Květná - Povidla podle tradičního receptu bez přidaného cukru a dalšího ovoce. Zkrátka stoprocentně švestková. To je plán domu na půli cesty v Květné u Poličky. Již brzy spustí do plného provozu marmeládovnu a sušárnu ovoce.
Lysá nad Labem – Bude to větší pochutnání, když se do kuchtění pustí hejtmanka společně s muzikantem, nebo mlsné jazýčky spíš osloví výsledek práce pánů, kteří se chopí vařečky sami? I tuhle otázku si mohli o víkendu položit návštěvníci výstaviště v Lysé nad Labem. Kraj tam pořádal tradiční festival dobrého jídla pití, spojený i s muzikou a zábavou.
Bošovice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – První zmínka o Bošovicích pochází přibližně z poloviny dvanáctého století našeho letopočtu. Spousta artefaktů nalezených v jejich okolí je daleko starší. Třeba keramické střepy z let 1200 až 1000 před naším letopočtem nebo mamutí kosti, které v zemi ležely dvě stě padesát tisíc až patnáct tisíc let. V sobotu odpoledne se nad nimi sklánějí hlavy mnoha desítek lidí. V budově nedávno zrekonstruované fary se slavnostně otevírá nová archeologická expozice.
Už poosmnácté uspořádaly v sobotu 2. září odpoledne členky pěveckého sboru Tetičky v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí akci Vaření trnek s lidovým jarmarkem.
Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.
Trstěnice – Žádné třpytivé koule a hromada dárků, ale staré tradice. Přesně takové Vánoce prožívají členové Spolku archaických nadšenců ze Sebranic. V sobotu nechali veřejnost nahlédnout „pod pokličku" a otevřeli Mikšíkův statek v Trstěnici. Voněla tu povidla, ochutnávaly se křížaly a lidé se podívali, jak pokračuje rekonstrukce polygonální stodoly a statku.
Bystřice pod Lopeníkem – S ukázkou vaření povidel přišli o poslední zářijové neděli v Bystřici pod Lopeníkem členové občanského sdružení Slovácká dědina ve spolupráci s tamní radnicí. K dotvoření atmosféry pomohl ženský sbor Plkotnice ze Suché Loze.
Břestek – Podzim se blíží a s ním i čas švestkové sezony. A protože nachově modré plody lze konzumovat na mnoho způsobů, v Břestku je vaření povidel ze švestek už devatenáct let nejen tradicí, ale i potěšením.
Dolní Němčí – Na vstupu sto čtyřicet kilo trnek, na výstupu přes dvacet litrů povidel a mezitím neúnavná práce členek ženského pěveckého sboru Tetičky z Dolního Němčí, které se postupně střídaly u nádoby, v níž se za neustálého míchání vařily po způsobu našich babiček v starobylém kotli trnky. V sobotu třetího září tak Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí otevřelo své prostory tradiční akci Vaření trnek, které se každoročně neobejde bez bohatého doprovodného programu a také bez oblíbené lízačky hotových povidel.
Dolní Němčí – Posedmnácté v areálu muzea starobylého mlýna v Dolním Němčí uspořádají v sobotu 3. září od 14 do 18 hodin tamní folkloristé vaření a ochutnávku povidel, včetně lidového jarmarku.
Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?
Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Spousta práce, ale taky záchvatů smíchu se nesla ve druhé půli září Památkovým domkem v Kunovicích, který se pro příštích pár týdnů stal dějištěm natáčení nového pořadu o krásách slovácké kuchyně Špetka Slovácka.
Dolní Němčí – Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí o tomto víkendu provoněly vařené trnky. Jeho prostory byly totiž opět po roce zasvěceny tradičnímu vaření trnek.Všichni příznivci této suroviny mohli za gurmánskými dobrotami zamířit v sobotu 5. září odpoledne. Po několika hodinách intenzivního vaření tam na ně totiž od 14. hodin čekala ochutnávka hotových povidel.
Třebíčsko - Švestek bude letos minimum. Takové jsou odhady ovocnářů přibližně měsíc před jejich konečnou sklizní. Ještě v jarních měsících se přitom zdálo, že se stromy na podzim do modra zabarví.
Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.
Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.
Louka /FOTOGALERIE/ – Nasládlá, chutná a velmi kvalitní. Tak ve zkratce zhodnotila sedmadvacet vzorků povidel, které v sobotu ochutnávali návštěvníci Lúckého koštu trnek, členka degustační komise Hana Hrbáčková. Spolu s dalšími jedenácti porotci vybrali tři nejlepší. „Myslím, že jsou lepší než loni. Letos bylo opravdu velmi těžké rozhodování. Posuzovali jsme chuť, konzistenci nebo to, jestli je ovoce správně scezené a jestli není připálené," přiblížila Hrbáčková.
Babice /FOTOGALERIE/ - Brambory a jídla z nich jsou v dědinách na Slovácku velmi oblíbené. Žádná jiná potravina nevytvořila tolik svérázných jídel s ještě svéráznějšími názvy jako brambory. Třeba zapomenutou metyji z nich.
Mladá Boleslav - Sladký koláč s povidly. Takový malý předvánoční dárek putoval ve čtvrtek od seniorů, kteří navštěvují Denní stacionář Domovinka, k bezdomovcům, klientům mladoboleslavského střediska Naděje. Jak uvedla Eva Kosařová, která v Domovince pracuje, sedm seniorek na výrobě strávilo dva dny.
Mladá Boleslav – Sladký koláč s povidly. Takový malý předvánoční dárek dnes putoval od seniorů, kteří navštěvují Denní stacionář Domovinka, k bezdomovcům, klientům mladoboleslavského střediska Naděje.
Kroměříž – Až o polovinu nižší bude letošní úroda švestek na Kroměřížsku. Pálenice tak letos počítají s kratším provozem, lidé zase s menším množstvím slivovice a domácí buchty s povidly se také prodraží, úroda je totiž špatná od Bystřicka až po Koryčansko.
Dolní Němčí – Koláče, burčák a sladká vůně vařených trnek a do toho libé tóny cimbálové muziky, zpěv, tanec a víření sukní. Tak vypadalo sobotní vaření trnek v Dolním Němčí.
Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.
Dolní Němčí, Břestek – Švestka či trnka a po slovensky slivka. Ať to člověk nazve jakkoliv, pořád jde o to samé. O tmavě modrý plod s peckou uvnitř, který začátkem září dozrává a rozdává radost v podobě povidel, trnkových dobrot a samozřejmě slivovice. Poctu těmito mnoho způsoby využívaném ovoci se rozhodli tento víkend vzdát jak v Dolním Němčí, tak na Břestku.
Brno - Tři nevyhovující džemy a jedna povidla zjistila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Laboratorním rozborem prokázala nižší obsah ovoce, přítomnost ovoce, které nebylo na etiketě či nižší obsah ovocných i dodaných cukrů, než je uvedeno na obale, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S obchodníky, kteří závadné šarže prodávali, zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.
Ostrata - „Ó ztrata!" Tak nějak začíná legenda o názvu obce Ostrata. Je o šlechtičně z rodu Šternberků, která projížděla malebným krajem, v němž současná obec leží. Právě v tuto chvíli ztratila svůj prstýnek a zalitovala své ztráty.
Louka – Vzdát poctu modrým plodům slivoní a poznat, jaké pochoutky z nich lidé na Slovácku vyrábí, mohli všichni ti, kteří prošli v sobotu odpoledne dveřmi kulturního domu v Louce. Na patentech, pěrách či povidlech si pochutnaly asi čtyři stovky návštěvníků. Zkrátka nepřišli ani milovníci pálenek. Diplom za tu nejlepší získal Štěpán Machala z Louky. U degustační komise zabodoval s durancií.
Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.
Machová – Mít za domem sad a v něm asi dvě stovky ovocných stromů? Proč ne, pro někoho je to milá a vůbec ne zbytečná starost navíc. Starosta Machové František Václavík totiž takový sad má a jak sám říká, je v tomto směru tak trošku nadšenec.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Uherské Hradiště – Tradičně mimořádný zájem o místní gastronomické speciality projevovali návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek v místech, kde se prezentovaly mikroregiony Bílé Karpaty a Východní slovácko, tedy na nádvořích Galerie Slováckého muzea a justičního paláce.
Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Louka – Horňáckou Louku ovládlo v sobotu odpoledne a večer trnkové nadšení. V obci se totiž konal už sedmý ročník unikátního Lúckého koštu trnek od varených po tekuté. „Záměrem akce bylo zpropagovat modré ovoce i ve druhé podobě, nejen jako tekuté, ale i to jídelníčku. Tento záměr se určitě podařilo splnit. To potvrzuje více než pět set návštěvníků, které nám mohou jiné košty závidět," řekl jeden z organizátorů louckého koštu trnek Antonín Vrba ze sousední Velké nad Veličkou.
Dolní Němčí – Dva kýble voňavých povidel se v sobotu 1. září podařilo uvařit z více než metráku trnek členkám pěveckého sboru Tetičky ve starobylé kuchyni areálu Na Mlýně v Dolním Němčí.
Louka – Dobrá povidla musí dobře vypadat, příjemně vonět, mít správnou hustotu a samozřejmě skvěle chutnat. Teprve pak mohou uspět na koštu trnek v Louce. Ten letošní s podtitulem Od varených po tekuté se konal už po šesté.