Kreativ

ŠTÍTEK: Povidla

Obsluhu kotulky si vyzkoušel i starosta Selce (zprava).

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

Ilustrační foto

Trnky, slivovici i buchty ochutnají v Louce. Už popáté

Louka – Sto patnáct vzorků slivovice, deset vzorků jiných destilátů, několik desítek druhů pečiva a kolem dvaceti druhů povidel. Pochutiny i pálenky, na které se mohou těšit všichni ti, kteří zavítají v sobotu druhého dubna do kulturního domu v Louce. Právě tam se uskuteční už pátý ročník Lúckého koštu trnek, od vařených po tekuté.

Jaroslav Machálek z Tlumačova na Otrokovicku sám slivovici nepálí. Přesto se každý rok zúčastní koštu s pálenkami, které dostane od svých zákazníků. A obvykle dostane nejedno ocenění. Cenu si prý ale nenechává a vždy ji někomu věnuje.

Nejlepší pálenka byla ta ze švestkových povidel

Tlumačov – Pro trnku by se prý ani neohnul, přesto se každý rok účastní koštu pálenek v Tlumačově na Zlínsku a přesto si každý rok odnáší nějaké to ocenění. Pan Jaroslav Machálek je totiž tak trochu netradiční soutěžící.

Zdeněk Skalička

Povidla jako první předlékařská pomoc

Uherské Hradiště - Před více než půl stoletím dostal jsem – otáčeje se dosti nešikovně kolem rozpáleného sporáku – na popálenou ruku lék v podobě studených trnek, jak se u nás povidlům říkalo.

Vaření povidel v Dolním Němčí.

Povidla vařily Tetičky ve starobylé černé kuchyni

Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Vůně houstnoucích povidel, muzika doprovázející zpěvy a tanec folkloristů i rozzářené oči dovádějících dětí, s tím vším se bylo možné potkat v sobotu odpoledne v areálu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.

Zdeněk Skalička

Slivovici, nebo povidla?

Uherské Hradiště - Ačkoliv se nejhorší prognózy o neúrodě raného ovoce a švestek nevyplnily, páleničáři vzkazují, že oblíbených slováckých pálenek z meruněk, třešní a švestek bude letos méně. Slabší úrodu ovoce přičítají především špatnému počasí – jarním dešťům, pak tropickým vedrům a suchu.

Kotel na vaření povidel mají zahrádkáři v Sušicích.

V Sušicích mají napilno, vaří povidla

Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.

Kotel na vaření povidel mají zahrádkáři v Sušicích.

V Sušicích mají napilno, vaří povidla

Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.

Ve vlčnovském areálu zahrádkářů vařili trnky starostové.

OBRAZEM: Starostové vařili povidla

Slovácko - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.

Ve vlčnovském areálu zahrádkářů vařili trnky starostové.

OBRAZEM: Povidla ve Vlčnově vařili starostové

Vlčnov /FOTOGALERIE/ - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.

Lidé si přišli na své při pojídání trnkové omáčky, uzeného masa a knedlíků.

OBRAZEM: Vaření povidel na Břestku déšť neohrozil

Břestek /FOToGALERIE/ - Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic v Břestku deštivé počasí. Zachraňovat situaci při uspořádání dvanáctého ročníku tradičního vaření trnkových povidel s názvem Chvála trnce musely prostory tamní sportovní haly.

Čas a námaha vynaložené na vaření povidel se Mrázkovým vyplatí. Odměna je doslova sladká.

Uvařit domácí povidla je dřina. Tedy ručně

Držková -Na povidlových buchtách si pochutnává kde kdo. Ne každý však tuší, kolik práce dá tuto mazlavou dobrotu vyrobit. V dnešní době se už sice zpracovává mechanicky, ale i tak se najde ještě pár lidí, kteří ovládají starý ruční způsob výroby.

Havelské posvícení ve skanzenu

FOTOGALERIE: Koláče, povidla, zelí i posvícenská husa

Kouřim/ Muzeum lidových staveb v Kouřimi znovu po roce ožilo posvícenským veselím. V tradičním čase českých posvícení se návštěvníci sjížděli do Kouřimi (a byly jich stovky), aby si za krásného, slunného sobotního dne užili Svatohavelské císařské posvícení.

Pozorně na vše dohlížela Marie Ježková

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

Členové souboru Dolněmčan se v jizbě starobylého mlýna scházejí několikrát do roka

V Dolním Němčí uvařili dva kýble povidel

Slovácko - [FOTOGALERIE] Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek.

Vaření trnek v Břestku

OBRAZEM: Tradiční vaření trnek v Břestku

Zlínský kraj - Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu fotbalový areál v Břestku na Uherskohradišťsku. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

Vaření trnek v Břestku

VIDEO: V Břestku vařili povidla

Břestek - (FOTOGALERIE, VIDEO) Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu břestecký fotbalový areál. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

Ilustrační foto

Nákupní košík Deníku 30.6.

Liberec - V následujícím přehledu přinášíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v sobotu 2. června. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.

S čím budou tentokrát?

Tvarohové buchty? Jednou je v nich mák, jindy povidla

Prostějov - I tak obyčejná věc, jako je nákup tvarohových buchet, může skončit fiaskem. O tom, že žádat pečivo s tvarohovou náplní je marné, se přesvědčila zákaznice pekárny zbudované v prostorách výkladních skříní prostějovského Prioru.

Loutkoherci z divadla Povidlo

Loutkoherce bolí ruce

OTROKOVICE - Kdo si hraje, nezlobí. Tak se to aspoň vždycky říkávalo. O loutkohercích platí, že nejen nezlobí, ale navíc rozdávají radost. Už jako kluka mě zajímalo, jaké to je zatáhnout za tenké špagátky, kterými se oživují marionety. Náhoda mi nedávno přihrála šanci splnit si starou touhu.

Hruškové frgále.

Hruškové frgále

Valašské frgále jsou z tenounkého těsta a s bohatou náplní. Ať už z tvarohu, máku nebo ořechů, nejlépe však z hrušek.

Zápas v povidlech: Míša Jadrná a Adéla Boršová.

Sumo v tuně povidel

RADVÁNOVICE - ŠVESTKY VE VŠECH PODOBÁCH. První České švestkobraní v Radvánovicích chtělo lidem přiblížit švestky v tradičních českých receptech.

Ilustrační foto.

Dolněmčí: povidla vařili z boršických trnek

DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.

Ilustrační foto.

Dolněmčí: povidla vařili z boršických trnek

DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.

Zahrádkář Karel Krhovský pečlivě přebírá usušené trnky. Ty ostatní za okamžik vrací zpátky do sušičky.

U zahrádkářů už vřou povidla

UHERSKOBRODSKO - Voňavé povětří na některých místech Brodska naznačuje, že tamním sušárnám ovoce už začala sezona. V chutný pamlsek se mění doslova vše, co na stromech právě dozrává. Ve Slavkově včera dokonce začali vařit povidla.