Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Lékař Nemocnice Vrchlabí Jaroslav Třetina při školení pracovníků informačních center.

Pracovníci krkonošských infocenter prošli kurzem první pomoci

Vrchlabí - Vůbec poprvé se pracovníci z informačních center z celých Krkonoš v úterý hromadně proškolili v tom, jak správně a rychle poskytnout zraněnému nebo nemocnému erudovanou první pomoc nebo mu dát alespoň přesnou radu. Kurz společně organizovali lékaři z Nemocnice Vrchlabí a vedení zdejšího městského úřadu. Jedná se o přípravu před květnovým začátkem letní části turistické sezony.

Ilustrační foto

Kácejí stromy kvůli bezpečnosti

Sedmačtyřicet stromů vykáceli během končící zimy jen na městských pozemcích v centru Českého Těšína, tedy bez okrajových částí.

Ilustrační foto.

Vykácí stromy v zámeckém parku. Kvůli vysazení nových pro vzácné brouky

Jižní Morava – Krasec dubový patří k vysoce ohroženým druhům. Tento kovově lesklý zelený brouk potřebuje mohutné duby. Více než osm stovek jich nově poroste v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Jeho část, takzvaná bažantnice, je jedním z mála míst v republice, kde se krasec ještě vyskytuje. Než tam ale město nové stromy nechá vysázet, musejí jít k zemi staré. Bude jich 565.

Zotaveného labuťáka vypustili do Vltavy po dvou týdnech. Podívané se účastnily i děty

Labuťák narazil do troleje. V záchranné stanici se zotavoval dva týdny

Náraz do trolejového vedení. Jedno z nejčastějších příčin zranění pražských labutí. Ze stejného úrazu se zotavoval i dospělý labutí samec, který dva týdny pobýval v záchranné stanici. Nyní se vrátil domů na Vltavu. Na jeho vypuštění se mohly podívat i děti ze Základní školy Drtinova.

V 19. století sloužily skleníky nejen k pěstování rostlin, ale i jako společenské místnosti.

Aby bylo rostlinám za sklem dobře

Klimatické podmínky mírného pásu nám ne vždy umožňují pěstovat, co chceme a kdy chceme. Proto lidská vynalézavost stvořila skleníky a pařeniště, později i fóliovníky. Rostlinám poskytují specifické prostředí, které pro svůj růst vyžadují, a chrání je před nepříznivými vlivy drsnějšího počasí naší zeměpisné šířky.

Ve čtvrtek došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže. Zahynulo šest dělníků.

Výbuch v chemičce zabil šest lidí. Ránu slyšeli v širokém okolí

/FOTOGALERIE, VIDEO SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Při dnešním výbuchu v areálu chemičky Unipetrol v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí, další dva zranění byli transportováni do nemocnice, jeden z nich letecky. Lidem v okolí chemičky žádné nebezpečí nehrozí.

Ilustrační foto.

Keltský telegraf vyšle signál po kopcích

Chrudim – Zítra se již po deváté rozzáří vrcholy kopců napříč Českou republikou, aby vytvořily světelný řetěz. Keltský telegraf propojí celou zemi a bude vysílat i v Pardubickém kraji.

Lidem ze Stráže není osud psa lhostejný.

Psa čeká lepší budoucnost. Konečně

Stráž nad Ohří - O zdraví a životní podmínky místního psa se bojí obyvatelé obce. Několik let ho vídali přivázaného na řetězu bez možnosti schovat se před deštěm nebo opustit polorozbořený kotec. Zachraňte ho! Tak začínalo několik telefonátů na krajskou veterinární správu. 

Jezdce na koních v Chřibech ohrožuje neznámý pachatel nataženými dráty.

V Chřibech někdo líčí napnuté dráty na jezdce na koních

Strach vydat se klusem skrze chřibské lesy třeba jen na několik desítek metrů. Takový pocit v současnosti zažívají tamní jezdci na koních při svých pravidelných výletech. Zatím neznámý pachatel totiž u cesty určené koňským projížďkám v okolí Smrďavky nastražil mezi dva stromy napnutý drát ve výšce jezdcovy hlavy.

Silný vítr. Ilustrační snímek.

Moravu o víkendu zasáhne silný vítr, bude sněžit a mrznout

Moravu a Slezsko o víkendu zasáhne silný vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 km/h. V části Olomouckého a Moravskoslezského kraje bude také v noci na sobotu vydatněji sněžit. Od dnešního večera do sobotního rána v celé ČR stále platí výstraha ČHMÚ před náledím, na jihu země je ale riziko jeho výskytu nižší.

Náledí na silnici, ilustrační foto.

Meteorologové varují: Pozor na náledí

Severní Čechy - V celé České republice se bude od pátečního večera tvořit četné náledí. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotních 10:00. Celodenní mrazy ale na většině území přetrvají až do pondělí.

Náledí na silnici, ilustrační foto.

Meteorologové varují: Pozor na náledí

Severní Čechy - V celé České republice se bude od pátečního večera tvořit četné náledí. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotních 10:00. Celodenní mrazy ale na většině území přetrvají až do pondělí.

Náledí na silnici, ilustrační foto.

Meteorologové varují: Pozor na náledí

Severní Čechy - V celé České republice se bude od pátečního večera tvořit četné náledí. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotních 10:00. Celodenní mrazy ale na většině území přetrvají až do pondělí.

Ilustrační foto.

Bude to klouzat, hodně klouzat, varují meteorologové

Střední Čechy – Jestliže během uplynulého víkendu shodili bundy a uplatnili letní trička i ti, kteří se neřadí mezi otužilce, rozhodně to neznamená, že teplé počasí vydrží. Podle kalendáře stále vládne zima – a z aktuálního varování meteorologů vysvítá, že ještě neřekla sbohem. V nejbližších hodinách se chystá potrápit zvláště řidiče.

Náledí na silnici, ilustrační foto.

Meteorologové varují: Pozor na náledí

V celé České republice se bude od pátečního večera tvořit četné náledí. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotních 10:00. Celodenní mrazy ale na většině území přetrvají až do pondělí.

Poutní místo Hájek v Lískovci.

Voda z oblíbeného pramene není pitná

Vodě z pramene v Hájku na okraji Lískovce u Frýdku-Místku mnozí lidé přisuzují léčebné účinky. S oblibou si ji proto nabírají do nádob na domácí použití.

Výjezdní zasedání vlády ČR v Libereckém kraji proběhlo 13. března. Na snímku je premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před schůzkou se členy Rady Libereckého kraje.

FOTO: Kvůli Turówu vyčleníme 60 milionů, slíbil ministr

Liberecko - Češi stále čekají na studii o dopadu dolu Turów na životní prostředí. Ta měla být hotová na konci roku, Poláci ji však zatím nepředložili. Během vládní návštěvy Libereckého kraje o tom informoval ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Nové výstavní prostory v Dělostřeleckých kasárnách v Terezíně otevřelo Centrum studií genocid

FOTO: Centrum genocid otevřelo v Terezíně novou expozici

Terezín - Nové výstavní prostory v Dělostřeleckých kasárnách v Terezíně v pátek otevřelo Centrum studií genocid, a to symbolicky v den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince.

Ilustrační foto

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?

Pardubice hostí talentované vědce.

Pardubice hostí talentované vědce

Pardubice - Model elektronické udírny, projekty zaměřené na třídění odpadu, nebezpečí internetu a sociálních sítí i uvolňování aktivních látek z nanovlákenných materiálů. To vše bylo ve čtvrtek k vidění v pardubickém Ideonu na soutěži Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. 

Hokej na rybníku

Mělnická rybníková liga má první pětici týmů. Zapojte se i vy!

Mělnicko – Zajímavý projekt nabírá na obrátkách. Nedávno jsme vám v tištěném vydání Deníku přinesli malou informaci o vzniku takzvané Mělnické rybníkové ligy, které se mohou zúčastnit naprostí amatéři, kteří si chtějí jen tak pro zábavu zahrát hokej. A organizátoři po zveřejnění počítají první přihlášené týmy, kterých je momentálně pět. 

Kutnohorská radnice chce kaštanovou alej pokácet.

Kutnohorská radnice chce kaštanovou alej pokácet

Kutná Hora – Protože žhavé diskuze o pokácení aleje šestnácti vzrostlých kaštanů na Žižkově v Tyršově ulici nebraly konce, rozhodla se kutnohorská radnice svolat setkání. Na tom chtěla zejména těm, kteří jsou proti pokácení aleje, vysvětlit, proč jsou pro pokácení celé aleje.

Karlův most.

Peněženky turistů jsou stále v ohrožení. Nebezpečí na ně v Praze číhá všude

/INFOGRAFIKA/ Předražený taxík, kapsář, matrjoška a směnárna s přemrštěně vysokým kurzem koruny. To vše čeká zahraniční turisty v české metropoli. Pastem se jednoduše nevyhnou. Přestože dnes už bývají obezřetnější. Praha si totiž vysloužila pověst ne příliš bezpečné destinace. Sedm milionů návštěvníků ročně je pro provozovatele turistických stánků, obchodů a služeb neodolatelnou kořistí.

Hasiči si vyzkoušeli různé metody záchrany při prolomení ledu pod člověkem.

OBRAZEM: Hasiči cvičili na Labi záchranu tonoucího

Poděbrady – Právě v těchto dnech hrozí nebezpečí propadnutí na ledu asi nejvíce z celého roku. Počasí, kdy je Labe ještě pokryto vrstvou ledu, využili také profesionální hasiči k tomu, aby si v praxi zkusili případnou záchranu tonoucího.

Ilustrační foto.

Nařízení o ochraně soukromí na digitálním trhu? Vydavatelé chtějí úpravy

Rada Evropy a Evropský parlament v současné době projednávají nařízení o ochraně soukromí na jednotném evropském digitálním trhu, které je také známé jako nařízení o ePrivacy. To by mělo zavést přísné regulace ochrany osobních dat. Proti tomu se však ohrazuje přes padesát evropských vydavatelských organizací, které pozorňují na rizika spojená s jeho přijetím. 

Jaderné reaktory u Lutychu v Belgii

Belgie rozdává miliony jodových pilulek. Pro případ jaderného průšvihu

Belgická vláda začala zdarma rozdávat pilulky s jódem všem jedenácti milionům občanům země. Děje se tak jako prevence případného jaderného neštěstí. Země má totiž jaderná zařízení, která už nějaký pátek přesluhují. Podle belgických autorit ale bezprostřední atomové nebezpečí nehrozí.

Ilustrační foto

Roztoky vzrušil nález balíčku připomínajícího nálož

Roztoky – Postřehy svědků, kteří si nedaleko centra Roztok na Praze-západ všimli v pondělí odpoledne něčeho podezřelého či neobvyklého, přivítají policisté, kteří se snaží objasnit okolnosti nálezu předmětu označovaného jako bomba. 

Ilustrační snímek.

Bezdrátový rozhlas bude varovat a informovat

Česká Třebová - Město si letos pořídí bezdrátový rozhlas. Obyvatele města má především varovat před hrozícím nebezpečím, ale i informovat o dění ve městě. Podle českotřebovské radnice nová služba reflektuje komunikační trendy 21. století.