Kreativ

ŠTÍTEK: počítač

Tým elektronických Rytířů: Michal Máj je vlevo, spolu s ním Kamil "Hajsmi" Hajšman, Dominik "MrMako" Makovský.

Za Kladno bojují také „elektroničtí" Rytíři

Víte, že v sezoně 2019-20 nastupovali za kladenské Rytíře borci s přezdívkami Jarin a Tejky? Vybojovali druhé místo za týmem Mladé Boleslavi. Po roční pauze, kdy Kladno v extralize chybělo, jdou v jejich stopách Hajsmi, MrMako a Miky a zatím se drží ve středu tabulky základní části. Puk ale nehoní hokejkou po ledě, nýbrž pomocí herní konzole na monitoru. Hrají totiž Enyaq Hockey League (EHL), jsou to e-sportovci. Michal „Miky“ Máj v článku komentuje některé aspekty e-sportu.

Ilustrační foto

"Finanční poradce" vysál muži z Litovelska z účtu půl milionu

Dvakrát to zkusil a dvakrát přišel o statisíce. Řeč je o osmačtyřicetiletém muži z Litovelska, který se nechal na sociálních sítích nalákat inzerátem společnosti zabývající se obchody s kybernetickou měnou. Podvodník mu z účtu „odčerpal“ skoro půl milionu korun.

Dětský Vánoční deník aneb Články našich dětí. A také pár slov o nich

Příběh žákyně: Dopis paní učitelce o covidovém období

Vážená paní učitelko! Vaše zadání domácího úkolu „Jak jsem prožívala lockdown“ mě potěšilo, protože si aspoň mám s kým popovídat. V tu dobu mi dost chyběli spolužáci i někteří učitelé. Raději bych chodila do školy, protože si lépe pamatuji výklad učitelů, než když si poznámky zapisuji sama.

Halina Pawlowská vydala novou knížku.

Halina Pawlowská ví: Ene Bene, je prima začínat si s láskou

Letmo si vybavuji, kdy nás naposledy dobře bavila v divadelním sále ústeckého Domu kultury první dáma TV talk show, úspěšná scénáristka s nadhledem, spisovatelka Halina Pawlowská. V čase, kdy nám řadu vzpomínek nekompromisně vygumoval zákeřný covid, kdy si už málo kdo vybaví poslední ústecké plesy a kdy většina pořadatelů plánuje báječné akce „až na příští rok“, nás v „halinovské pohotovosti“ asi nejlépe udržuje její tvorba.

Ilustrační foto.

Peněz za počítač se nedočkal

O počítač přišel pětatřicetiletý muž, když uvěřil, že zájemkyně o koupi mu poslala na účet dohodnutou částku. Případem, který se stal v pondělí v podvečer ve Starém Sedlišti, se zabývají tachovští policisté.

Ilustrační foto

Přerovan si půjčil si na nákup bitcoinů, prodělal 200 tisíc korun

Vidinou snadného zisku se nechal zlákat šestašedesátiletý muž z Přerova, který se letos v únoru rozhodl investovat do nákupu bitcoinů. Místo závratného výdělku z něj ale neznámý podvodník vylákal částku 200 tisíc korun. Pachateli hrozí až pětileté vězení.

Světlo je jedním ze základních faktorů našeho blahobytu

Světlo nám dává život, jeho přemíra však škodí

Život by bez světla nebyl. Sluneční světlo dává život. A zdraví. Nemohli bychom bez něj existovat. Dnes naše životy závisí na světle do té míry, že si den neumíme představit ani bez toho umělého. Svítíme často a téměř všude nehledě na denní dobu. Jsme zahlceni světelným smogem.

Ceny elektřiny rostou, jakým způsobem lze ušetřit?

Největší upíři elektřiny? I hráči videoher. Úsporný dům je základ, říká expert

Zdražování elektrické energie či home-office v době koronavirové a vyšší spotřeba. Důvody, proč nejen bývalí klienti Bohemia Energy vytáhnou z peněženky za provoz domácnosti víc peněz. Jak ušetřit a na které žrouty si dát pozor? „Největší spotřeba je obecně na ohřevy: vytápění, příprava teplé vody, vaření a v menší míře praní, mytí nádobí. Další kategorií jsou nepřetržitě běžící spotřebiče, sem spadá zejména chlazení a mrazení potravin,“ vyjmenoval Jan Truxa, energetický specialista EkoWatt.

Huawei MateBook 14s: jeden z nejlepších pracovních notebooků dneška?

Huawei MateBook 14s: jeden z nejlepších pracovních notebooků dneška?

Nový MateBook 14s od Huawei je důkazem toho, že to společnost s výrobou notebooků myslí skutečně vážně. Malý, ale výkonný počítač potěší hlavně freelancery, studenty, byznysmeny a zaměstnance kanceláří. Lehká váha a baterie s dlouhou výdrží je ideální na cestování, jasný dotykový displej pak umožňuje pracovat na počítači také venku za jasného dne. Videohry si na něm ale příliš nezahrajete.

Ilustrační foto.

Pozor! Nabízejí bitcoinové zisky, pak vyluxují účet. Znají to i lidé z regionu

Týká se to i případů z Moravskoslezského kraje. Popularita i hodnota kryptoměn v poslední době stoupá. Například jeden bitcoin se blíží hodnotě 1,5 milionu korun. Stále více lidí chce do bitcoinu i dalších virtuálních měn investovat s vidinou zbohatnutí. Bohužel, často jde o lidi, kteří se v této oblasti vůbec neorientují. A to je ideální situace pro podvodníky, kteří na webech slibují výhodné zhodnocení peněz prostřednictvím nákupu kryptoměn. A zájemci se jen hrnou.

Kamil Kopecký - Vysokoškolský pedagog, vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP a vedoucí projektu E-Bezpečí

Se sextingem má zkušenost každé šesté dítě, říká docent Kamil Kopecký

Docent Kamil Kopecký je zakladatelem projektu E-bezpečí, který se soustředí na ochranu dětí před nebezpečími online světa, a také se věnuje digitální výchově ve školách. Herečka a autorka projektu Terapie sdílením o problematice vztahů ve sféře online Ester Geislerová s ním probírala, co na naše děti vlastně v kybersvětě číhá a jak těmto rizikům čelit. Rozhovor vznikl jako součást podcastového seriálu Máma a táta na síti, osvětové projektu z dílny Nadace Avast.

Dlouhá izolace může vést k různým závislostem

Závislost nemusí být jen na drogách

Mnoho rodičů je dnes postaveno před nelehký úkol. Děti jsou k počítačům, mobilům, tabletům a jiným zařízením vedeny už od raně školního věku, což za našich generací nebylo. A místo učení se, hraní si venku nebo pěstování koníčků koukají do monitorů.

Miss Kateřina Šimonková z Krnova.

Kateřina Šimonková míří z Krnova do Turecka na světovou soutěž krásy

Krnované pozorně sledovali vyhlášení vítězek Miss České republiky 2020, protože mezi finalistkami byla také Kateřina Šimonková z Krnova. Ta získala titul II. Vicemiss České Republiky 2020. Nyní mohou Kateřině Šimonkové fandit při sledování mezinárodní soutěže Miss Aura International.

Britský vynálezce Clive Sinclair, který stál u zrodu kapesní kalkulačky a přispěl k rozšíření osobních počítačů, zemřel ve věku 81 let

Zemřel vynálezce Sinclair. Stál u vzniku kalkulačky i počítače ZX Spectum

Britský vynálezce Clive Sinclair, který stál u zrodu kapesní kalkulačky a přispěl k rozšíření osobních počítačů, zemřel ve věku 81 let. Oznámila to média s odvoláním na vynálezcovu rodinu. Sinclair zemřel ve čtvrtek ve svém londýnském domově po více než desetiletém zápase s rakovinou.

Ilustrační fotografie.

Důchodce ze Znojemska naletěl podvodníkovi. Přišel o peníze a data

Obchodování s virtuální měnou se nevyplatilo sedmdesátiletému muži ze Znojemska. Chtěl vylepšit rodinný rozpočet a reagoval na nabídku na internetu. Ve finále však přišel o více než pět tisíc korun a neznámý podvodník mu z počítače také stáhl a následně smazal citlivá data.

Členové týmu hry Valorant během tréninku probírají taktiku a analyzují zápasy, které už odehráli

Matkou šampiona aneb Esport má budoucnost

Žádné střílečky až do rána, prázdné pytlíky od chipsů, plechovky od coca-coly, energy drinků a pohled zombie. Profesionální esportoví hráči nejsou gambleři, ale sportovci se vším všudy, na které jsou kladeny velké nároky. Být profík je totiž víc než být „jen“ dobrý. Profík musí makat a dodržovat pravidla týmu. A tím se stal nedávno i náš sedmnáctiletý syn. Text vyšel v časopise Vlasta.

Zapsat si něco do notesu je úlevné i pro naše oči, které často celé dny civí do svítících obrazovek a displejů

Pišme zase rukou! Mozek vám bude vděčný

Kdy jste naposledy psali rukou? Poznámku, vzkaz, nějaký delší text? Všichni pořád ťukáme do klávesnice a displeje. Manželovi esemeskou připomeneme, co má vyřídit, nákupní seznam uložíme do mobilu a zápisky z porady si zapíšeme do notebooku. Bylo by ale lepší vzít propisku nebo tužku a kus papíru.

psycholožka Lenka Rambousková

Nesnažte se bavit děti pořád. Klidně, ať se chvíli nudí, radí psycholožka

/ROZHOVOR/ Školní psycholožka Lenka Rambousková radí, jak zvládnout domácí školu a práci. „Dopřejte si čas na sebe a své koníčky, komunikujte se školou a v práci oznamte, že máte doma školáky,“ říká pro případ, že by opět děti kvůli pandemických opatřením se musely vzdělávat z domova. Rozhovor s Lenkou Rambouskovou přinesl oblíbený časopis Květy a server www.vlasta.cz.

Letní škola IT.

Liberecká Letní škola IT je ideální trénink do života

Pandemie nám ukázala, jak je znalost IT důležitá v našem každodenním životě. Počítačové dovednosti je důležité rozvíjet už na školách, kde jsou dívky v tomto oboru častokrát opomíjeny a postupně ztrácejí o IT zájem.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci z ČVUT učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci ze středních Čech učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.

Vývoj čipů využívajících diamant, ČVUT.

Vědci z kladenské fakulty učí svět, jak vylepšit počítače diamantem

/FOTOGALERIE/ Cestu k nové úrovni počítačových technologií s obrovským výkonem otevírá objev středočeských vědců, kteří se společně s partnery v Belgii podíleli na vývoji čipů využívajících diamant. Ty navíc mohou posloužit i jako ultracitlivé detektory magnetických polí.