Kreativ

ŠTÍTEK: polokoule

Ilustrační foto

Nápor chřipky vrcholí, ordinace jsou plné. Na očkovaní ještě není pozdě

Praha - Podle odborníků by v lednu a únoru na severní polokouli měla udeřit nejsilnější chřipková vlna. Pozor, nepleťme si chřipku s nachlazením. Chřipka je onemocnění, které se projevuje teplotou, zánětem dýchacího ústrojí, bolestmi kloubů a hlavy. V prvních dnech nebývá rýma ani kašel. Tyto příznaky se dostavují později a kašel bývá nejdříve suchý, postupně přechází ve vlhký.

Volby. Ilustrační fotografie.

Volba prezidenta ČR začala v předstihu v Americe

New York/Brasília/Bu­enos Aires/Praha - Češi přítomní na americkém kontinentu začali dnes v předstihu hlasovat v první přímé volbě prezidenta České republiky. Nejprve šli k volebním urnám v budovách českých zastupitelských úřadů voliči v Brazílii a v Argentině. Následovali pak čeští občané ve Spojených státech. Volba českého prezidenta se na západní polokouli odehrává 10. a 11. ledna.

Studnu na pitnou vodu vrtají Češi pomocí šroubováku z Narexu.

OD SOUSEDŮ: Do projektu Fidconu se zapojil Narex

Jablonné nad Orlicí – Společnost Narex z České Lípy poskytla technické vybavení rozvojovému projektu Praga-Haiti, který organizuje občanské sdružení Fidcon z Jablonného nad Orlicí.

Ilustrační foto

Léto končí, nastává podzim, meteorologové slibují babí léto

Praha - Léto končí, nastává podzim. Slunce v sobotu v 16:48 vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Znamená to, že den bude stejně dlouhý jako noc. Podzim se už hlásí chladným počasím a místy i přízemními mrazíky. Meteorologové ale slibují, že počátkem října ještě přijde babí léto.

Ilustrační foto

Léto se chýlí ke konci, v sobotu ho vystřídá podzim

Praha – Léto se chýlí ke konci, vystřídá je podzim. V sobotu 22. září ve 14:48 vstoupí Slunce do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Znamená to, že den bude stejně dlouhý jako noc. Podzim se už hlásí chladným deštivým počasím a místy i přízemními mrazíky.

Muzeum vidlí se brzy objeví v pořadu České televize Toulavá kamera.

Z Austrálie letěli s vidlemi

Lichnov - Lichnovské muzeum vidlí má řadu příznivců nejen na severní polokouli, ale také u protinožců na opačné straně zeměkoule. Díky nim se může pochlubit mimořádně cennými vidlemi z Austrálie.

K logopedovi loni chodilo skoro 140 tisíc Čechů.

Návštěva u logopeda? Loni ji potřebovalo 140 tisíc Čechů

Praha - Logopedickou péči potřebovalo loni přes 138.000 Češek a Čechů, počet konzultací za pět let stoupl o 15,7 procenta na více než milion. Mírný nárůst může podle statistiků souviset s větší dostupností logopedické péče. Nejčastějším problémem u dětí a dospívajících je vadná výslovnost hlásek, u dospělých ztráta schopnosti řeči. Uvádějí to statistici na svém webu.

Ilustrační fotografie.

Logopeda loni potřebovalo přes 138 tisíc lidí, hlavně dětí

Praha – Logopedickou péči potřebovalo loni přes 138.000 Češek a Čechů, počet konzultací za pět let stoupl o 15,7 procenta na více než milion. Mírný nárůst může podle statistiků souviset s větší dostupností logopedické péče. Nejčastějším problémem u dětí a dospívajících je vadná výslovnost hlásek, u dospělých ztráta schopnosti řeči. Uvádějí to statistici na svém webu.

Ilustrační obrázek

Letošní sezona nočních svítících oblaků je v plném proudu

Praha /VIDEO/ – Letošní sezona nočních svítících oblaků je v plném proudu. Objevují se po celé obloze, což je na české poměry neobvyklé. Doba pozorování je večer mezi desátou a půlnocí, či ráno mezi druhou a čtvrtou hodinou nejlépe s dobrým výhledem k severu, radí astronomové.

Tajemství záhadného fyzikálního předmětu odhalil jeden ze čtenářů Deníku.

Poznali jste

Chotěboř - Ve vydání Havlíčkobrodského deníku ze soboty 19. května jsme přinesli snímek Ivo Havlíka z chotěbořského muzea a vyzvali jsme čtenáře, aby nám pomohli identifikovat záhadný předmět, který tamním kurátorkám „motá" hlavy.

Záhadný přístroj z fyzikálního kabinetu základní školy v Uhelné Příbrami..

Magická koule motá kurátorkám hlavu

Chotěboř - Když základní škola v Uhelné Příbrami omezila výuku dětí pouze do 5. třídy, současně již jako nepotřebný zrušila kabinet fyziky. Do sbírek Městského muzea v Chotěboři tím přibyl záhadný přístroj.

Ilustrační foto

Jeden svět v Mikulově hledá ideální místo pro život

Mikulov – Kde se žije jako v pohádce a kde to mají obyvatelé opravdu těžké? Tyto dvě otázky se ponesou příští týden Mikulovem. Pokládat je budou v úterý a ve středu studenti tamního gymnázia. Proč? Aby upozornili na blížící se promítání dokumentárních filmů o lidských právech v mikulovském kině.

Výlet po USA přiblížili cyklisté.

Výlet po USA přiblížili cyklisté

Prachatice – Ve středu 16. listopadu naši školu, Zlatou stezku 240, opět navštívili cestovatelé na kolech Lucie Kovaříková a Michal Jon.

Planeta Země

Asteroid o průměru 400 metrů těsně mine Zemi

USA – Asteroid o průměru 400 metrů proletí v noci na středu v těsné blízkosti Země. V okamžiku největšího přiblížení, ve středu v 00:28 SEČ, bude k naší planetě blíž než Měsíc, a umožní tak astronomům sledovat jej podobným způsobem, jako by to dokázala vesmírná sonda.

Ilustrační foto.

Hvězdář: Dalekohled je jen prostředník

Zlín – Společně s kolegy ve Zlínské hvězdárně pozoruje oblohu několik desítek let. O světě „nad námi“ tak ví opravdu mnoho. „Hvězdy mě začaly bavit na základce.

Ilustrační foto

Léto končí, začíná astronomický podzim

ČR - Již dnes v 11:04 středoevropského letního času začíná astronomický podzim, nastane podzimní rovnodennost. Astronomové tak označují okamžik, kdy se Slunce nachází nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc stejnou délku, odtud tedy rovnodennost.

Polský červený baršč

Výlet za chutěmi: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Polský červený baršč

Škola vaření: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Sonda Dawn poslala první detailní snímky planetky Vesta

Sonda Dawn poslala první snímky planetky Vesta

USA - Severní polokoule planetky Vesta je pokryta výrazně více krátery než jižní. Ukázaly to první snímky ze sondy Dawn, které v pondělí zveřejnil americký Úřad pro leteství a vesmír (NASA).

Pozlacené bronzové gombíky od šestého mikulčického kostela.

Gombíky se našly u hlavy, ale i u nohou

Hodonín /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Po podrobně popisované skupině staromoravských ženských šperků náležejících k nejoblíbenějším ozdobám hlavy se logicky nabízí pozvolný přesun k dalším typickým módním doplňkům.

Příchod jara. Ilustrační foto.

První jarní den bude přístí roky dřív

Olomouc – Letošní pondělí 21. března bylo na následujících devadesát jedna let datem, které znají mnozí ze školních učebnic jako takzvaný první jarní den. Jarní rovnodennost, která připadala na 21. března, se znovu na toto datum až v roce 2102.

Snímky z pátého pobytu zábřežského filmaře Martina Strouhala na Haiti, kde od 14. února 2011 natáčel dva dokumenty se štábem České televize

Na Haiti ustrnul čas, říká filmař ze Zábřehu

Zábřeh /FOTOGALERIE/ - Necelý týden po návratu z Haiti se zábřežský filmař Martin Strouhal probírá stohem fotografií a hodinami záznamů, které na ostrově natočil jako člen štábu České televize.

Ilustrační foto

Irské dluhy zdražily benzin

Komentář - Motoristé zažili během uplynulých dní šok, který nemá nic společného s nevyzpytatelným zimním počasím, ale s cenami benzinu, tedy jevem, který nás obvykle v minulosti trápil spíše v letní sezoně.

Leoš Šimánek

Cestovatel a dobrodruh Leoš Šimánek ON-LINE

Jaké je to procestovat svět s manželkou a dvěma dětmi? Jak se žije na opačné straně polokoule? Co zaskočilo i zkušeného světoběžníka? Ptali jste se on-line dobrodruha Leoše Šimánka.

Vítání slunce v britském Stonehenge

Tisíce lidí oslavily východ slunce ve Stonehenge

Londýn - Tisíce lidí se shromáždily ve světoznámé prehistorickém kultovním místě Stonehenge, aby tu ráno tradičně přivítaly východ slunce v den letního slunovratu. Nad kruhem z megalitických kamenných sloupů se podle stanice BBC objevily první sluneční paprsky ve 4:52 místního času (5:52 SELČ).

Prezentační výstava závěrečných prací studentů Střední průmyslové školy, nábytkářského a dřevařského oboru

FOTO: Maturanti z průmyslovky vystavovali na zámku

Hranice – Stále stejný je už poosmé scénář prezentační výstavy výrobků maturantů Střední průmyslové školy v Hranicích, oboru nábytkářská a dřevařská výroba. Exponáty byly po celý čtvrtek k vidění ve dvoraně zámku.

Student Akademie výtvarných umění v Praze Róbert Palúch si byl včera v plzeňském science centru Techmania prohlédnout van de Graaffův generátor. Přístroj chce zapracovat do své diplomové práce

Student chce tvořit obří lebku s ježícími se vlasy

Plzeň - Obří laminátová lebka, které se po doteku zježí vlasy. Tak by měla vypadat diplomová práce studenta oboru sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze Róberta Palúcha. Inspiraci pro svoje dílo včera hledal v plzeňském science centru Techmania.

Ilustrační foto.

Pandemie H1N1 patří mezi méně vážné, říká WHO

Ženeva - „Zdá se, že v rámci škály pandemií, které jsme zažili ve 20. století, je tato pandemie ve skupině méně vážných,“ řekl o prasečí chřipce zvláštní poradce Světové zdravotnické organizace pro pandemie Keidži Fukuda.

Platnéř Hynek Minarčík.

Pod rukama vsetínského platnéře Minarčíka ožívá historie

Vsetín /FOTOGALERIE/ - Přesné repliky starodávných rytířských plátových zbrojí a zbraní se rodí ve Vsetíně v dílně dvaatřicetiletého kováře a platnéře Hynka Minarčíka. Za více než deset let, co se tomuto oboru věnuje, se z nadaného řemeslníka stal uznávaný výrobce nejen u nás, ale také v zahraničí.

Ilustrační foto

Děti adoptované na dálku přišly o přístřeší, ale žijí

Olomouc/Sibert – Přišly o střechu nad hlavou, ale zaplaťpánbůh žijí. Řeč je o třech z celkem padesáti dětí zapojených do projektu Adopce na dálku, nacházejících se v zemětřesením postižené oblasti na Haiti, o nichž se zatím Arcidiecézní charitě Olomouc (ACHO) podařilo získat informace.

Ilustrační obrázek

Únorová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko - Začíná druhý měsíc roku, zima je ve své polovině a hvězdné nebe se může pochlubit tím, že je nejkrásnější oblohou v průběhu celého roku. Všechny časové údaje jsou uvedeny v SEČ a pro stanoviště na průsečíku středoevropského poledníku /tj. 15 stupňů východně od Greenwich/ a rovnoběžky 50° severní šířky.