Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Ilustrační foto

Nebezpečí technologických gigantů? Většina občanů věří, že mají větší moc než EU

V členských státech Evropské unie, kde o směrnici o autorském právu probíhají ostré diskuze, se 61 procent lidí obává vlivu technologických gigantů na správné fungování evropské demokracie. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Europe for creators. Celých 67 procent lidí se také domnívá, že platformy mají větší moc než Evropská unie. 

Požár. Ilustrační snímek.

Zapršelo. Kraj odvolal zvýšené nebezpečí vzniku požáru

Liberecký kraj – Hejtman Martin Půta v pátek zrušil platnost opatření se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru, které na Českolipsku platilo od konce července a ve zbytku kraje od minulého pondělí. Od pátečního odpoledne po celém kraji pršelo.

Požár. Ilustrační snímek.

Zapršelo. Kraj odvolal zvýšené nebezpečí vzniku požáru

Liberecký kraj – Hejtman Martin Půta v pátek zrušil platnost opatření se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru, které na Českolipsku platilo od konce července a ve zbytku kraje od minulého pondělí. Od pátečního odpoledne po celém kraji pršelo.

Hasiči v posledních týdnech krotí požáry ve volné přírodě velmi často.

Požáry sužují okres, pomůže ochlazení?

Táborsko – Index nebezpečí požárů je v pětibodové stupnici na čtyřce, hasiči nemají klid. Nedávné ochlazení sice vedrem sužované Táborsko mírně osvěžilo, ale prozatím nemohlo nic změnit na situaci, kterou na něj letošní sucho seslalo.

Glemmtal ve čtvrtek zasáhly bleskové povodně.

Glemmtal v Rakousku zasáhly bleskové povodně, v údolí uvěznily stovky lidí

/VIDEO/ Oblast Glemmtal, která leží necelých sto kilometrů od Salcburku, ve čtvrtek zasáhly bleskové povodně. Na pevninu se vylila řeka Saalach, načež byl v okolních obcích vyhlášen stav nebezpečí. Ve svých domovech uvízlo zhruba 500 lidí. Očekává se, že část tamních silnic se podaří zprůjezdnit v pátek odpoledne.

Zřícený most Ponte Morandi v italském Janově.

Kamery zachytily pád mostu v Janově. Další práce byly zastaveny, kvůli pilíři

/VIDEO/ Veškeré práce, které probíhaly u zříceného mostu Ponte Morandi v italském Janově, musely být v noci z neděle na pondělí co nejrychleji přerušeny. Na vině byl skřípavý zvuk, jenž vycházel z jednoho ze stále stojících pilířů. O možném nebezpečí informovala agentura ANSA. Policisté také zveřejnili video, které zachycuje okamžik zřícení části mostu.

Ilustrační foto

Sirkou si v přírodě neškrtnete. Ani zapalovačem

Střední Čechy – Na omezení a zákazy, jejichž uplatňování je v době suchých veder logické a většinou plyne z aktivního používání zdravého rozumu, nicméně se je vyplatí připomínat, upozorňují středočeští hasiči. Pravidla pro činnost v přírodě se v celém kraji zpřísňují od nedělní šesté hodiny ranní, kdy po krátkodobé pauze opět začne až do odvolání platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na zvýšené nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Ilustrační foto

Čerstvě zrušené varování před požáry zase začne platit

Střední Čechy – Dlouhého trvání nemělo odvolání výstrahy na zvýšené nebezpečí vzniku požárů kvůli suchu a dlouhotrvajícímu horkému počasí. Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek naznačil, že s obnovením tohoto upozornění se pro střední Čechy a Prahu počítá od neděle.

Pálení čarodějnic. Ilustrační foto.

Počasí se umoudřilo, skončil zákaz rozdělávání ohňů. Trval přes tři týdny

Snížení teplot a občasné přeháňky či bouřky vedly Český hydrometeorologický ústav k odvolání výstrahy "nebezpečí požárů" v Praze. Od úterních časných ranních hodin tak již neplatí zákaz rozdělávání ohňů, který byl vydán 23. července. Předchozí zákaz vydán 30. dubna, kdy se rušily mnohé akce spojené s pálením čarodějnic.

Ilustrační foto

Meteorologové: Východ Česka zasáhnou silné bouřky. Vedra hrozí už jen na Moravě

Vysoké teploty mezi 29 až 33 stupni Celsia hrozí dnes odpoledne už jen na jižní a střední Moravě. Vyplývá to z aktualizovaného varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve Slezsku a na východě Moravy navíc až do večera platí varování před silnými bouřkami, které mohou být doprovázené přívalovým deštěm. Na většině území Česka stále hrozí nebezpečí vzniku požárů, které dnes a v sobotu přechodně klesne.

Ulici Svisle v Přerově čekají dopravní  změny - vyžádali si je rodiče školáků, kteří upozornili na nebezpečné přecházení přes cestu.

Ulici Svisle čeká změna dopravy, zmírní nebezpečí pro děti

Zajistěte našim dětem bezpečnější cestu do školy. Takový vzkaz poslali rodiče dětí ze Základní školy Svisle přerovskému magistrátu. Upozornili úředníky na frekventovaný přechod pro chodce, kde se v minulosti stalo několik dopravních nehod.

Ilustrační foto

Horké počasí plní ordinace lékařů. Nebezpečí hrozí zejména dětem a seniorům

Mělnicko - Pocit únavy, vyčerpání organismu nebo nevolnost. Přetrvávající tropické teploty posledních týdnů se začínají podepisovat i na zdravotním stavu lidí. Příznaky přehřátí by neměli podle lékařů podcenit hlavně starší lidé a rodiče malých dětí. Kolaps z horka může ale hrozit i člověku bez vážnějších zdravotních problémů.

Ilustrační foto.

Technická závada, nedopalek i úder blesku. Hasiči vyráží až k pěti požárům denně

Jižní Morava – Vysoké riziko vzniku požáru se na jižní Moravě každým dnem rozšiřuje na další a další místa. Čtvrtá nejvyšší úroveň nebezpečí z pětistupňové škály už platí v naprosté většině kraje. „Index popisuje nebezpečí požárů pro otevřenou krajinu pokrytou vegetací,“ sdělila Jitka Kučerová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Právě ten totiž výstrahu vyhlašuje.

Ilustrační foto.

Na hrázi Kamenného rybníka hrozí nebezpečí

Žďár nad Sázavou – Vedení města varuje veřejnost, aby minimálně do pátku 3. srpna nevstupovala na cestu vedoucí po hrázi Kamenného rybníka. Ten se nachází u Žďáru nad Sázavou při Jihlavské ulici a vede kolem něj rovněž červená turistická značka.

Tropické počasí v centru Hradce Králové.

Výheň v Česku nepoleví. Meteorologové varují před požáry

Česko dnes podle meteorologů čeká další velmi teplý den s teplotami překračujícími tropických 30 stupňů Celsia. Dnešní maxima by se měla nejčastěji pohybovat mezi 32 až 36 stupni. Lidé by proto měli dbát na dostatečný přísun tekutin a omezit tělesnou zátěž. Kvůli suchu také platí varování před nebezpečím vzniku požárů.   

Tropické počasí v Praze. Fontána před Justičním palácem na Smíchově slouží lidem jako osvěžující malé koupaliště.

Výheň v Česku nepoleví. Meteorologové varují před požáry

Česko dnes podle meteorologů čeká další velmi teplý den s teplotami překračujícími tropických 30 stupňů Celsia. Dnešní maxima by se měla nejčastěji pohybovat mezi 32 až 36 stupni. Lidé by proto měli dbát na dostatečný přísun tekutin a omezit tělesnou zátěž. Kvůli suchu také platí varování před nebezpečím vzniku požárů.   

Ilustrační foto.

Vlna veder vrcholí, teploty přesáhnou 34 stupňů. Hrozí požáry

Nebezpečí požárů kvůli dlouhotrvajícímu suchu a horku se nově týká i jižní Moravy a dalších okresů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Nadále přetrvává riziko požárů ve středních a severozápadních Čechách. Vyplývá to z aktuální výstrahyČeského hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové rovněž varují před velmi vysokými teplotami, dnes a ve středu budou místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

Ilustrační foto

Nebezpečí požárů trvá. Riziko je nově i na Pardubicku a Královéhradecku

V Česku přetrvává kvůli suchému počasí nebezpečí požárů. Vysoké riziko je zejména ve středních a severozápadních Čechách, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se nově týká i Pardubického a Královéhradeckého kraje. Platí do odvolání a pravděpodobně se bude v následujících dnech rozšiřovat na další území. Výrazněji pršet by totiž mělo až v druhé půlce týdne. Do středy bude horko, od úterý budou teploty místy překračovat i 34 stupňů Celsia.

Fotbalová národní liga: FC Hradec Králové - 1. SC Znojmo FK.

Nebezpečí má jméno Ordoš

Hradec Králové - První zápas doma - a hned ostrá zkouška. Do Hradce přijede v rámci 2. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Znojmo. Hraje se v neděli od 18 hodin.

Ilustrační foto

Kvůli suchu hrozí nebezpečí vzniku požárů

Kutnohorsko - Nekončící sucho, které v současné době panuje na území celé republiky, Kutnohorsko nevyjímaje, způsobuje vrásky na čele nejen zemědělcům a majitelům studen. V pohotovosti jsou také hasiči. Český hydrometeorologický ústav totiž vydal výstrahu na zvýšené nebezpečí vzniku požárů pro Středočeský, Ústecký, část Libereckého kraje a Prahu.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska

Sucho zvyšuje nebezpečí požárů. Meteorologové varují před vysokým rizikem

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu vzrostlo v Česku nebezpečí požárů. Vysoké riziko je ve středních Čechách, v Praze a v Ústeckém kraji a na Českolipsku. Lidé by proto neměli rozdělávat v přírodě oheň či vypalovat trávu. Řídit se mají také místními vyhláškami a zákazy, které mohou být vydány. Během dneška nařízení vydala Praha a Středočeský kraj. Požáry mohou vzniknout i při úderu blesku.

Příslušníci Bílých přileb působí v místech bojů vládních sil s povstalci

Bílé přilby byly v nebezpečí. Izrael je ze Sýrie evakuoval do Jordánska

Izraelská armáda evakuovala z válečné zóny v jižní Sýrii asi 800 příslušníků tamní civilní obrany, která je známá též pod názvem Bílé přilby. Syřané následně přešli přes Izraelem okupovanou část Golanských výšin do Jordánska. Jedná se o první podobnou intervenci Izraele v osmileté syrské válce, připomíná agentura AP.  

Ilustrační foto.

Sucha na Příbramsku nekončí, vodou šetřete

Příbramsko – Dlouhodobé sucho trápí celou Českou republiku. Nejinak je tomu i na Příbramsku. Kvůli suchu hrozí značné nebezpečí požárů, hasiči vyjíždějí hasit zemědělskou techniku, hořící trávu a v minulém týdnu vyjeli také likvidovat lesní požár do jižních Brd.