Kreativ

ŠTÍTEK: riziko

Ilustrační fotografie.

Nehoda na den uzavřela silnici

Skuhrov nad Bělou - Kvůli dopravní nehodě u Skuhrova nad Bělou a vyprošťování vozidla byla v sobotu odpoledne uzavřena tamní silnice v obou směrech.

Labská bouda se nachází v první zóně Krkonošského národního parku. Leží v nadmořské výšce 1340 metrů na Labské louce severozápadně od Špindlerova Mlýna, necelý 1 km od pramene Labe.

Promrzlé cizince zachránila zavřená Labská bouda, vyjedli zásoby

Do Labské boudy na hřebenech Krkonoš, která je od 1. listopadu zavřená kvůli plánované rekonstrukci, se během prvních lednových dnů dobývalo osm podchlazených polských a německých turistů. Podcenili síly a oblečení, neměli dostatek jídla. Na hřebenech je přitom metr sněhu a Horská služba vyhlásila třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí. 

Ilustrační fotografie.

Dopravu komplikovala ledovka se sněhem

Rychnovsko - Centrum dopravních informací ve čtvrtek dopoledne upozornilo na nebezpečí na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou, Solnicí, Bílým Újezdem, Podbřezím a Dobruškou.

Náledí - ilustrační snímek

Meteorologové varovali před náledím. Hrozí i tvorba sněhových jazyků

Na mokrých chodnících a silnicích se dnes večer a v noci na pátek může tvořit náledí či zmrazky. Půjde o Prahu a Středočeský, Ústecký a Liberecký kraj. Řidiči a chodci by proto měli být opatrní, starší a méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Nadále platí, že ve vyšších polohách se dnes mohou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. 

Ilustrační snímek.

V Krkonoších vzrostlo lavinové nebezpečí na značné

V Krkonoších od dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Důvodem je vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech. ČTK to zjistila z webu horské služby. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.  

Ilustrační foto

Češku v rakouských Alpách strhla lavina. Vyvázla se zraněním nohy

Českou turistku dnes na hoře Ahornkogel v rakouských Alpách strhla lavina. Po zhruba hodinovém pátrání se ji záchranářům podařilo najít a převézt do nemocnice, informovala agentura APA. Žena se neocitla pod sněhem, měla ale zraněnou nohu. Proč se lavina utrhla, zatím není jasné.

Lanovka na Sněžku. Ilustrační snímek

Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Stojí i lanovka Hofmanky

Silný vítr dnes opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejezdil kvůli větru již v pátek a v sobotu. Kvůli technické závadě ode dneška stojí šestisedačková lanovka Hofmanky v lyžařském areálu Černá hora u Janských Lázní.

Silvestrovský běh v Třebíči.

Na Silvestra se koná tradiční běh na Klučovskou horu

Třebíč - Tradiční silvestrovský běh na Klučovskou horu se koná v pondělí 31. prosince. Hromadný start je v 11 hodin. Závodníci se mohou hlásit nejpozději půl hodiny před startem v Demlově ulici v Třebíči v budově střední průmyslové školy.

Ilustrační fotografie.

Běžci a cyklisté se vydají 1. ledna na Žďár

Rokycansko – Už 21. ročník Novoročního závodu z Rokycan na Žďár se blíží. Uskuteční se 1. ledna 2019 a v sázce je pro cyklisty a běžce prémie společnosti EKO KOMÍNY ve výši 10 000 korun za překonání traťového rekordu.

Odstávka a údržba lanovky na Sněžku

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Mimo provoz má být i o víkendu

Pec pod Sněžkou - Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku kvůli silnému větru nejede a zřejmě to tak zůstane i o prodlouženém silvestrovském víkendu. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu, řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Ilustrační foto

Hasiči upozorňují na nebezpečí pyrotechniky

Blíží se závěr roku a s ním i čas silvestrovských oslav. S nimi také přichází řada nebezpečí, zejména proto, že se jejich příprava neobejde bez obstarání zábavné pyrotechniky.

Jack Kerouac kolem roku 1956.

Kerouac, Lawrence, Fitzgerald: knižní klasika se vrací v novém hávu

Jste fanoušky beatniků či jiné kultovní literatury a máte pocit, že stará vydání už znáte dokonale? V tom případě vás potěší zpráva, že na pulty tuzemských knihkupectví připutovalo s koncem roku pozoruhodné množství neznámých děl angloamerických klasiků, případně nových, moderních překladů jejich nejznámějších prací.

vulkán Anak Krakatoa, přímý pozůstatek Krakatoy

Sopka v Indonésii hrozí další erupcí. Úřady odklonily letové trasy

/VIDEO/ Indonéské úřady ve čtvrtek zvýšily stupeň nebezpečí v souvislosti s aktivitou sopky Krakatoa na druhý nejvyšší. Všechny lety byly z bezpečnostních důvodů z oblasti odkloněny. Sopečná činnost na ostrově Anak Krakatau vyvolala v neděli vlnu tsunami, která zabila stovky lidí.

ilustr

Hasiči se dočkali poděkování

Pardubický kraj – Hasiči jsou neustále připraveni pomoci lidem v nouzi. Při dopravních nehodách vyprošťují zraněné osoby, bojují s plameny, pomáhají hledat pohřešované osoby. Jdou do nebezpečí, ze kterého ostatní utíkají. A zaslouží si vděk.

Ilustrační foto

Houkající sirény uctily památku zemřelých horníků

Jižní Morava - Celou Českou republikou se v sobotu přesně v poledne rozeznělo více než osm tisíc sirén. Stejně tak v Brně a na celé jižní Moravě mohli lidé zaslechnout sto čtyřicet sekund trvající signál. Nejednalo se však o upozornění na nebezpečí.

Rakouská policie zasahuje po střelbě v centru Vídně.

Střelba v centru Vídně. Jeden muž zemřel, druhý bojuje o život

V průchodu před slavnou restauraci Figlmüller v centru Vídně se v půl druhé odpoledne střílelo. Na místě zemřel jeden muž a druhý byl odvezen do nemocnice v kritickém stavu. Policie oblast uzavřela a rozběhla rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojil i vrtulník. Pachatel je však stále na útěku. 

Ilustrační snímek.

Velkou část Česka zasáhne silné sněžení a jih Čech déšť

Velkou část České republiky zasáhne dnes odpoledne silné sněžení a jih Čech vydatný déšť, který zvedne hladiny toků. Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní.

Ilustrační foto

Flamengo pořádá o víkendu již 21. ročník futsalového turnaje

Sokolov – Turnaj „O pohár starosty města Březová“ je připraven. V sobotu 22. prosince se v sokolovské sportovní hale odehraje již 21. ročník tohoto předvánočního futsalového klání, které pořádá tradičně březovské Flamengo. Jedenadvacátého ročníku se zúčastní celkem sedmnáct týmů, které byly rozlosovány do tří čtyřčlenných skupin a jedné pětičlenné skupiny.

O Vánocích bude mít ve Slováckém divadle českou premiéru dobrodružný příběh Bílá velryba.

Petra Staňková: Holčičky ve školce mě nenáviděly

ROZHOVOR / O Vánocích bude mít ve Slováckém divadle českou premiéru dobrodružný příběh Bílá velryba. Ten vznikl na motivy slavného románu Hermana Melvilla z roku 1851 a se souborem ji nastudoval režisér Michal Skočovský. Jednu z rolí ztvárňuje i herečka Petra Staňková, která prozradila, jaký je to pocit hrát mužskou postavu i na co se těší v následující divadelní sezóně.

Automatická sněhoměrná stanice Českého hydrometeorologického ústavu.

Nové automatické měření množství sněhu pomůže varovat před povodněmi

Brdy - O víkendu přišel do Brd sníh a na Rožmitálsku zůstala bílá pokrývka ležet. Pro všechny zájemce o informace o sněhových srážkách spustil Český hydrometeorologický ústav před nadcházející zimní sezónou v pořadí již druhou automatickou sněhoměrnou stanici na území Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Ilustrační foto.

Kvůli kácení stromů na koleje je muž obžalovaný za terorismus

Praha, Mladá Boleslav - Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým trestným činem muže, který podle kriminalistů pokácel dva stromy na železniční tratě. Uvedl to dozorující státní zástupce Martin Bílý. 

Ilustrační foto.

Hlinsko a drogy? Město už z výzkumu ví, na čem je

Hlinsko – Zástupci organizace Laxus z.ú. předali městu zprávu z výzkumu drogové problematiky. Uskutečnil se po dobu 6 měsíců a byl zaměřen na zjištění informací, které by pomohly městu naplánovat opatření, zaměřené na oblasti veřejného zdraví, prevence a sociálních služeb.

Jeřáb hrozil převrácením, nebezpečí zažehnali hasiči

Jeřáb hrozil převrácením, nebezpečí zažehnali hasiči

Automobilový jeřáb zapadl v úterý krátce před půl jedenáctou dopoledne ve Velkých Karlovicích. Těžký stroj na podvozku Tatra hrozil převrácením na přilehlé budovy. Na místo museli vyrazit hasiči, kteří jeřáb za pomoci cisterny a bagru stabilizovali.

Jablonečtí Vlci.

Oba Tondrové si nic nedarovali. Vlci svého soupeře o gól porazili

Jablonec nad Nisou – Zápasy s královédvorským Rodosem rozhodně nebývají jednoduché. A platilo to i tentokrát. Vlci sice začali aktivněji a hned v úvodu měli dvojnásobnou početní výhodu při oslabení soupeře, jenže přesilovka se jim nevydařila a i následné akce nevedly k brankovému vyjádření.

První lyžování v Krkonoších  na sjezdovce Anděl na Černé hoře.

V Krkonoších stoupá lavinové nebezpečí. Je na druhém stupni

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po dnešním sněžení stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. První lavinový stupeň platil od pondělí. Za poslední den napadlo asi deset centimetrů sněhu, na hřebenech Krkonoš je ho již kolem 80 centimetrů, informoval dnes lavinový specialista krkonošské horské služby Pavel Cingr. Teplota na hřebenech se ráno pohybovala kolem minus devíti stupňů Celsia.

Vlk. Ilustrační foto

Nečekané spojenectví Velké války. Němce a Rusy dali dohromady hladoví vlci

Zimní měsíce na počátku roku 1917 byly na východní frontě první světové války pro obě strany kruté. Kromě nepřátelských kulek, dělostřeleckých šrapnelů, omrzlin a nesčetných nemocí se objevil nový nepřítel, který nerozlišoval mezi ruskými a německými vojáky. Tím byly početné smečky vyhladovělých vlků. Problém narostl do takových rozměrů, že se obě bojující strany proti společnému protivníkovi dočasně spojily.

Sníh v Krkonoších

V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí. Hrozí i silný vítr

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů sněhu, který napadl za poslední tři dny, uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Více sněhu je na závětrných svazích a v závětrných žlabech.