Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Padlé a nemocné stromy lákají kůrovce. Ilustrační foto.

Nebezpečí je stále vysoké, říká o kůrovci ředitel VLS

Jince – V současnosti je vzhledem k aktuální situaci v některých oblastech České republiky téma kůrovce a boje s ním velmi diskutované. Náchylnost lesů k napadení kůrovcem podle odborníků způsobuje kombinace několika faktorů, a to především stoupajících průměrných ročních teplot, klesání ročního úhrnu srážek, dlouhodobá sucha a pak následné přívalové deště, které vyschlá půda není schopná přijmout. Důkazem toho byly také nedávné náhlé povodně, které vyplavily několik vesnic na Příbramsku. Při nich se z lesa po silných deštích valily po silnicích, koryty potoků a vybagrovaných struh přímo do obcí masy vody.

Petr Fiala, předseda ODS

Babišova vláda představuje politické nebezpečí, soudí Fiala

Vláda Andreje Babiše (ANO), která přišla Sněmovnu požádat o vyslovení důvěry, představuje politické nebezpečí a politickou neznámou. Uvedl to dnes předseda ODS Petr Fiala. Poukazoval na to, že nejsou známy podmínky, za nichž bude vládu podporovat KSČM. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že KSČM bude mít na menšinovou vládu ANO a ČSSD větší vliv než "jednorázově použitá sociální demokracie". 

Koupání, ilustrační foto.

Prázdniny skýtají mnoho nebezpečí pro děti i dospělé

Příbramsko – Začaly letní prázdniny, které si po celé dva měsíce užívají hlavně děti. Ovšem kromě očekávaných dobrodružství, letních lásek a pohody na ně může čekat mnoho nebezpečí a úrazů. To se ostatně týká i dospělých, kteří v těchto měsících vyrazí na dovolenou, ať už sami nebo s rodinou.

Ilustrační foto.

Otrava z gyrosu? Riziko nákazy číhá i jinde, varují hygienici

Šest desítek lidí muselo před pár dny v Hradci Králové vyhledat lékařskou pomoc poté, co je po konzumaci gyrosu či kebabu postihly bolestivé křeče a průjmy. Problém způsobil toxin zlatý stafylokok. Hrozí podobné nebezpečí i v našem regionu?

Cyklo-běh proti drogám 2018

Varují děti před nebezpečím drog

Děti a drogy. To je hlavní téma akce nazvané Cyklo-běh za Českou republiku bez drog, jejíž účastníci se v pondělí zastavili v Karviné a poté také v Orlové.

Fotbalisté Dubu nad Moravou (v bílém) porazili Lipovou 3:0.

Dub nad Moravou porazil Lipovou a zajistil si záchranu

V utkání 24. kola I. A třídy hostil Sokol Dub nad Moravou soupeře z Lipové. Dubští před zápasem figurovali v tabulce na čtvrtém místě od konce a hrozil jim sestup. Po hladké výhře 3:0 a zisku tří bodů však nebezpečí pominulo.

Ilustrační foto

Jih a východ Čech zasáhnou odpoledne silné deště, večer Moravu

V jižních a východních Čechách a na jihovýchodě středních Čech a na Vysočině se dnes odpoledne vyskytnou silné bouřky. Večer se pak objeví na Moravě a ve Slezsku. V noci na pátek bouřková činnost ustane. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mimo to trvá zejména na jižní Moravě a v Praze v důsledku déletrvajícího teplého a suchého počasí nebezpečí požárů.

Ilustrační foto

Česko v pondělí zasáhne silný vítr. Meteorologové varují i před požáry

Severní Čechy, ČR - Východní polovinu Česka zasáhl v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Čechách zesílí vítr jen dočasně dopoledne při přechodu studené fronty. Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí ale v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy.

Pálení čarodějnic. Ilustrační foto.

Na rizikových místech v Praze je až do odvolání zakázáno rozdělávání ohňů

Na základě výstrahy ČHMÚ před zvýšeným nebezpečím požárů platí až do odvolání na území hlavního města Prahy tzv. doba zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Riziková místa a činnosti, které jsou na nich zakázány, včetně rozdělávání ohně, určuje Nařízení hl. m. Prahy, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. 

Ilustrační foto

Česko v pondělí zasáhne silný vítr. Meteorologové varují i před požáry

Východní polovinu Česka zasáhne v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Čechách zesílí vítr jen dočasně dopoledne při přechodu studené fronty. Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí ale v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy.

Odpadávající kusy betonu z dálničního mostu na estakádě Haná, by měly zachytit sítě.

Konec nebezpečí? Řidiče před zdivem z mostu ochrání síť

Pád zdiva z dálničního, to už je po tomhle týdnu minulost. Řeč je o dálničním mostu, takzvané Hanácké estakádě, která protíná Prostějov severojižním směrem. Ředitelství silnic a dálnic do tohoto a zejména příštího roku počítá s rekonstrukcí významné dopravní stavby. A první úpravy začaly.

Německá policie kvůli likvidaci letecké pumy evakuovala centrum Berlína

V centru Berlína zneškodnili bombu z války, museli evakuovat tisíce lidí

Nebezpečí už nehrozí. Centrum Berlína dnes kvůli likvidaci letecké pumy z druhé světové války muselo opustit asi 10 tisíc lidí. Kompletně uzavřeno bylo i hlavní nádraží, které se nachází poblíž. Přibližně půltunovou výbušninu se pyrotechnikům podařilo eliminovat kolem půl druhé odpoledne.

Při jednom setkání nad komunitním plánem jeho účastníci diskutovali na téma kyberšikana.

O kyberprostoru nejen pro seniory

Prachatice - Seminář o nebezpečích virtuálního světa (kyberkriminalitě), kterého se zúčastnili nejen senioři, se nesl v duchu toho, co dnešní mladí lidé považují za zcela běžné a všední - používání chytré elektroniky, hraní on-line her či život na sociálních sítích.

Ilustrační foto.

Rodiče v nebezpečí: pod vlivem alkoholu na ně zaútočily i vlastní děti

Jižní Morava – Převracel nábytek, rozbil televizi a neustále na mě křičel. Tak si stěžovala policistům matka na svého dvacetiletého syna v menší obci na Hodonínsku. „Pod vlivem alkoholu se údajně hrubě choval ke své matce a slovně ji napadal. To vše se odehrálo v přítomnosti jeho dvou nezletilých sourozenců,“ připomněl případ z minulého týdne hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Varovný systém. Ilustrační foto.

Haló, haló! Kopřivnice zkouší varovný systém

Bezmála sedm desítek nových obousměrných bezdrátových hlásičů, které mají varovat obyvatele před případným nebezpečím, bylo před nedávnem instalováno v Kopřivnici a v místních částech města.

Vlk. Ilustrační foto

Vlkům se u nás zalíbilo. Lidé z nich nemusejí mít strach

Liberecký kraj – Že se vlci vracejí do České republiky, už není novinkou. Celé smečky sem putují lesy z Německa. Odborníci se nyní snaží lidi na běžné setkávání s vlky připravit díky přeshraniční spolupráci organizací, které sdílejí své zkušenosti. Podle nich vlk není tak nebezpečný, jak se může zdát.

Prohlídka zámku Hošťálkovy začala varováním, že zámek je v rekonstrukci a návštěvníci do něj vstupují na vlastní nebezpečí.

Hošťálkovy: vstup jen na vlastní nebezpečí

Velikonoční jarmark nabídl komentovanou prohlídku nejlépe zachovaného zámku na Krnovsku. Průvodci vítali návštěvníky varováním, že vstup do zámku Hošťálkovy je na vlastní nebezpečí.

Mamograf. Ilustrační foto.

Rakovina prsu: Je rizikem umělé oplodnění? Odborníci se neshodují

Ročně postihne rakovina prsu v západních Čechách na 400 žen. Část z nich onemocní poté, co podstoupí umělé oplodnění, tvrdí doktor Tomáš Svoboda z onkologické a radioterapeutické kliniky plzeňské fakultní nemocnice. Podle něj právě asistovaná reprodukce riziko karcinomu zvyšuje. Pacientky přitom o nebezpečí zpravidla ani nevědí.

Ilustrační foto

Rokytná Run‎ se kvůli počasí odkládá

Rokytnice nad Rokytnou - Pořadatelé běhu Rokytná Run závod odložili. Důvodem byl silný vítr, který na den sportovního podniku předpověděli meteorologové. Vyhlásili první stupeň nebezpečí, poryvy větru v neděli dosahovaly rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

U ZŠ Bratři Venclíkovi se propadl strop protiatomového krytu.

Na Černém Mostě se propadl strop protiatomového krytu. Věděl o něm někdo?

Na pozemku ZŠ Bratří Venclíků na Černém Mostě se propadl strop protiatomového krytu. Na místo přijeli strážníci, policisté a psovodi, kteří zjišťovali, jestli se zde nenacházeli nějaké osoby. Psi nakonec žádnou osobu v prostoru nenašli. Zatím se ukazuje, že kryt v ulici Bratří Venclíků nebyl veden v seznamu krytů na území Prahy 14 a není jisté, zda o něm škola věděla. 

Vlk. Ilustrační foto

Vlkům je v českých lesích dobře. Lidé z nich mít ale strach nemusí

Děčínsko - Že se vlci vrací do České republiky, už není novinkou. Celé smečky sem putují lesy z Německa. Odborníci se nyní snaží lidi na běžné setkávání s vlky připravit díky přeshraniční spolupráci organizací, které si sdílejí zkušenosti. Podle nich vlk není tak nebezpečný, jak se může zdát.

Vlk. Ilustrační foto

Vlkům je v českých lesích dobře. Lidé z nich mít ale strach nemusí

Že se vlci vrací do České republiky, už není novinkou. Celé smečky sem putují lesy z Německa. Odborníci se nyní snaží lidi na běžné setkávání s vlky připravit díky přeshraniční spolupráci organizací, které si sdílejí zkušenosti. Podle nich vlk není tak nebezpečný, jak se může zdát.