Kreativ

ŠTÍTEK: Povidla

Doba voňavých a šťavnatých švestek je tu. Víte, jak je zpracovat a uchovat?

Tyhle recepty na povidla si uložte. Jihočeská, pečená i bez cukru

Zavařujete rádi? Marmelády, džemů, povidel a kompotů není nikdy dost. A receptů na ně také ne. Víte dobře, jak si uchovat chuť švestek na dlouhé zimní měsíce? Vybrali jsme pro vás čtyři různé recepty na švestková povidla a zavařování švestek, a to včetně těch nejjednodušších. Pojďte se na ně s námi podívat.

V horňácké obci Louka se uskutečnil už tradiční, na Slovácku nečastý, košt

V horňácké obci Louka se uskutečnil už tradiční, na Slovácku nečastý, dvojkošt

Na mnoha místech na Slovácku se na jaře konají různé košty, při kterých jsou návštěvníci vábeni na jedno "lákadlo". Například na košt vína, na klobásy či pálenky. V obci Louka, která se nachází pár kilometrů od centra Horňácka Velké nad Veličkou, pořádali organizátoři ve spolupráci s místními zahrádkáři v kulturním domě tradiční "dvojkošt" - koštu trnek „od varených po tekuté“. V pořadí to byl již 15. ročník. Návštěvník tak mohl podle názvu akce ochutnat zpracované modré ovoce ve dvojí podobě, a to ve formě povidel včetně upečených pochutin od "úckých" hospodyněk a tekutých pálenek.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

FOTO: Jak uvařit vynikající domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá hodně práce a zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za příspěvek děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru. Podívejte se

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Vaření švestkových povidel takzvaně postaru.

VIDEO: Jak se v Hranicích vaří domácí povidla? V měděném kotli a bez cukru

Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí

Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Trhy

Ukázková zahrada. Na rodinné farmě Aronia vznikají džemy, marmelády nebo povidla

Čím dál častěji čteme v časopisech nebo slýcháme v rozhovorech, jak moc je třeba navrátit se k přírodě. V Drahotěšicích na Českobudějovicku bydlí rodina Voběrkova, která tak už ale dávno skutečně žije. Vše, co se u nich na farmě Aronii urodí, zpracují pro svou potřebu. Od roku 2019 pak pod značkou Návrat ke kořenům prodávají sušené ovoce, povidla nebo džemy také podobně smýšlejícím lidem.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Čech získal Gastro Oscara: Na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.

Švestky se doporučují konzumovat při nemocích, jako je dna, revmatismus nebo jaterní choroby. Obsahují také vitamin E, který příznivě působí na nervovou soustavu. Prospívají rovněž vlasům, nehtům i pleti

Švestka? Tmavě modrá pochoutka i lék

Připadají vám švestky jako to nejobyčejnější ovoce, které u nás roste? Tak si představte, že ve starém Egyptě nebo třeba v Tibetu byly považovány za vzácnost, která se dávala bohatým nebožtíkům do hrobů jako lahůdka na cestu do věčnosti!

Kobylské muzeum stojí za návštěvu. Nabízí zajímavé stálé epxozice i zajímavé výstavy. Na konci září pozvaly tetičky z Kobylí také na čerstvě navařená povidla.

Tetičky z Kobylí navařily povidla. Muzeum zve na podzimní výstavy

I na podzim zve, vždy o víkendech a svátcích od dvou do pěti odpoledne, k návštěvě Muzeum obce Kobylí. Tetičky, které se u muzeum starají pozvaly na konci září návštěvníky ochutnat čerstvě navařená povidla. A říjnu muzeum vedle zajímavých stálých expozici nabízí výstavy fotografií Moravského Slovácka a Modrohorské múzobraní, obrazy Vladimíra Otáhala.

Vaření trnek v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí 4. září 2021 i s doprovodným programem.

Vaření trnek v D. Němčí přežilo, navzdory covidu. Takto vypadal 21. ročník

Vůně houstnoucích povidel se v sobotu 4. září linula z černé kuchyně starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Po loňském koronavirovém výpadku, se tam totiž konal už 21. ročník Vaření trnek a lidmi zaplněný areál potvrzoval, že ani epidemie koronaviru nemusí mít sílu zrušit oblíbenou tradici.

Když nemůže dirigent a umělecký ředitel Hudebního festivalu Znojmo Roman Válek zkoušet a vystupovat, vaří třeba povidla. Foto: Tereza Válková

Čím si zpříjemnit celostátní karanténu? Roman Válek vařil povidla

Umělci kvůi  nynějším vládním nařízením nemohou ani koncertovat, ani zkoušet.  Umělecký ředitel Hudebního festivalu Znojmo, dirigent Roman Válek, si našel chutný způsob jak vyplnit část nuceně volného času. Vyhrnul si rukávy a začal vařit povidla. Těšíme se i na vaše zážitky a recepty. Podělte se o ně s čtenáři a posílejte je na redakce.znojemsky@denik.cz

Ilustrační foto.

Proměna švestek ve slivovici i povidla

/GLOSA/ Podzim je obdobím tradičních sporů mužů a žen na téma: švestky. Ty když se na stromech objeví, je to jako kdyby příroda v roli školníka spustila první zvonění. Muži odjakživa tvrdí, že švestky patří do beček. Proto na mnoha místech Slovácka, kde začaly švestky padat ze stromů, začali chlapi s jejich sběrem i s jejich setřásáním, aby je někdo nepředešel.

Příprava a zdobení koláčů na Dolním Chodsku

Z obřadního pokrmu suvenýrem. Chodské koláče dobyly i daleké Japonsko

Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku. 

Grilování - ilustrační foto.

Velký test grilovacích omáček překvapil. Levné deklasovaly ty nejdražší

K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.

Fakultní nemocnice v Ostravě.

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný

Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Adam Zábranský.

Budování městských bytů je pro Prahu drahé, říká pirátský radní Zábranský

/ROZHOVOR/ Nová pražská koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem řadí „lepší dostupnost“ bydlení mezi dlouhodobé priority. Hřibův tým slibuje, že opraví dvě tisícovky neobyvatelných městských bytů a zasadí se o zrychlení komerční i družstevní výstavby. Výraznější rozšiřování bytového fondu města naopak nevidí radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti) reálně.

Zadrncat si kotulkou při vaření trnek si mohli dospělí děti.

Voňavá trnková procedura s křtem knihy O břesteckých pokrývačích

Když se řekne švestky, mnohému z nás se vybaví slivovice, jinému švestková povidla, která patří mezi klenoty tradiční české i slovácké kuchyně. Členové Spolku pro udržení tradic (SUT) v Břestku dobře vědí, že nachově modré ovoce patří do beček, ale také, že s naobíranými a vypeckovanými švestkami lze naložit i jinak. Třeba z nich uvařit povidla.

kavárna Tvoje máma

Kavárna, kde to chutná jako u mámy

Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.  

Dvanáctý Košt trnek v Louce: od varených po tekuté.

Patenty byly hned vyprodané. Kombinace povidel a slivovice? Skvělá, chválí lidé

Louka /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tisíce sladkých dobrot ze švestek, více než sto šedesát pálenek ze stejného ovoce, cimbálová muzika, ženské a mužské sbory. To jsou největší lákadla dvanáctého ročníku Koštu trnek v Louce, který nese podtitul od varených po tekuté. „Jsem zvědavý, jak chutná vypálená planá trnka z Tasova, a je vynikající. Na koště jsem tady poprvé, manželka totiž přijala pozvání a já jsem jel s ní a moc se mi tu líbí,“ říká Jaroslav Kruták, který na Horňácko dorazil z Moravské Nové Vsi.