Pavel Kyselák: Pekáče
Mezi má nejoblíbenější jídla patřily bramborové placky, kterým se u nás doma na Malé Hané říkalo pekáče. Bylo to zcela obyčejné bezmasé jídlo, které se snad připravovalo v každé venkovské chalupě.
Mezi má nejoblíbenější jídla patřily bramborové placky, kterým se u nás doma na Malé Hané říkalo pekáče. Bylo to zcela obyčejné bezmasé jídlo, které se snad připravovalo v každé venkovské chalupě.
V sobotu 14. září ožije areál Valašské dědiny v Rožnově pod Radhoštěm tradičními podzimními pracemi a dovednostmi. Návštěvníci valašského muzea si připomenou, jaké činnosti byly neodmyslitelnou součástí tohoto ročního období, a zažijí atmosféru časů, které už z našich životů téměř vymizely.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Zavařujete rádi? Marmelády, džemů, povidel a kompotů není nikdy dost. A receptů na ně také ne. Víte dobře, jak si uchovat chuť švestek na dlouhé zimní měsíce? Vybrali jsme pro vás čtyři různé recepty na švestková povidla a zavařování švestek, a to včetně těch nejjednodušších. Pojďte se na ně s námi podívat.
Tradiční organizátoři, ženský pěvecký sbor Tetičky a obec Dolní Němčí, uspořádali v sobotu 2. září 23. ročník Vaření trnek s ochutnávkou povidel i kulturním programem.
Na mnoha místech na Slovácku se na jaře konají různé košty, při kterých jsou návštěvníci vábeni na jedno "lákadlo". Například na košt vína, na klobásy či pálenky. V obci Louka, která se nachází pár kilometrů od centra Horňácka Velké nad Veličkou, pořádali organizátoři ve spolupráci s místními zahrádkáři v kulturním domě tradiční "dvojkošt" - koštu trnek „od varených po tekuté“. V pořadí to byl již 15. ročník. Návštěvník tak mohl podle názvu akce ochutnat zpracované modré ovoce ve dvojí podobě, a to ve formě povidel včetně upečených pochutin od "úckých" hospodyněk a tekutých pálenek.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá hodně práce a zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za příspěvek děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Švestková povidla by se dala nazvat českým pokladem. Uvařit je ale tak, jak je vařily naše babičky, dá nejen hodně práce, ale zabere také spoustu času. Výsledek však stojí za to. Své o tom ví Pavel, Standa a Břeťa z Hranic, kteří je tak vaří už několik let. V měděném kotli, pod kterým topí dřevem, a pomocí dřevěného míchadla, které je na elektrický pohon. Za reportáž jim velice děkujeme.
Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.
Dobrotu k ochlazení vaří v Kousku z jihočeského mléka a italských past, které občas prostřídají i s borůvkami.
Čím dál častěji čteme v časopisech nebo slýcháme v rozhovorech, jak moc je třeba navrátit se k přírodě. V Drahotěšicích na Českobudějovicku bydlí rodina Voběrkova, která tak už ale dávno skutečně žije. Vše, co se u nich na farmě Aronii urodí, zpracují pro svou potřebu. Od roku 2019 pak pod značkou Návrat ke kořenům prodávají sušené ovoce, povidla nebo džemy také podobně smýšlejícím lidem.
Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.
Připadají vám švestky jako to nejobyčejnější ovoce, které u nás roste? Tak si představte, že ve starém Egyptě nebo třeba v Tibetu byly považovány za vzácnost, která se dávala bohatým nebožtíkům do hrobů jako lahůdka na cestu do věčnosti!
Recept na domácí švestková povidla nám do redakce zaslala Marie Kovářová z Lažánek na Blatensku. Mockrát jí za něj děkujeme.
I na podzim zve, vždy o víkendech a svátcích od dvou do pěti odpoledne, k návštěvě Muzeum obce Kobylí. Tetičky, které se u muzeum starají pozvaly na konci září návštěvníky ochutnat čerstvě navařená povidla. A říjnu muzeum vedle zajímavých stálých expozici nabízí výstavy fotografií Moravského Slovácka a Modrohorské múzobraní, obrazy Vladimíra Otáhala.
Nastal čas modrého ovoce plného sladké šťávy a prospěšného našemu zdraví. Švestky obsahují železo, draslík, vápník fosfor, zinek, vitamin E a fenoly s antioxidačním efektem.
Nastal čas modrého ovoce plného sladké šťávy a prospěšného našemu zdraví. Švestky obsahují železo, draslík, vápník fosfor, zinek, vitamin E a fenoly s antioxidačním efektem.
Nastal čas modrého ovoce plného sladké šťávy a prospěšného našemu zdraví. Švestky obsahují železo, draslík, vápník fosfor, zinek, vitamin E a fenoly s antioxidačním efektem.
Dozrávají švestky a podzimní hrušky, všude kolem nás voní povidla. V Alzheimercentru ve Zlíně jsme je využili k tomu, abychom si udělali mrkvové šátečky.
Areál za břesteckou multifunkční sportovní halou se v sobotu odpoledne proměnil v ráj milovníků trnek – povidel černých jako uhel, slivovice, koláčků, trnkových omáček s voňavým uzeným masem či metyjí s trnkami a mákem.
Vůně houstnoucích povidel se v sobotu 4. září linula z černé kuchyně starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Po loňském koronavirovém výpadku, se tam totiž konal už 21. ročník Vaření trnek a lidmi zaplněný areál potvrzoval, že ani epidemie koronaviru nemusí mít sílu zrušit oblíbenou tradici.
Po roce příprav, shánění potřebných povolení, financí a nutných stavebních úpravách vypálili na podzim v Bartoníkově dvoře v Ratiboři první litry valašské slivovice. Na novou pálenici a také povidlárnu se proměnila část zdejší truhlářské dílny.
Kuchařky se v pondělí postaraly o využití daru od tvrdonické firmy Frujo. Její zástupci přivezli minulý týden do hodonínské nemocnice 130 kilogramů povidel.
Sladké a zdravé dary v podobě 120 litrů rakytníkového sirupu a 130 kilogramů švestkových povidel předali zástupci tvrdonické firmy Frujo do hodonínské nemocnice.
Umělci kvůi nynějším vládním nařízením nemohou ani koncertovat, ani zkoušet. Umělecký ředitel Hudebního festivalu Znojmo, dirigent Roman Válek, si našel chutný způsob jak vyplnit část nuceně volného času. Vyhrnul si rukávy a začal vařit povidla. Těšíme se i na vaše zážitky a recepty. Podělte se o ně s čtenáři a posílejte je na redakce.znojemsky@denik.cz
/GLOSA/ Podzim je obdobím tradičních sporů mužů a žen na téma: švestky. Ty když se na stromech objeví, je to jako kdyby příroda v roli školníka spustila první zvonění. Muži odjakživa tvrdí, že švestky patří do beček. Proto na mnoha místech Slovácka, kde začaly švestky padat ze stromů, začali chlapi s jejich sběrem i s jejich setřásáním, aby je někdo nepředešel.
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Dvaadvacetiletá hospodyňka Kateřina Marešová z Pelhřimova se sice teprve učí zpracovávat ovoce ze zahrady, přesto se její výrobky ve skleničkách dlouho neohřejí. Zejména její speciální povidla mají u jejích blízkých velký úspěch.
Bošovické Muzeum na faře už v sobotu 5. října hostí Sousedské posezení. Návštěvníci si budou moci prohlédnout muzeum, ochutnat různé dobroty, napít se burčáku a společně si zazpívat. Také si zkusí uvařit trnková, hrušková nebo jablková povidla.
Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku.
/FOTOGALERIE/ Jubilejní 20. ročník akce s názvem Vaření trnek uspořádaly o poslední zářijové sobotě v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí členky tamního pěveckého sboru Tetičky.
K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.
Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.
Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.
/ROZHOVOR/ Nová pražská koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem řadí „lepší dostupnost“ bydlení mezi dlouhodobé priority. Hřibův tým slibuje, že opraví dvě tisícovky neobyvatelných městských bytů a zasadí se o zrychlení komerční i družstevní výstavby. Výraznější rozšiřování bytového fondu města naopak nevidí radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti) reálně.
Bohatý kulturní program i pochutiny a tradiční nápoje z jednotlivých vesnic, tím se tradičně prezentoval na 16. ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek mikroregion Východní Slovácko.
FOTOGALERIE / Vaření trnek s lidovým jarmarkem, tak se jmenuje už 19. ročník vyhlášené akce, kterou uspořádali o první zářijové sobotě v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.
Když se řekne švestky, mnohému z nás se vybaví slivovice, jinému švestková povidla, která patří mezi klenoty tradiční české i slovácké kuchyně. Členové Spolku pro udržení tradic (SUT) v Břestku dobře vědí, že nachově modré ovoce patří do beček, ale také, že s naobíranými a vypeckovanými švestkami lze naložit i jinak. Třeba z nich uvařit povidla.
Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.
Louka /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tisíce sladkých dobrot ze švestek, více než sto šedesát pálenek ze stejného ovoce, cimbálová muzika, ženské a mužské sbory. To jsou největší lákadla dvanáctého ročníku Koštu trnek v Louce, který nese podtitul od varených po tekuté. „Jsem zvědavý, jak chutná vypálená planá trnka z Tasova, a je vynikající. Na koště jsem tady poprvé, manželka totiž přijala pozvání a já jsem jel s ní a moc se mi tu líbí,“ říká Jaroslav Kruták, který na Horňácko dorazil z Moravské Nové Vsi.