FOTO: V Čertí škole dodržovaly děti i paní učitelky „povidla“
Svatava – Kdo dorazil v úterý dopoledne do svatavské základní školy, asi se nestačil divit. Ve dveřích ho vítali čertíci.
Svatava – Kdo dorazil v úterý dopoledne do svatavské základní školy, asi se nestačil divit. Ve dveřích ho vítali čertíci.
Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.
Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.
Už poosmnácté uspořádaly v sobotu 2. září odpoledne členky pěveckého sboru Tetičky v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí akci Vaření trnek s lidovým jarmarkem.
Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.
Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.
Brná - Spolek Veselá Brná umí zázraky. Rozesměje, udělá radost, pobaví, vyvolá zdravé soutěžení. Také roztančí a nalije čistého vína.
Sobětuchy – Michaela Naumecová se zabývá výrobou marmelád, sirupů a povidel. Její poctivé výrobky sklízejí ocenění.
Bystřice pod Lopeníkem – S ukázkou vaření povidel přišli o poslední zářijové neděli v Bystřici pod Lopeníkem členové občanského sdružení Slovácká dědina ve spolupráci s tamní radnicí. K dotvoření atmosféry pomohl ženský sbor Plkotnice ze Suché Loze.
Břestek – Podzim se blíží a s ním i čas švestkové sezony. A protože nachově modré plody lze konzumovat na mnoho způsobů, v Břestku je vaření povidel ze švestek už devatenáct let nejen tradicí, ale i potěšením.
Dolní Němčí – Na vstupu sto čtyřicet kilo trnek, na výstupu přes dvacet litrů povidel a mezitím neúnavná práce členek ženského pěveckého sboru Tetičky z Dolního Němčí, které se postupně střídaly u nádoby, v níž se za neustálého míchání vařily po způsobu našich babiček v starobylém kotli trnky. V sobotu třetího září tak Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí otevřelo své prostory tradiční akci Vaření trnek, které se každoročně neobejde bez bohatého doprovodného programu a také bez oblíbené lízačky hotových povidel.
Dolní Němčí – Posedmnácté v areálu muzea starobylého mlýna v Dolním Němčí uspořádají v sobotu 3. září od 14 do 18 hodin tamní folkloristé vaření a ochutnávku povidel, včetně lidového jarmarku.
Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?
Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Spousta práce, ale taky záchvatů smíchu se nesla ve druhé půli září Památkovým domkem v Kunovicích, který se pro příštích pár týdnů stal dějištěm natáčení nového pořadu o krásách slovácké kuchyně Špetka Slovácka.
Dolní Němčí – Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí o tomto víkendu provoněly vařené trnky. Jeho prostory byly totiž opět po roce zasvěceny tradičnímu vaření trnek.Všichni příznivci této suroviny mohli za gurmánskými dobrotami zamířit v sobotu 5. září odpoledne. Po několika hodinách intenzivního vaření tam na ně totiž od 14. hodin čekala ochutnávka hotových povidel.
Třebíčsko - Švestek bude letos minimum. Takové jsou odhady ovocnářů přibližně měsíc před jejich konečnou sklizní. Ještě v jarních měsících se přitom zdálo, že se stromy na podzim do modra zabarví.
Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.
Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.
Louka /FOTOGALERIE/ – Nasládlá, chutná a velmi kvalitní. Tak ve zkratce zhodnotila sedmadvacet vzorků povidel, které v sobotu ochutnávali návštěvníci Lúckého koštu trnek, členka degustační komise Hana Hrbáčková. Spolu s dalšími jedenácti porotci vybrali tři nejlepší. „Myslím, že jsou lepší než loni. Letos bylo opravdu velmi těžké rozhodování. Posuzovali jsme chuť, konzistenci nebo to, jestli je ovoce správně scezené a jestli není připálené," přiblížila Hrbáčková.
Babice /FOTOGALERIE/ - Brambory a jídla z nich jsou v dědinách na Slovácku velmi oblíbené. Žádná jiná potravina nevytvořila tolik svérázných jídel s ještě svéráznějšími názvy jako brambory. Třeba zapomenutou metyji z nich.
Mladá Boleslav - Sladký koláč s povidly. Takový malý předvánoční dárek putoval ve čtvrtek od seniorů, kteří navštěvují Denní stacionář Domovinka, k bezdomovcům, klientům mladoboleslavského střediska Naděje. Jak uvedla Eva Kosařová, která v Domovince pracuje, sedm seniorek na výrobě strávilo dva dny.
Mladá Boleslav – Sladký koláč s povidly. Takový malý předvánoční dárek dnes putoval od seniorů, kteří navštěvují Denní stacionář Domovinka, k bezdomovcům, klientům mladoboleslavského střediska Naděje.
Kroměříž – Až o polovinu nižší bude letošní úroda švestek na Kroměřížsku. Pálenice tak letos počítají s kratším provozem, lidé zase s menším množstvím slivovice a domácí buchty s povidly se také prodraží, úroda je totiž špatná od Bystřicka až po Koryčansko.
Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima.
Dolní Němčí – Koláče, burčák a sladká vůně vařených trnek a do toho libé tóny cimbálové muziky, zpěv, tanec a víření sukní. Tak vypadalo sobotní vaření trnek v Dolním Němčí.
Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.
Dolní Němčí, Břestek – Švestka či trnka a po slovensky slivka. Ať to člověk nazve jakkoliv, pořád jde o to samé. O tmavě modrý plod s peckou uvnitř, který začátkem září dozrává a rozdává radost v podobě povidel, trnkových dobrot a samozřejmě slivovice. Poctu těmito mnoho způsoby využívaném ovoci se rozhodli tento víkend vzdát jak v Dolním Němčí, tak na Břestku.
Brno - Tři nevyhovující džemy a jedna povidla zjistila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Laboratorním rozborem prokázala nižší obsah ovoce, přítomnost ovoce, které nebylo na etiketě či nižší obsah ovocných i dodaných cukrů, než je uvedeno na obale, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S obchodníky, kteří závadné šarže prodávali, zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.
Ostrata - „Ó ztrata!" Tak nějak začíná legenda o názvu obce Ostrata. Je o šlechtičně z rodu Šternberků, která projížděla malebným krajem, v němž současná obec leží. Právě v tuto chvíli ztratila svůj prstýnek a zalitovala své ztráty.
Louka – Vzdát poctu modrým plodům slivoní a poznat, jaké pochoutky z nich lidé na Slovácku vyrábí, mohli všichni ti, kteří prošli v sobotu odpoledne dveřmi kulturního domu v Louce. Na patentech, pěrách či povidlech si pochutnaly asi čtyři stovky návštěvníků. Zkrátka nepřišli ani milovníci pálenek. Diplom za tu nejlepší získal Štěpán Machala z Louky. U degustační komise zabodoval s durancií.
Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.
Machová – Mít za domem sad a v něm asi dvě stovky ovocných stromů? Proč ne, pro někoho je to milá a vůbec ne zbytečná starost navíc. Starosta Machové František Václavík totiž takový sad má a jak sám říká, je v tomto směru tak trošku nadšenec.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Uherské Hradiště – Tradičně mimořádný zájem o místní gastronomické speciality projevovali návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek v místech, kde se prezentovaly mikroregiony Bílé Karpaty a Východní slovácko, tedy na nádvořích Galerie Slováckého muzea a justičního paláce.
Lužany – S ovocnářstvím je to v Lužanech prý špatné. Letošní úroda jablek je poloviční až třetinová ve srovnání s dlouhodobým průměrem.
Lužany – S ovocnářstvím je to v Lužanech prý špatné. Letošní úroda jablek je poloviční až třetinová ve srovnání s dlouhodobým průměrem.
Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.
Domažlicko – Kdo přijel na Chodsko a neochutnal pouťový koláč, jako by tu ani nebyl.
Bořice /FOTOGALERIE/ – Pro návštěvníky Chodských slavností chystají nejen koláče, ale i žádané svatební koláčky.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Louka – Horňáckou Louku ovládlo v sobotu odpoledne a večer trnkové nadšení. V obci se totiž konal už sedmý ročník unikátního Lúckého koštu trnek od varených po tekuté. „Záměrem akce bylo zpropagovat modré ovoce i ve druhé podobě, nejen jako tekuté, ale i to jídelníčku. Tento záměr se určitě podařilo splnit. To potvrzuje více než pět set návštěvníků, které nám mohou jiné košty závidět," řekl jeden z organizátorů louckého koštu trnek Antonín Vrba ze sousední Velké nad Veličkou.
Tento díl našeho seriálu o vaření vám přináší zajímavé rady a tipy, jak naložit se švestkami
Sezimovo Ústí - Porotě na Sezimáckém buchtování nejvíce chutnala kynutá buchta od Marie Sezimové ze Sezimova Ústí. Soutěžila s číslem jedna
Dolní Němčí – Dva kýble voňavých povidel se v sobotu 1. září podařilo uvařit z více než metráku trnek členkám pěveckého sboru Tetičky ve starobylé kuchyni areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Louka – Dobrá povidla musí dobře vypadat, příjemně vonět, mít správnou hustotu a samozřejmě skvěle chutnat. Teprve pak mohou uspět na koštu trnek v Louce. Ten letošní s podtitulem Od varených po tekuté se konal už po šesté.
Hodonínsko – Nadcházející víkend bude na Hodonínsku jak ve znamení blížících se Velikonoc, tak i jedné z nejoblíbenějších akcí knihoven. Pokračují ale i košty.
Louka – Již po šesté si v Louce přijdou na své všichni příznivci modrého ovoce. V sobotu jedenatřicátého března se v prostorách tamního kulturního domu uskuteční Košt trnek s podtitulem od varených po tekuté. Jak už název napovídá, koštovat se budou pálenky i domácí povidla.