Vánoce jsou za chvíli tady a co by to bylo za svátky, bez vůně čerstvě upečeného cukroví? „Dnes už se však více než o kulinářskou tradici, jedná o umění spojit lásku, trpělivost a kreativitu v jednom,“ říká cukrářka Martina Kynstlerová, kterou můžete znát ze známého kulinářského televizního pořadu Peče celá země.
Atletická hala v Jablonci nad Nisou se stala dějištěm rekordního Pomerančového mítinku, který přilákal 704 mladých atletů z celé republiky i Polska. Účastníci soutěžili o pomeranče a diplomy, což připomnělo doby, kdy toto ovoce bylo vzácností.
Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.
Restaurace Tři pomeranče v Břeclavi přivítala legendárního výčepního Bohouška Kundrta, který čepuje Plzeň už od roku 1978. Hosté se mohli 16. srpna těšit nejen na skvělé pivo, ale i na hudební doprovod multiinstrumentalisty Pavla Vintrlíka. Podívejte se na fotky z akce.
Co opravdu pomáhá zhubnout a po čem jde váha dolů nejrychleji? Tyto otázky si pokládá mnoho žen i mužů. Některé diety slibující zázraky však příliš neprospívají našemu zdraví. Podle vědců a odborníků na výživu ale může s úbytkem váhy nemálo pomoci zařazení mandarinek, pomerančů či grepů do stravy. Jak funguje citrusová dieta a kolik kilogramů lze díky ní shodit?
Osmdesát let po vylodění spojeneckých armád začínají obyvatelé Normandie více mluvit o směsi vděku a radosti, hrůzy a ztrát, které příchod svobody přinesl. Někteří se o dětské vzpomínky podělili poprvé.
Nepřekonatelná. Tak by se dala označit Jozefína Růžičková z Prachatic, která opět zabodovala v celosvětovém měřítku se svými marmeládami z dílny Rose Garden.
Petra Vogelová pěstuje citrusy na zahradě a v zimě na půdě. Své citrusové plody ráda každoročně využívá i při pečení vánočního cukroví. Pěkným šťavnatým citrusům podle ní k životu stačí docela málo a prozradí vám, jak je úspěšně doma pěstovat.
V jablonecké hale se konal již 44. ročník mítinku, který byl založený v osmdesátých letech, kdy pomeranče nebyly na trhu prakticky k dostání. Jejich konzumace byla proto pro děti svátkem. Místo medailí proto tradičně dostali účastníci za umístění na prvních třech místech pomeranče.
Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.
Netradiční spojení chutí a kvalitní ingredience. To jsou dvě domény, které z džemů a marmelád Rose Garden dělají produkty, jež milují nejen běžní spotřebitelé, ale také bodují na mezinárodních soutěžích a možná si na nich pochutnává i britská královská rodina.
Ačkoliv se ke slovu stále hlásí zima, ve skleníku Petra Broži z Moravce nastává sklizeň pomerančů. Oranžové plody plné omamně vonící sladkokyselé šťávy právě dozrávají. A třeba část mandarinek už pěstitel sklidil. „Pozdní mandarinky, co nestačily dozrát v zimě, to už nyní nedokážou dohnat v požadované kvalitě. Spíš začínají vysychat a ani se nevybarví do sytě oranžové barvy. Ale pomerančům vyšší teploty svědčí,“ ukazuje úspěšný pěstitel subtropického ovoce.
Chtěla si jen oddychnout a nakonec rozjela byznys snů. Z potravin, které má po ruce, totiž Ruby Permanová z Kalifornie vytváří miniaturní oblečky pro známé osobnosti. Její dílo na Instagramu a Tik-Toku sledují přes dva miliony lidí.
Vymačkat si pár pomerančů může být dobrý nápad, jak ukázat dětem, odkud se vůbec bere džus. Pokud si ale nechystáte koupit pět kilogramů pomerančů, které jsou zrovna v akci, nečekejte, že získáte víc, než jednu nebo dvě malé skleničky pomerančového nápoje.
„Já si v jednom kuse představuji, jak si spousta malejch dětí na něco hraje na takovým velikánským žitným poli. Tisíce a tisíce malejch dětí a nikde nikdo – jako nikdo dospělej kromě mě. A já stojím na okraji nějakého šíleného útesu. Mám na starosti to, že musím chytnout každého, kdo by z toho útesu mohl spadnout,“ říká ve slavném románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě hlavní hrdina Holden. Líčí, jak by vypadalo jediné povolání, které by podle něj dávalo smysl.
Tři zlaté medaile z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě letos míří do Prachatic Jozefíně Růžičkové. Marmelády pod značkou Rose Garden vznikající v prachatické kuchyni kromě zlata získaly i další tři stříbrné a tři bronzové. Slavnostní předání cen proběhlo uplynulou sobotu 26. března
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Mít jeden den sama pro sebe, je snem každé zaměstnané ženy. Pokud jej teď vyšetříte, může se nést ve znamení citrusů. Uvidíte, jak vašemu tělu dodají potřebnou šťávu.
Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce na Vysočině to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem.
Zatímco venku vládne paní Zima, ve vyhřátém skleníku Petra Broži z Moravce to voní po mandarinkách, pomerančích a citronech. Trsy oranžových a žlutých plodů září mezi sytě zelenými listy. Návštěvníky tam spolu s úspěšným zahradníkem vítá i pes Bobík, který přitom přátelsky vrtí ocasem. „Měli jste dojít dřív, mandarinky už jsou sklizené, už je jich tu jen pár. Ale teď dozrávají pomeranče. Musel jsem jim zatopit,“ říká Petr Broža.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den, zasílám můj další recept, a to červené zelí s pomerančem a badyánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Dobrý den zasílám můj další recept, a to Červené zelí s pomerančem a badiánem podle Maxijedlíka, se kterým jsem vyhrál na soutěžích o nej červené zelí.
Je únor a tudíž správný čas na sklizeň pomerančů. Petr Broža z Moravce jich má plný skleník. Do podzimu byly na stromcích subtropické plody zelené jak brčál. Od října pak začaly zrát mandarinky a vybarvovat se i první nejranější pomeranče. S příchodem zimy se dozrávání pozdnějších odrůd zpomalilo. Až poté, co úspěšný zahradník ve skleníku v únoru zatopil, pomeranče opět pokračují v dozrávání.