Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Dvaadevadesátiletá Jaroslava Doležalová s Astrid Herbisonn, dcerou židovské holčičky, kterou za druhé světové války ukrývala před nacisty.

Zesnula Jaroslava Doležalová, která za války zachránila malou holčičku

Žďár nad Sázavou – V „zámecké“ bazilice se v pátek ve 14 hodin uskuteční poslední rozloučení s Jaroslavou Doležalovou, která před měsícem převzala čestné občanství Žďáru. Třiadevadesátiletá dáma, která za války ukrývala pětiletou židovskou holčičku Jarmilku Wilhelmovou, aby ji uchránila před transportem do koncentračního tábora, tak již nestihne zavítat do Izraele, kam se v březnu chystala.

Rakovnické volejbalistky porazily ve finálové skupině krajského přeboru I. třídy Benátky nad Jizerou 3:0 a 3:1.

Volejbalistky zničily lídra!

Rakovník – Tohle nikdo nečekal! Volejbalistky VK Rakovník po parádním výkonu přejely suverénního lídra finálové skupiny krajského přeboru I. třídy – Benátky 3:0 a 3:1 na sety a rázem se dostaly do boje o první místo. Na svého víkendového soka sice stále ztrácí 9 bodů, na druhou stranu ale mají dva duely k dobru.

Ilustrační foto

Požár v domě s pečovatelskou službou způsobila zapálená svíčka

Havlíčkův Brod - Majetek v hodnotě tří milionů korun se díky včasnému zásahu podařilo zachránit hasičům v Havlíčkově Brodě. Požár v jednom z bytů v Domě s pečovatelskou službou Na Výšině zavinila neuhašená svíčka. Od ní postupně chytla pohovka a další vybavení bytu. K požáru došlo v pondělí 19. února.

Ilustrační foto

Ve Švýcarsku lavina zranila dva lidi, v Tatrách zabila polského horolezce

Ve švýcarském kantonu Valais zavalila padající lavina desítku turistů. Dva z nich jsou zranění, osm jich vyvázlo. Policie přitom původně hlásila, že jsou mrtví. Podobný osud potkal v neděli dopoledne i dva polské horolezce na Slovensku ve Vysokých Tatrách. Třicetiletá žena skončila v nemocnici, muže ve věku 35 let se nepodařilo zachránit.

Ilustrační foto.

Na ledovce ruce z kapes, radí lékařka

Chůze po namrzlých chodnících si žádá maximální obezřetnost, stačí neopatrný pohyb, kluzká podrážka a úraz je na světě. Jak bezpečně chodit na ledovce, poradila primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Zdůraznila, že chůze na zledovatělém povrchu je především otázkou biomechaniky lidského těla. 

Maturitní ples absolvovala třída 4.B Obchodní akademie Kolín.

Studenti hrozili apokalypsou, z ní předvedli jen video a špičkovou choreografii

Kolín /FOTOGALERIE/ - Špičkové předtančení často hraničící s gymnastickými prvky předvedly především studentky, kterých je v maturitní třídě 4.B kolínské Obchodní akademie většina, druhý únorový pátek v úvodu svého maturitního plesu nazvaného Apokalypsa v Městském společenském domě v Kolíně.

Sucho. Ilustrační snímek.

Klimatické jevy jako téma do škol

Královéhradecký kraj - Kraj chce zmírnit dopady lidské činnosti na krajinu a lépe připravit obyvatele na nebezpečí povodní, velkého sucha i dalších extrémních klimatických jevů.

Ilustrační foto

Čeští uživatelé internetu i nadále těží kryptoměny, aniž by o tom tušili

Češi i nadále čelí značné kampani škodlivých kódů, které zneužívají výpočetního výkonu počítačů k těžbě kryptoměn. Informovala o tom antivirová firma Eset. Ta na toto nebezpečí upozornila již začátkem nového roku, hrozba však podle ní během ledna ještě posílila. Třetinu škodlivých programů v lednu tvořil JS/Coinminer.

Ilustrační foto.

Bezpečný internet? Někdy jsou děti rozumnější než rodiče

Bez každodenního kontaktu se známými na sociálních sítí se neobejdou tři čtvrtiny českých dětí. Zhruba stejné množství jich denně na síti sleduje videa a jen o málo méně jich každý den hraje elektronické hry. Tři čtvrtiny dětí využívají internet kvůli škole, zmapoval průzkum EU Kids Online.

Dětský počítač. Ilustrační foto.

Linka bezpečí: Stoupá počet dětí, které čelí potížím na internetu

Počet dětí, které čelí kyberšikaně či obtěžování na internetu, stále roste. Na Linku bezpečí se jich loni obrátilo nejvíce od roku 2007. S problémy v kyberprostoru pomáhali konzultanti v minulém roce 624 dětem, zatímco před deseti lety čtyřiceti. V souvislosti se Dnem bezpečného internetu, který je dnes, to sdělil vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Viktorie Plzeň remizovala s lídrem rakouské druhé ligy SV Ried 0:0.

Viktoria hrála s Riedem bez gólů

Benidorm, Plzeň – Fotbalisté Viktorie Plzeň ve druhém herním testu v rámci soustředění ve španělském Benidormu remizovali s lídrem rakouské druhé ligy SV Ried 0:0.

Žena přinesla na služebnu granát

Žena způsobila evakuaci služebny strážníků. Přinesla jim granát

Horký podvečer zařídila žena strážníkům v Lýskově ulici v Praze 13. Po 17. hodině totiž dozorčímu položila na okénko předmět připomínající ruční granát s tím, že ho nalezla při vyklízení sklepa rodinného domu. Budova služebny městské policie byla evakuována.

Ilustrační foto

Za kontroly kotlů zatím pokuty nepadly

Táborsko - Zákon o ochraně ovzduší má za sebou první rok. Úředníci už vyrazili ke kontrolám, žádná zásadní pochybení ale dosud neshledali. Nenaplnily se ani obavy z udávání.

Ilustrační foto

Kapitalistické počítačové hry poškozují mozky mládeže, varovala KLDR

Oficiální list severokorejské vlády Rodong Sinmun v pondělí varoval před nebezpečím závislosti na počítačových hrách. Nebezpečí pro mysl mladých lidí přitom podle něj představují zejména ty z nich, které se odehrávají v kapitalistickém světě. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Otto Chaloupka

Chaloupka: Ruským otrokem? Ne

Hodonín - Otto Chaloupka, kterému unikla prezidentská kandidatura na poslední chvíli, se rozhodl jet do Hodonína tři sta kilometrů, aby tady hlasoval pro Jiřího Drahoše.

Fotbalisté Příbrami předvedli dobrý výkon i mladíci bojovali, ale na České Budějovice to nestačilo.

První porážka! Fotbalisté Příbrami nestačili na České Budějovice

České Budějovice – Fotbalisté 1. FK Příbram absolvovali své čtvrté střetnutí v zimní přípravně. Po remízách s Vyšehradem, rakouským Riedem a vítězství nad Dobrovicemi tentokrát svěřenci trenéra Josefa Csaplára zavítali do Českých Budějovic. V souboji s konkurentem z druhé nejvyšší fotbalové soutěž sice předvedli dobrý výkon, ale nakonec odešli po výsledku 1:2 jako poražení.

Ilustrační foto

Novinka pro mlsné jazýčky – cvrčci a červi

Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši  tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.

Ilustrační foto

Dopravci se zlobí na silničáře. Stát musí změnit přístup k zimní údržbě, varují

Za naprosto ostudný označilo sdružení českých dopravců Česmad Bohemia přístup tuzemské státní správy k zimní údržbě českých dálnic i komunikací nižších tříd. Dopravci tak reagovali na dopravní kalamitu z minulého týdne, kdy deset centimetrů meteorology předem avizovaného sněhu ochromilo na 29 hodin dálnici D1 a bylo přímou příčinou stovek dopravních nehod na území celé České republiky. 

Bod označuje místo bivaku.

Sousedova šestidenní hladovka v přístřešku

Pasov – Na deset dnů „zajaly“ nový sníh a velké lavinové nebezpečí v nouzovém bivakovém přístřešku u rakouského Loferu ve výšce 1800 m n. m. 44letého muže z Traunreitu.

Vlašim v přípravě prohrála s Duklou Praha 1:2.

Vlašim padla i s druhým ligistou

Vlašim – Ani na druhého ligistu nestačili v zimní přípravě fotbalisté druholigové Vlašimi, když po porážce s Teplicemi 0:2, padli ve středečním odpoledni s Duklou Praha. Zápas sehráli na umělé trávě ve Vlašimi v rámci soustředění v Kácově.

Ilustrační foto

Pátralo se po ženě volající o pomoc. Měla spadnout ze skály

Nové Město nad Metují - Volání zmateného člověka a z něj vyplývající úplně zbytečné pátrání po ženě v nouzi zaměstnalo v úterý 23. ledna nad ránem několik policejních hlídek z Náchodska i dalších koutů republiky, hasiče a zdravotníky.