Kreativ

ŠTÍTEK: polokoule

Snímek ze zemětřesením zničeného Haiti

Na Haiti míří pomoc ze Zábřežska

Zábřeh - Zábřežská farnost poslala obětem zemětřesení na Haiti hned den po katastrofě dvě stě tisíc korun. Na neděli 24. ledna chystá ve všech kostelech děkanátu sbírku, jejíž výtěžek bude věnován rovněž na pomoc nejchudší zemi západní polokoule, kterou postihlo minulý týden v úterý ničivé zemětřesení.

Ilustrační foto

Den se začíná pomalounku prodlužovat

Den zimního slunovratu byl v dávných dobách pro lidi severní polokoule svátkem. Tento okamžik znamenal, že Slunce - dárce života, se opět vrací. Den se začíná pomaloučku prodlužovat a zatím ještě nesmělé sluneční paprsky způsobí za pár týdnů zázrak probouzející se přírody. V letošním roce nastává zimní slunovrat 21. prosince. Tento den Slunce vstupuje do znamení Kozoroha v 18 h 46 min středoevropského času /SEČ/ a znamená to též začátek astronomické zimy.

Říjnová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Po měsíci vám opět přinášíme další díl našeho seriálu od dopisovatelky Renaty Šilhánkové. Dozvíte se, co najdete na srpnové obloze. Najdete zde i podrobnou mapku.

TJ Sedmihoří Oplotec připravilo pro děti rozloučení s prázdninami se spoustou soutěží.

Oplotec se v sobotu rozrostl

Oplotec /PŘIDÁNY FOTOGRAFIE/ - Sto sedm lidí, jeden pes a dva koně – to je výčet účastníků akce, již na konec prázdnin pořádala na svém hřišti TJ Sedmihoří Oplotec.

Polárníci na Antarktidě

Brněnští vědci odjeli zkoumat polární krajiny

Brno - Další výprava českých vědců do severních končin zeměkoule bude mít zástupce z Brna. Dva odborníci odjeli na polární expedici na severní polokouli. Cílem jejich cesty bude souostroví Špicberky. Třetí kolegyně se k nim připojí za týden.

Zamračená obloha a přeháňky, zatím typický obrázek počasí letošního června.

Léto? Zatím vyhrává medardovské počasí

Příbram - V neděli před sedmou hodinou ráno nastal slunovrat, kterým začíná astronomické léto. Při slunovratu je Slunce nejblíže severní polokouli, a tak na polárním kruhu panuje v tu dobu polární den. V našich zeměpisných šířkách začalo léto a v tomto období je nejdelší den a nejkratší noc z celého roku. Na typické letní počasí si ale zřejmě ještě budeme muset počkat. Meteorologové vydali dlouhodobou předpověď a očekávají zatím průměrné teploty kolem 17 stupňů Celsia.

Ilustrační foto

Slunce se začíná vracet zpět k rovníku

To, na co se mnozí z nás těší celý rok, je opět zde. Jistě tušíte, o čem je řeč. Dnes je totiž první letní den. Pojďme se podívat, co se děje na obloze, co to je letní slunovrat, jak se pohybuje Slunce po obloze a mnoho dalších zajímavých informací.

Květnová obloha

Procházka květnovou oblohou

Začal nejkrásnější měsíc roku, měsíc vůní a květů. Noci se pomalu oteplují a tak je čas na další povídání o krásách noční oblohy. Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ a pro stanoviště na průsečíku středoevropského poledníku (tj. 15 stupňů východně od Greenwiche) a rovnoběžky 50° severní šířky. Pro získání SELČ je nutno připočítat 1 hodinu (SELČ = SEČ + 1 hod.)

Ilustrační foto.

Procházka hvězdnou dubnovou oblohou

Uplynul měsíc a tady je další vyprávění o krásách oblohy. Duben je měsícem, kdy jaro je již v plném proudu. To platí i o noční obloze, které vládnou souhvězdí jarní oblohy.

Ilustrační foto.

Lednová procházka oblohou

Opava - Téměř jasná obloha od začátku roku nabízí krásnou přehlídku přírodních úkazů. Dnes vám přinášíme druhou část procházky po obloze.

Nejjasnější úplněk rozzářil i nebe nad Brnem

Nejjasnější úplněk rozzářil nebe nad Brnem

Brno /FOTOGALERIE/ - Nejen náměsíčníky okouzlil stříbrný svit měsíce, který se na nebi rozlil brzy zrána. Nejjasnější úplněk v roce 2009 mohli pozorovat dnes ve čtyři hodiny a sedmadvacet minut ráno také obyvatelé Brna a okolí. Měsíc se v tomto okamžiku také nejvíce přiblížil k Zemi.

Pestrým zbarvením a zobanem připomínají křivky papoušky. Nyní jsou k vidění i na Vyškovsku.

Smrky přilákaly hejna severských papoušků

Slavkov u Brna - Hejna neobvyklých pestře zbarvených ptáků se silným zobanem přitáhla do Slavkova. Pro svůj vzhled se jim říká severští papoušci. Jde o křivky, které přilákaly plodné šišky stříbrných smrků. Ptáci jsou nepřehlédnutelní. Samečci mají atraktivní zbarvení v odstínech červené až oranžové, samičky zelenožluté.

Západ Slunce nad hradem Lipnicí.

Dnes nastává zimní slunovrat

Rakovnicko/ Den zimního slunovratu byl v dávných dobách pro lidi severní polokoule svátkem. Tento okamžik znamenal, že Slunce, jakožto dárce života, se opět vrací. Den se začíná pomaloučku prodlužovat a nyní nesmělé sluneční paprsky způsobí za pár týdnů zázrak probouzející se přírody.

Ilustrační foto

Říjnová procházka hvězdnou oblohou

Uplynul měsíc a to je čas se opět podívat, co krásného nám obloha připravila. Noc se pomalu prodlužuje a my už nemusíme čekat na hvězdné nebe do pozdních hodin. Všechny časové údaje jsou uvedeny ve středoevropském čase.

Brankář české futsalové reprezentace Tomáš Meller.

Chrudimská futsalová stopa vede až do Brazílie

Chrudim - Kdo sledoval odvetný zápas o postup na futsalové MS do Brazílie mezi Rumunskem a Českem, tak mi dá za pravdu, že to byl nervák se šťastným koncem. Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna totiž dokázali remizovat 2:2.A tojim v součtu s domácí remízou 1:1 stačilo díky více gólům vstřeleným na hřišti soupeře. K cestě do Mekky futsalu výrazně vedla chrudimská stopa.

Kapr na dlani.

Ditter: Australané kaprem hnojí

Břeclavsko - Když někdo uloví v Austrálii kapra či jeho červenou japonskou formu Koy, dostane pokutu i za to, že rybu pustí zpátky do vody. U protinožců je totiž kapr doslova plevel.

Ilustrační foto

Ditter: Australané kaprem hnojí

Břeclavsko - Zatímco unás je kapr tradiční ryba, vAustrálii je to škodná. Místo pochoutek tam zkapřího masa dělají hnojiva.

Kanada vs. Švédsko

Velký obrat švédských mladíků ve strhující bitvě

Pardubice - Večerní souboj o první místo v tabulce skupiny A mistrovství světa juniorů nabídl řež dvou hokejových velmocí. V hledišti ČEZ Areny měli převahu kanadští diváci, přestože to mají do České republiky ze západní polokoule naší planety podstatně dál než švédští Vikingové.

Brněnští polárníci z Masarykovy univerzity objevují Antarktidu

Léto začíná: Brňané míří na Antarktidu

Brno - Zatímco na severní polokouli jsou teď nejkratší dny v roce a v sobotu bude zimní slunovrat, na jih od rovníku začne v sobotu léto. A platí to i pro drsnou Antarktidu, která právě v tomto období dovolí brněnským polárníkům z Masarykovy univerzity, aby zde rozbili svůj tábor.

Šéf Charity Zábřeh Jiří Karger diskutuje s dětmi, které mu předaly symbolický šek pro Haiti.

Sbírka školáků pomůže na Haiti

ZÁBŘEH - Symbolický šek na 10 333 koruny předali řediteli Charity Zábřeh Jiřímu Kargerovi zástupci dětí ze Základní školy na sídlišti Severovýchod v Zábřehu. Je to výsledek sbírky, do níž přispěla většina žáků školy a která je určena na pomoc vesnici Baie de Henne na karibském ostrově Haiti.

Seznámení během tří minut můžete zkusit přes Fér rande./Ilustrační foto

Muži si drží odstup od Fér rande

PRAHA - Neobvyklé randění si budou moci Pražané užít příští víkend. V restauraci na Brumlovce proběhne 2. prosince další seznamovací večer v rámci projektu Fér rande. To je založeno na tříminutových rozhovorech s nezadanými lidmi.

Hejátko při autorském čtení v krnovské knihovně.

Hejátko předčítal v Krnově poezii

KRNOV - P.J. Hejátko je básník, publicista, rastaman, filozof, orientalista, konopný vizionář a novodobý disident PJH zaujal publikum nejen svou poezií, ale také rozsáhlou tetuáží a nápadným piersingem.

Ilustrační foto

Dětem nikdo pohádky nevypráví

HODONÍN/BAIE DE HENNE - Haiti, v osmnáctém století nejbohatší francouzská kolonie, dnes nejchudší stát západní polokoule, kde Renata Nováková ze Strážnice učí hrát děti Člověče, nezlob se.

Ilustrační foto

Z chrudimských parků: Pavouci

CHRUDIM - Seriál Chrudimského deníku o životě v parcích kolem nás pokračuje dalším dílem. Tentokrát jsme zaměřili náš redakční objektiv do světa pavouků.

Ilustrační foto

Venuše, královna ranní oblohy

Pokud jste se v brzkých ranních hodinách podívali na oblohu, jistě vaší pozornosti neunikla velice jasná „hvězda“ nad východním obzorem

Pohled na oblohu je krásný také v září

Pokud jde o planety, Merkur bude nepozorovatelný, Venuše se objeví na ranní obloze. Mars uvidíme většinu noci kromě jitra, Jupiter už jen na večerní obloze. Saturn spatříme nízko na ranním nebi, Uran bude pozorovatelný po celou noc a Neptun většinu noci kromě jitra. Krásná je také prohlídka Měsíce pomocí dalekohledu. Na jeho povrchu lze vidět krátery, moře a další povrchové útvaryx.

Plzeň bude atraktivnější díky planetám

PLZEŇ - Západočeská metropole získá na konci září novou atrakci, která by mohla do města přivábit větší počet turistů. Jedná se o model sluneční soustavy, ve kterém zůstanou zachovány stejné poměry vzdáleností vesmírných těles i jejich velikosti. Přestože se soustava zmenší v poměru 1:1 000 000 000, kde jeden metr znamená milion kilometrů, bude se model rozkládat na území čtyř plzeňských obvodů.

Antonín Tobiška ukazuje Květnatec Archerův.

Exotiku mají za humny

DOLNÍ POUSTEVNA - KVĚTNATEC ARCHERůV. Denně nové exempláře exotické břichatkovité houby se objevují na louce za panelovými domy v Dolní Poustevně na Děčínsku.