Kreativ

ŠTÍTEK: polokoule

Ilustrační fotografie.

V noci na úterý začne léto, bude nejdelší den v roce

Praha - V noci na úterý, konkrétně 34 minut po půlnoci začne astronomické léto. Slunce v uvedený okamžik vstoupí do znamení Raka a na severní polokouli nastane letní slunovrat. Na své pomyslné dráze Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu a začne se vracet k rovníku. Bude proto nejdelší den v roce, zatímco noc bude nejkratší.

Ilustrační foto.

Muži zapalovali oheň, dívky pletly věnce

České Budějovice – Pro nás je to den, kdy si můžeme oficiálně říct, že je tu nejteplejší období roku. Pro naše předky to byl ale svátek plný magických rituálů, kouzel a tradic.

Škodovka v Equadoru? Krajana potěší kdekoliv.

Napříč Jižní Amerikou: Noc strávená na rovníku byla zážitkem

/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Minule jsem se s vámi loučil z místa mého posledního noclehu, kterým bylo bezpečí rákosové garáže, která mě chránila před všudypřítomnými hady. Také jsem vám psal o mém natěšení na rovník, který se mi po jedenácti tisících kilometrech postavil do cesty, a setkání s ním jsem si náležitě užil.

Ilustrační foto.

Od neděle bude planeta Mars jasnější než hvězdy noční oblohy

Praha - Planeta Mars se v neděli odpoledne ocitne naproti Slunci a díky tomu bude pozorovatelná po celou noc. Tou dobou bude dělit Mars a Zemi nejmenší vzdálenost. Pozorovatelé se tak mohou těšit, že planeta červené barvy bude mimořádně jasná než kdy jindy. Budou moci sledovat i její detaily. Řekl to mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Mars bude patrný ještě mnoho dalších týdnů. Na konci května bude jasnější než kterákoli z hvězd na noční obloze.

Ilustrační foto

Letošní duben byl nejteplejší v měřené historii

Washington - Průměrné dubnové teploty na planetě Zemi byly letos vůbec nejvyšší, jaké kdy zaznamenali meteorologové v průběhu čtvrtého měsíce roku. Podle dnes vydané zprávy americého Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) se duben stal již dvanáctým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord pro své období, což se dosud nikdy nestalo.

Ilustrační foto

Dnes je první jarní den, astronomické jaro začalo v 5:30

Praha – Dnes je první jarní den. Astronomické jaro nastalo v 5:30, kdy Slunce vstoupilo do znamení Berana. Od této chvíle se Slunce vrací na severní polokouli a den se začne prodlužovat až do letního slunovratu, kdy bude dvakrát delší než noc. Protože noc a den jsou první jarní den přibližně stejně dlouhé, označuje se jako jarní rovnodennost.

Ilustrační foto

Únor 2016 překonal světové rekordy. Může za to El Niňo, tvrdí vědci

Washington – Letošní únor byl celosvětově o 1,35 stupně Celsia teplejší, než je průměrná teplota pro tento měsíc, a překonal tak dosavadní rekordy. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Podle vědců je mohutné zvýšení teplot projevem klimatických změn způsobených lidskou činností a zároveň důsledkem jevu El Niňo.

V ulicích Ostravy začaly kvést kaliny, dřeviny s jednoduchými vstřícnými listy, rozšířené především v mírném pásu severní polokoule.

OBRAZEM: V Ostravě začaly kvést kaliny

/FOTOGALERIE/ O tom, že se blíží jaro, není pochyby. V ulicích Ostravy totiž začaly kvést kaliny, dřeviny s jednoduchými vstřícnými listy, rozšířené především v mírném pásu severní polokoule.

Ilustrační foto.

Astronomie: Nebe nabídne vesmírnou opozici

Východní Čechy - Každý rok okolo 20. března začíná u nás na severní polokouli astronomické jaro. Letos nastává jarní rovnodennost v 5.30 hodin. Dny budou ale delší než noci už od 17. března - může za to lom slunečního světla ve vzduchu, který způsobuje, že vidíme lidově řečeno trochu „za roh" a Slunce vychází dříve a zapadá později, než kdybychom atmosféru neměli.

Ilustrační foto.

Nápad brněnských vědců zabrání výbuchu v elektrárnách

Dukovany, Brno - Třicet let uplyne v dubnu od nejhorší havárie v historii jaderné energetiky. V ukrajinském Černobylu se tehdy přehřál a explodoval jeden reaktor. Do vzduchu se následně uvolnil obrovský radioaktivní mrak, který se rozšířil do celé severní polokoule.

Nákazu přenáší komár rodu Aedes, který ve střední Evropě nežije.

Virus zika může podle vědců způsobovat paralýzu

Londýn – Francouzští vědci našli první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Plyne to ze studie, kterou skupina výzkumníků založila na analýze dat z Francouzské Polynésie před dvěma lety, kdy se tam tento virus rozšířil. Zika, která ohrožuje zejména nenarozené děti, se nyní rychle šíří po západní polokouli.

Tereza Mrvová si užívala ranní kávový rituál u jezera Arrayanes v národním parku Los Alerces.

Vánoční svátky na druhé polokouli: s liškami

Brno /S KÁVOU NA CESTÁCH/ – Tereza Mrvová a její stejně starý partner Lukáš Kopeček na konci prvního článku o putování za kávou po Jižní
 a Severní Americe avizovali další cíl jejich cestování, a to tučňáky na poloostrově Peninsula Valdés. V druhém měsíci na cestách došli k jistému poučení: neplánovat! „Naše cestování je o náhodě, štěstí, potkávání správných lidí, a tím pádem se stále něco mění," říkají.

Pavel Kelemen na Novém Zélandu.

Dráhaři Dukly Brno bojovali s časovým posunem, spali jen díky práškům

Brno – Náročný boj s aklimatizací zažili dráhoví cyklisté brněnské Dukly na Světovém poháru v novozélandském Cambridge. Dvanáctihodinový časový posun řešili v noci jen tabletami na spaní. „Měli jsme všechno úplně obrácené. Chodili jsme vždycky spát s práškem, kolem čtvrté, páté jsme se probudili, dali jsme si další a spali. Tak to bylo až do závodních dnů," líčí český reprezentant Pavel Kelemen.

Ilustrační foto

Tání půdy v Arktidě destabilizuje města, lesy i hory

Kanada – Oteplování permafrostu, tedy trvale do hloubky zmrzlé půdy, je klimatickou časovanou bombou. Ovlivňuje život komunit, infrastrukturu, živočišné druhy a dokonce i stabilitu hor ležících směrem na jih. Permafrost zaujímá 25 procent nadmořského území na severní polokouli, 23 milionů kilometrů čtverečních, od Kanady po Aljašku až na Sibiř, ale vyskytuje se i v Grónsku, ve Skandinávii, v Mongolsku a v Číně, píše agentura AFP.

Co všechno lze procvičit žonglováním, poznali účastníci sobotních Kejklí ve vyškovském Majáku.

Žonglovat zvládne každý. Stačí k tomu smeták

Vyškov – Zlepšuje koordinaci, orientaci v prostoru, soustředění a mimo jiné rozvíjí spolupráci mezi mozkovými hemisférami. Je k němu potřeba trocha talentu, pak rozhodně touha hrát si a hlavně výdrž. Kdo alespoň jednou zkusil žonglovat, určitě ví, o čem je řeč. V opačném případě, samozřejmě pokud má chuť, může zkusit Kejkle. Tedy workshop ve vyškovském Středisku volného času Maják.

Do konce října se má opravený barometr vrátit na své místo ve Dvořákových sadech.

Barometr se vrátí do parku koncem října

Barometr „žabka" umístěný ve Dvořákových sadech opustil své tradiční místo. Zpátky se vrátí v lepším stavu do konce října. Do té doby jej má v péči zkušený pasíř Pavel Strakoš.

Krvavý úplněk v Trutnově

Jedinečný úkaz. Východ Čech ozářil krvavý úplněk

Východní Čechy - Obyvatelům severní polokoule se v noci na pondělí naskytla příležitost pozorovat ne zcela obvyklý jev souběhu úplného zatmění Měsíce a takzvaného superúplňku, při němž měl souputník Země netradiční načervenalou barvu.

Krvavý úplněk v Trutnově

Jedinečný úkaz. Východ Čech ozářil krvavý úplněk

Východní Čechy - Obyvatelům severní polokoule se v noci na pondělí naskytla příležitost pozorovat ne zcela obvyklý jev souběhu úplného zatmění Měsíce a takzvaného superúplňku, při němž měl souputník Země netradiční načervenalou barvu.

Krvavý úplněk v Trutnově

Jedinečný úkaz. Východ Čech ozářil krvavý úplněk

Východní Čechy - Obyvatelům severní polokoule se v noci na pondělí naskytla příležitost pozorovat ne zcela obvyklý jev souběhu úplného zatmění Měsíce a takzvaného superúplňku, při němž měl souputník Země netradiční načervenalou barvu.

Krvavý úplněk v Trutnově

Východ Čech ozářil krvavý úplněk

Východní Čechy - Obyvatelům severní polokoule se v noci na pondělí naskytla příležitost pozorovat ne zcela obvyklý jev souběhu úplného zatmění Měsíce a takzvaného superúplňku, při němž měl souputník Země netradiční načervenalou barvu.

Úplné zatmění měsíce ve Vsetíně.

Severní polokoule zažila úplné zatmění Měsíce a superúplněk

Praha – Lidé v Česku dnes časně ráno sledovali zatmění měsíce a načervenalý „superúplněk". Například do hvězdárny ve středočeském Ondřejově přišly navzdory nepřízni počasí desítky lidí, řekl dnes mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Oba jevy současně uvidí lidé znovu asi až za dvě desítky let.

Ze slavnostního setkání u příležitosti doplnění fitness v areálu čestlického akvaparku Aquapalace Praha novými přístroji.

Fitness v Aquapalace Praha má nekonečný žebřík

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Už tak velice dobře vybavené fitness v areálu čestlického akvaparku dostalo další nové vylepšení. V minulých dnech byly slavnostně pokřtěny a uvedeny do provozu tři nové stroje. V takzvané kardiozóně v přízemí fitness se vedle sebe objevil nekonečný žebřík, nekonečné schody a balanční přístroj Imoove.

Ilustrační foto

Dnes začíná astronomické léto, den bude nejdelší a noc nejkratší

Praha - Dnes začíná astronomické léto. Nastane přesně v 16:38 hodin letního středoevropského času. V tu chvíli vstoupí Slunce do znamení Raka, což znamená, že v pravé poledne na severní polokouli vystoupí nejvýše nad obzor. Den proto bude nejdelší a noc nejkratší. Den se ale bude ode dneška zkracovat až do zimního slunovratu.

Ilustrační snímek.

Saúdská Arábie a SAE zkrátily o ramadánu pracovní dobu

Mekka (Saúdská Arábie) - Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty zkrátily po dobu postního měsíce ramadánu pracovní dobu státním zaměstnancům. Pracovat se bude pouze pět hodin, mzda ale zůstane zachována, informují tamní média. V kolébce islámu Saúdské Arábii stejně jako v dalších státech Perského zálivu ramadán začne ve čtvrtek, na západní polokouli pak někde jeho začátek datově připadne ještě na dnešek místního času.

V novém mrakodrapu One World Trade Center se ve výšce téměř 400 metrů otevírá vyhlídková plošina.

Nad New Yorkem se otevírá vyhlídková plošina ve výšce 400 metrů

Americký New York má ode dneška nové lákadlo pro turisty, které ovšem může být dechberoucím zážitkem i pro místní obyvatele - v novém mrakodrapu One World Trade Center se totiž ve výšce téměř 400 metrů otevírá vyhlídková plošina, odkud se lze kochat panoramatickým pohledem na velkoměsto se všemi jeho slavnými dominantami. Čeká se, že vyhlídka One World Observatory přitáhne navzdory vysokému vstupnému až 10.000 návštěvníků denně, v předprodeji se už prodaly statisíce lístků.

Nový pohár pro basketbalového šampiona je v rukách nymburského kapitána Jiřího Welsche (uprostřed)

Košíkáři Nymburka mají ve své moci další titul. Ten má číslo 12

Nymburk - Už je to uděláno, už je to hotovo. Co bylo dopředu téměř jisté, se stalo skutečností. Basketbalisté Nymburka vyhráli finálovou sérii hranou na tři vítězné zápasy nad Válečníky z Děčína v nejkratší možné době a mohli si radost z titulu vychutnat před svými příznivci v nymburském Sportovním centru.

Stavba parčíku místo parkoviště u velké pasáže v Přerově začala v říjnu 2014

Parčík v Palackého je trnem v oku, možná tam nebude

Přerov – Málokterá stavba vyvolala v poslední době v Přerově tolik emocí, jako záměr na zvelebení prostranství mezi budovami škol v Palackého ulici. Snaha zkrášlit tuto část města narazila na odpor obyvatel, kteří kvůli zastavění plochy přišli o svá parkovací místa. Situace se nakonec vyřešila „sama". Když loni na podzim dělníci odkryli dlažbu, nestačili se divit. Narazili totiž na jiné podloží, než které bylo v projektu.

Miroslav Krejčí, ředitel hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

Velký třesk v Hradci: Otvírá se unikátní planetárium

Hradec Králové - Nové digitální planetárium už v pátek přivítá první návštěvníky. Lidé, kteří si v rámci dne otevřených dveří přijdou stavbu prohlédnout, budou moci obdivovat zejména unikátní projekci hvězdné oblohy promítané na kulovou klenbu, interaktivní expozice, robotický dalekohled či meteorologickou stanici.

Stavba parčíku místo parkoviště u velké pasáže v Přerově začala v říjnu 2014

Stavba parčíku u pasáže stojí, kvůli chybě v projektu

Přerov – Přerované, procházející velkou pasáží, se mohli už zanedlouho těšit z pohledu na nově upravené prostranství mezi budovami škol v Palackého ulici. Na parčík s vodním prvkem, kvůli němuž je tato část města už několik týdnů rozkopaná, si ale počkají až do jara.

MATADOR. Luděk Pfeifer začal podnikat už v roce 1990, před tím působil na ČVUT.

Luděk Pfeifer: Poradenství je slušné řemeslo, byť u nás dostalo na frak

Praha /ROZHOVOR/ – Jako společníci začínali v roce 1990 ve třech: Luděk Pfeifer, Pavel Vosoba a Míla Umlaufová. I po jejím úmrtí 
v roce 2007 jsou v čele firmy stále tři, do týmu přibrali kolegu Radoslava Tesaře. Původně malá poradenská firma M. C. TRITON začala v tehdejším Československu podnikat 
v oboru, který pro tu dobu až tak typický nebyl – v poradenství. Na rozdíl od takzvaných poradců ze zahraničí ale vždycky sázeli na selský rozum, slušnost, kreativitu a poradenství dělali na míru. Asi 
v tom tkví tajemství jejich úspěchu, M. C. TRITON se totiž za 25 let stal největší českou poradenskou firmou. Jeden ze zakladatelů společnosti Luděk Pfeifer říká, že uplynulých 25 let bylo soustavným bojem o to, aby poradenství nebylo chápáno jen jako „braní peněz za nic".

Cestovatel Lukáš Kovár v Hranicích vystavuje své snímky z Bornea

Návštěva pralesa pro mě byla velkým šokem, říká cestovatel

„Poprvé jsem pochopil, proč Američani nikdy nemohli ve Vietnamu vyhrát válku," říká s odkazem na neprostupnost pralesa na Borneu Lukáš Kovár z Potštátu. Přesně před rokem odjel s dalšími třemi kamarády na jeden z největších ostrovů světa a v exotické destinaci strávil tři týdny. Ve středu pak společně s Robertem Hlavicou zahájil vernisáž výstavy svých fotografií na hranickém zámku. Robert Hlavica přitom přestavil snímky z českého prostředí. I proto nese expozice celkem čtyřiceti snímků název Z Čech až na Borneo.

Cestovatel Lukáš Kovár v Hranicích vystavuje své snímky z Bornea

Návštěva pralesa pro mě byla velkým šokem, říká cestovatel

Hranice – „Poprvé jsem pochopil, proč Američani nikdy nemohli ve Vietnamu vyhrát válku," říká s odkazem na neprostupnost pralesa na Borneu Lukáš Kovár z Potštátu. Přesně před rokem odjel s dalšími třemi kamarády na jeden z největších ostrovů světa a v exotické destinaci strávil tři týdny. Tuto středu pak společně s Robertem Hlavicou zahájil vernisáž výstavy svých fotografií na hranickém zámku. Robert Hlavica přitom přestavil snímky z českého prostředí. I proto nese expozice celkem čtyřiceti snímků název Z Čech až na Borneo.

Norský lovec se pochlubil záběry yettiho.

Natočil prý yettiho. Zatím ze všech nejkvalitněji

Norsko /VIDEO/ – Jeden norský lovec se pochlubil na internetu se vskutku jedinečnou kořistí – natočenými snímky bájného yettiho. Podařilo se mu ho prý spatřit a natočit při jedné ze svých výprav v tamních lesích.

Ilustrační foto

V noci budou padat hvězdy. Možná vám splní přání...

Východní Čechy - V noci na středu astronomové očekávají vyvrcholení nejznámějšího meteorického roje severní polokoule – Perseid. Nejvíce meteorů by mělo proletět oblohou od úterních 21 hodin do středečních 10 hodin.