Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Ilustrační foto.

Policisté na Berounsku rozdávali ponaučení a reflexní pásky

Berounsko - Policisté z Berounska se zapojili do celorepublikové akce, která byla tentokrát zaměřená na viditelnost chodců a cyklistů. Preventivní akce probíhala během 22. a 23. listopadu a zapojilo se do ní celkem 314 policistů, kteří si vzali za cíl upozornit cílovou skupinu na nutnost využití reflexních prvků a na nebezpečí hrozící z přehlédnutí chodce či cyklisty ve vozovce.

Ilustrační foto

Vlaku začal hořet podvozek. Uhasil ho strojvedoucí

Hodonínsko, Vyškovsko – Náhradními autobusy museli ve středu cestovat lidé, kteří ráno jeli spěšným vlakem Santon ve směru z Uherského Hradiště do Brna. V Bzenci totiž vlaku vzplál podvozek. „Událost se stala po sedmé hodině ráno přímo ve stanici v Bzenci. Plameny hned uhasil strojvedoucí. Omezení na trati tak bylo minimální,“ sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

Ilustrační foto

Namísto sirén výstražné SMS. Systém Reverse 112 startuje za čtyři roky

Před teroristickými útoky či přírodními katastrofami mají obyvatele Evropské unie do čtyř let informovat výstražné SMS, které nahradí zastaralý a nákladný systém sirén. Přestože se některé členské země na přijetí nových systémů dlouhodobě připravují, Bruselu se nelíbí pomalé tempo implementace. Česká republika je však na novinku připravena.

Fakultní nemocnice Ostrava.

Prostata Open: Orientační  běh po porubské nemocnici

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) se připojila k nyní již zaběhnutému listopadovému projektu Movember varujícího muže před nebezpečím rakoviny prostaty. A to uspořádáním běžeckého orientačního závodu přímo v jejím porubském areálu!

Prvoligoví fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) v sobotním 16. kole v odvetě doma hostili nováčka z Opavy. Na snímku Podio a Zavadil.

Tři body bral zaslouženě Zlín

/2x VIDEO, FOTOGALERIE/ Na zlínské Letné opavským fotbalistům pšenka nekvetla. Slezanům to moc nešlo a zaslouženě prohráli 2:0.

Ilustrační fotografie.

VIDEO: Podívejte se, jak pracují zloději

Moravskoslezská policie v pátek zahájila tradiční předvánoční preventivní akci nazvanou Kdo s koho. Varuje před kapsáři v obchodech, městské hromadné dopravě i na ulici.

Městská policie se v zimě snaží pomáhat lidem bez domova.

Městská policie zahájila zimní opatření. Pomoc zaměří na ty, kteří nemají domov

Nastalo období, kdy rtuť teploměru už jen zřídka líně vystoupá nad nulovou hranici a nebude trvat dlouho, kdy ji přestane překonávat úplně. Celkové ochlazení a nástup prvních mrazů lidé obecně nepřijímají dobře a chvíli trvá, než se dokáží adaptovat na mrazivé počasí. Letos obzvlášť, po tak dlouhém nadprůměrně teplém období. 

Polepení zastávek siluetami ptáků. Zastávka v Pražské ulici.

Záchrana ptáků: V Pelhřimově polepili 14 zastávek

Pelhřimov – Prosklené autobusové zastávky v Pelhřimově už pro volně žijící ptáky nepředstavují nebezpečí. Město Pelhřimov totiž spolu s občanským sdružením Zelené srdce zajistilo polep zmíněných zastávek ptačími siluetami.

Českolipská radnice.

Město Česká Lípa připravuje osvětový web o kardiovaskulárních chorobách

Česká Lípa – Srdce je jedním z nejdůležitějších lidských orgánů. Upozornit občany na nebezpečí spojená s takzvanými civilizačními chorobami má za úkol webová prezentace Srdce Lípy, kterou pro město za bezmála půl milionu korun připravuje firma Pears Health Cyber. Před nástupem do funkce starostky pro ni pracovala dosavadní starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Kůrovec a extrémní sucho zapříčinili obrovskou ztrátu lesů na jihu Moravy. Ty se navíc podle odborníků stávají pro veřejnost nebezpečnými.

Lesy mizí před očima. Vstup do okolí holin? Jen na vlastní nebezpečí

Jižní Morava /FOTO, VIDEO/ – Holiny mající i desítky hektarů, trčící pařezy jako němí svědci toho, že v místě ještě nedávno rostl les. Stroje do noci likvidující napadené stromy. A také nebezpečí pro návštěvníky lesa. Takové jsou následky kůrovcové kalamity na jihu Moravy, podle odborníků nejhorší v dějinách českých zemí.

Kůrovec a extrémní sucho zapříčinili obrovskou ztrátu lesů na jihu Moravy. Ty se navíc podle odborníků stávají pro veřejnost nebezpečnými.

Lesy kvůli kůrovci mizí před očima. Vstup do okolí? Jen na vlastní nebezpečí

/FOTO, VIDEO/ Holiny mající i desítky hektarů, trčící pařezy jako němí svědci toho, že v místě ještě nedávno rostl les. Stroje do noci likvidující napadené stromy. A také nebezpečí pro návštěvníky lesa. Takové jsou následky kůrovcové kalamity na jihu Moravy, podle odborníků nejhorší v dějinách českých zemí.

Ilustrační fotografie.

Poznámka Fidela Kuby - Tři medvědi a nika

„Nika“ je souhrn podmínek nutných pro přežití. Na Zemi žijí pouze druhy, které našly v ekosystému niku chráněnou před konkurenty a predátory, se zdrojem potravy a s podmínkami k rozmnožování.

Zatáčka, kde šoféři často bourají, se na sociálních sítích stala fenoménem.

OBRAZEM: Radňovická zatáčka „sbírá“ nehody i „laiky“ na sociálních sítí

Žďársko – Za jedno z nejrizikovějších míst Kraje Vysočina byla dopravními experty vyhodnocena „radňovická zatáčka“ ležící na silnici I/19 u Radňovic mezi Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou. Nehod automobilů tam stále přibývá – většina z řešených kolizí se na úseku komunikace odehrála v posledním půldruhém roce.

Zatáčka, kde šoféři často bourají, se na sociálních sítích stala fenoménem.

OBRAZEM: Radňovická zatáčka „sbírá“ nehody i lajky na sociálních sítích

Za jedno z nejrizikovějších míst Kraje Vysočina byla dopravními experty vyhodnocena „radňovická zatáčka“ ležící na silnici I/19 u Radňovic mezi Novým Městem na Moravě a Žďárem nad Sázavou. Nehod automobilů tam stále přibývá – většina z řešených kolizí se na úseku komunikace odehrála v posledním půldruhém roce.

Tragická nehoda v Třinci-Neborech.

Nehody: letošní rok se zatím nevyvíjí vůbec příznivě

/ROZHOVOR/ Podle statistických údajů se dopravní nehodovost v Moravskoslezském kraji zatím nevyvíjí nijak příznivě. O aktuální situaci i dalších tématech jsme si povídali s ředitelem krajské dopravní police Jiřím Zlým.

Ilustrační foto

Řidiči, pozor! Za nesprávné použití mlhovek hrozí i pokuta

Když mají být zapnuté, nesvítí, když jich není zapotřebí, září jako lampionový průvod. Řeč je o mlhovkách, s jejichž používáním má problémy mnoho motoristů. Zejména v tomto období smogu, mlh, deště a očekávaného sněžení jde o otázku více než aktuální.  

Matěj Vydra během rozhovoru s novináři

Polsko? Všichni víte, koho mají vepředu, říká Matěj Vydra

/ROZHOVOR/ Nejdřív Polsko, poté Slovensko. To je nejbližší program české fotbalové reprezentace. Na federální derby se svěřenci Jaroslava Šilhavého chtějí naladit během čtvrtečního přípravného zápasu v Gdaňsku. Nepůjde však o nic jednoduchého, na druhé straně bude číhat Robert Lewandovski a další útočná esa. Tohoto nebezpečí si je vědom i útočník Matěj Vydra.

Z premiéry filmu Král Václav.

OBRAZEM: Film Král Václav má za sebou premiéru

Kutná Hora - Kino Modrý kříž. Pátek večer. Do předsálí přicházejí filmoví tvůrci a herečky a herci ve společenských šatech, obklopeni svými blízkými, přáteli a příznivci. Červený koberec, květiny, záblesky fotoaparátů, fanfáry, potlesk, světla reflektorů. Tak by se dala hollywoodsky popsat slavnostní událost, která se odehrála 9. listopadu v Kutné Hoře. Král Václav měl světovou premiéru.

Petra Procházková a Josef Kubáník.

Vše se virtualizuje, přátelství i zločin

Petra Procházková je špičková novinářka věnující se zahraničnímu zpravodajství, která v poslední době vyvolala pozdvižení svým odchodem z Lidových novin, Josef Kubáník je herec známý z divadelních prken uherskohradišťského Slováckého divadla a několika televizních seriálů.

Ilustrační foto.

Na besedě policisté seniory poučili o možném nebezpečí

Starší lidé se mnohdy stávají terčem podvodníků a zlodějů. Policisté se na tuto skupinu snaží působit preventivně, kdy organizují různá setkání, kde je na možná nebezpečí upozorňují. Jedno takové se uskutečnilo v úterý 6. listopadu dopoledne i v Hulíně.

Jihlavští školáci se vžili do příběhu drogově závislé dvojice.

Jihlavští školáci poznali nebezpečí drog

Jihlava - „Kolik stojí krabička cigaret? Stovku. A když někdo vykouří jednu denně, kolik je to za rok? Milion ne, to je moc, ale je to čtyřicet tisíc, když to zaokrouhlíme,“ diskutuje s žáky základní školy lektor. Do Jihlavy totiž právě zavítal protidrogový vlak, který se snaží poutavou formou upozornit na nebezpečí drogové závislosti.

Hašení bukového lesa komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohou hasiči najet svou těžkou technikou. V provozu je přes 600 metrů hadic.

Pozor na požáry. Kvůli suchu hrozí na severozápadě Čech a jihu Moravy

Na severozápadě Čech a jihu Moravy platí kvůli suchu nebezpečí požárů a následných škod. Jde o Ústecký kraj, Českolipsko a čtyři okresy Jihomoravského kraje. Nižší riziko požárů ale existuje i v ostatních regionech republiky. Lidé by proto neměli například pálit spadané listí. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platná je do odvolání.

V okraji požářiště na rozloze zhruba 20 x 20 metrů bylo ohniště, z něhož se oheň rozšířil do okolí a zapálil hrabanku a poté i stromy a větve.

V lesích stále hrozí nebezpečí požáru kvůli suchu

Brdy - Horké počasí už sice skončilo, ale i přes několik dešťových přeháněk v lesích hrozí dál nebezpečí požárů. Mnozí návštěvníci to ale nerespektují a v suchých porostech rozdělávají ohně. Tím způsobují starosti lesním správcům.

Michal Klíma

Komentář Michala Klímy: Neviditelná nebezpečí

Naše jednání je pod kontrolou nových technologií. Operátoři vědí, komu a jak často telefonujeme, banky, co a kdy nakupujeme, sociální sítě dokážou vyhodnotit naše názory. Termostaty připojené k internetu sledují, kdy ten který člen domácnosti odchází z domu a kdy se vrací. Stačí tato a další data propojit a jen máloco o nás zůstane neznámé. 

Popadané stožáry velmi vysokého napětí u Lišan na Rakovnicku.

Fabienne lámala stromy, zastavila vlaky a nadělala spoustu práce energetikům

Střední Čechy - Studená fronta Fabienne, jež s sebou přinesla silný vítr, zasáhla Českou republiku v neděli večer. Meteorologové před silným větrem varovali. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platila od nedělního večera do pondělních šesti ráno pro celou Českou republiku.

Frosty přišel o maminku při senoseči

Daněk Frosty přišel o matku. Jako tisíce dalších zvířat zahynula při senoseči

Letní senoseč aneb jedno z hlavních nebezpečí pro srnky a daňky. Tomuto smutnému osudu se letos nevyhnulo ani mládě daňka z Tachova. Jeho matce se nepodařilo utéct před žacím strojem a malé zvíře tak zůstalo na světě úplně samo. Nezkušené mládě by v přírodě bez matky umřelo hlady. Naštěstí se o něj ale postarali v zookoutku v Malé Chuchli.

Povodně po hurikánu Florence

Hurikán Florence si vyžádal už 43 mrtvých. Nebezpečí navíc hrozí dál

Osm dní po skončení ničivého hurikánu Florence neberou neštěstí na východě Spojených států konce. Vytrvalé deště, které doprovází rozsáhlé povodně, proměnily některé oblasti Jižní Karolíny v jedno velké jezero. Ohromné škody jsou hlášené také v sousední Severní Karolíně a Virginii. Živly si zatím vyžádaly 43 obětí. 

Voják Marcel Štěpánek.

Voják o irácké zkušenosti: Okolo umírali lidé. Nebezpečí hrozilo i od kamarádů

Brno - Poslali ho na půl roku do Iráku pomáhat místní armádě s provozováním stíhaček. I přesto, že je Islámský stát zničený, teroristé se v zemi stále pohybují. Osmadvacetiletý Brňan Marcel Štěpánek se však nebezpečí zvenku nebál, obavy někdy měl z lidí, se kterými pracoval. „Iráčané chodili po práci domů. Nevěděli jsme, jestli se do hangáru vrátí s tím, že někdo unesl jejich děti a oni nás musí zabít,“ říká letecký technik české armády.