Kreativ

ŠTÍTEK: pomeranč

Jaromír Jágr.

Jágr zpět v NHL a pivovar na Hradě? Fortuna vypsala novoroční sázky

Sázkové kanceláře v dnešní době nabízí kurzy prakticky na cokoli. Ostříhá se Dominik Feri na ježka? Otevře si mlučí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v Praze kavárnu? Společnost Fortuna si i pro rok 2019 připravila speciální sázkové příležitosti. Některé z nich přitom nabízí více než atraktivní kurzy - sázka na konec výroby naftových Škodovek vám může přinést až tisícinásobek vkladu.

Japonská velrybářská loď Yushin Maru s uloveným plejtvákem jižním.

Japonsko chce dál lovit velryby. Opustí mezinárodní komisi, tvrdí tamní média

Japonsko plánuje opustit Mezinárodní velrybářskou komisi (IWC) a pokračovat v komerčním lovu velryb. Informují o tom tamní média, i když to země zatím oficiálně nepotvrdila. Japonsko argumentuje tím, že tento druh lovu patří k jeho národní kultuře. Zvířata údajně využívá k vědeckým účelům. Informoval o tom britský server BBC.

Jan Preisler, Dívka v modrém

Ze světa umění: Preislerova Dívka v modrém vydražena za miliony

Obraz Jana Preislera Dívka v modrém se na dnešní aukci výtvarného umění v Praze prodal za 7,8 milionu korun bez dražební provize. To představuje více než šestinásobek vyvolávací ceny díla. Za cenu 2,9 milionu korun dnes našlo nového majitele i Zátiší s pomerančem od Emila Filly. 

Zuzana a Otto Boudovi.

Boudova marmeláda ze Znojma chutnala i Britům. Dostala stříbro

Znojemsko – Dlouhé hodiny zkoušení i přemýšlení a kila pomerančů, které sice varem změnily skupenství, ale chuť marmelády podle nich stále nebyla ta práva. Cestou pokus omyl ale nakonec uvařili Zuzana a Otto Boudovi skvost, který obstál ve světové konkurenci dvou tisíc vzorků v anglické soutěži The World's Original Marmelade Awards. „Uvařili jsme marmeládu z bio pomerančů odrůdy Navel a přihlásili ji do největší marmeládové soutěže. S nadsázkou se dá říct, že pro Brity je to takový malý národní sport. Všichni tam vaří s velkou oblibou marmelády z citrusů. V tak velké konkurenci je obrovský úspěch získat jakoukoli medaili," netajil hrdost podnikatel Otto Bouda.

Počítačová hra Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2.

Válka rostlin a zombií pokračuje. Vychází Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2

Dva roky stará a překvapivě úspěšná hra Plants vs. Zombies: Garden Warfare se dočkala svého nástupce. Druhé pokračování je větší, nabízí více postav a herních možností. Také jde hrát sólo, to předchůdce neumožňoval. Protože se v prvním hře podařilo zombiím zvítězit, jsou to nyní rostliny, kdo je v ofenzívě.

Kamion. Ilustrační snímek.

Kamion plný pomerančů se zasekl v zákazu

Mladkov – Kuriózní případ přestupku zaznamenali o víkendu policisté z Obvodního oddělení policie v Králíkách. Řidič cizí státní příslušnosti se svým šestnáct metrů dlouhým kamionem s návěsem slepě poslouchal navigaci. Ta ho zavedla na turistický přechod Mladkov – Petrovičky, kde je zákaz vjezdu vozidel delších deset metrů.

Jiří Macek, středočeský krajský šéfredaktor Deníku a v současné době hodně příležitostný sportovec.

Můj milý dení(č)ku aneb s nadhledem o ranní činnosti chlapa

Milý dení(č)ku, píšu ti příběh jednoho mého rána. Možná si budeš myslet, že přeháním, ale zdaleka ne. Ve skutečnosti je to ještě horší. To ráno se objevilo v mém životě zrovna tuhle. Kdo ví, možná to má někdo podobné. V podstatě je to prostý popis toho, co jsem stihnul za necelou hodinku. Prostý popis mých činností. Vážně bez přehánění.

Jan Šanda, pěstitel citrusů

Venku sněžilo, přesto je sklizeň pomerančů v plném proudu

Řevničov /FOTOGALERIE/ - I když venku sněží, v Řevničově na Rakovnicku právě dozrávají citrusy. Nevěříte? Ale je to možné u Jana Šandy. „Pojďte dál," otvírá pěstitel dveře jednoho z prostorných skleníků u domu. Uvnitř se dobře daří stromům menšího vzrůstu se štíhlými kmeny a pěkným dřevem.

Jakub Habusta, Adam Varadi, Martin Blaha. Rezerva olomoucké Sigmy zahájila zimní přípravu

Rezerva Sigmy začala přípravu duelem o pomeranče

Olomouc – Dva dny po svých ligových kolezích si poprvé 
v novém roce vyzkoušeli umělý trávník a míče také hráči Sigmy Olomouc B. „Doufám, že hráči se na začátek přípravy těšili tak jako já (úsměv). Už kvůli tomu, že charakter přípravy se změnil. Dříve se devadesát procent absolvovalo 
v běhu někde v lese nebo na poli, teď se trénuje hodně s míčem," naznačil průběh následujících týdnů Augustin Chromý, trenér rezervy.

Počítačová hra Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2.

Kukuřice, pomeranč a další se v Garden Warfare 2 postaví zombiím

Povedená a netradiční akce Plants vs. Zombies: Garden Warfare se začátkem příštího roku dočká nástupce. Do boje se tentokrát zapojí vedle starých postaviček také několik nových. Právě nové bojovníky na straně rostlin i zombií se nyní studio PopCap rozhodlo detailně představit. Objeví se také nový režim pro spolupráci čtyř hráčů a spousta novinek. Na hráče původní hry bude v den vydání čekat drobný bonus.

Počítačová hra Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2.

V pokračování Plants vs. Zombies se rostliny a zombie utkají také na Měsíci

Pokračování úspěšné on-line střílečky Plants vs. Zombies z netradičního prostředí o sobě dává vědět novou upoutávkou. Dvojka kromě starých známých postav přinese také několik nových. Na straně flóry to bude třeba růže nebo kukuřice. Zombie zase dostanou piráta či superhrdinu. Hráči původní hry se mohou těšit na malý bonus do začátku hraní.

Ilustrační foto

Jezte zdravě: Naše tělo potřebuje čerstvou a svěží energii

Chrudim - Jaro je v plném proudu a naše tělo potřebuje svěží, čerstvou energii například v podobě křupavého salátu s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem. Fenykl je zelenina. která podporuje správnou funkci trávícího systému a zlepšuje fungování sleziny.

Ilustrační foto

Mechanický pomeranč je skutečný, ultranásilí ovládá náš svět

Česká Třebová - Mechanický pomeranč, v originále A Clockwork Orange, je poměrně kontroverzní dystopická novela anglického spisovatele Anthonyho Burgesse. Kniha poprvé vyšla roku 1962 a o devět let později se dočkala také filmového ztvárnění, jehož režie se ujal Stanley Kubrick. Obě zpracování, jak knižní, tak filmové, se dočkaly ve svých sférách obrovského ohlasu.

Futsalista Tanga Michal Belej (v bílém).

Podél cesty rostly pomeranče, vyprávěl po zápasech v Itálii futsalista Belej

Brno /ROZHOVOR/ - Zase jim to klapalo. „Brněnská" futsalová čtyřka se opět ukázala v reprezentaci. Při dvojzápase proti mistrům Evropy v Itálii se výraznou měrou podílela na cenné úvodní výhře 2:1. Ve druhém utkání už kouč Tomáš Neumann zamíchal sestavou a národní tým prohrál 0:2. „Trenérovi se naše spolupráce osvědčila," hlásí kapitán brněnského Tanga Michal Belej, který zaznamenal jeden gól.

Pěstování citrusů. Ilustrační foto

Pěstitel citrusů z H. Králové sklízí každoročně na 40 kilogramů

Hradec Králové - Osmdesátiletý pěstitel citrusů Josef Boukal z Hradce Králové každoročně sklízí ze svého skleníku zhruba čtyřicet kilogramů citrusových plodů. Muž, která pěstuje desítku odrůd mandarinek, pomerančů a citronů, tvrdí, že dosavadní letošní teplá zima citrusům vyhovuje.

Ilustrační foto.

BTL Moravia vozí ovoce nejen na vánoční stůl

Vrbno pod Pradědem - Když se řekne Vánoce, mnohým z nás se vybaví třeba prostřený vánoční stůl s mísou ovoce, banány, pomeranče, mandarinky, jablka, ořechy. Aby se k nám exotické ovoce dostalo, musí ho někdo dovést.

Kachna na pomerančích.

OBRAZEM: Kachna na pomerančích

Kácov - Kromě chutného receptu je to i název komedie Marc-Gilberta Sauvajana a Williama Douglas Homa, kterou nastudoval a v premiéře představil ochotnický spolek Matouš z Rataj nad Sázavou tuto sobotu v kácovské sokolovně.

Ivo Pánek a Olga Švábová vyrábějí ovocné víno už několik let. Zhruba posledních šest měsíců je to však hlavní náplň jejich dnů. Risk zatím vychází, o víno je zájem.

Na Vyškovsku vede šípkové víno. Pro labužníky banán

Kojátky – Jablko, šípek, zázvor, hřebíček, višeň, černý bez, červený rybíz, arónie, lipový květ, pomeranč, banán. Co má všechno tohle ovoce, koření, květy a plody společného? Ze všeho se dá vyrobit víno. A přesně tím se poslední tři roky částečně a poslední půlrok naplno živí Ivo Pánek a Olga Švábová z Kojátek. Zatím především objíždějí farmářské trhy. Plánů do budoucna mají dost. Některé z nich už jim zrají v bečkách: třeba kopřivy nebo pampelišky.

Ivo Pánek a Olga Švábová vyrábějí ovocné víno už několik let. Zhruba posledních šest měsíců je to však hlavní náplň jejich dnů. Risk zatím vychází, o víno je zájem.

Vede šípkové víno. Pro labužníky banán

Kojátky – Jablko, šípek, zázvor, hřebíček, višeň, černý bez, červený rybíz, arónie, lipový květ, pomeranč, banán. Co má všechno tohle ovoce, koření, květy a plody společného? Ze všeho se dá vyrobit víno. A přesně tím se poslední tři roky částečně a poslední půlrok naplno živí Ivo Pánek a Olga Švábová z Kojátek. Zatím především objíždějí farmářské trhy. Plánů do budoucna mají dost. Některé z nich už jim zrají v bečkách: třeba kopřivy nebo pampelišky.

Na podzimní festival dokumentárních filmů upozorňuje už nyní barevný trolejbus. Během představení kampaně připravil organizátor festivalu Marek Hovorka svěží džus.

Festivalový trolejbus je ozdoben mrkví a pomeranči

Jihlava - Už podeváté bude ulice města brázdit trolejbus upozorňující na blížící se mezinárodní festival dokumentárních filmů. Trolejbus je podobně jako jeho předchůdci originální, grafické řešení navazuje na nedávno zveřejněný festivalový plakát. Vůz městské hromadné dopravy tak zdobí obrazy ovoce a zeleniny.

Ilustrační foto.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Pěstitel Petr Broža má ve svém skleníku citrusy i další exotické plody. Dnes mu dozrávají pozdní odrůdy.

Když za okny doznívá zima, Petr Broža sklízí pomeranče

Pikárec – O unikátní ovocný poklad se v Pikárci léta stará Petr Broža. Ve svém skleníku totiž za speciálních klimatických podmínek pěstuje citrusy. Dnes, když za okny teprve doznívá zima, zrají Brožovi na stromcích pomeranče…

Pěstitel Petr Broža má ve svém skleníku citrusy i další exotické plody. Dnes mu dozrávají pozdní odrůdy.

Když za okny doznívá zima, Petr Broža sklízí pomeranče

Pikárec – O unikátní ovocný poklad se v Pikárci léta stará Petr Broža. Ve svém skleníku totiž za speciálních klimatických podmínek pěstuje citrusy. Dnes, když za okny teprve doznívá zima, zrají Brožovi na stromcích pomeranče…