Petra Vogelová pěstuje citrusy na zahradě a v zimě na půdě. Své citrusové plody ráda každoročně využívá i při pečení vánočního cukroví. Pěkným šťavnatým citrusům podle ní k životu stačí docela málo a prozradí vám, jak je úspěšně doma pěstovat.
V jablonecké hale se konal již 44. ročník mítinku, který byl založený v osmdesátých letech, kdy pomeranče nebyly na trhu prakticky k dostání. Jejich konzumace byla proto pro děti svátkem. Místo medailí proto tradičně dostali účastníci za umístění na prvních třech místech pomeranče.
Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.
Netradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.
Ačkoliv se ke slovu stále hlásí zima, ve skleníku Petra Broži z Moravce nastává sklizeň pomerančů. Oranžové plody plné omamně vonící sladkokyselé šťávy právě dozrávají. A třeba část mandarinek už pěstitel sklidil. „Pozdní mandarinky, co nestačily dozrát v zimě, to už nyní nedokážou dohnat v požadované kvalitě. Spíš začínají vysychat a ani se nevybarví do sytě oranžové barvy. Ale pomerančům vyšší teploty svědčí,“ ukazuje úspěšný pěstitel subtropického ovoce.
Chtěla si jen oddychnout a nakonec rozjela byznys snů. Z potravin, které má po ruce, totiž Ruby Permanová z Kalifornie vytváří miniaturní oblečky pro známé osobnosti. Její dílo na Instagramu a Tik-Toku sledují přes dva miliony lidí.
Vymačkat si pár pomerančů může být dobrý nápad, jak ukázat dětem, odkud se vůbec bere džus. Pokud si ale nechystáte koupit pět kilogramů pomerančů, které jsou zrovna v akci, nečekejte, že získáte víc, než jednu nebo dvě malé skleničky pomerančového nápoje.
„Já si v jednom kuse představuji, jak si spousta malejch dětí na něco hraje na takovým velikánským žitným poli. Tisíce a tisíce malejch dětí a nikde nikdo – jako nikdo dospělej kromě mě. A já stojím na okraji nějakého šíleného útesu. Mám na starosti to, že musím chytnout každého, kdo by z toho útesu mohl spadnout,“ říká ve slavném románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě hlavní hrdina Holden. Líčí, jak by vypadalo jediné povolání, které by podle něj dávalo smysl.
Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Mít jeden den sama pro sebe, je snem každé zaměstnané ženy. Pokud jej teď vyšetříte, může se nést ve znamení citrusů. Uvidíte, jak vašemu tělu dodají potřebnou šťávu.
Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce na Vysočině to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem.
Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem. „Měli jste dojít dřív, mandarinky už jsou sklizené, už je jich tu jen pár. Ale teď dozrávají pomeranče. Musel jsem jim zatopit,“ říká Petr Broža.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Je únor a tudíž správný čas na sklizeň pomerančů. Petr Broža z Moravce jich má plný skleník. Do podzimu byly na stromcích subtropické plody zelené jak brčál. Od října pak začaly zrát mandarinky a vybarvovat se i první nejranější pomeranče. S příchodem zimy se dozrávání pozdnějších odrůd zpomalilo. Až poté, co úspěšný zahradník ve skleníku v únoru zatopil, pomeranče opět pokračují v dozrávání.
/POZVÁNKY/ Sauna NUUK v Hradci Králové zve všechny zájemce o kouzlo přírodních vůní na nedělní voňavou dílnu s povídáním o možnostech využití aromaterapie pro tělo i pro duši s odbornicemi na vůně z královéhradecké Mydlárny u dvou koček.
Divadelní spolek Klicpera Sadská opět přiveze do Poděbrad úspěšnou komedii Kachna na pomerančích. Sylva Triantafillou režíruje ďábelsky rozehranou partii manžela o tom, jak získat zpět svoji ženu za pomoci jejího milence a své sekretářky.
Dva druhy ovoce - symboly ekonomické nedostatečnosti minulého režimu - zařadily obchodní řetězce v Česku do speciálních akcí věnovaných oslavám výročí 17. listopadu.
Kamenice nad Lipou – Zbavit se kůry od pomeranče, slupek od brambor či ještě nějakého odpadu ze zahrady vhodným způsobem budou moci obyvatelé Kamenice nad Lipou nově i v zimních měsících. Zástupci kamenické radnice totiž zavádí zkušební svoz bioodpadu v zimním období, a to ode dneška až do 31. března roku 2020.
Sehnat exotické ovoce jako banány či pomeranče, toaletní papír nebo maso často nešlo za minulého režimu bez toho, aniž by si zákazníci vystáli nějakou tu frontu. Vyplývá to z výsledků velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989 mezi respondenty, kteří zažili na vlastní kůži reálný socialismus.
Hodonín - Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. Přesně o tom vypráví romantický film Uzly a pomeranče natočený v česko německo slovenské koprodukci.
Zdařilou úpravou hlavního jídla, ať už jde o maso, nebo o jinou pochoutku, starost kuchaře nekončí. Ještě je třeba vybrat přílohu, která bude na talíři nejen jako ozdoba, ale také jako další důvod, proč se na prostřenou tabuli těšit.