Region o víkendu provoní jaro a trnky. Tekuté
Hodonínsko – Nadcházející víkend bude na Hodonínsku jak ve znamení blížících se Velikonoc, tak i jedné z nejoblíbenějších akcí knihoven. Pokračují ale i košty.
Hodonínsko – Nadcházející víkend bude na Hodonínsku jak ve znamení blížících se Velikonoc, tak i jedné z nejoblíbenějších akcí knihoven. Pokračují ale i košty.
Louka – Již po šesté si v Louce přijdou na své všichni příznivci modrého ovoce. V sobotu jedenatřicátého března se v prostorách tamního kulturního domu uskuteční Košt trnek s podtitulem od varených po tekuté. Jak už název napovídá, koštovat se budou pálenky i domácí povidla.
recept zaslala Zdeňka Poštulková, Loštice
Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.
Vysoké Mýto - Akce spojené s 11. Dnem stromů začnou ve městě ve středu.
Vranová Lhota - Zřejmě tu máme konec babího léta, jak to tak vypadá.
Strážnice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Tři desítky kluků a holek ve věku devět a deset let se překřikují u vstupu do areálu Muzea vesnice jihovýchodnMoravy ve Strážnici.
Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku
Dolní Němčí /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Patnáct litrů povidel ze 120 kilo trnek odrůdy JOJO uvařily v sobotu 2. září ve starobylém objektu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí členky místního pěveckého sboru Tetičky.
Valašsko /KVOKÁRNA/ - Švestek je letos na Valašsku tolik, že obyvatelé regionu už nechtějí pálit. Z dílu úrody Valaši chtějí vařit povidla.
Banín /FOTO/- Banínské puďáky. To jsou koláče z kynutého těsta plněné různými nádivkami, od tvarohu, přes mák až po hrušková povidla.
Nivnice /AKTUALIZOVÁNO, VIDEO/ – Koblihy, milosti, fazolovici, kozí klobásky, kozí sýr, halušky s třešněmi, pečená jablka, bramborovou kaši s povidly, šlížky s mákem, perkelt nebo kaši hřibovou či klobásovou.
Louka – Jakoby se do něj sjelo celé Horňácko, vypadal Kulturní dům v Louce v sobotu. Košt trnek na všechny způsoby zpracovaných přilákal návštěvníky všech druhů.
Louka – Sto patnáct vzorků slivovice, deset vzorků jiných destilátů, několik desítek druhů pečiva a kolem dvaceti druhů povidel. Pochutiny i pálenky, na které se mohou těšit všichni ti, kteří zavítají v sobotu druhého dubna do kulturního domu v Louce. Právě tam se uskuteční už pátý ročník Lúckého koštu trnek, od vařených po tekuté.
Tlumačov – Pro trnku by se prý ani neohnul, přesto se každý rok účastní koštu pálenek v Tlumačově na Zlínsku a přesto si každý rok odnáší nějaké to ocenění. Pan Jaroslav Machálek je totiž tak trochu netradiční soutěžící.
Uherské Hradiště - Někde se v letošním podivném létě urodily, někde ne. Řeč je o švestkách, kadlátkách, karlátkách, duranciích, zkrátka o takzvaném modrém ovoci.
Uherské Hradiště - Před více než půl stoletím dostal jsem – otáčeje se dosti nešikovně kolem rozpáleného sporáku – na popálenou ruku lék v podobě studených trnek, jak se u nás povidlům říkalo.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Vůně houstnoucích povidel, muzika doprovázející zpěvy a tanec folkloristů i rozzářené oči dovádějících dětí, s tím vším se bylo možné potkat v sobotu odpoledne v areálu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.
Břestek – Povidly černými jako uhel, trnkovou omáčkou, metyjí s trnkami a mákem, slivovicí prýštící ze suchého švestkového stromu a dalšími trnkovými pochutinami byla v sobotu provoněná sportovní hala v Břestku.
Uherské Hradiště - Ačkoliv se nejhorší prognózy o neúrodě raného ovoce a švestek nevyplnily, páleničáři vzkazují, že oblíbených slováckých pálenek z meruněk, třešní a švestek bude letos méně. Slabší úrodu ovoce přičítají především špatnému počasí – jarním dešťům, pak tropickým vedrům a suchu.
Chvalčov - Prohlédnout si nejkrásnější výpěstky z ovoce, zeleniny a květin mohou lidé na tradiční zahrádkářské výstavě ve Chvalčově. Začíná v sobotu v devět hodin na chalupě zahrádkářů.
Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.
Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.
Slovácko - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.
Vlčnov /FOTOGALERIE/ - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.
Břestek /FOToGALERIE/ - Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic v Břestku deštivé počasí. Zachraňovat situaci při uspořádání dvanáctého ročníku tradičního vaření trnkových povidel s názvem Chvála trnce musely prostory tamní sportovní haly.
Slušovice /FOTOGALERIE/ - První povidla začali ve středu vařit ve Slušovicích v objektech zahrádkářů v areálu tamní pálenice naproti benzínové stanice.
Louka - Ojedinělý svým zaměřením je košt trnek v Louce. Boxerskou terminologií by se dal nazvat koštem bez rozdílu vah, v případě trnek: bez rozdílu zpracování.
Louka - /VIDEO, FOTOGALERIE/ Ojedinělý svým zaměřením je košt trnek v Louce. Boxerskou terminologií by se dal nazvat koštem bez rozdílu vah, v případě trnek: bez rozdílu zpracování.
Držková -Na povidlových buchtách si pochutnává kde kdo. Ne každý však tuší, kolik práce dá tuto mazlavou dobrotu vyrobit. V dnešní době se už sice zpracovává mechanicky, ale i tak se najde ještě pár lidí, kteří ovládají starý ruční způsob výroby.
Kouřim/ Muzeum lidových staveb v Kouřimi znovu po roce ožilo posvícenským veselím. V tradičním čase českých posvícení se návštěvníci sjížděli do Kouřimi (a byly jich stovky), aby si za krásného, slunného sobotního dne užili Svatohavelské císařské posvícení.
Chvalčov - Květinové, ovocné a zeleninové výpěstky zaplní od soboty 27. září až do pondělí 29. září chalupu zahrádkářů ve Chvalčově. Tamní pěstitelé totiž uspořádali další ročník výstavy.
Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.
Slovácko - [FOTOGALERIE] Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek.
Zlínský kraj - Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu fotbalový areál v Břestku na Uherskohradišťsku. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.
Břestek - (FOTOGALERIE, VIDEO) Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu břestecký fotbalový areál. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.
Liberec - V následujícím přehledu přinášíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v sobotu 2. června. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.
Prostějov - I tak obyčejná věc, jako je nákup tvarohových buchet, může skončit fiaskem. O tom, že žádat pečivo s tvarohovou náplní je marné, se přesvědčila zákaznice pekárny zbudované v prostorách výkladních skříní prostějovského Prioru.
OTROKOVICE - Kdo si hraje, nezlobí. Tak se to aspoň vždycky říkávalo. O loutkohercích platí, že nejen nezlobí, ale navíc rozdávají radost. Už jako kluka mě zajímalo, jaké to je zatáhnout za tenké špagátky, kterými se oživují marionety. Náhoda mi nedávno přihrála šanci splnit si starou touhu.
Valašské frgále jsou z tenounkého těsta a s bohatou náplní. Ať už z tvarohu, máku nebo ořechů, nejlépe však z hrušek.
CHVALČOV - Třídenní zahrádkářské slavnosti začínají už ve čtvrtek 27. září ve Chvalčově.
RADVÁNOVICE - ŠVESTKY VE VŠECH PODOBÁCH. První České švestkobraní v Radvánovicích chtělo lidem přiblížit švestky v tradičních českých receptech.
DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.
DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.
DOLNÍ NĚMČÍ - Lidé, kteří si oblíbili čerstvá povidla a zamíří v sobotu 1. září do Dolního Němčí, mohou mít pořádný důvod ke spokojenosti.
UHERSKOBRODSKO - Voňavé povětří na některých místech Brodska naznačuje, že tamním sušárnám ovoce už začala sezona. V chutný pamlsek se mění doslova vše, co na stromech právě dozrává. Ve Slavkově včera dokonce začali vařit povidla.
ÚSTÍ NAD LABEM - Cenové srovnání, které jsme učinili ve středu 30. května 2007 v dopoledních hodinách v ústeckých obchodech.