebovidech

Letní kino na středověké tvrzi v Nebovidech zahajuje sezónu

Nebovidy – Nebovidské multi je opět tady! Vezměte děti do kina, projděte si historickou tvrz, vyrobte si svíčku, namíchejte bylinky, vyřešte hlavolam, dejte si pivo, ochutnejte palačinku, rozhlédněte se po nočním nebi a odpočiňte si u dobrého českého filmu. To vše vás čeká v Nebovidech na tvrzi. Letní kino zde zahajuje již čtvrtou sezónu.

Počátecké Francouzské trhy lákaly na francouzské dobroty i na doprovodný program plný zábavy.

Je libo francouzský sýr, či palačinku?

Počátky - Počátecké náměstí se v uplynulých třech dnech díky stánkům s francouzskými lahůdkami proměnilo v Mekku všech labužníků. Bistrot de Papa uspořádalo třetí a zároveň poslední ročník počáteckých Francouzských trhů.

Francouzské dny - palačinková dílna v hradeckém kině Bio Central.

Francouzské palačinky provoněly kino Bio Central

Hradec Králové /FOTO/ - Dny provoněné Francií v hradeckém kině Bio Central vyvrcholily ve čtvrtek odpoledne palačinkovou dílnou. Téměř dvě desítky lidí se tu účasnily workshopu, který vedly rodilé Francouzsky. A výsledky práce? Ty byly doslova k nakousnutí. Však se po nich taky jen zaprášilo.

Brigáda na „palačinkárnu“, jež vznikne v maringotce.

K non-stop Sousedské knihovně brzy přidají i 'palačinkárnu'

Ústí n. O. – Nudné čekání na autobus si už teď mohou cestující zkrátit četbou knih ze Sousedské knihovny, zanedlouho autobusové nádraží provoní i čerstvě usmažené palačinky. Na sousední farní zahradě  má časem vzniknout i obchůdek pro domácí kutily a řemeslníky nebo bazárek pro rodiny s dětmi.

Přírodovědná exkurze do Babiččina údolí.

Při přírodovědné exkurzi zažili Babiččino údolí o poznání jinak

Hradec Králové - Cožpak je možné odnést si z proslulého Babiččina údolí něco jiného, než jen vizuální zážitky z návštěvy zámeckých komnat paní kněžny, z prosté světnice babiččina Bělidla, anebo kulinářské zážitky ze zmrzliny u Viktorčina splavu a z palačinky od Panského hostince u mlýna?

Naše poslední večeře na našem obvyklém jídelním místě.

Cesta kolem světa téměř za dva roky

Svitavy – /SERIÁL/ Naši cestovatelé Bára a Matěj Čuhelovi strávili v nepálské vesničce Rajbas osm týdnů. Dnes se podíváme na ten závěrečný.

Na louce u Hostomic testovalo znalosti, zručnost i fantazii 11 pětičlenných hlídek

FOTO: Zimní sraz mladých hasičů voněl gulášem i palačinkami

Hostomice Hořící dřevo, vůně, linoucí se z kotlíků a skupinky dětí u jednotlivých stanovišť na rozlehlé louce u Hostomic dávaly tušit, že jsme tu správně. Tradiční zimní sraz mladých hasičů se konal v sobotu dopoledne a počasí konečně přálo.