Kreativ

ŠTÍTEK: Povidla

Louku v sobotu opět provoní trnky. Vařené i tekuté

Louka – Již po šesté si v Louce přijdou na své všichni příznivci modrého ovoce. V sobotu jedenatřicátého března se v prostorách tamního kulturního domu uskuteční Košt trnek s podtitulem od varených po tekuté. Jak už název napovídá, koštovat se budou pálenky i domácí povidla.

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

Trnky, slivovici i buchty ochutnají v Louce. Už popáté

Louka – Sto patnáct vzorků slivovice, deset vzorků jiných destilátů, několik desítek druhů pečiva a kolem dvaceti druhů povidel. Pochutiny i pálenky, na které se mohou těšit všichni ti, kteří zavítají v sobotu druhého dubna do kulturního domu v Louce. Právě tam se uskuteční už pátý ročník Lúckého koštu trnek, od vařených po tekuté.

Nejlepší pálenka byla ta ze švestkových povidel

Tlumačov – Pro trnku by se prý ani neohnul, přesto se každý rok účastní koštu pálenek v Tlumačově na Zlínsku a přesto si každý rok odnáší nějaké to ocenění. Pan Jaroslav Machálek je totiž tak trochu netradiční soutěžící.

Povidla jako první předlékařská pomoc

Uherské Hradiště - Před více než půl stoletím dostal jsem – otáčeje se dosti nešikovně kolem rozpáleného sporáku – na popálenou ruku lék v podobě studených trnek, jak se u nás povidlům říkalo.

Povidla vařily Tetičky ve starobylé černé kuchyni

Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Vůně houstnoucích povidel, muzika doprovázející zpěvy a tanec folkloristů i rozzářené oči dovádějících dětí, s tím vším se bylo možné potkat v sobotu odpoledne v areálu muzea Na Mlýně v Dolním Němčí.

Slivovici, nebo povidla?

Uherské Hradiště - Ačkoliv se nejhorší prognózy o neúrodě raného ovoce a švestek nevyplnily, páleničáři vzkazují, že oblíbených slováckých pálenek z meruněk, třešní a švestek bude letos méně. Slabší úrodu ovoce přičítají především špatnému počasí – jarním dešťům, pak tropickým vedrům a suchu.

V Sušicích mají napilno, vaří povidla

Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.

V Sušicích mají napilno, vaří povidla

Sušice /FOTOGALERIE/ - Bohatou úrodu švestek si letos pochvalují pěstitelé na Přerovsku. V Sušicích, kde se vaří ze švestek podomácku povidla, mají teď místní zahrádkáři plné ruce práce.

OBRAZEM: Starostové vařili povidla

Slovácko - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.

OBRAZEM: Povidla ve Vlčnově vařili starostové

Vlčnov /FOTOGALERIE/ - Kvůli vaření trnek se v pondělí 7. září odpoledne sešli v areálu zahrádkářů ve Vlčnově starostové mikroregionu Východní Slovácko, kam patří Nivnice, Korytná, Suchá Loz, Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, a také Vlčnov.

OBRAZEM: Vaření povidel na Břestku déšť neohrozil

Břestek /FOToGALERIE/ - Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic v Břestku deštivé počasí. Zachraňovat situaci při uspořádání dvanáctého ročníku tradičního vaření trnkových povidel s názvem Chvála trnce musely prostory tamní sportovní haly.

Uvařit domácí povidla je dřina. Tedy ručně

Držková -Na povidlových buchtách si pochutnává kde kdo. Ne každý však tuší, kolik práce dá tuto mazlavou dobrotu vyrobit. V dnešní době se už sice zpracovává mechanicky, ale i tak se najde ještě pár lidí, kteří ovládají starý ruční způsob výroby.

FOTOGALERIE: Koláče, povidla, zelí i posvícenská husa

Kouřim/ Muzeum lidových staveb v Kouřimi znovu po roce ožilo posvícenským veselím. V tradičním čase českých posvícení se návštěvníci sjížděli do Kouřimi (a byly jich stovky), aby si za krásného, slunného sobotního dne užili Svatohavelské císařské posvícení.

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

V Dolním Němčí uvařili dva kýble povidel

Slovácko - [FOTOGALERIE] Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek.

OBRAZEM: Tradiční vaření trnek v Břestku

Zlínský kraj - Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu fotbalový areál v Břestku na Uherskohradišťsku. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

VIDEO: V Břestku vařili povidla

Břestek - (FOTOGALERIE, VIDEO) Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu břestecký fotbalový areál. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

Nákupní košík Deníku 30.6.

Liberec - V následujícím přehledu přinášíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v sobotu 2. června. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.

Tvarohové buchty? Jednou je v nich mák, jindy povidla

Prostějov - I tak obyčejná věc, jako je nákup tvarohových buchet, může skončit fiaskem. O tom, že žádat pečivo s tvarohovou náplní je marné, se přesvědčila zákaznice pekárny zbudované v prostorách výkladních skříní prostějovského Prioru.

Loutkoherce bolí ruce

OTROKOVICE - Kdo si hraje, nezlobí. Tak se to aspoň vždycky říkávalo. O loutkohercích platí, že nejen nezlobí, ale navíc rozdávají radost. Už jako kluka mě zajímalo, jaké to je zatáhnout za tenké špagátky, kterými se oživují marionety. Náhoda mi nedávno přihrála šanci splnit si starou touhu.

Hruškové frgále

Valašské frgále jsou z tenounkého těsta a s bohatou náplní. Ať už z tvarohu, máku nebo ořechů, nejlépe však z hrušek.

Sumo v tuně povidel

RADVÁNOVICE - ŠVESTKY VE VŠECH PODOBÁCH. První České švestkobraní v Radvánovicích chtělo lidem přiblížit švestky v tradičních českých receptech.

Dolněmčí: povidla vařili z boršických trnek

DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.

Dolněmčí: povidla vařili z boršických trnek

DOLNÍ NĚMČÍ - Na tři stovky návštěvníků i zástupce Českého rozhlasu přilákalo v sobotu do dolněmčanského areálu bývalého mlýna vaření trnek. Sedmý ročník již tradiční akce,kde se původním způsobem, za nepřetržitého, více než osmihodinového ručního míchání ve speciálním kotli vařila povidla, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou vyráběnou pochutinu. Do kotle,kamse vejde osmdesát kilogramů trnek, mířilo letos modré ovoce z nedalekých Boršic u Blatnice.

U zahrádkářů už vřou povidla

UHERSKOBRODSKO - Voňavé povětří na některých místech Brodska naznačuje, že tamním sušárnám ovoce už začala sezona. V chutný pamlsek se mění doslova vše, co na stromech právě dozrává. Ve Slavkově včera dokonce začali vařit povidla.