Kreativ

ŠTÍTEK: pomeranč

Pomerančový mítink 2023.

Místo medailí pomeranče. Mítink mladých atletů v Jablonci se vydařil

V jablonecké hale se konal již 44. ročník mítinku, který byl založený v osmdesátých letech, kdy pomeranče nebyly na trhu prakticky k dostání. Jejich konzumace byla proto pro děti svátkem. Místo medailí proto tradičně dostali účastníci za umístění na prvních třech místech pomeranče.

Provonět prádlo pomocí kolíčků jde i s použitím aviváže

Geniální trik. Kolíčkem na prádlo provoníte toaletu, auto i skříň skoro zadarmo

Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.

Pomerančové slupky jsou skvělými pomocníky při úklidu.

Nevyhazujete si malého pomocníka? V domácnosti vám může ušetřit práci s úklidem

Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.

Petr Broža má ve svém skleníku na sto odrůd citrusovníků.

Sladké citrony a limetky: podívejte se na unikátní úrodu zahradníka z Moravce

Ačkoliv se ke slovu stále hlásí zima, ve skleníku Petra Broži z Moravce nastává sklizeň pomerančů. Oranžové plody plné omamně vonící sladkokyselé šťávy právě dozrávají. A třeba část mandarinek už pěstitel sklidil. „Pozdní mandarinky, co nestačily dozrát v zimě, to už nyní nedokážou dohnat v požadované kvalitě. Spíš začínají vysychat a ani se nevybarví do sytě oranžové barvy. Ale pomerančům vyšší teploty svědčí,“ ukazuje úspěšný pěstitel subtropického ovoce.

Neformální hovory sociálního pracovníka s klienty třeba u stolního fotbalu mohou být klíčem tím potřebným klíčem k řešení problémů

Modrý pomeranč odchytává problémové děti z ulice. Může zachránit před pasťákem

„Já si v jednom kuse představuji, jak si spousta malejch dětí na něco hraje na takovým velikánským žitným poli. Tisíce a tisíce malejch dětí a nikde nikdo – jako nikdo dospělej kromě mě. A já stojím na okraji nějakého šíleného útesu. Mám na starosti to, že musím chytnout každého, kdo by z toho útesu mohl spadnout,“ říká ve slavném románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě hlavní hrdina Holden. Líčí, jak by vypadalo jediné povolání, které by podle něj dávalo smysl. 

Paní Marmeláda Jozefína Růžičková z Prachatic.

Marmelády od Jozefíny z Prachatic v Anglii opět bodovaly. Přivezla domů medaile

Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března

Skleník plný citrusů Petra Broži.

Zimní úroda. V Moravci právě dozrávají pomeranče, mandarinky už sklidili

Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce na Vysočině to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem.

Skleník plný citrusů Petra Broži.

Podívejte se, jak v Moravci právě dozrávají pomeranče. Mandarinky už sklidili

Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem. „Měli jste dojít dřív, mandarinky už jsou sklizené, už je jich tu jen pár. Ale teď dozrávají pomeranče. Musel jsem jim zatopit,“ říká Petr Broža.

Petr Broža má plný skleník pomerančů, mandarinek a citronů..

OBRAZEM: V Moravci koncem února vrcholí sklizeň pomerančů

Je únor a tudíž správný čas na sklizeň pomerančů. Petr Broža z Moravce jich má plný skleník. Do podzimu byly na stromcích subtropické plody zelené jak brčál. Od října pak začaly zrát mandarinky a vybarvovat se i první nejranější pomeranče. S příchodem zimy se dozrávání pozdnějších odrůd zpomalilo. Až poté, co úspěšný zahradník ve skleníku v únoru zatopil, pomeranče opět pokračují v dozrávání.

Sauna a osvěžovna NUUK.

V hradecké sauně NUUK zavoní pomeranč a hřebíček

/POZVÁNKY/ Sauna NUUK v Hradci Králové zve všechny zájemce o kouzlo přírodních vůní na nedělní voňavou dílnu s povídáním o možnostech využití aromaterapie pro tělo i pro duši s odbornicemi na vůně z královéhradecké Mydlárny u dvou koček.

Ze hry Kachna na pomerančích DS Klicpera ze Sadské.

Na Kovárně podávají Kachnu na pomerančích ze Sadské

Divadelní spolek Klicpera Sadská opět přiveze do Poděbrad úspěšnou komedii Kachna na pomerančích. Sylva Triantafillou režíruje ďábelsky rozehranou partii manžela o tom, jak získat zpět svoji ženu za pomoci jejího milence a své sekretářky. 

Ilustrační foto

Bioodpad odvezou v Kamenici i v zimě

Kamenice nad Lipou – Zbavit se kůry od pomeranče, slupek od brambor či ještě nějakého odpadu ze zahrady vhodným způsobem budou moci obyvatelé Kamenice nad Lipou nově i v zimních měsících. Zástupci kamenické radnice totiž zavádí zkušební svoz bioodpadu v zimním období, a to ode dneška až do 31. března roku 2020.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Uvidí romantický film z Lužicích hor Uzly

Hodonín - Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. Přesně o tom vypráví romantický film Uzly a pomeranče natočený v česko německo slovenské koprodukci.